Monday, May 23, 2016

review : door gift mommies

ok, ni plak barang2 yang ada dalam goodies bag mommy



1. cover tissue
- yang nih, memang aku paling suke…memang aku letak dalam handbag…sentiasa dibawa ke mana sahaja…sangat berguna tau..rugi korang kalau order cover tissue macam ni..

kalau nak order boles terus g usha2 akak ni

ddsewwithlove@gmail.com
WA - 019-2678685


2. real perfume

memang kalau untuk mommy ni kompem la barang2 yang kecik comel untuk diletakkan adalam handbag…ala2 on the go gitu…nak gune terus korek beg cari perfume…ehhh, rasa bau busuk, laju2 terus sembur..hahaha…

harga pon murah, kalau korang tak caya, g tgk kat ig akak ni..
Real Perfume


nih plak pin shawl..
memang sesuai sangat bagi kat aku, sebab aku 98% gune shawl, n shawl memerlukan pin cenggini untuk cucuk2 kat atas kepala…

tq doublek_label 012-682 3658


yang nih awal2 lagi anak2 aku dah berebut…
dua2 dok kata depa punye…hahaha,

sebab towel nih kecik je, besar towel gud morning tuh lebih kurang..
so kalau korang rasa nak tempah towel sulam macam nih, boleh direct roger owner kat bawah ni tau :)

hellovanillavendor@gmail.com
019-3634607

Sunday, May 22, 2016

review : door gift budak2

entry tertangguh bulan lepas..
ok kite sambung balik..hihihi

jom kite tengok sape sponsor untuk doorgift budak2


popcorn rainbow dari umie sue studio
so kalau korang nak order popcorn boles roger dia…tak pon kalau korang nak order design pon boleh roger dia jugak..hihihi





botol air, pencil case, belon, puzzle tu seme dari krol and ros anis
time kasih korang sebab sudi beli barang2 yang berguna untuk anak2 pakai...



TQ to erina sebab bagi goodies ni sempena birthday aqilah hari tu..

Monday, May 9, 2016

happy mothers day

assalamualaikum

masih tak terlambat rasanya nak wish selamat hari mama :)
sebabnya hari hari adalah hari untuk semua ibu kan??



ok nak dijadikan cerita,
semalam kami sempat lah ke sijangkang

huii jauh tol perjalanan
g kenduri kawen je pon



makanan dia sedap
jarang2 aku jumpe makan kenduri kawen sedap
selalu aku amik sikit je buat syarat, so macam biasa lah kali nih pon aku amik sikit
sekali rasa sedap ko, nyesal amik sikit
hahaha, nak g amik lagi malu

so ko pasrah je lah makan sikit ari tuh
maaf lah gamba makanan tak de, sebabnya terlampau sedap sampai tak sempat amik gambar..:P

menu dia ari tuh :
nasi minyak
kari kambing
daging rendang
ayam masak merah

pastuh plak cendol dia pon sedap
terasa lemak cendol,
tak macam selalu rasa manis je melebih


disebabkan Photo Booth dia kecik je
nak amik gamba berempat memanglah tak muat

makanya budak berdua nih je lah yang posing
kemain memasing haa


sementara menunggu pengantin lelaki sampai,
makanya kite wefie lah satu family
yang sikecik tuh sengih manjang


tunggu pengantin laki lambat sangat
sudahnya kite kidnap lah pengantin perempuan dulu
kebetulan plak sama tema plak mak mentua aku ari tuh



alysa with nenek
mak mentua aku memang bergaya orangnye

kalau kalau hijau, makanya dari atas sampai ke bawah lah hijau
sedondon gitu
kalah menantu dia nih
haahaha


last but not least,
terimalah hantu kak limah yang tak sempat2 nak ikat rambut

sibuk nak posing 24 jam
asal nampak kamera hala ke depa
mulalah masing2 nak posing




Saturday, May 7, 2016

review : muffin sedap

happy weekend
buat apa hujung minggu nih??

korang ingat tak masa aku g GBSB family day ari tuh,
aku ada dapat muffin comel nih tau as a door gift sponsor…

dah nama pon doorgift,
so ko dapat sorang satu je lah kan..

mulanya aku tak kisah je pasal muffin nih, sebabnya aku memang tak bape suke spesis cake or muffin or pape je lah yang seangkatan dengannya

so dengan bangganya aku bagi ke alysa n afryna muffin yang seketul nih


ada seketul
tapi anak ada dua…
lalu terjadilah perebutan sekejap


adik macam biasa, 
kalau bab makanan memang dia kedekut

bagi dia, kalau makanan je, terus dia nak bolot sorang


setelah dipujuk baik baik
ajak amik gamba dulu


baru lah boleh makan sama sama
barulah boleh senyum sama sama


hmm sedap
mama ko terliur


lalu mama amik rasa sikit
dannn…

mama ko nyesal sebab bagi korang muffin tuh
hahaha…
kalau tau dia sedap cenggini, mama ko makan sorok2, baru puas..
huhuhu



dah lah, tak payah nak komen lebih2…
sebab masa aku menaip nih, aku rasa macam nak lagi je muffin tuh..
hahaha

korang kalau nak resipi sedap kak amy nih, boleh terus klik sini

kalau dah tengok resipi tuh, pastu rasa malas nak buat boleh terus order je ngan kak amy, ataupon korang boleh tengok testimoni dia kat sini

kalau tanya aku, memang aku aku bagi 10 bintang untuk lasagna and macaroni cheese kak amy nih…
dulu masa zaman berjiran ngan kak amy, aku selalu gak order ngan dia, tapinye skang nih dah pindah jauh sikit jadi malas plak aku nak g amik…huhuhu…kalau dekat memang oder gak macam selalu tuh...






owh ye,
skang nih kak amy dah start jual frozen food la plak
macam2 tau kak amy nih
bikin poket ku nipis…hahaha

sape tak order rugi
sebab seme makanan yang kak amy jual memang terbaaaeekkk


Friday, May 6, 2016

bali feel , bangsar south

Salam Jumaat semua

korang lunch apa ari nih?
Maklumlah awal bulan poket penuh lagi...
so moh lew kite berjalan makan sedap sikit...hihihih

so destinasi kite ke BALI FEEL 
alah, tak jauh pon, kat bangsar south tu je..
 

dia macam tau2 je aku lah yang paling kebulur,
makanya makanan aku yang pertama terhidang atas meja

memang dah tak boleh nak tunggu
aku telan dulu
maaf la yea kengkawan, yang kat dalam perut nih dok menendang2 mintak makan..
hahaha...alasan..


aku punye menu 
nasi lemak antarabangsa
RM16.96 termasuk GST :P 

puas ati makan
ada telur udang sotong ayam kacang ikan bilis timun kepok
semua cukup


dorang nih dok posing sementara tunggu makanan sampai
kononnye aku nak amik lew gamba makanan depa, tapi bile makanan depa sampai, aku pon tgh makan plak masa tuh, tak ingat dah pasal nak amik gambar…

tau tau je dah licin seme
tinggal pinggan kosong je



bagi aku la,
makanan dia boleh tahan sedap

berbaloi ngan harga walaupon mahal
mahal tapi sedap tak pe, tak delah aku terasa sangat nak keluarkan duit nak membayo..

cube kalau mahal tapi rasa macam hampeh, tu memang rasa macam nak maki je…
hahahha..

so kalau ada 10 bintang, akak bagi 8 bintang
servis pon pantas
walaupon time peak hour, 
dorang punye servis tip top
laju la jugak, tak de lah kene menunggu melangut lama2 tunggu makanan

kalau tanya nak pergi lagi tak?
akak jawab NAKK
tapi maybe lagi 3 4 bulan akan datang lew..

hihihihi
ok, tamat sudah kisah lunch hari ni..
korang yang lain makan apa pulak ari nih??
ehh, ke diet?

little pumpkin already 21 week


Bismillah 

Introduce our new little pumpkin pie

 

dah 21 week dah dia
dah mula nakal
dah start menendang
sama macam kakak kakaknye, kuat makan
berat terkini 425gram
halus cinenot je rasa
tapi kuat betul kaki menendang
kadang tuh sampai senak perut mama


mama di kala 21 week
macam biasa masih tak kelihatan awak disitu
kite tunggu 30 week keatas baru kite boleh selfie dengan awak ye..
hihihi 

berat terkini mama = 41kg :)

Thursday, May 5, 2016

31st birthday celebration

bismillah…

alhamdulillah,
22 april 2016
aku genap usia 31 tahun

terima kasih ibu
terima kasih abah

sebab sanggup harung selama 31 tahun membesarkan along
ye, sampai skang pon ibu abah aku masih amik berat tentang anak sulongnye ini
tentang jatuh bangun terduduk tersungkur
walaupon aku dah ada laki, dah ada 2 orang anak, dan insyaallah bakal masuk 3 anak tak lama
tapi mereka tak jemu2 ambil berat tentang diri ini

terima kasih allah atas nikmat yang diberikan

____________________

ok, nak cerita kisah 22 april 2016 
tak de surprise celebration or party yang dirancang

hanya simple celebration yang tak dirancang oleh kawan2 lama
tetibe je waktu lunch ajar keluar
lalu ke bangsar south lah kami


destinasi pilihan
masakan thai

bagi aku masakan dia ok lah…
nak kata tak sedap, sedap la jugak…sebab aku boleh abis sepinggan nasi goreng tuh…hahaha
cumenye aku rasa dari segi harga, macam tak bape berbaloi dengan makanan yang dapat..

tapi sebab ada orang belanja, kite sental sampai abis :)


ok, dua orang budak kat atas nih masih single and available
yang tepi kiri kanan tuh ye,
aku tak available day, mak anak 3 dah tu…insyaallah :P

dua orang kawan yang dari zaman aku bujang, sampai lew aku anak nak masuk 3,
sangat senang kalau nak mintak tolong walau dalam apa juga keadaan

boleh dikatakan kawan susah senang
walaupon skang nih kami jarang2 jumpe, insyallah kalau depa kawen nanti, aku akan usaha untuk susah payah untuk depa gak walaupon masa tuh anak aku dah ada 10…hihihi


tq alin n wani
for the sweet simple celebration
sama sweet macam aiskrim brownies tuh…auuwww…hahaha


ok, balik je opis, tetibe tengok ada kek secret resipi atas meja
idok lew satu kek beso tuh,
cukuplah se slice tanda ingatan hari jadi

TQ kak una
terasa diriku begitu berharga
wakakaka


inilah geng supermom aku kat opis
kalau keluar seme kalut ngan anak masing2

semua ada kelebihan masing2, memang betul2 supermom depa nih
lebih2 lagi yang sengih melebar baju biru tudung hitam tuh,
boleh handle 2 orang hero yang super owsem tahap lasak dia…
memang salute abis lah…

ok, habislah kisah hari lahir yang ke 31
insyaallah panjang umur kite jumpe di kisah hari lahir yang ke 32 plak :)

Wednesday, May 4, 2016

review : mee bandung mak pon

salam korang…

haa…ari tu masa geng GBSB buat family day, aku ada dapat PES MEE BANDUNG MAK PON ni…
aku nih idok lew gemar sangat nak masak2 bende2 yang leceh nih…hahaha…n sebenarnye aku tak penah terlintas pon nak masak mee bandung ni seumur hidup aku..

tetibe masa family day ari tuh aku tgk ada pes mee bandung nih dalam goodies bag lah..
kononnye nak terus letak dalam almari je lah, nanti aku bagi lah sesapa yang rajin masak tuh…aku dok pikir renyah sangat nak masak dia…sekali bile aku baca cara2 nak masak tuh, perghhh, senang gile…

terus tak jadi nak bagi kat orang…baik telan masuk perut sendiri kan…hahaha..

so 2 minggu lepas, kebetulannya makcik aku kata nak datang umah…
berialah aku nih masak mee bancung nih, last2 dia kata tak jadi datang plak…haih, memang nak kene tau…pastuh kononnye aku rasa macam banyak sangat, kot2 tak abis nak bungkus bagi jiran sebelah, alih2 aku makan makan last2 abis…huhu..tu maknenye sedap lew tuh..

so meh sini aku bagi resipi yang super senang sangat nak buat nih...



memula ko rebus je daging ke tulang ke…rebus sampai empuk…tapi kalau korang tak makan daging ke, korang nak tukar lauk lain pon boleh je rasanya…ikut selera tekak korang lew


pastuh amik perencah mee bandung tuh, korang masukkan dalam air rebusan tadi…klu korang xde daging, just rebus perencah nih je lah…huhuhu


bile dah masukkan perencah tuh, perrgghhhh, harum semerbak bau dia…
korang dah tak payah nak tumis banyak ke, nak masuk pape lagi, just masukkan perencah tu pon memang dah terasa sangat dah segala mak nenek udang kering, belacan, bawang cili dia seme tuh…



macam aku nih, aku letak udang, daging, sotong pastuh dah nak masak tuh, letak garam sikit, pastuh masukkan sawi, pastuh pecah telur..pastuh tutup api..




taraaa…dah siap…senang kan??
tuh la, aku dah cakap, senang gile, korang tak mo caya…

pastuhkan, makan plak ngan bawang goreng dari projek niaga nih..
perghhh, lagi terangkat weh…
memang krup krap terasa bawangnya itu…

adik aku tak makan bawang weh, tapi tetibe dia boleh suke, siap suh aku order lain untuk dia, nak bawak balik asrama makan ngan megi…adeiii…

so korang kalau nak order BAWANG GORENG boles contact


ataupon korang direct boleh g terjah blog owner dia nih




ok, ni plak kalau korang nak g beli perencah mak pon nih,
boleh tgk kat name card atas ni..

or boleh g tgk kat ig : jjmakpon_official


tapi hari tuh yang jadi sponsor utama dua produk atas nih ialah min..
tq min, tanpa ko aku tak dapat merasa mee bandung yang sedap nih...


Wednesday, April 20, 2016

GBSB - sukaneka (part 2)

sambungan kisah sukaneka



acara seterusnya, kotak beracun..
aku benonye paling tak suka mainan nih…

tapi sebab semenye sporting aku duduk la jugak main…
buat syarat gitu..


nasib baik lah jugak tak terkena kat aku…hahaha
tapi kalau bab bab gini memang les aku tak suka…

sebabnya korang pon tau kan aku nih kurang keyakinan diri..
dalam hati melonjak2 nak buat,
tapi realiti aku punyelah takut nebes sampai nak pengsan kadang2…hahaha



ok pastuh acara mak2 tiup belon sampai pecah


aku tak join, sebabnya lang aku tiup beria kang maunye terberanak kat situ sape susah…
hahaha, so aku dok tepi jelah, jadi baby sitter, jaga budak2…





haa, ko ingat mak je boleh tiup?
budak2 pon sibuk gak ngan belon…nasib baik banyak belon lebih..


ok, next penyampaian anugerah plak…yang nih memang tak de harapan lah kan aku nak dapat…so aku pasrah je lah sambil tengok sape pemenangnya...


anugerah keluarga bekerjasama…
dimenangi oleh leenda

memang layak pon…tak dapat nak dinafikan lagi...


anugerah anak paling sporting…
eh, nih bukan anak nih, nih maknye plak tolong amik hadiah, anaknye tah kemana hala…

anak krol,
memang sporting abis, ko suruh la dia buat pape, kompem dia buat tanpa malu segan…uhhuuh



anugerah anak paling ceria..
anak yatie

gaya muka dia 
"ala, biasalah nih"

hahaha


anugerah keluarga terbaik
dimenangi oleh aznor

amboi ko az, gedik lebih aih..



last sekali anugerah pasangan romantik…
alahai, romantik sangat rara n lan nih tau…auuuwww...


ok, setel seme acara,
masa untuk pengagihan doorgift


seme dok mengemas, dok asingkan barang2 seme..



akhirnya ada gak gamba kami sekeluarga…
siap ada bihun dua pinggan kat tangan…
hahaha


setel main, seme dok ngemas, 
buang sampai bersihkan tempat

fuh setel majlis…
seme abis disini
pastuh, masing2 buat hal sendiri..

ada yang dari pantai terus balik,
ada yang naik bilik terus check out
ada yang kemas2 barang check out pasty sempat lagi sati round mask water park (aku lew tuh)

ok, kesimpulannya,
family day kali nib sangat enjoy

aku rasa yang kali nih lebih meriah and teratur banding tahun lepas
cumenye masa macam singkat

insyaallah kalau tahun depan maybe kite lew buat 3 hari 2 malam plak ke..
tak delah rasa kelam kabut sangat

overall mak bagi 4 bintang out of 5
yeayyy…

k bye jumpe lagi entry lain plak…

-TAMAT KISAH GBSB-