Wednesday, June 25, 2014

detik kelahiran afryna part 3

apehal lah panjang sangat citer nih tak abis2??
nih pon banyak cerita aku dah potong...yang mana teringat kat pale otak je aku cerita...
apesal aku nak cerita seme bende kat sini??
suke aku la kan, blog aku...muahahaha...
nih untuk ingatan manis anak2 aku nanti...insyaallah kalau dorang dah besar nanti, baca lah nak cerita kamu lahir...

ok sambung kisah part 1 and part 2

pas aku dah dengar bunyi suara baby tuh, leganya ya allah...
doc potong tali pusat, pastuh terus letak baby atas dada aku...kaedah skin to skin katanya...
pastuh doc pon meneruskan kerjanya, keluarkan uri, keluarkan darah beku, jahit mana2 bahagian yang terkoyak...errkkk, kalau aku xangkat punggung, maybe aku tak kene jahit kot, sebab doc tak gunting pon...


masa baby duk atas badan aku tuh, larat tak larat je...sedar tak sedar je...
laki dok sebelah dok tahan baby takut jatuh sebab aku memang tak larat...n perut bergelodak rasa nak muntah...

dah setel doc menggodek aku, doc pon mintak diri nak balik...terima kasih doc :)
pastuh nurse datang plak suh aku bagi susu kat baby...masa tgh susukan baby tuh, memang perut tak tahan sangat2...nasib baik mak aku cepat amik bekas tadah muntah...kalau tak agaknye muntah atas anak aku...memang aku muntah semuntahnya dengan keadaan anak aku tgh menyusu...haih, ape pon tak boleh...

dah selesai muntah, dah selesai baby menyusu, laki aku amik baby azan n iqamatkan baby...alhamdulillah...pastuh terus anta baby bagi nurse sebab aku flat sangat2..

aku rehat kejap n terlelap la kot 15 min...sedar2 je ada orang hantar makanan...aku lapar yang teramat2, so ingat nak makan la kan...sekali aku masuk je sesuap dalam mulut, selambak lagi skali aku muntah...dah sudah…apekehal lew plak nih…terus aku stop makan…

masa nurse datang, aku cakap aku dah muntah 2 kali…so dia keluar n datang balik ngan ubat ape tah…katanya untuk tahan muntah…terus dia enjet aku kat bontot…pastuh dia suh aku rest dulu dalam sejam, pastu baru boleh makan..

dalam kul 1 lebih tuh baru la boleh transfer dari LR ke ward…ward plak kat tingkat 6, wad an nur…
sampai ward rasa macam letih sangat…so aku ada la tido tido ayam sebab family mentua dah serang nak tgk baby kan…

tapi apa pon, syukur alhamdulillah, proses bersalin kali nih memang sangat senang…aku sakit sekejap je, tau2 je dah bersalin…TAPI, masa proses meneran tuh membuatkan aku rasa serik sikit untuk beranak lagi…

KENAPA?? sebab aku rasa macam susah sangat baby nak keluar…separuh mati rasanya aku meneran…tak macam masa alysa dulu, teran je terus meluncur keluar…

tak pe lah, lain anak lain ragam kan…doakan yang baik baik aje untuk si kecil ini…
semoga perjalananmu di dunia ini membawa seribu kebahagian buat keluarga.. :)

Saturday, June 21, 2014

Iklan : sticky post : tilam baby comel


Tilam baby bear ready stock ye...
stock sangat sangat limited...so sape cepat dia dapat...
no booking no reservation...

Harga, beza sikit la dari harga dulu,sebabnya harga tilam naik...
Pastu harga kos pos dari supplier pon naik...so nak xnak aku pon terpakselah naikkan sikit harga tilam ni...sebab harga dulu tu kos pon xlepas...

So korang boleh refer kat bawah ni untuk harga baru ye..

Tilam baby bear
COD : RM75 (cod kat selayang ehh)
Pos semenanjung : RM80
Pos sabah sarawak : RM85

Pos via pos malaysia (estimate arrival : 7-10 hari)

Material : cotton + polyfiber
Berat : +- 1.4kg

Item include :
1 tilam
1 bantal peluk
1 bantal

boleh digunapakai dari newborn sampai lah baby umur 2 tahun...aku tak tipu nih, sampai skang alysa still pakai lagi tilam nih...satu letak kat umah, satu lagi hantar kat taska...

berminat?
sila whatsapp / sms : 019-5205540

P/s : rm5 OFF kalau masa korang whatsapp aku tu, korang cakap korang dapat tau dari blog aku ni ye...ni diskaun khas utk reader blog je...


**orange**



**blue**


**purple**


**pink**

Sunday, June 15, 2014

Anna : 21 days old

alhamdulillah

tiada apa yang mengembirakan dan membahagiakan hati seorang ibu selain melihat anak anaknya membesar di depan matanya sendiri






love my two daughters

alysa azlan
afryna azlan




Thursday, June 12, 2014

detik kelahiran afryna part 2

ok, jom kite cepat cepat sambung cerita dari entry nih sementara anna tengah tido nih...
kang kejap lagi tgh sedap2 aku menaip kang tetibe time tu la dia nak eh oh eh la..macam macam hal...

aku tgk jam...kul 10 malam...
nurse masuk...
nurse check result CTG memang tak de langsung contraction...
so nurse kata nak check jalan atau dengan nama lain VE test...

aku dok seriau bile tang VE nih...sebab masa alysa dulu aku ingat lagi, sakit nye la hai...ngilu aku rasa...so kali nih aku memang takut sangat la...

nurse suh tarik nafas dalam dalam...aku baca bismillah, tarik nafas...tetibe je nurse cakap,
"puan, bukaan dah 3 cm ye"

eh..eh...dah ke??terkejut kejap...sebab aku tak rasa pape sakit pon..tetibe je nurse kata dah bukak 3 cm...fuh, pandai la nurse nih check jalan...alhamdulillah...

aku pandang laki, laki pandang aku...jalan dah bukak, maknenye??dah nak bersalin lew aku nih...memang jangan berangan la nak balik umah plak kan...

nurse tanya lagi : "puan nak check in wad or nak stay dalam LR?"

laki aku mintak wad bilik sorang, kalau ada wad bilik sorang kitaorang nak proceed check in wad la...kalau xde stay in LR...alhamdulillah, nurse g check n cakap ada...so aku terus siap2 g wad lew plak...




dah sampai bilik kan...baru la selesa sikit...masa duk dalam LR tuh rasa seram sejuk je...sunyi je...nih dalam wad kurang2 ada gak TV, so boleh la aku lepak tgk ABP masa tuh...so bagitau mak aku, dah kompem2 tak boleh balik nih...sebab jalan dah bukak...aku teringat plak kisah masa lahirkan alysa...
lebih kurang je aku rasa...

so aku bajet petang ahad lew baru aku bersalin nih...aku dok seriau nak layan sakit contraction nanti...masa alysa dulu aku rasa separuh mati rasanya layan sakit contarction start dari kul 3pg, sampailah kul 7 malam esoknya tuh baru aku bersalin...

kali nih, aku doa2 sangat sangat agar ALLAH permudahkan proses bersalin n kurangkan rasa sakit aku...hari2 dalam solat, doa aku sama je... aku mintak 2 bende tu je... alhamdulillah...memang kali nih ALLAH perkenankan doa aku tuh...syukur...

25 may 2014, ahad

kul 12 am...
aku rasa perut memulas2 macam nak berak...tapi, tak de plak rasa macam nak berak...so aku jadi kompius, nih sakit contraction ke sakit nak berak...sebab seingat aku sakit contraction lain, pastu nanti perut jadi keras keras...so aku assume tu memang sakit nak berak...huhuhu...

disebabkan perut aku mulas2, tapi tak nak plak berak, mka aku terus tido je...abaikan je sakit itu...
huhuhu...

kul 3am
aku tersedar sebab rasa sakit perut mulas2 yang amat sangat...g toilet, dok bertapa dalam toilet punye lama, tapi xde hasil...huhuhu...

dalam kul 4am...
aku memang dah xlew tido...sakit tuh datang dalam 15min skali...masa ni aku memang kompem dah sakit mulas2 tuh bukan sebab nak berak tapi memang sebab nak bersalin...sakit kali nih kurang sikit nak banding ngan alysa dulu...masa alysa dulu aku langsung xboleh nak jalan...nak berdiri pon xboleh...terlalu sakit yang amat amat...

kali nih sakit aku boleh jalan jalan pusing satu bilik...sempat lagi layan whatsapp kul 3 pagi tuh...sempat lagi google macam2...maam ne nak kurangkan sakit bersalin...macam ne cara nak push masa bersalin nanti...pastuh layan zikir nabi yunus kat you tube...bile sakit tuh datang, aku dah tak ingat dah zikir tuh dengan betul...so langkah terbaik, aku bukak you tube, berzikir sama sama...and its work.. :)

laki aku buat pe?
dok kroh kroh kroh atas kerusi tuh....tak larat kejut dah...tapi dia tido gak...hisshh, geram tol masa nih tau...

dalam kul 5am...
aku memang dah tak tahan sangat2...kali nih aku g toilet lagi skali, rasa nak buang segala2 bende yang tak patut dalam perut nih...lama gak aku bertapa sambil2 tahan sakit contraction dalam toilet...pintu toilet memang aku sengaja tak tutup, biarkan terbukak sikit, in case aku tak larat ke kan...sebab masa nih sakit contraction tuh makin kerap datang... dalam 5 min skali...

masa dalam toilet tuh aku rasa sakit yang amat sangat...terjerit jerit lew aku dok panggil laki aku...sebab aku rasa macam aku tak lew nak jalan...sakit sangat...laki aku datang pimpin g kat katil...terus panggil nurse...aku cakap aku dah tak tahan sakit sangat...

so nurse terus tolak aku g LR balik...nurse check jalan, dah bukak 5cm...nurse cakap dia nak bagi aku ubat tahan sakit...
dalam pada sakit tuh, sebab lagi aku tanya, nurse nak bagi ubat apa ye, kalau epidural saya tak nak...huhuhu...aku dah nekad, selagi boleh tahan, aku nak tahan...tak mo epidural...aku tanya dia nak bagi pethidin ke, tapi dia kata tak, dia bagi nubin..tah apa kenama tah...ejaan pon aku tak reti...n aku tak penah dengar pon pasal nubin tuh...aku tanya lagi nurse, ada pape effect ke kalau amik, dia kata nubin nih lagi low dari pethidin...so aku ok je lah...

pas nurse dah bagi ubat tahan sakit tuh, dia suh aku tido...jangan di tahan mata katanya, nanti aku pening lagi susah nak meneran...so aku ikutkan aje, sebabnya aku memang ngantok, tp tak boleh nak tido sebab sakit sangat2...

dapatlah aku lelap sekejap2...macam khayal je aku rasa...lapa pon ada, tapi perut aku macam dah masuk angin...dalam kul 7 am nurse datang lagi nak cek jalan, katanya dah 7cm...

lega aku dengar, proses bersalin kali nih sangat senang aku rasa...alhamdulillah...syukur ya allah...masa nih contraction aku datang makin kerap n makin lama...memang masa nih dah tahap menangis je kat laki...dah tak boleh tahan oiii...mak bidan pon cakap aku strong contraction...

dalam kul 8 am..
laki suh makan dulu...ada telur separuh masak...
dalam ati memang nak sangat makan, sebab aku tau nanti aku tak de tenaga nak meneran...tapi bile aku bau je telur tuh, aku nak muntah...so aku tak jadi makan...laki pakse, tapi aku memang tak boleh masuk makanan langsung...

kul 9am..
sakit makin menjadi2...aku dah mula terasa macam nak meneran...cakap kat nurse, aku dah rasa nak meneran nih, macam ne nak buat...nurse check jalan dah 9cm...pastuh beberapa minit pastuh air ketuban pecah...aku rasa sakit ngilu masa air ketuban pecah...banyak sangat melimpah2...terus nurse check jalan lagi, katanya dah 10cm...memang dah tiba masanya...

TAPI TAPI TAPI...
doc aku tak sampai sampai lagi oiii...
dalam pada aku menahan sakit nak meneran tuh, aku dengr mak bidan tuh membebel2 pasal doc tak sampai sampai lagi...padahal dah call doc dari kul 7 lagi...nih kul 9 lebih tak sampai2 lagi...
mak bidan kata tak pe, kalau nak teran, teran je...kalau doc tak sempat sampai, saya sambut baby awak...awak jangan risau...

memang aku meneran dua tiga kali...tapi tak lew nampak2 lagi kepala baby...mak bidan kata kepala baby duk atas lagi...aku kene teran kuat sikit bagi baby turun ke bawah...letih oii masa tuhh...dengan aku dah xde tenaga sebab xmakan...pastuh plak perut dah masuk angin...boleh plak masa nak meneran tuh, aku nak termuntah...haih, dah satu hal mak bidan dok berlari amik bekas plak...klaka pon ada gak aku rasa masa tuh...tapi aku tak muntah pon masa tuh...letak je bekas tu kat sebelah...

dalam pada aku meneran tah apa gaya tuh, aku dah rasa terangkat2 dah punggung...haih, kompem koyak lew nih...tapi nak buat macam ne, bende tak lew kawal kan...tetibe je, mak bidan tuh kata, ok, dah nampak dah kepala baby...

TETIBE...

doc aku pon sampai...alhamdulillah, tepat pada waktunya...bile doc sampai, dia terus ajar aku cara meneran...masa nih aku semangat lew sikit...teran sekuat ati...tapi tak keluar gak baby...pastuh sempat lagi aku menjerit cakap "saya dah tak boleh teran...sakit" sambil berdrama air mata...adoiii, seksanya rasa nak meneran...sakit yang amat amat...rasa macam nyawa kat hujung kuku je oiii...

doc kata " last, awak teran sekuat hati"

aku tarik nafas, teran sekuat ati sampai tak cukup nafas...mencungap aku rasa nak curi nafas baru....pastuh aku dengar doc kata " ok nurul, rilex, saya dapat dah baby awak...tunggu ye saya nak keluarkan baby"

tah apa yang doc buat, godek godek pastuh aku dengar suara baby...ingatkan dah lega lepas tuh, rupe rupenya rasa sakit tuh still ada...pastuh aku dengar doc cakap : "tali pusat baby nih pendek je"


********** to be continue ....


aku nak sambung lagi cerita, tapi tetibe si alysa plak datang menyibuk nih...so berenti la dulu kat sini...entry nih pon dah panjang...nanti sambung kat entry lain plak ye...k bye





Wednesday, June 11, 2014

detik kelahiran afryna azlan


سْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



23 may 2014, jumaat

masa aku bangun tido pagi jumaat tuh, tetibe je terasa macam ada 'sesuatu' keluar dari tuttt...tetibe je rasa panas je...cepat2 g toilet check...

warna jernih je, tapi tak banyak...dok pikir dalam ati, nih ke air ketuban?tapi kalau air ketuban mestilah kuar selambak terus banyak kan??so rilex2 lagi...tak bagitau sesapa pon...

secara kebetulannya, aku memang dah start MC dari hari rabu lagi, so hari khamis (22/5) tuh dah g lepak umah ibu kat selayang...seme orang g keje, tinggallah aku ngan alysa je kat umah...so buat kerja umah macam biasa, nguruskan alysa macam biasa...

sempat lagi mintak abah belikan ais krim, sebab aku dah terasa macam dah nak bersalin...hihihi...
dalam tgh hari tuh, aku terasa lagi, ada 'bende' kuar lagi...tapi bile check sama je macam pagi tadi...air jernih dalam kuantiti yang sedikit...so rilex lagi...aku buat macam tak de pape je, sebab aku tak rasa sakit...tapi aku tau, tu adalah salah satu tanda nak bersalin...

kalau korang nak tau, laki aku masa nih tgh bz gile ngan event BELIA FESTIVAL kat putrajaya tuh...sebab tuh la aku kalau boleh biarlah baby hold dulu...kurang2 sampai papa dia setel event hari ahad nanti...huhuhu...dok la cakap kat baby, bertahanlah duk dalam tuh sampai hari isnin...hihihi, boleh plak cenggitu kan??

aku juz bagi msg je kat laki, cakap anak dia nih dah bagi hint nak jenguk dunia...
tapi laki tak balas...geram je aku rasa tau...bz sangat sampai dah tak boleh balas ke apa...

masa nih la baru terhegeh hegeh nak siapkan beg untuk bawak g spital...
act dah siap dah before nih, tapi nih last check la...apa yang xlengkap lagi kan...huhuhu

tapi bile aku monitor sampai malam, dah tak de apa2 tanda dah yang keluar...
aku pon xde rasa sakit...so aku buat tak tau je la...dalam hati dok pikir maybe nih petanda awal kan...


24 may 2014, sabtu

aku bangun pg tuh, terus meluru g toilet...nak g check kot2 ada kuar tanda lagi ke, sebab malam tadi dah berenti kan...so saje la nak check pagi nih...

ok, tetibe nampak dah kuar warna cokelat2 sikit...
kompem nih tanda...
sama macam alysa...genap je masuk 39 minggu, kuarlah tanda coklat2 tu kt spende...

so aku pon dah ready nak meneran nih, tunggu masa je...hahaha...
sebelum laki g putrajaya, aku ajak laki balik gombak...

nak g amik segala bende barang2 baby kat sana...ye lah, aku datang selayang ari tuh ingat saje je nak balik hujung minggu, mana tau plak nak beranak kan...so seme barang still kat umah gombak...

sebelum sampai umah, sempat g brekfast dulu kat taqwa kedai mamak sri gombak tuh, dating berdua makan nasi lemak jamal 2 bungkus....huhuhu...

boleh plak masa kat kedai tuh, tetibe aku rasa ada contraction...fuh, sakit kot...dah, ajak laki terus balik, nasib baik masa tuh dah abis makan, cume tak sempat nak minum je...

so sampai je umah, aku terus amik barang2 masuk2 kete pastuh balik umah selayang...
eh, masa nih dah xde rasa contraction...aku sihat je...tak de rasa sakit2 dah...

aku sms doc nor fidak, doc aku kat purawi : aku cakap dah turun tanda, tapi aku tak sakit lg...so nk tunggu sakit baru g spital or g je skang...

doc reply 2 patah je oii : " tunggu sakit"

so aku dok umah rilex2 dulu...
laki g putrajaya keje macam biasa

masa tuh dah bagitau ibu pasala aku dah turun darah...
tapi tak rasa sakit...

ibu mcm biasa la, sibuk lew suh g spital...
tapi aku malas la...aku dok kaitkan macam alysa dulu...

kuar tanda awal pagi tapi bersalinnya keesokkan maghrib...
so aku decide nak g spital hari ahad lew kononnye..

dalam kul 4 tuh, aku tgk pad, darah makin banyak...
tetibe rasa risau la plak kan...
walaupon tak sakit, tapi ada setengah orang tetibe je nak beranak...

so aku sms laki 
"papa boleh balik awal tak hari ni?"

tak de jawapan...masa nih aku agak bengang gak la...

aku sms lagi 
"kalau boleh balik awal, balik la tau...rasa macam nak terberanak dah nih"

tak de balasan lagi...
tapi, dalam setengah jam lepas tuh...

tau2 je laki aku dah terpacak depan umah..
amboii, cepatnya...laju tol dia bawak moto, tak sampai sejam aku sms tetibe dah muncul depan umah...
lega hati nih haa...
dah boleh beranak dengan aman..hihihi

siap2 mandi semua,
kelengkapan pon dah siap, sekali tgk2 jam dah nak dekat maghrib...dalam kul 6 lebey...

so kitaorang decide nak g spital after isyak lah...senang selesaikan semua urusan kat umah je dulu..
yang penting solat dulu, mintak allah permudahkan semuanya...

9 malam

aku gerak g spital ngan ika (adik aku)...kononnye dengan harapan aku nak g check je...pastuh aku nak balik umah memandangkan aku memang tak de langsung rasa sakit...

laki g blk gombak dulu, amik kete, sebab tadi kan dia datang naik moto je, so pas amik kete dia terus g spital..

sampai je spital, terus g bahagian emengency...
aku rasa klaka pon ada, g bahagian kecemasan, cakap nak bersalin...
staff tu pandang aku dua tiga kali...agaknye dia tgk aku sihat je kan, takde macam orang sakit pon...

pastuh dia suh duduk dulu...
dalam 5 min kemudian,

" puan, jom kite terus ke labour room ye"

aku pandang ika, ika pandang aku...
terus g LR??tetibe je rasa cuak...hahaha...siap staff tu suh naik kerusi roda lagi...
so aku ikutkan aja...huhuhu

sampai je LR, nurse suh aku tukar baju
taraaa....




ko tgk, siap ber peace bagai...
gaya orang sihat datang untuk menyerah diri..



sementara nak tunggu nurse datang, moh lew kite bergambar dalam LR..
masa alysa dulu tak sempat nak bergamba sakan,
aku punye sakit masa tuh sampai tak heran dah orang kiri kanan, kejenye menangis je...
kali nih siap tergelak2 lagi masuk LR...

nurse datang nak buat CTG,
pas buat CTG baru nurse nak check jalan...

aku tanya, kalau jalan tak bukak lagi boleh balik ke, 
nurse kata tgk keadaan, n tgk advised doc...
selalunye boleh balik la kalau xde pape...

so aku memang yakin gile aku boleh balik...
sementara buat CTG, siap boleh bergurau sende ngan laki...
ngeh ngeh ngeh

CTG dalam 45 min..
settle CTG, nurse kata mmg tak de tanda2 ada contraction..

check kedudukan baby pon atas lagi, maknenye belom kebawah sangat sangat sangat...
tapi kepala dah engaged, maybe esok atau luse la kot bersalin...dalam ati aku lew kan...

kalau ikut pengalaman masa alysa dulu,
macam nih jugak...
aku kuar tanda pagi,
g spital petang tapi tak rasa sakit, doc suh balik dulu sebab check bukaan tak de lagi...
pastuh tgh2 pagi tuh dalam kul 3 baru aku rasa contraction...


so tibalah masa untuk check jalan...
ko rasa dah bukak ke belom??
okey, kite cerita next episod la, sebab anna dah merengek2 nak susu oii..



Sunday, June 1, 2014

mama of two princesses

assalamualaikum...

lamanya tak menaip...
akhirnya hari ni ada sedikit kesempatan untuk menaip...

alhamdulillah,
officially saya telah menjadi mama kepada 2 orang princess pada hari ahad minggu lepas...

ahad
25.05.2014
10 pagi
2.93kg
hospital pusrawi, KL

cerita selanjutnya nanti kite sambung kalau ada kesempatan... :)



alysa azlan
2 tahun 3 bulan

afyna azlan
7 hari




Friday, April 25, 2014

iklan preorder item : sila scroll bawah untuk new entry

Preorder item
Open order : 15 april
Closed order : 25 april
Etta : 30 april

All item must be fully payment before 26 april 2014

1. Shake n take (double) rm55
2. Monopod rm45
3. Bag rack rm18
4. Mini sewing machine rm60
5. Cereal dispenser (double) rm60
6. Thermometer rm46
7. Pancake maker rm34
8. One touch rm18

Semua harga tidak termasuk postage...untuk postage sila whatsapp / sms : 019-5205540 
website : alysapunye.com
FB pages : Alysapunye























Thursday, April 24, 2014

cameron highland 2014 : part 1

assalamualaikum..

kan aku kata tahun nih tahun melawat malaysia..
makanya, kite berjalan je la kan..

kali nih aku g cameron plak..
tapinye 2 bulan lepas punye cerita..kikikiki

15 feb 2014

ok, setelah seminggu kami (aku n alysa) kene jangkitan rotavirus...
memula alysa pastuh jangkit ke aku plak.. haih, cabaran tol masa nih

lalu laki aku buat keputusan,
moh lew kite g buang virus tuh kat tempat sejuk...
kikikiki...

memula aku macam berat hati nak g,
sebabnya aku belum baik sempurna sepenuhnya..
ari jumaat tuh still lembik lagi la...
tapi alysa dah sihat dah masa tuh...

tapi ari sabtu pagi2 tuh aku buat keputusan...
"jom lew papa kite g jalan"
hihihi...tak padan ngan sakit, tapi ko nak berjalan jugak

maka bergeraklah kami ke cameron highland pagi sabtu yang indah tu..


first destinasi : ladang strawbery lew..
saje je nak bagi alysa kenal strawbery..



monopod tak dak...
so pakai monotangan sudah... :)


cantik kan kaktus nih??
aku penah beli dulu, masa zaman2 mula2 bercinta ngan laki...
ceh, apa kelass ko bagi kaktus je kat pakwe??

motif??
kaktus senang jaga...
ko tak siram pon boleh hidup...
so kalau kaktus tu mati, jawabnya memang lew owner dia pemalas nak mampos...

agak lama juga la laki aku simpan kaktus nih,
sampai satu hari, tetibe kaktus nih jatuh n patah...

kebetulan masa tuh plak aku ada kursus kat lumut...
menggelupur dia tepon aku...tanya kot2 ada pape2 yang tak elok ke jadi kat aku...

hahahaha, macam tak caya je...
ada ke pasal kaktus tuh tetibe jatuh, dia terus pk kot2 ada pape jadi kat aku..
alhamdulillah, aku ok je masa tuh...

kenangan oiii...
kenangan!!!!


disebabkan ini adalah percutian pendek,
makanya kami jalan2 je...tak banyak singgah2 kedai2 ke apa...

juz g beberapa tempat je...
selebihnya cuma nak merasai dan menikmati angin sejuk kat sana..

cuaca??
siang tuh panas terik, tapi rasa lah angin tiup sejuk je...
malam??
sejukkkk ggiiilllleeeeeerrrrrrrrr....



aku : 25 minggu
berat : 45kg


ko tgk anak dara aku...
memang tak suke bergamba...
nyampah...


aku risau je masa nih, takut la duri2 tu cucuk tangan dia
sibuk noo nak pegang pokok berduri tuh



nih plak makcik aku yang memang menggedik...
makcik yang paling best nih...
makcik nih jugak lar kalau nak ngekor aku g jalan2

memang makcik nih selalu menyibuk lah kalau aku nak berjalan...
kikikiki....kalau aku jalan tak ajak dia,
mahu nye dia ngamuk ngan aku...
silap2 ari bulan majuk terus...


ok, skang nih masa untuk makan strawberry...
aku tak bape  minat sangat strawberry

tapi laki aku hantu strawberry
dapat plak kalau makan ngan cokelat...


nih pekerja strawberry tgh pilih2 strawberry untuk dijadikan jem...
hmmm, jem strawberry aku suke..


strawberry with cream


tgk si kecik nih menikmati strawberry...
sedap je nampak..
tapi sebab masam, aku tak suke...

so sampai sini ajalah cerita aku pasal cameron 
kalau aku rajin aku sambung lagi hari kedua aku kat sini :)

Wednesday, April 23, 2014

WW : happy birthday to me

wordless wednesday

kisah semalam
tak sempat lagi nak cerita panjang panjang

layan gamba birthday girl ngan anak daranya 
nanti kalau free i cerita ok...














eira zainal
22 april 2014
29 tahun

Wednesday, April 16, 2014

Review : flora cafe

ok, meh kite sambung cerita lepas..

dah lepas anta anak g taska, moh lew kite dating...
first destination : KLCC
gigih aku berjalan ke KLCC, dah lama kot tak lepak KLCC...last g KLCC tahun lepas kot...entah, aku pon lupe...tak tau tahun bile...

so g tgk wayang...
citer NEED FOR SPEED

sebelum masuk panggung, laki aku nak beli popcorn, aku kata tak yah la, sebab tadi baru lepas lunch, so aku kenyang lagi...tapi dia beli gak...aku aku balun makan gak dalam wayang...

cerita dia oklar, not bad...
memula agak boring...
laki aku dah ngantok nak tdo...katanya cite macam nih pon aku beria nak tgk...

tapi bile sampai tengah2 citer tuh baru macam menarik
baru la laki aku terbukak mata
pastuh dia plak yang beria ria tengok...

sinopsis cerita??
alar, korang google je la...
aku malas nak taip panjang2..

kesimpulan yang dapat dibuat...
kisah lumba kete ala2 fast n furius tu..
dari 5 bintang, aku bagi 3 setengah bintang :)

pas dah abis g jalan2 jap..
tawaf KLCC, act tak sempat abis tawaf pon, aku dah rasa sakit2 perut...
risau plak aku nak jalan banyak2...
kang tak pasal2 aku terberanak kat sini lagi susah...

pusing2, nampak HABIB,
ceh, orang skang tgh giler PANDORA kan?
aku konon nak pow lew laki, nak PANDORA gak...

tapi bile pk2 balik...tak payah la...membazir je plak...
baik la aku gune duit tuh shopping barang2 anak lagi bagus...
haaa...baik kan dapat bini cenggini...untung laki aku...kikiki

dah tuh tgk jam dah kul 5...
laki dok sibuk ajak balik...
padahal acara kemuncak belum lagi...

dia dok la risau anak dia kat taska tuh..
takut tak de orang amik...
padahal aku dah mintak tolong adik aku g amik masa dia balik keje, so terus bawak g balik umah mak aku...
so hal anak setel...

cakap ngan laki :
"papa, jom g ampwalk, mama nak makan asam pedas"
laki jawab :
"ampwalk tuh kat mana plak??makan asam pedas kat umah ibu je lah"
aku :
"alar, jom lah...ni tempatnya, mama dah siap google, papa bawak je la"


nasib baik mood laki baik...so dia pon angkut la jugak bini dia ni kesana...
sampai je sana, aku terus je melulu2 g kat flora cafe tuh..

senang je cari, ko g je cari building ampwalk..
kat pintu masuk tuh, ko nampak secret resipi belah kanan, flora cafe belah kiri...
memang takkan sesat punye...

laki aku tgk je tercengang2...
aku terus g counter...masuk je dah ada orang sambut, terus tunjuk tempat...
laki aku apa lagi...

ala2 "tanjat boboi"
pastuh sengih2 termalu2...
terharu la tuh bini buat serprise cenggini...








tgk decoration dia...
penuh bunga bunga...
cantik la tempatnya...



ni lah laki aku yang tak bape romantik tuh..
tak romantik pon tak pe la kan..
yang penting hati budi baik ye dok??


kami bersama makanan yang penuh meja..
gile banyak makanan, gaya macam nak makan berlima

menu :
asam pedas ikan - not bad...rasa boleh tahan sedap...
daging masak kicap - errrmm...yummy, yang nih aku sukeeee
sambal udang - hmmm, yang nih selera aku kata tak bape menarik...tapi banyak review kat google kata sedap..
sayur kailan - aku tak makan sayur, tapi laki aku kata sayur dia rasa pahit, so dia tak makan pon...amik rasa sikit je
ayam goreng berempah - oklah, rasa ayam goreng kan

desert :
kuih sagu - sedap...lemak manis berkrim...laki aku jenis tak makan kuih2 manis nih, tapi kali nih dia kata sedap plak...so maknenye memang sedap la..
kek - sedappp...sebab kek cokelat cheese...memang peberet aku wehh..





ini gamba kek n kuih sagu tuh...
adoi lar...skang masa menaip nih aku terbayangkan kuih sagu tuh...kat mana nak cari nih??



me at 32 week
weight : 48kg


kesimpulan yang dapat dibuat, servis bagus, makan boleh dikategorikan sedap...
candle light dinner yang menggembirakan hati n perut aku
highly recomended untuk sesapa yang nak makan masakan melayu sambil2 menikmati lilin2 yang ada dimeja anda...

TAPI...

hati hati...jangan sampai terbakar plak kedai tu nanti...

OK...aku nak tergelak jap...aku lupe cerita saat saat yang agak suspen masa kejadian tapi bile diingat ingat kembali jadi kelakar...

tengah2 kitaorang makan, tetibe laki aku rasa panas je kat tangan dia...
ko tau kenapa??

hah, rupe2nye dia tak perasan ada gumpalan tisu tuh dah terkena api lilin tuh...terkejut gile kitaorang masa tuh, terus laki aku buang tisu ke bawah n pijak2 tisu tuh...
tapi api tak padam plak...
last2 staff kat situ yang padamkan...
haih, saspen kejap ko...
buatnya terbako kedai tuh, tak ke naya...
tak pasal2 kene panggil bomba la plak kan...

so, ingat tau....hati hati :)




________________________________________________

dah abis makan, dah kenyang...
tepon rumah, anak pon dah sampai umah...hati pon dah senang sebab anak dah duduk bawah jagaan mak sendiri...

so kami pon sambung dating lagi...
kali nih aktivity yang tidak dirancang...

aku ingat dia nak terus balik pas makan,
tapi rupa2 nya sempat singgah kat jusco kepong..
nak tau nape???

haaaaaahhhhh...
dia ajak tgk wayang lagi...
kali nih citer captain amerika plak...
so layan ajalah kan...

katanya jarang dapat masa berdua cenggini, so nikmati la sepenuhnye...
lepas nih dah berempat, lagi lah susah nak dating berdua kan...
so kite enjoy...

______________________________________________

nota hati : terima kasih suami sebab terima saya seadanya...love you darling...insyaallah kasih sayang kerana ALLAH adalah kekal hingga ke syurga...