Friday, October 20, 2017

SINUS atau RESDUNG

SINUS




Bagi anda yang ada sinus yg agak teruk, boleh try ikhtiar gune beberapa jenis eo ni

EO basic
RC
PEPERMINT
THIEVES

tambahan
EUCALYPTUS RADIATA
RAVEN
DIFFUSER

Macam mana cara nak gune??
Make sure awak ada 3 jenis EO basic
- rc
- Pepermint
- Thieves
Untuk dewasa boleh sapu neat sahaja
Tak perlu diluted
Tapi if jenis kulit sensitif so diluted lah...takut nanti kan kulit jadi merah2

Sapu 1 drop RC
sapu kat point sinus
Kalau tau cara vitaflex lagi bagus

Cara yang sama ulang layer by layer gune EO thieves & pepermint

Kemudian sapu THIEVES pada tapak kaki

Buat malam sebelum tidur
Kalau boleh konsisten sepanjang 3 bulan

If ada masa lapang boleh buat steaming
Senang je caranya
1 drop pepermint dalam air panas
Then hidu wap pepermint tu
Kaedah ni paling husband ira suke
If hidung tgh sumbat buat cara ni mesti lega
Rasa mcm letup2 je dalam hidung tu pastu hingus dah boleh mengalir

Kesan yang awak akan nampak ada 2 bergantung pada antibodi badan seseorang...samada kesan positive or negative

Bagi yang positive
✅ ada orang yg jenis bersin pagi2 tu, insyaallah akan mula berkurang bersin2
✅ ada jenis muka mengenyam gatal2 akan jadi elok
✅ ada juga yg sebelum ni deria bau dia mcm totally out, dia akan mula berfungsi semula insyaallah

Ada juga yang jenis antibodi tak kuat
So dia berlawan ngan penyakit dalam badan
Badan akan tunjukkan reaksi seperti
✅ akan mula batuk2 n nmpk semakin teruk...act ni healing proses sbb eo tengah nk melawan all the bakteria
✅ akan rasa badan lemah n start xsihat...sama mcm kat atas, its healing proses

Mcm pengalaman sendiri
Ira jadi yg makin teruk...yes sangat teruk batuk2 but im keep on oiling...alhamdulillah lepas dah strugle dlm tempoh sakit tu, ok lega n kembali sihat alhamdulillah sampai skang...kalau x before ni mmg mcm kerap sakit, because semua penyakit dok berkumpul dalam badan xboleh nak keluar

So ikut badan masing2...
Kalau rasa yakin apa yg awak buat tu teruskan
If rasa takut then stop (but im not recomend for this action 😂)

tambahan ini sebahgai BONUS if awake ada 2 jenis eo ni
If ada EO RAVEN diffuse waktu siang
If ada EO EUCALYPTUS RADIATA diffuse waktu malam

Selalu orang sinus ni dia akan berdengkur time tidur
Sebab saluran pernafasan tu tersumbat
Insyaallah try cara ni sebelum tidur maybe boleh reduce masalah dengkur

So sesiapa ada sinus boleh cube kaedah ni
Insyaallah slow2 masalah sinus akan berkurangan

Ada eo tapi tak reti nak guna?meh whatsapp ira, ira add awak dalam group support...xkisah awak ahli dari group lain or awak pengguna eo yang baru2 nak belajar 😘 ... Sharing is loving 🌹

Tak tau mana nak beli botol kaca or barangan DIY?jom follow ig @naturalby_alysa
Untuk pembelian YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL boleh terus follow ig : @ylbydolceryna ✌️

Love,
Eira Zainal
019-5205540

Thursday, October 19, 2017

HOW FAST DO OILS WORK??




Ira selalu sangat diajukan soklan cenggini
"Ira, kalau kite dah pakai eo, boleh kene air x??"
"Jap lagi lah pakai pas mandi"
"Kalau aku pakai eo ni, nanti dia jadi macam ne??"

Orang dok pikir EO ni mcm balm or ubat yang bile dag pakai xlew kene air, xboleh mandi, xlew amik wuduk sebab takut EO tu tak sempat nak serap masuk dalam badan kite...so selalunye dorang akan kata nanti2 lah pakai...sudahnye pastu lupe 😑

Ok ni ira nak bagitau
EO ni mudah sangat2 serap masuk badan kite...lebih2 lagi kalau kite direct inhale or diffuse..sebab eo akan terus ke otak kite dalam masa *22 saat* je...WOW tak??
Sebab tu, kalau tengah serabut...dah xtau nak buat ape, stress sangat...jadi blur...amik mana2 EO yang berkenaan, drop atas tangan setitik, aktivekan eo, tutup mata then hidu dalam2...insyaallah lepas tu awak akan ok...macam mana nak aktifkan EO??cara dia mudah je, lepas drop atas tapak tangan, awak sapu eo tu 3 pusingan then hidu 😍
Ni selalunye eo yang berkaitan ngan emosi, cth eo STRESS AWAY, agak2 stress tu terus je inhale tau 😊
Kemudian eo CLARITY pon boleh masa tengah xboleh nak berfikir sangat, just drop n inhale...insyaallah awak akan bole berfikir tanpa serabut lagi
Sambil hidu, selawat dalam hati...insyaallah dipermudakan ✌🏻

Dalam masa 2 minit, eo ni akan meresap masuk dalam sel sel darah kite...sebab tu if kite sapu direct to body...use as topical, elok kite sapu dengan cara layer by layer...
Macam mana cara tu?
If awak ada nak pakai lebih dari satu eo pada satu masa yg sama, kite buat teknik layer bg layer
Cth :
Nak gune untuk masalah sinus
Eo yang diperlukan RC, PEPERMINT, THIEVES
first kite sapu RC dulu kat point sinus
Kemudian urut2 vitaflex dalam 2 minit
Then sapu plak PEPERMINT, sama gak sapu je or aply vitaflex lagi bagus
Dah lebih2 kurang 2 minit tu baru sapu THIEVES plak
Haa paham x??

Ok, kite tgk plak, dalam masa 20 minit
EO ni akan mula bagi tindakbalas dan akan memberi kesan terhadap tubuh kite...cth : eo calming macam PNC or STRESS AWAY...masa anak tengah tantrum, just sapu je kat mana tempat yang boleh dicapai...lagi bagus kalau kat point2 tertentu cth belakang telinga, dada, tapak kaki anak...then biarkan dia bertenang...insyaallah dalam 15-20 minit anak akan more calm ✌🏻
Ada eo tapi tak reti nak guna?meh whatsapp ira, ira add awak dalam group support...xkisah awak ahli dari group lain or awak pengguna eo yang baru2 nak belajar 😘 ... Sharing is loving 🌹
Tak tau mana nak beli botol kaca or barangan DIY?jom follow ig @naturalby_alysa
Untuk pembelian YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL boleh terus follow ig : @ylbydolceryna ✌️


"KEEP CALM & LETS OILY"
For order #eoyl or sharing session 👇🏻👇🏻👇🏻
Eira Zainal
Id:4087093
019-5205540
019-5205540
019-5205540


Friday, September 29, 2017

SHOULD I PUT ESSENTIAL OIL IN GLASS OR PLASTIC?

PLASTIK?
Selamat ke gune ngan ESSENTIAL OIL??

Haa, ira selalu dapat soalan macam ni...seelok2nya silalah gune botol KACA...kaca pon bukan sebarang kaca, kalau boleh carilah yang jenis botol kaca gelap macam warna amber tu...jangan plak g cari botol yang warna clear tu...

*Selain dari kaca apa lagi yang sesuai untuk essential oil??*
Haa, kite boleh jugak gune samada metal or aluminum or stainless steel ✌️

Tapi susahlah ira, semua nak gune kaca, anak main pecah bahaya plak..ada solution lain x??
Mcm ira cakap tadi, boleh gune bekas metal, aluminum or stainless steel...tapi ira paham xsemua bekas ni sesuai dengan kegunaan kite untuk diy essential oil tu kan??

Contoh :
Kalau nak buat serum, elok gune botol dropper with glass tube, sebab senang n mudah kite bak drop kat tapak tangan n sapu ke muka

Kalau nak buat face mist, sesuai pakai spray mist kaca sebab senang kite nak spray2 kan aje ke muka

Kalau nak buat balm, boleh gune bekas alumium...

Tapi kalau kite nak buat hand sanitizer?? Or spray ala2 febreze tu or spray utk bug repellent, or nak sabun mandi, macam xsesuai je nak gune kaca kan??mudah pecah kan??so x convenience kan??
Kalau nak gune jenis aluminum tu mcm susah plak nak cari kan??so bagi kes ini, kite boleh gunakan plastic ✌️

TAPI, ada syarat2 tertentu untuk gunekan botol plastik dengan essential oil ...apa syarat tu?jom tengok list kat bawah ni

WAJIB diluted essential oil dengan carrier oil or air...ini kerana EO yang pekat adalah 'panas'...so plastik itu boleh terhakis apabila direct kene EO...kalau xcaya, awak boleh drop EO direct kat plastik, kompem plastik tu akan berlubang 😱
make sure botol plastik awak tu tebal, JANGAN gune botol air mineral, ataupon bekas2 plastik yg nipis2 macam bekas dadih tu
cari PET (Polyethylene terephthalate
) bottle ...insyaallah selamat digunakan bersama EO
JANGAN gune straw untuk kacau air bersama EO...kompem cair straw awak tu 😂
kalau boleh minimumkan penggunaan EO dalam botol plastik, lebih2 lagi EO yang dikategorikan sebagai HOT EO (oregano, thieves) atau CITRUS EO (orange, lemon)
JANGAN gune cawan plastik bile nak minum direct eo + air...if nk ingest EO, make sure gune CAWAN KACA

Selalunye orang akan gune bekas plastik + EO untuk penggunaan yang tidak akan memudaratkan badan kite...so gune bekas plastik untuk tujuan yg biasa2 aje ✌️

Ok sekali lagi ira ingatkan, MINIMUMKAN penggunaan eo + plastic...if ada pilihan kaca or stainless steel so gune yang itu dulu 😍

Tak tau mana nak beli botol kaca or barangan DIY?jom follow ig @naturalby_alysa
Untuk pembelian YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL boleh terus follow ig : @ylbydolceryna ✌️

Love,
Eira Zainal
019-5205540


Sunday, September 24, 2017

HOW TO USE ESSENTIAL OIL

Apa yang perlu kite tau mengenai ESSENTIAL OIL (EO)?
First thing, kene kenal jenis EO anda, samada ianya organic atau 100% pure eo??disebabkan ira salah sorang YOUNG LIVING DISTRIBUTER, so ira akan bercerita mengenai YL ✌️

Macam mana nak gune EO ni??
Ada 3 cara utk apply EO
1️⃣ aromatic
2️⃣ topical
3️⃣ dietary

Apa itu AROMATIC?
Aromatic ni umpama salah satu kaedah utk kite hidu aroma dari eo tersebut...so ada macam2 cara utk hidu aroma tu

✔️ kite boleh turn on diffuser...then hidu direct dari diffuser...letak je diffuser kat satu sudut then biarkan je dia untuk satu jangka masa ✌️
✔️ kite direct inhale dari botol...ok ni kaedah nak jimat 😝...rasa dah sipi2 eo tu, korang inhale je lah direct dari botol 😂
✔️ letak eo dekat nasal inhaller...pon sama jimat...letak dalam 3 drop kat wick, then tahan untuk 2-3 minggu bau dia
✔️ letak 1 drop atas tapak tangan, activekan eo then buat cupping kat hidung dan inhale dalam2 bau eo tersebut ☺️




Apa itu TOPICAL?
Topical ni salah satu cara untuk kite pakai direct EO kat badan kite...mcm ne cara dia??meh kite tgk list kat bawah ni 

✔️ pakai neat direct kat badan...samada awak drop kat atas tapak tangan then activekan eo...ataupon awak boleh sapu je direct or drop direct kat bahagian mana awak nak pakai
✔️ ada sesetengah eo yang agak "panas", so untuk eo yg cenggini selalunye kite akan diluted dengan mana2 carrier oil...antara cth carrier oil adalah v6 oil dari young living, coconut oil, olive oil, almond oil (ira ada jual pelbagai jenis carrier oil 😝) ...utk cara diluted boleh scroll gak post ira yang lepas2, ada ira explain kaedah untuk diluted eo ✌️

Antara tempat yang sesuai untuk kite pakai EO
😍 belakang tengkuk
😍 area temple (atas kening)
😍 tapak kaki
😍 tulang belakang
😍 pergelangan tangan

Ini antara 5 point penting untuk kite letak eo pada badan...or kite boleh massage satu badan menggunakan eo 


Apa tu DIETARY??
Kene diet ke bile pakai eo ni 😝
Eh xde lah...jangan salah paham ngan perkatan diet itu 🤗

Ok, kalau nak tau, EO YL ni boleh ditelan...insyaallah selamat sebab semuanya berasal dari pati tumbuhan 100% tiada bahan campuran lain...tapi tapi tapi, kene make sure yg awak telan tu ada EO YL, kalau EO dari brand lain ira xsure ye boleh makan ke x...so kene tengok ingredient n brand EO masing2…😍
Tapi kene gak tengok EO yang awak telan tu, tak semua EO YL boleh ditelan…haaa, so yang nih kite ajar topik lain pulak...

Ada beberapa cara utk kite telan EO tersebut
✔️ drop ke dalam air...tapi make sure awak gune CAWAN KACA 
✔️ drop dalam VEGE CAPSULE..cara ni lebih mudah...n senang di telan ala2 ubat 😎
✔️ titis bawah lidah
✔️ drop direct dalam makanan/minuman

So jangan risau kalau anak anda termasuk mulut ke...sbb eo yl adalah PURE EO dari tumbuh tumbuhan ☺️

Ok, kalau ada yang xpaham...nak consultation 1 to 1, boleh je terus direct whatsapp ira...ira akan consult sebelum awak beli...mana yg sesuai atau x dengan awak...✌️
SHARE & LIKE post ini dan terus whatsapp ira untuk pembelian barangan young living 😍

Untuk consultation & pembelian YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL boleh terus follow ig : @ylbydolceryna ✌️
Untuk pembelian barangan DIY boleh ke ig @naturalby_alysa

Love,
Eira Zainal
019-5205540

FB PAGES : NATURAL BY ALYSA

Saturday, September 23, 2017

DIFFUSER YOUNG LIVING

KENAPA YL DIFFUSER?

Ira selalu dapat soalan cenggini, saya dah ada humidifier / air purifier...boleh x saya nak gune yang tu je...pastu titik je eo yl dalam tu...Haaa, jawapan dia TIDAK 😝

Ok meh kite tengok penjelasan dibawah ☺️
Essential oil young living perlukan diffuser jenis ultrasonic utk bebaskan molekul eo yg sgt halus tu ke udara...kene ingat eh, EO YL sangat pekat, sebab dia pure 100% dari tumbuhan TANPA apa2 campuran lain...so EO YL tak sesuai digunakan kat diffuser jenis lain, bimbang akan merosakkan diffuser tersebut dan juga awak diffuse sia2 je...beli mahal2 EO, tapi xdapat manfaatkan khasit EO tersebut

Lagi satu yang korang perlu tau...diffuser YL ni bukan setakat dia diffuse untuk wangi2 sahaja...tapi diffuse untuk dapatkan manfaat dan kelebihan dari segi kesihatan dan emosi orang yang berada disekitarnya 😍

Macam mana diffuser YL berfungsi??macam mana plak orang sekitar dia boleh dapat manfaat dari bauan yang wangu tu??
sebab, diffuser yl adalah jenis ultrasonic...dia boleh memecahkan ion2 molekul dalam EO tu dah ion2 tu akan mudah meresap masuk kedalam kulit kite...sebab tu contoh paling senang, bile kite diffuse lavender pada waktu malam, badan akan rasa tenang, otak clear dan secara automatik kite akan mudah tidur dan dapat tidur lena ☺️

Ada plak yang tanya,kenapa eo brand lama dia kene pakai burner??
Ok ni ira nak bagitau, kalau eo jenis tu dah sah2 eo tu ada tambahan pelarut (solvent) dan alkohol...so memang perlukan burner untuk larutkan alkohol tu...tu sebab kalau awak hidu, bau dia memang jenis kuat wangi menyengit kat hidung

Kalau awak dah selalu pakai jenis yang ada alkohol, awak akan rasa bau eo yl macam light2 je...ada yg cakap xbau pon mcm saya selalu bau kat kedai2 jual minyak aromatherapy tu 😂
Skang ni ira tanya awak, awak nak bau wangi menyengit ke or awak nak manfaat dan kelebihan daripada eo tu ???

So dah dapat jawapan kenapa??
Skang ni marilah kite bertukar ke diffuser yang lebih sihat ☺️
Nak dapatkan harga diffuser dengan tawaran yang istimewa??SHARE & LIKE post ini dan terus whatsapp ira untuk pembelian diffuser young living 😍

Untuk consultation & pembelian YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL boleh terus follow ig : @ylbydolceryna ✌️
Untuk pembelian barangan DIY boleh ke ig @naturalby_alysa

ni antara contoh diffuser YL, nanti next entry kite terangkan satu2 mengenai diffuser tu plak ye..









Love,
Eira Zainal
019-5205540
FB PAGES : http://bit.ly/2hmtYR2


Friday, September 22, 2017

SODA BIKARBONAT

SODA BIKARBONAT 


Tahukan anda, soda bikarbonat ni mempunyai pelbagai kegunaan yang fantastik dalam kehidupan seharian kite??

Salah satu bahan natural yang boleh menjadi bahan alternatif untuk produk-produk sedia ada dengan memberi kesan yang lebih kurang sama dengan bahan kimia yang selalu anda guna


Ok kali ni ira nak tunjuk cara untuk gunakan SODA BIKARBONAT dengan YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL 😍


Macam yang kite sedia tahu, Soda bikarbonat ni berkuasa menyah bau dengan meneutralkan semula bau-bauan persekitaran dan barang. Anda letakkan sedikit serbuk ini ke atas kain basah atau tinggalkan ia di dalam cawan.

Ia boleh digunakan di dapur dengan menyah bau dan kuman pada papan pemotong, menyah bau masakan di dapur, menyah bau busuk daripada tong sampah dan menyah bau tangan selepas lakukan sesuatu yang berbau kuat seperti menyiang ikan.

Selain itu, ia boleh menyah bau kasut, menyah bau tilam dan menyah bau urin binatang seperti kucing dan anjing.So nak lagi superb, boleh tambahkan beberapa drop EO PURIFICATION dalam serbuk SODA BIKARBONAT 😍







Hari ni kite sharing CARA NAK HILANGKAN BAU KEPAM kat katil or sofa ✌️


Bahan2 dia

🐝 soda bikarbonat

🐝 young living essential oil purification 


Cara dia senang je

1️⃣ tuang sikit soda bikarbonat dalam bekas kaca

2️⃣ drop eo purification 

3️⃣ gaul2 dan siap

4️⃣ letak je kat sofa or katil pastu biarkan dalam 5-10minit

5️⃣ pastu dah boleh vacuum...yeayy, wangi terus hall or bilik 😍


Ok, next time ira kongsi lagi resipi2 menarik untuk rujukan bersama ✌️

Jika suka boleh tekan button LIKE dan button SHARE 😎

Lagi banyak share lagi banyak resipi menarik akan muncul...insyaallah 


Untuk pembelian YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL boleh terus follow ig : @ylbydolceryna ✌️

Untuk pembelian barangan DIY boleh ke ig @naturalby_alysa

.

Love,

Eira Zainal

019-5205540


Friday, March 10, 2017

aqyl dah 6 bulan

Bismillah

anak mama nih dah 6 bulan hari ni
10 march 2017




dah pandai macam macam
progress aqyl ternyata lebih cep at berbanding kakak kakaknya


di saat 6 bulan
aqyl dah pandai membebel2 tah apa2
aqyl dah pandai meniarap merayap merata
aqyl dah mula angkat bontot umpama tak lama lagi nak meniarap


muka sebelum kene cucuk 6 bulan


nak melompat je kejenya
dah mula kenal orang
kalau tengah elok main, tetibe nampak bayang mama pon dia boleh melalak mintak diangkat...kalau orang lain xpe je pon


patutnya hari ni aqyl start makan
tapi tapi tapi
mama velum prepare lagi makanan untuk aqyl…tak sempat lagi nak search resipi bagai
hahaha

so kite pospon makan hari ahad lah ye
esok mama keluarkan tools dulu
bash blender yang day lama xgune tu
pergi cari bahan2 nak masak nanti

cait, gaya macam ko nak makan asam pedas je kan
ahad nanti makan carrot
kite tengok ok ke x

kakak alysa makanan pertama dia carrot
kakak afryna makanan pertama dia banana
aqyl mungkin boles try apple or pear??eh sedan sang at ko makan memula, bagi carrot lah macam kakak alysa sulu…hahaha

ok nanti kite update spa makanan pertama aqyl ye
babai


Thursday, February 16, 2017

SONOTRON



Alkisahnya bulan lepas aqyl batuk teruk...so aku bawak g klinik...doc kata banyak kahak, then dia suh aku p amik gas utk cairkan kahak...

first time kene neb...dia tido je...sebab ngantok kot

Pastu doc kata dia xbagi ubat batuk or selsema sebab aqyl still baby...cume dia bagi nasal spray sterimar tu n dia suh buat gas je...aku saja tanya, is it good kalau aku aply eo kat aqyl?aku risau gak kot2 ada kesan sampingan ke...tapi doc kata, its good...keep on oiling...lagi kerap lagi bagus...tapi make sure awak gune eo yang pure organic ye...bukan jenis eo yang sekadar wangi tu je...aku pon owh, saya pakai young living...boleh ke doc?? Then the doctor said "owh, ok...yl brand yang bagus" aku pon lega la sikit bile dia bgtau gitu...

ni masa kali kedua g amik gas...sekali amik ngan kakak afryna

Lepas amik gas aqyl nampak ok sikit, tapi still batuk...aku keep oiling dia ngan eo rc and eo thieves ...batuk ada kurang tapi kahak still boleh dengar...

Malam tu aqyl xboleh tido so aku g amik gas lagi sekali...then dia ok...bile aku sapu RC dia muntah kahak then boleh tido...lega

Esoknya aku saje borak2 kosong ngan ena...ena suggest buat sonotron...then aku google n jumpe ada satu klinik dekat dengan rumah yang ada khidmat sonotron...so ptg tu jugak buat apmnt...masa first time g, aku amik apmnt kul 6.30pm...masa tu ada dalam dua tiga orang, aku sampai duduk dalam 10 min nama dah kene panggil...so bawak aqyl masuk bilik rawatan, dia suruh bukak baju...

aqyl pon ok je senyap je masa dia buat sonotron...tak sakit pon, act bende alah macam hair dryer tu tak kene badan pon...dia ala2 laser je pon...cume bunyi dia bising...budak yang buat sonotron tu cakap, budak2 selalu nangis sebab dengar bunyi tu...maybe dorang takut kot...

sekali buat 15min untuk satu sesi...aku tanya bape kali buat...dia kata seelok eloknya buat 3kali...so aku proceed terus untuk 3 kali...senang... lagipon sekali pegi rm30 untuk 15min...bagi aku tak berapa mahal sanga...which mean aku mampu bayar...3 kali pegi tak sampai rm100...

eh tak de plak gamba aqyl tengah buat sonotron dalam fon aku nih...ni gamba kakak afryna...tapi lebih kurang gini lah gayanya

hari pertama...
aku tanya budak sonotron tu, nanti effect dia macam mana,
dia kata sonotron ni akan bertindak balas dalam masa 8 jam...selepas 8 jam selalunya akan muntah kahak or buang kahak melalui najis dia...

aku dengan harapan malam tu aqyl akan ok, TAPI, batuk dia makin menjadi2...aku sapu EO RC pon macam xjalan...last2 kul 1.30pagi aku g klinik amik gas...risau gak aku tgh2 pagi aqyl batuk teruk...dah lepas amik neb tu baru aqyl ok n balik umah dia terus lena.

hari kedua
aku tanya budak sontron tu, kenapa aqyl makin teruk batuk...katanya itu biasa...so hari kedua nih dia dah bagitau awal, batuk aqyl akan macam semalam, tapi kurang sikit...so aku dah standby awal masa hari kedua...yes, aqyl still batuk tapi kurang dari sebelumnya...so aku keep oiling aqyl dengan RC and THIEVES...

hari ketiga
nampak aqyl dah makin ok...batuk pon manja2 je...masa g buat sonotron tu, budak tu pon kata qyl nampak semakin ok...so malam ketiga ti aqyl boleh tido lena..

hari seterusnya tanpa sonotron...
aqyl amik masa dalam 2 hari selepas itu untuk fully recover...alhamdulillah...dengan bantuan sontron n bantuan EO aqyl semakin sihat...so aku pon xbape nk risau sangat...alhamdulillah...

so sesapa nak try buat sonotron, boleh je clik link ni
KLINIK FAUZIAH

rm30/session
1 session = 15min

ok tu je utk ari ni :)
bye


sesapa nak beli produk YOUNG LIVING boleh lew whatsapp terus 019-5205540 :)

Friday, February 10, 2017

PETROSAINS KUANTAN


Bangun pagi2 siap2...so tentatif hari ni patutnya g zoo teruntum, ngan petrosains pastu p tengok penyu kay cherating


So budak2 ni excited bile kata nak tgk penyu...huhuhu...jom kite pergi...eh eh eh, iklan kejap...baju sedondon ni custom made dari ALL ABOUT PRINTING ... Kalau ada sape minat boleh roger ira tau 😝






Ok dah siap seme, kite terus checkout...so pagi2 lapar, kite g cari makan dulu...aku saje google tempat makan sedap, sekali jumpe kedai ni... EDA NASI MINYAK TANJUNG API... Oklah makanan dia...banyak choice...masa aku datang xramai orang...tapi lepas dah amik makanan tetibe aku tgk dah kene beratur panjang...nasib datang awal...kikiki...disebabkan aku nih bukanlah blogger tegar orang kata kan, so aku xde lah amik gamba makanan ke ape ke...sebabnya dok kalut ngan anak2...apa2 gamba yang ada ni jelah ye...kalau dari segi rasa, oklah...akak bagi 4 bintang dari 5...


Lepas dah siap makan...singgah zoo teruntum la kononnya...bayaran masuk FREE...tapinye sekarang ni aku tengok dah xbanyak binatang...tak macam dulu masa zaman aku duk kuantan ni...dulu penuh binatangnya...skang ni monyet je belambak2...so bagi aku lah kan, xpayah la korang masukkan dalam list percutian korang...hahaha...sebab xde apa yang menarik...adalah setakat boleh tgh burung sekor dua...pastu penat jalan cari binatang xde 😅... Anak anak aku dok tanya manjang...mana penyu mama??dah xboleh sabo nak g tengok penyu kaedahnya...



So dah penat pusing cari binatang xbape nak ada tu, kitaorang pon g lah teluk cempedak kejap...singgah buat ilang kempunan xdapat nak pergi malam tadi...hahaha...


Tapi g siang hari, tak de apa pon melainkan ko dapat tengok air laut dengan cuaca yang panas terik...hahaha...kedai pon xbukak...so dok lah dalam 15 min then gerak...


So kitaorang decide terus ke PETROSAINS KUANTAN...aku tau mesti ramai yang xtau kat kuantan ada petrosains...yang lagi best masuk FREE 😱😱😱 bestkan?? Hahaha... Korang boleh click link ni untuk tau details lokasi tempat tu






 

Tak jauh pon dari teluk cempedak...lebih kurang dalam 15 minit kot...dia kat bangunan yayasan pahang...tingkat 1...masa aku g ni weekday...kebetulan xde orang...sonok gile budak2 ni main seme bende yang ada...aku dok lepak tepi je sebab aqyl tido...main la puas2...mak bagi masa 2 jam 😁








Ok dah puas main, perut pon dah lapar, kite g serbu restoran MABIQ... Membe aku kata sedap...aku saje tanya kat budak jaga petrosains tu makan mana sedap, dia pon bagitau kedai mabiq tu...dekat je pon ngan petrosains...so kite terjah mabiq, nak tengok apa yang sedap sangat tu sampai seme orang rekemen restoran ni 😝


nak tau pasal restoran MABIQ?
tunggu entry selepas ini...sebab aqyl dah mengamuk mintak diangkat..bye