Friday, August 27, 2010

kurus???



kurus????
owh..sape yang kurus tuh??


yea, sebenarnya aku AMAT sensitif bile orang menyebut perkataan kurus..
cume buat2 tak sensitif je..konon-konon tak kisah..tapi dalam hati..
eeee..rasa nak meletop

kenapa yerk??bukan sebab aku nih gemuk tau..no..no..no..
SEBAB aku TERLALU kurus....dalam erti kata lain, kurus kering...waaaa...sedey..nak gemuk sikit..gemuk sikit je dari sekarang


sepanjang hidup aku, paling berat pun hanya 41 kg..yea..aku tak tipu..41 kg je..tuh pun masa aku form 4 n form 5...mungkin sebab masa tuh, makcik dewan makan tuh hari-hari masak sedap kot..pastuh ditambah-tambah plak ngan kawan-kawan and pakwe-pakwe aku yang suke sangat bagi aku makan cokelat ari - ari..ditambah-tambah lagi dengan masakan-masakan mak-mak kawan aku dan mak aku sendiri tiap-tiap hujung minggu..wah..heaven tul masa tuh..tapi makan banyak mana pun, berat 41kg jea...


ok, pastuh berat turun sikit jadi 40..kekadang mantain 41 lagi..sampai lar aku start kerja..segala harapanku musnah..hancur berkecai..yea, tetibe berat jatuh merudum-rudum..sehingga tinggal 38kg je..tu ok lar lagi..kadang2 37kg je..sedeynye..nak kata tak makan, aku makan je tiga kali sehari..entahlar, aku pun tak tau ke mana perginye semua makanan aku tuh..nak kata aku membuang banyak kali..hmm..aku rasa aku buang 2 kali je sehari..owh, agaknya sebab tuh kot, makan 3 kali, tapi buang 2 kali..yang tinggal 1 je lar..patut lar tak berkembang...


orang kata, mungkin lepas kawen aku badan aku akan naik macam kene pam..tapi aku pun tak tau lagi samada aku akan ikut gen belah abah or ibu..kalau ikut abah, dah kompem, aku akan still kurus sampai lar ke tua...tapi kalau ikut ibu, aku ada potensi menjadi GEMUK...huhu..sebab zaman anak dara ibu memang kurus kering gak macam aku..tapi after bersalin kan aku, badan dia mula membesar...


oppsss..aku tak nak lar gemuk sangat..cukup lar dapat body macam body cik yat..owh, sape cik yat tuh??dia opismate aku..aku memang amat admire pada body dia..memang sempurna dah..tak kurus dan tak gemuk...memang macam super model...sorry yer cik yat, tetibe plak bolew tercerita pasal ko kat sini..tak pe2, aku rasa tak de orang kenal ko, sebab aku tak backlink blog ko..huhu..jangan marah tau...tapi serius weh, aku memang suke tengok body ko..best..hahaha


sekarang nih lagi terasa amat tension dan agak tertekan bila orang sekeliling asyik cakap gini

' nih macam ne nak kawen nih, kurus sangat..bla..bla..bla..'
'ko nih kurusnya..bla..bla..bla..'
'apesal makin lama makin kurus..bla..bla..bla..'
' ko nih sama je macam anak akak yang 6 tahun tuh..bla..bla..'


isshhh..ingat aku suke sangat ke kurus nih??dah badan tak mo gemuk, aku nak buat macam ne..nanti kalau aku gemuk korang terkejut plak karang..mesti ada gak yang menanya..biar je lar..badan aku, asalkan sihat sudah..oppsss...tapi skang nih aku tak bape sihat, sebab baru je g cek up minggu lepas..doktor kata aku kurang gula dan tekanan darah rendah, sebab tuh aku selalu rasa macam nak pengsan..haih..maybe sebab tak de tenaga kot bulan-bulan puasa nih


ape pun, aku tetap bersyukur atas apa yang ada skang..
syukur alhamdulillah


tapi kadang-kadang rasa rendah diri gak bile orang asyik cakap tentang tubuh badan aku...i'm feel so down

8 comments:

elle's laaa~ said...

same lerr kite ... berat x pnah mlebihi 40kg !! tension pk mcm ne nk berisi kn badan ni kann .. =)

Rilla said...

BNetul yang penting sihat. Kita senasib. Ada orang pernah cakap kat Rilla
"Badan kurus macam ko susah nak cari saiz kat butik pengantin"

BF plak cakap "ni mesti awak ada bela somethignkat dalam perut tu. tu yang kurus jek"

hahaha. sabau jela. metabolisma tinggi kan? Teringin gak nak berisi skit, tapi badan tak naik2. Takpela..syukur sebab masih sihat.

luvira said...

hehehe..ingatkan ira je yang mengalami masalah kurus macam nih..huhu..

kadang2 bf ira cakap, suh stop makan, membazir je, makan pun tak gemuk gak..ade ke patut macam tuh..

disebabkan susah nak cari baju kat butik pengantin lar, ira decide nak buat baju sendiri..;)

mysarah said...

haishh. masalah kita terbalik T____T

*loue me* said...

sama la kita cik kak oi.kdg2 tension gk.xpernah la ada org bila jumpa aku.."eh eh!ko dh gemuk".yg plg muak aku dgr,"apsal ko makin kurus ni?"
urgh!tension nk jawab.plg hbs, aku kasi senyuman je la

NurulHayatiNordin said...

huhu ira~ ni ke entry yang ko ckp tu. huhu~ haishh.. ala ira. kalo kurus sehat tak pelah. bersyukur k dengan apa yang ada. Ha~ makan byk nasi + sayur - sayuran k. hehe kompom badan bole jadi makan cik yat tuh.. huhu~

journey of a lady said...

dear better u check..takut thyroid..antara symptom dia kurus, senang neves,kt leher ade bengkak..just p wat check up k..dulu doc suspect i pon ade thyroid, tp rupanye tonsil..heee baru2 ni my ofismate dpt tau ade thyroid..dia mmg sekeping gile..mcm tulang je..

guys uols g check ok?xrugi pon..just blood test

luvira said...

hye lady..owh, i pernah g check..sp far, alhamdulillah, sihat semuanya..ye lar kan, risau gak, badan nih kurus jea..

nway, TQ for ur advice :)