Wednesday, April 20, 2016

GBSB - sukaneka (part 2)

sambungan kisah sukaneka



acara seterusnya, kotak beracun..
aku benonye paling tak suka mainan nih…

tapi sebab semenye sporting aku duduk la jugak main…
buat syarat gitu..


nasib baik lah jugak tak terkena kat aku…hahaha
tapi kalau bab bab gini memang les aku tak suka…

sebabnya korang pon tau kan aku nih kurang keyakinan diri..
dalam hati melonjak2 nak buat,
tapi realiti aku punyelah takut nebes sampai nak pengsan kadang2…hahaha



ok pastuh acara mak2 tiup belon sampai pecah


aku tak join, sebabnya lang aku tiup beria kang maunye terberanak kat situ sape susah…
hahaha, so aku dok tepi jelah, jadi baby sitter, jaga budak2…





haa, ko ingat mak je boleh tiup?
budak2 pon sibuk gak ngan belon…nasib baik banyak belon lebih..


ok, next penyampaian anugerah plak…yang nih memang tak de harapan lah kan aku nak dapat…so aku pasrah je lah sambil tengok sape pemenangnya...


anugerah keluarga bekerjasama…
dimenangi oleh leenda

memang layak pon…tak dapat nak dinafikan lagi...


anugerah anak paling sporting…
eh, nih bukan anak nih, nih maknye plak tolong amik hadiah, anaknye tah kemana hala…

anak krol,
memang sporting abis, ko suruh la dia buat pape, kompem dia buat tanpa malu segan…uhhuuh



anugerah anak paling ceria..
anak yatie

gaya muka dia 
"ala, biasalah nih"

hahaha


anugerah keluarga terbaik
dimenangi oleh aznor

amboi ko az, gedik lebih aih..



last sekali anugerah pasangan romantik…
alahai, romantik sangat rara n lan nih tau…auuuwww...


ok, setel seme acara,
masa untuk pengagihan doorgift


seme dok mengemas, dok asingkan barang2 seme..



akhirnya ada gak gamba kami sekeluarga…
siap ada bihun dua pinggan kat tangan…
hahaha


setel main, seme dok ngemas, 
buang sampai bersihkan tempat

fuh setel majlis…
seme abis disini
pastuh, masing2 buat hal sendiri..

ada yang dari pantai terus balik,
ada yang naik bilik terus check out
ada yang kemas2 barang check out pasty sempat lagi sati round mask water park (aku lew tuh)

ok, kesimpulannya,
family day kali nib sangat enjoy

aku rasa yang kali nih lebih meriah and teratur banding tahun lepas
cumenye masa macam singkat

insyaallah kalau tahun depan maybe kite lew buat 3 hari 2 malam plak ke..
tak delah rasa kelam kabut sangat

overall mak bagi 4 bintang out of 5
yeayyy…

k bye jumpe lagi entry lain plak…

-TAMAT KISAH GBSB-

Monday, April 18, 2016

GBSB - sukaneka (part 1)

bismillah..

entry kali nih sarat dengan gamba..
so jangan pengsan tengok gamba yang banyak banyak nih plak…hahaha

ok, pagi tuh kami breakfast kat hotel je..
kul 6 pg lagi aku dah tadah air nak penuhkan jakuzi…
umpan nanti senang nak kejut budak2 bangun terus mandi…hahaha

umpan mak berjaya…
elok je air nak penuh kakak bangun dulu, 
terus nak g mandi…hahaha…

pastu adik plak, tapi taktik nih tak berapa menjadi kat adik, sebab dia pon bukanlah kaki terjun kolam macam kakak…so mak kene gune kaedah lain, tunjuk makanan kat adik, baru la dia boleh bangun n terus mandi tanpa menangis dan buat drama swasta pagi tu…

so dah siap seme, dalam kul 7.30 pg kami dah ada kat dewan makan…hahaha, cafe lah dewan makan tuh, ko ingat nih asrama??
macam biasa afryna makan banyak, asal suap je nganga, alysa plak hmm, dapatlah telan koko cruch je…tu pon tak abis…overall makanan dia oklah, boleh la kenyang buat alas perut nak bersukan kejap lagi... 



ok, dah siap makan, kami seme terus meluru ke pantai, dah tak sabar nak main sukaneka…
elok dah kami bertapak bawah pokok alih2 kene halau…hahaha, tempat tu kene booking la dengan pihak hotel…

tapi tak pe, kami jalan ke depan sikit tempat FREE tak payah bayar…
cantik jugak tempatnya, ok je kalau tak booking pon…



ok ni team bapak nak kene pasang bunting…
tengah buat perbincangan macam ne nak pasang kot..
serius sangat nampaknye muka masing2...


ni plak team mak mak nak kene pasang banner…ade ke patut bagi kami yang pompuan nih buat keje pasang banner…hahaha…last2 panggil gak bapak2 datang membantu..

own ye, bunting n banner ni di sponsor khas dari All About Printing.
harga memang terlajak MURAH
yang penting kualiti TERBAEEKKK..

kalau korang rasa nak tempah banting n banner boleh direct je g whatsapp owner 013-5405540 or boles follow ig @allaboutprinting.

pastu plak, baju yang cantik menawan tuh pon kami tempah dari all about printing gak..
so kalau korang ada family day ke, boles la roger2 all about printing tu…
seme bende yang boleh di print dia boleh buat..

ok, aktiviti pertama pagi nih kite buat chicken dance…
kire ala ala warm up sebelum sukaneka nanti..
so tarian chicken dance nih diketuai oleh anak krol si hadef yang comel itu..


ok lepas tu aktiviti tiup lilin untuk anak2 yang sambut birthday pulak…
haaa, meriah ko…seme berebut2 nak tiup lilin…
sape cepat dia dapat sebab ada 10 batang lilin je…hahaha

disebabkan anak anak nye ramai, so penaja utama brownies sedap sugarlandbyrara ni terpaksa lah siap2 pack kecik2…senang nanti tak payah berebut, tak payah nak menangis bagai tak cukup brownies…hahaha…

korang kalau nak order brownies sedap or pavlova or desert yang sedap2 boles laju2 g order kat si rara ni haa…bukan setakat sedap, kalau pavlova tuh, buah buah atas dia tuh tak kedekut langsung…kadang tuh harga dia macam tak masuk akal murah beno nak dibandingkan dengan kualiti hasil air tangan yang diberi…ceeewaaahhh, nih bukan ayat bodek tapi betul2 sedap… :P



ok pastuh aktiviti yang paling dinanti nanti n aktiviti yang paling lama…hahaha, lepas satu satu, tukar posisi nak freestyle lah, nak cenggini lah nak cenggitu lah…macam macam ragam masa nak amik gamba nih…tapi nasib baik lah kami siap booking profesional photografer ari tuh…haaa, memang sporting abis la abang camereman nih…macam macam jenis posisi seme dia amik…memang puas hati dengan bayaran n hasil kerja yang diberikan…

eh korang kalau nak photographer yang cenggini gak, boleh laju2 follow je ig dia nih haa…
@ninjaklickz …follow tau jangan tak follow… :)


ok, pastuh kite buat tukar2 hadiah pulak…
haaaa, untuk tukar hadiah nih kite suke2 je…bagi tidak membebankan orang ramai, kite bagi range harga min RM15…saje suke2..so tak nak lah beban kalau bagi harga mahal2…

tapinye, mak mak gojes nih kebanyakkannye baik hati, kata je min RM15, tapi aku tengok harga masing2, hamboi2, over tau…hahaha… alhamdulillah dikurniakan kawan2 yang tak kedekut gitu…

ok, hadiah aku dapat ke jasmin, jauh box ikea nih pegi, sampai ke muar ikut tuan baru…
moga box nih dap at memberi manfaat pada tuan baru :)


aku pulak dapat hadiah dari ekin … haa, amik ko, disebabkan dapat hadiah dari orang creative, makanya aku pon kene jadi creative gak kat mana aku nak letak hadiah tuh…
huhuhu, ok nanti next entry plak kite bagitau apa hadiahnye itu..

owh ye, korang kalau nak order ayat kufi ke, design comel2 ke, boleh direct je roger ekin nih…kalau korang tengok hasil kerja dia, kompem terus jatuh hati punye...


ok, next acara masukkan air dalam botol..
mcm biasa alysa kompem tak nak join, so kite bagi adik yang join...


first round second round dia ok…mask 3 4 5 round dia stress agaknya maknye nib pakse sun lari…terus merajuk bent tengah japan tak mo main dah...


so permainan kedua, bapak bawak bola ping pong gune sudu, lari ke arah anak…
anak plak amik sudu n bola pingpong lari patah balik ke garisan mula…


semangat haa, bapak ko adik oii bawak bola tuh, tapi bile dapat ke afryna dia boleh dok tercegat je main bola ping pong tuh…haih la anak…mak redha je lah…hahaha


ok, acara seterusnya anak2 comel berlari ke arah mok cun…
anak aku boleh berdiri tegak je, tak mo bergerak…
ni bukan acara berdiri setempat adik oiii...


ok, last bagi acara anak2…
jiwa kental gitu…

datang si maskot rabbit nih, abis bertempiaran anak2 berlari ketakutan…
sape yang stay tampa menangis je dianggap jiwa kental…

haa, kali nih si adree anak pijah nih memang kental orangnya…tak nangis weh…
bagus betul…hahaha…anak aku, memula lagi dah lari melalak2 takut...


ok, tiba acara husband n wife…
permaidani ajaib namanya..

berdiri atas permaidani ajaib tuh, make sure korang kene ada atas kotak tu…
tak kisah la nak buat posisi macam mana pon, asalkan atas kotak…
makin lama kotak tuh makin kecik, so pandai2 lah gune kreativiti sendiri kalau nak menang

aku kan kecik cinonet, naik je lah atas laki aku yang dinosour tuh, sampai last round dah, aku suh laki aku jengket je kaki pakai dua belah kaki, tapi dia berlagak kata tak payah, gune satu kaki pon boleh..

amboi, tang berlagak ko memang champion bang…sudahnye kaki lenguh kalah lew jugak…hahaha


pastu acara suamiku pochong…
aku bajet laki aku si perut buncit tu kalah,
maklumlah ramai lagi yang kurus kurus, 
tapi sibuncit pujaan hatiku ini juara bak kata hang…
hahaha, terkejut aku rasa…mcm tak percaya pon ada...



beria haa seme jadi pochong
melompat2 ke arah isteri tersayang..

hahaha


ok, hadiah untuk suamiku pochong nih ditaja khas oleh cik naa..
tq cik naa… dapat mangkut tingkat gitu…

patutnye cik naa letak sekali sambal itam kat dalam mangkuk tuh…baru mengancam…hahaha
own ye, korang jangan tak tau, cik naa nih tokey sambal itam pahang tuh..

sambal itam cik naa nih dah sampai obersi uall…
takkan la ko yang dalam malaysia nih tak nak rasa kesedapan sambal itam cik naa nih..

alah, kalau nak order, boles direct je g order kat cik naa ni tau…
boleh tengok testimoni yang akan menggugat perut korang tuh kat sini.. 


oklah, aku dah tak larat nak sambung, tadi kata entry bergamba je, tapi panjang plak aku bercerita…
nanti sambaing next entry plak ye..
bye

Friday, April 15, 2016

GBSB - juvita seafood, banting


ok, dah penat berendam...
moh lew kite bersiap g dinner

haaa, ko tengok tuh...gaya tuh penting...
aku tak ajar ye, dia yang tetibe posing cenggitu...hahaha...
tapinye alysa nih kalau xde orang je boleh mcm ni, kalau ada orang kompem jadi keras kaku...
sebijik perangai maknye..
kurang keyakinan diri bile ada kat depan orang
so pasrah je lah..
hahaha 


ok, destinasi seterusnya ke JUVITA SEAFOOD
lebih kurang dalam 9km jugak jaraknya dari GCM...
tapi jalan straight je, tak terasa sangat lah jauhnye tu...

dalam 10 min sampai dah...
dalam 10 min tu jugak lah afryna dah lelap...nasib baik la alysa tak lelap jugak...huhu
sebabnya stroller bawak 1 je oiii...maklumlah bonet penuh kan, celah mana pulak aku nak sumbat sampai 2 stroller...


kalau ko search kat google juvita seafood ni antara kedai yang top la kat area banting nih...so of course la ramai orang...
untuk langkah berjaga2, takut tak de meja nak duduk, so kitaorang dah siap booking seme makanan...n reserve tempat duduk untuk 21 orang family...

makanan yang kitaorang order :
- pepahat masak cili
-sotong celup tepong
-tomyam
-telur dadar
-sayur 

disebakan ada mak gojes yang baik hati, makanya kos untuk bayaran makan malam tu dapat dikurangkan ke rm7/kepala...haaa...my and yatie dah tolong bayr lebih untuk kami semua, so yang mana balance tu kami bahagi kan je...jadi lah dapat makan sorang sikit, rezeki bersama2 pada malam tu kan...

 

nasib baik jugaklah aku antara yang awal sampai, so laju2 cop tempat paling hujung n ada kipas sebabnya senang nak letak stroller afryna n ada kipas tak de la panas sangat si kecik tu tido...
baik ko nak, tido tak sedar diri dari sampai kedai sampai lew mak bapak ko nih abis makan..

masa makan malam nih, ada sambutan hari lahir untuk anak ena, si comel aqilah husna...
semoga aqilah menjadi anak solehah dan membesar dengan sihat sempurna...



errkkk...
alhamdulillah...kenyang...

licin makanan kami malam tuh...
ye lah masing2 kelaparan...

tambah plak kepanasan...
pendapat peribadi aku lah, macam tak bape sesuai sebenarnya g makan tempat macam tu ngan anak kecik yang ramai...bukan apa, kawasan sempit, panas...n budak2 dah penat petang tuh berendam, so bile malam tuh dah banyak ragam nye...ada yang nak mengamuk, ada yang dah mengamuk, ada yang berpeluh2 kepanasan...tapi nasib baik lah afryna tido sampai ke pagi esoknya n alysa pon tak banyak buat hal...

dari segi makanan pulak, bagi aku biasa2 je...
tak tau lah sebab selera aku skang kan tengah tak bape nak betul sangat...
kadang tuh makanan sedap aku rasa tak sedap, yang tak sedap tuh lah aku rasa sedap...
maklumlah hormon orang ngandung...hahaha

tapi ok lah, kalau ada 5 bintang, aku bagi 3 bintang lah untuk makanan malam tuh...
servis? hmmm, ok lah jugak, sebab masa kami sampai tuh seme dah siap terhidang n tempat pon dah siap reserve kan...so sampai je boleh terus makan..

ok, kalau rajin nanti kite sambung plak next entry di muka surat berikutnya...
daaaa...




GBSB - water theme park, gold coast morib

ok sambung,
elok je dalam kul 3 lebih kot, entahnya aku pon tak tengok jam, 

laki aku turun bawah, katanya nak g cari kudap2...lapo lah tuh...hahaha
elok je dalam setengah jam tuh dia naik, bawak lew naik kopok nak di kunyah kunyah...

pastu dengan excitednye dia cakap
" ma, jom turun, kawan2 u dah ramai kat bawah tu"

hahaha, macam biasa, laki aku kalau bab bab cenggini memang over excitednye...
aku redha je lah sebagai isteri..hahaha...

aku tengok cuaca tak panas, so moh lew anak2 kite turun ke bawah...
afryna beria nih tukar baju pakai baju swim dia tuh, pastu laju je meluru ke jakuzi...
amboi ko dik, udah2 lew tuh...jom kite ke bawah plak, bersosial kenal2 dengan orang...tak payah nak dok merap je dalam bilik...

haa, disebabkan dalam pakej bilik tu memang dah dapat 2 gelang theme park tu, makanya aku n laki tak payah bayar lew nak masuk theme park, budak bawah 2 tahun pon free, so afryna masuk free lew jugak...

cumenye si alysa lew kene g beli tiket masuk...rm21 kalau tak silap aku, mana lah aku nak ingat sebab laki aku tukang bayo...hahaha, aku nonong je masuk theme park ngan si afryna..

aku nih mata rabun, tapi belagak tak nak pakai cermin mata, pastu penakut nak pakai contact lens, so meraba2 lah aku mencari, mana lah geng gojes nih...hahaha, sudahnya aku duk lepak dulu tepi tuh tunggu laki masuk...

 
 

 laki masuk je aku follow je lah, eh, dia macam tau plak tempat berkumpul mak mak gojes nih...laju je dia kesitu...hahaha...masa aku turun tuh aku nampak si rara , leenda , yatie , anez... tak lama lepas tuh datang si mimi ngan super heronya itu...hihihi



maka bermula lah gosip mak mak...
almaklumlah, aku rasa last jumpe dorang nih seme masa family day gojes tahun lepas...hahaha...pastuh dah tak jumpe...aku pon tak sempat nak join gathering kecil kecilan...aseknye clash dengan hal2 yang tak dapat dielakkan....


maknye sibuk gosip...aku pon tak tahu apehal si afryna tuh menangis...hahaha...


tak lama lepas tuh, dah start ramai yang turun...
haaa, ni festime jumpe min, alahai anaknya comel sungguh...dah macam anak patung... 
geram aih tengok...


bapak bapak pon sibuk gak nak bergosip...kalah mak2 nih haaa...


hihihi...dah elok dalam kul 6 tuh makin ramai yang turun,

yang lain tak bape pasan sebab masing2 ada yang dah turun tadi lagi kan...so mana yang ada je lah nih...



abis tempat tu kami semua conquer..tah macam ne tah eja...korang anggap je lah ejaan tu betul...hahaha...
penuh ngan geng gojes gitu...



oklah, dah kul 6.30 petang...
moh lew naik cecepat...siap singgah beli roti...kelaparan punye pasal...

elok je naik atas, berebut roti tuh...hahaha...nasib baik lah ena hantar secawan lasagna sedap hasil air tangan kak amy... dapat la alas perut budak2 nih sementara tunggu dinner malam karang...

masa nak g dinner tuh, afryna macam dah nak layu mata...
tapi tahan ..tahan jangan tido lagi, nanti susah mak ko nih nak handle kalau ko ngamuk kat kedai makan dik...

rilek2 dulu...bagi dia leka ngan makanan sebelum dia lena...hahaha, almaklumlah, afryna nih kuat makan, pantang nampak bende boleh makan, nganga terus...ekekeke...

ok, dah siap seme, dalam kul 7.45 turun nak g makan..
k lah esok plak kite sambung citer pasal makan...
k bye


Thursday, April 14, 2016

GBSB - gold coast morib

bismillah

day 1
9 april 2016


pagi lagi dah kejutkan budak2 bangun
aku siap masak nasi goreng, pakej untuk makan breakfast and lunch la kononnya...

dah siap semuanya
kul 10 gerak dari rumah...
tapi singgah rumah ibu jap, transfer bibik kesana..huhuhu, memang bukan jenis aku nak angkut bibik keluar sekali...bagilah dia rehat weekend tu...hahaha...

pastuh singgah DOLCERYNA plak... nak amik segala barang2 and hadiah..
bunting, banner, baju family day, barang2 dagangan yang orang tempah, pastu hadiah2 lucky draw (kebanyakkannye aku amik dari kedai je) huhuhu, cume hadiah tukar2 je aku g cari kat ikea :)

pastu dalam kul 11 la jugak baru betul2 bergerak ke morib..
afryna masuk je kete memang terus lelap, masa singgah DOLCERYNA pon dia dah lelap...alysa dah separuh jalan baru tido...aku tak lew nak tido sangat, excited ni nak g jumpe geng gojes...so borak2 je lah ngan laki dalam kete sambil layan wasap gojes...

alhamdulillah, lebih kurang kul 12.30 tuh sampai dah...
beria nih laki aku suh turun dulu g check in kononnye nak amik bilik depan pool...
sekali kecewa mak nak oii, tak dapat, katanya bilik penuh lah...ape lah itulah inilah...kalau nak bilik depan pool kene datang awallah.

tapi seme tu dusta belaka sebabnya ada je orang lain yang datang lewat 10 min dari aku dapat je bilik depan pool...so ikt nasib rezeki ko lah waktu kan...

tapi tak pe lah, bilik tak nampak pool pon tak pe lah, yang penting ada bilik n bilik tak busuk...hihihi..
ok, kitaorang dah book bilik ni dari bulan 1 kalau tak silap aku...
awal gile, sebab nak dapat harga murah..
ada ajk bahagian bilik yang uruskan, tanpa deme ni seme tak jadilah family day ni weh sebab tak de bilik...hihihihi...
tq
 my
 
so dapatlah kami duduk semalam dengan harga rm220 je.
-bilik studio suite
-dapat 2 breakfast
-2 tiket water theme park
kalau ikutkan harga untuk weekend kat situ 300++...haa, nampak tak penjimatan di situ...hahaha 

  

 haa, ko, masuk je bilik anak aku dah excited tgk kolam kecik dalam bilik air tu...hahaha...tu jakuzi anak anak...maklumlah, jakun kat umah tak de bath tub kan...ekekeke...
mak dia pon sama je excited nak terjun dalam jakuzi tuh...
 ko boleh intai je budak2 tu dari katil...siap ada tingkap kat situ...



masuk je bilik tak sempat buat pape dah terus tadah air, nak mandi buih punye pasal...hahaha
 nasib baik bawak sabun mandi budak2 ni, so aku pon curah je lah sabun dalam tu...haaa, syok oo tgk banyak buih...
 
haaa, masa sampai nih, dah lah lapar, ye lah memang waktu makan tengah hari kan...
nak dijadikan cerita, nasi goreng yang aku masak pagi tu boleh plak jatuh, pastu tumpah kat tempat parking kete....

waaaa, nak nangis aku tengok nasi tu bertaburan...sob sob sob...
nasib baik lah ada sisa2 nasi yang lebih tu, boleh la buat alas perut makan ngan anak2...nak keluar g makan dah xlarat, lagipon budak2 dah xsabo nak terjun dalam jakuzi...

  
 elok je abis makan, terjunlah deme dalam tu...lama gak bebudak ni main air...main lah nak, asalkan korang bahagia, mak ko pon suke...
dah elok siap berendam, aku nih beria lah suh dorang tido...

siap bagi sorang sebotol susu, hmm, elok je abis susu sebotol tak de nye dorang nak tido, dok melompat2 atas katil plak...mak ko nak luruskan pinggang atas katil pon tak senang tau...haih lah anak..


hah, elok dalam kul 5, aku tgk hari pon dah xbape panas, moh lew anak2 kite berkubang kat theme park pulak...


...BERSAMBUNG...