Tuesday, May 19, 2015

Family Day GBSB - teaser

assalamualaikum

teaser teaser teaser

alhamdulillah selesai sudah kisah family day hari tu…

aku pon tak caya macam mana la aku boleh terjain pulak family day ni…hahaha…
laki aku pon pelik gak sebab selalunya aku nih kurang bersosial…ekekeke…sebab tuh anak anak aku menurun ke aku, kurang bermesra ngan kawan2…

entahlah, maybe sebab rasa persahabatan alam maya tu dah macam kawan baik sangat…suka duka bersama2…dari kawan2 blogger zaman bujang, sampai lew kawan blogger sampai dah ada anak dua…last sekali terus jadi rapat macam family gitu :)



walaupon hampir 70% aku tak pernah bersua muka, kalau ada pernah jumpe pon sekali sekala, tapi kami semua segeng sekepala sehati dan sejiwa…masing2 boleh masuk…

dan yang paling bestnye, walaupon bini2 je kaki blogger, tapi laki laki semua pon sporting abis….boleh jadi geng pulak semuanya…syok la wa cakap sama lu… :)



ko tengok semua bapak2 sado nih…hah ko, semua sporting abis lah..

kesemuanya ada 21 family..
layan habis..
tak puas rasa 2hari 1 malam je..

insyaallah kalau ada peluang dan kesempatan boleh adakan 3hari 2 malam pulak la…
ok, nih teaser je, laju2 update sementara mata tengah mengantuk n bos pon tak de kat belakang aku nih..

kalau ada kesempatan aku cerita one by one ok…daaa...

Thursday, April 30, 2015

dolceryna : penghargaan

bismillah,

alhamdulillah, majlis soft lauching dolceryna berjalan lancar minggu lepas.
firstly thanks to my ibu...sebab tolong jaga AFRYNA azlan sepanjang acara berlangsung..huhuhu, kalau tak de ibu, mau kelam kabut jugak aku dibuatnya.

special thanks to my beloved husband aka teman gaduh hari2 sepanjang proses renovation, proses touch up butik, proses nak sampai ke tahap sekarang nih...tanpa dia, rasanya tak wujud kot dolceryna hari ini...laki aku yang banyak bagi support n semangat untuk bukak butik ni...laki aku yang banyak membanting tulang untuk laksanakan impian n cita2 bini dia ni...dan yang paling penting, laki aku jugak adalah salah sorang penyumbang terbesar dari segi kewangan...huhuhu..
TQ TQ TQ...walaupon laki aku tak seromantik laki orang lain, walaupon laki aku panas baran, walaupon laki aku bile mula bersuara selalu menyakitkan hati, TAPI, dialah tetap dihati...luaran je macam hampeh kelapa...tapi dalaman umpama berlian emas gitu :)

hundred thousand thanks
to my abah aka my banker n funder ... tq abah...
to my adek2, ika n arief...
to my aunty (alang)

tanpa korang tak kan wujud dolceryna hari ni..



and buat anak anak mama, alysa and afryna...
maaf sebab dalam proses membangunkan dolceryna mama banyak mengabaikan kalian...
macam nilah hidup sebagai anak tokei kedai, hari2 duduk kedai sampai lewat malam, main dikedai dan membesar dikedai...harapnya kamu berdua membesar dengan ilmu2 perniagaan...insyallah..

terima kasih juga buat tetamu2 yang sudi hadir sepanjang majlis launching berlangsung..
lain kali datang lagi ok :)

bye.

Wednesday, April 29, 2015

Afryna : 11bulan

Bismillah...

Bile dah lama xupdate blog, macam gini la jadinya...tiga 4 bulansatu entry...padahal dulu sehari wajib satu entry....waaa, jeles yang amat tgk orang hari2 update blog...

Aku nak pegang laptop pon boleh kire je seminggu sekali kot...so acaner nak update blog ni???

Banyak gile aku hutang entry2 jalan jalan cari makan...cerita korea sempat sehari je, pastu kelaut...huhu, hampagas aku rasa...aku pon dah xbape ingat apa tentatif aku kat korea tu...maafkan aku wahai blog kesayangan...

Tolonglah...macam mana konsisten ni???

Da lah, untuk hari ni just nak update yang afryna azlan demam dah 3 hari...dah sedut gas pon still mcm xbape ok....

Doakan kesihatan afryna ye...bye




hidung tu dah bertompok...hasil dari jatuh tah bile, mama pon tak sedar



semalam tgk2 dah berdarah hidung...haih..

Wednesday, March 11, 2015

dolceRYNA cafe boutique

Bismillah...

Allah, tak tau macam mana nak mula cerita, tapi aku rasa mcm syukut sangat2...allah mudahkan jalan aku...

Dah lama, serius, dah lama sangat aku dok berangan angan dok mimpi mimpi...akhirnya, perkara yang aku angan angankan bakal menjadi realiti...insyaallah, tak lama lagi...

Dulu masa zaman sekolah, aku memang penah berangan ngan sepupu aku nak bukak butik cafe...aku selalu cakap, sambil2 orang beli baju sambil2 lepak cafe...dan aku tak tau yang zaman sekarang ni butik cafe tumbuh macam cendawan...merata2...aku tak sure sama ada angan2 kami tu cousin aku ingat lagi tak...tapi mmg aku ingat sampai skang n insyaallah aku akan laksanakan nya...

Alhamdulillah...semua jalan dipermudahkan...aku dah lama target nak kedai dekat je ngan umah supaya senang aku manage...maklumlar, aku kan masih bekerja n aku xplanning utk berhenti buat masa terdekat ni...xberani lagi nak tanggung risiko berhenti terus...
Dah lama aku dok mencari je kedai kosong area prima gombak tu...ada la 3 kosong tapi seme tingkat atas sekali...huhu, so aku pospon la dulu...cari lagi dan lagi, akhirnya ada satu kedai ni kosong...n aku dah g tgk pon n bagi aku tempatnya sangat2 strategik n tumpuan orang ramai...

Dan dengan ini, aku nak bagitau, tak lama lagi, impian dan angan2 aku zaman sekolah dulu nak bukak butik cafe akan menjadi kenyataan...suke sangat ok...

Korang doakan aku berjaya ye....aku tak pasti apa yang aku buat ni betul or tak..tapi insyaallah, dengan sokongan dari orang2 tersayang aku akan berjaya...doakan doakan doakan...aku perlukan kekuatan korang untuk aku terus melangkah jauh ke hadapan...

So dengan ini, aku menjemput kawan2 yang nak join bersama dibawah satu bumbung dengan aku melangkah setapak maju kehadapan tolong whatsapp aku 019-5205540 or tinggalkan email korang ehh...nanti aku email t&c kat korang..

Dolceryna cafe boutique 
Prima gombak
Insyaallah kalau xde halangan akan mula beroperasi april 2015...
Konsep butik vendor...so kalau nak jadi vendor, jangan malu jangan segan email aku ehh...aku sangat2 perlukan sokongan korang....

Tq..

Wednesday, March 4, 2015

disebalik nama afryna


assalamualaikum,

semenjak dua menjak nih asek kene tengok gamba afryna je lah ye…
hihihi, maklumlah, excited jadi mama anak dua kan??

~AFRYNA~

selalunya sape yang bagi nama untuk anak korang?
laki or bini??

macam kes aku, memang aku la pilih…
pastuh tgk majority ramai samada suka atau tidak..

mula2 aku dapat tau aku mengandung…
tak tau pon anak laki ke pompuan…

tapi, aku memang suke sangat ngan nama AMARRA…
maksudnya yang kuat iman

kalau lelaki automatik akan letak AMMAR

pastu masa scan doc kata girl, so aku memang panggil ammara…
tapi tapi tapi

parent aku tak suke…katanya nanti anak aku kuat MARAH…sebab namanya AMMARA…
terus la tak jadi panggil baby AMMARA…

tuka lagi..
mak aku berkenan nama ADELIA

tapi aku tak bape bekenan, dengan alasan, dah ramai sangat budak2 nama adelia…
sebenarnya nama adelia memang sedap, lembut je bunyinye…tapi aku kureng berminat..

tetibe laki aku kata nak letak nama anak starting huruf N
lalu, dia sesuka hati nak nama NEDELYA
aku suke nama tuh…bunyi macam unik..
TAPI lagi, tak de maksud…
susah jugak kalau gini…
asal ada yang berkenan tapi tak de maksud la plak…
so reject lagi..

sampai lah musim cerita FROZEN mula berleluasa..
alysa pon gile frozen…start musim frozen memang aku banyak panggil alysa dengan nama elsa…

tetibe terdetik, nak letak nama adiknya ANNA..
elsa n anna
frozen in real gitu…hahaha..

so macam2 nama yang timbul
AYNA
AMNA
ANZALNA
ANNA

tapi, semua nama ada je yang tak kene,
ayna, dah ada nama sepupu aku namanya ayna,
amna plak, makcik aku tgh mengandung skang dah cop nama amna untuk babynya yang akan lahir tak lama lagi
anzalna??aku tak bekenan bile terbayang pelakon anzalna tu..

mak aku plak, memang dari start aku mengandung, dia dok la panggil baby AZRA…
berkenan sungguh dia ngan nama tuh..
tapinya aku n laki tak bekenan…so kompem la reject kan…
hahaha…

so sampai sudah, tak de nama yang lekat,
sampailah hari kelahiran baby..

aku tengok kulit baby, PUTIH KEMERAH MERAHAN waktu dia lahir..
sangat comel…

kitaorang seme panggil ANNA…
sebab tak de nama lagi kan…

sampailah hari ke5,
aku bukak buku nama2 islam tu, bukak je, terus nampak nama AFRYNA maksudnye putih kemerah merahan...huhuhu, tetibe tanya semua orang dalam umah SETUJU...

so esoknye, hari ke 6, laki aku pon terus laju2 ke JPN daftar nama..

AFYNA binti azlan :)


muka beberapa jam selepas dilahirkan


muka beberapa hari selepas dilahirkan




masa ni alysa excited sangat tau dapat pegang adik


amboi ko dik, menguap melampau2 sangat tu


ok, itu lah serba sedikit kisah nama si kecik nih...
now, afryna dah 9 bulan dah pon, tapi mama baru ada masa nak cerita disebalik nama afryna tu..
tak pe lah, lambat ke cepat ke, yang penting ada kenangan di sebalik setiap moment yang terjadi kan..


ps : anna yang kini tak seputih namanya...hahaha, kulit gelap macam mama...ekekeke







Friday, February 27, 2015

Korea - day 1

Bismillah hirrahmannirrahim...

Ok, sapu2 dulu blog yang bersawang ni...alahai, rindunye la hai nak berblogging mcm dulu2...nak blog walking singgah umh kawan2 blogger mcm dulu2....

Ni skang nak dpt tgk blog sendiri pon susah la, lagikan nak jengah blog kawan2 lain....bznye ya ampun jadi mak anak dua ni...ekekeke...mcm la ko sorang je ada anak kannn????

Alar, skang ni mmg sangat2 limited time nak berblogging....ni cerita aku g korea tahun lepas...alhamdulillah perjalanan kami selamat pergi n pulang...

Jom kite mula cerita jelajah korea selama 9hari8malam... Aku xberapa nak janji lew samada aku berjaya atau tidak menghabiskan cerita aku kat korea ni...takut tersangkut separuh jalan je...kalau in case sangkut separuh jalan, harap memahami dengan kebizian yang melanda diri ini...

Day 1 - 10/10/2014

Kitaorang punye flight kul 8 pagi...so, seawal 4 pagi kitaorang dah gerak g klia2...first time ni nak boarding kat klia2...orang kata besar sangat, penat nak berjalan...lemah aku mendengarnya...huhuhu

Sampai airport lebih kurang jam 5, tergedik2, check in luggage dah kul 6...pastu singgah surau jap tunggu subuh, pas settle seme terus g boarding gate...alhamdulillah, elok je kitaorang lepas kastam, ada yang bawak kete dalam klia2 tu nampak lew aku laki bini mengangkut dua orang anak yang kecik ni, lalu dioffer utk naik kete tu....apa lagi, laju je ko aku naik...hahaha, xde la penat nak berjalan kan...selamat kaki aku...ni lar dinamakan tumpang rezeki anak anak...huhuhu...

Elok je kitaorang sampai gate, dok lepak 10-15min, gate pon bukak...lagi sekali, sebab kami bawak infant, maka kami diberi keutamaan untuk masuk dulu...

Hah, ni adalah pengalaman pertama afryna nak naik flight...maknye ni semput rasanya menguruskan dia...nak tau nape???afryna bukan dilahirkan untuk ikut kami travel merata dunia kot...huhu...naik je flight, dia dah start enjin dia tu...elok je kapal jalan dah makin kuat plak dia merengek...dan terus meragam malalak xmo berenti dari start kapal nak gerak sampailah lampu tali pinggang tu dipadamkan...ada la dekat setengah jam jugak dia melalak xmo duduk...aku plak jadi stress sebab orang kiri kanan dah pandang semacam, ada plak yang geleng2 kepala...aku rasa macam nak tumbuk je muka orang yang buat muka xpuas hati sebab anak aku meragam tu...gggrrrr....

Elok je lampu tali pinggang dipadamkan, laki aku terus bangun bawak afryna pusing satu kapal...abis pusing dia pon dah selamat tido...huhu, selamat la untuk beberapa jam selepas itu...

Alysa??? Dia mmg dari kecik dah biasa naik flight, so dia mmg xde masalah...rilex je main2 pastu ngantuk tido...

Perjalanan ke korea amik masa lebih kurang 6jam 10min...so ko bajet afryna akan tido selama 5jam direct???memang x la kan...dia bangun lagi sejam setengah sebelum sampai...mula2 tu dia ok, pastu dia start meragam balik...gggrrr, tapi aku paham, mungkin dia xselesa kot...sebab tu dia meragam...so aku sabar je la...pastu tau2 je sampai setelah berperang ngan perasan selama sejam lebih tu...

Kitaorang touch down lebih kurag kul 3 waktu sana...perbezaan masa??alar, korea cepat sejam je dari malaysia..contohnye kalau malaysia kul 2 ptg, korea kul 3 ptg...lebih kurang cenggitu la...

Sampai je, dah settle amik bag semua, terus g cari 7eleven...kenapa nak cari 7e??sebab kitaorang nak g beli T-money...apa tu T-money?? Alar, dia mcm kad touch and go la...senang nanti nak naik bas or train...kitaorang kan percutian bajet...semuanya sdn bhd...xmampu nak ikut tour agent..huhu..
So aku beli t money 30k won satu kad...dalam kad ada 27k won, kire duit beli kad 3k won...kalau korang dah abis guna, nanti boleh g pulangkan balik kad tu n dia akan return balik duit...tapi sebab aku xnak return, so kire burn la 3k tu...aku nak kad tu buat kenangan...huhuhu..

Disebabkan adik aku dah siapkan itinerary and cara pengangkutan apa yang perlu digunapakai masa kat sini, so semua kerja jadi mudah dan senang...kalau korang nak g jalan sdn bhd macam kami, sila banyak membaca sebelum kesatu2 tempat...cari semua ilmu sebelum pegi, jangan pakai redah je...nanti sesat susah plak nanti...tambah2 plak mcm korea ni dorang xberapa pandai english, so mcm cakap ayam n itik plak nanti...

Ada tiga cara utk ke soeul dari airport incheon..
1. Train
2. Taxi
3. Bus

Antara2 tiga tiga perkhidmatan pengankutan ni, aku pilih naik bus, seperti yg sedia maklum percutian kami percutian bajet so kami amik yg paling murah + senang untuk kesana sebab kami bawak 2 orang budak yang masih kecil...so memang kene pk banyak bende sebelum kemana2...


Kalau naik taxi kos lebih kurang 50k won...aku tak tau rate yang sebenar sebab aku xtanya pon kat pakcik taxi tu...ni pon dari hasil pembacaan aku je..satu taxi boleh naik berempat...kalau korang ada 4 orang je n bag xbanyak boleh naik taxi sebab harga xbape mahal bila dibahagi kepada 4orang...tapi mcm kitaorang, ada 5 dewasa, so mmg rugi kalau naik taxi sebab kene amik 2 taxi...so kami reject naik taxi..

Pengangkutan kedua naik train...ni pon ok gak, harga xberapa mahal mcm naik taxi, tapi masalahnye kene banyak tukar station...xberapa practikal untuk kami yang beranak kecil n bawak beg yang besar utk naik train pastu kene tukar tukar train plak nanti...so kitaorang reject jugak...


Lalu kami naik je bus...g je kat kaunter bas yang ada kat airport tu...pastu cakap korang nak g mana...mcm aku, aku dah survey awal2, hotel kitaorang tu kat area namdeumum market...pastu aku survey lagi tempat yg berdekatan turun kat milineum hilton hotel...so kami amik bus no 6702...harga tiket bus sorang 16k..budak bawah 3 tahun FREE..



Nasib kitaorang baik sebab kitaorang kene tunggu kejap je..xyah tunggu lama sebab dia dah ada schedule bas dtg kul bape...dah dapat naik bas tu, fuh lega...keadaan dalam bas pon sangat2 selesa...perjalanan agak lama gak...hampir sejam setengah untuk sampai ke seoul...jangan risau pasal perhentian korang nak turun, sebab nanti kat depan bas tu ada tulis dia akan berenti kat perhentian mana...jangan tido sudah, kalau dah terlepas stesen xdapat lew nak nolong ehhh....

Kami turun betul2 depan milineum hilton hotel...amboi ko, gaya mcm dok kat hotel mewah tu je...hahaha, tapi idok lew, orang2 sengkek mcm kami ni xmampu lew...so dah sampai situ, kami menapak lew sikit ke hotel bajet kami...

Macam aku dok kat seoul backpakers...so sesapa yang duk sini boleh la ikut direction aku ni...

Turun je dari bas, terus menuju ke jalan besar, pastu pusing kiri, jalan mcm turun bukit...straight je, sambil2 jalan tu sambil mata tu melilau cari bangunan seoul backpakers sebelah kanan...korang kompem nampak...jangan lew jalan laju2 sangat, jalan slow2 sambil2 menikmati keindahan alam sekitar.
pastu boleh melintas dan menuju ke seoul backpakers tu ye... aku tak de la plak amik gamba hotel tu dari seberang jalan tuh sebab nye dok kalut ngan beg ngan anak2 lagi...so nampak je hotel terus laju2 nak lintas...hahaha...



sampai je kat situ, terus check in hotel dan berehat...
harga hotel? kitaorang duk 9 hari 8 malam, harga keseluruhan = 770k won...
kami hanya bayar untuk 7 malam sahaja, malam yang ke 8 tuh FREE :)


sampai je bilik, terus selongkar beg cari makanan...lapar wehhhh...hahaha..rasanya kene berenti takat ni dulu...nanti sambung plak episod lain...bile??jangan ditanya sebab aku pon tak tau bile...


 till here, nanti ada masa aku sambung lagi cerita ye, doakan otak aku boleh ingat lagi setiap detik cerita di KOREA :)

Monday, September 8, 2014

Lumut, perak 2014 - part 1



Alhamdulillah…dah 57 tahun kite merdeka…semoga MALAYSIA kekal aman damai macam sekarang ni…insyaallah..

Ehh, ni bukan nak cerita pasal merdeka, tapi nak cerita pasal cuti cuti merdeka baru baru nih…

Mode tahun melawat malaysia diaktifkan kembali setelah beberapa bulan menyepi disebabkan ada baby kecik kan…ni anna pond ah besar…3 bulan lebih dah, so mari lah kite pusing satu Malaysia…
Destinasi kali ni : LUMUT, perak..

Pegi tak lama pon, setakat dua hari semalam je…kitaorang gerak 31 ogos pagi…dalam kul 9 lebih gerak dari umah mak mentua kat kKB, masuk PLUS pastu exit bidor…dari tol BIDOR ke lumut lebih kurang dalam sejam lebih… anak anak aku?? Dua2 tido…mauk je kete, dalam 15 min lepas tu terus senyap, pusing tgk dah selamat tido...senang mak bapak nak romantic romantic berdua…sambil2 flash back Zaman bercinta dulu…ekekeke…

Dalam kul 12 setengah kitaorang sampai LUMUT, terus menuju ke MARINA COVE RESORT tgk kalau2 dah boleh check in..aiseyyy, sekali dia kata kene tunggu kul 2 la…so g la pusing2 kawasan sekeliling…beli goreng pisang tepi jalan, makan dalam kete…
Dah kul 2 pm tu, baru g check in…Hmm, pemandangan dari bilik kami…cantik…apartment dia pon ok la…muat la kalau nak sumbat 3 ke 4 family…kalau korang jenis xkisah, sumbat sampai 6 family pon muat…bawak je toto..pastu tido je kat ruang tamu tu kan..


Ada satu keburukan apartment nih….dia punye tingkap tak de grill…memang sangat sangat BAHAYA kalau ada anak kecik macam alysa…dorang kan tgh melasak…lagi2 plak tingkap bilik tu memang mengadap kolam…so asek la nak dok kat tingkap nak tgk kolam…
Dan lagi satu…ada satu bilik dalam bilik apartment aku tuh, tingkap dia xde lock…memang kalau budak tolak je boleh terus jatuh kebawah…eh, kalau orang tua pon boleh jatuh gak…see, betapa bahayanya…so memang bilik tuh kitaorang tak bagi budak2 masuk…pintu bilik tuh sentiasa bertutup…bapak bapak budak je dok dalam bilik tuh..(boleh plak aku lupe nak amik gamba tingkap tu...kalau tak boleh gak tunjuk betapa bahayanya keadaan itu)

Dalam kul 4 tuh, budak2 seme dah tak sabor2 nak g mandi kolam…especially si alysa…kejap2 datang, “mama, nak swim” cakap berpuluh kali…last2 pas asar baru papa dia bawak turun swim…
Hah ko, swimm sampai melalak2 bile diajak naik….



kat sini dia ada water theme park resort tu sendiri..
kalau nak masuk kene bayar..

aku tak ingat bape bayaran dia, tapi murah je, bawah rm10 kalau xsilap aku...
tak ingat sebab bukan aku yang membayar...huhuhu


tapi kalau xnak masuk theme park pon boleh, ada je kolam kat bawah apartment tu.




dah penat berendam, seme pakat2 naik bilik...masing kebulur...lapar la dok berenang je kan...
budak2 seme dok minum susu...

mak bapak budak, dok makan apa2 bende yang boleh dimakan...
kitaorang memang dah siap2 bawak bekal dari umah...satu family satu menu...jadi banyak la makanan...
jimat belanja..

malam plak bantai buat sardin je...hahaha, settle...tak yah susah2 nak keluar makan kat luar...
jimat masa n jimat belanja..tak gitu??

pastu lepak2...borak...last2 tido...sambung esok plak...hihihi...bye




Wednesday, June 25, 2014

detik kelahiran afryna part 3

apehal lah panjang sangat citer nih tak abis2??
nih pon banyak cerita aku dah potong...yang mana teringat kat pale otak je aku cerita...
apesal aku nak cerita seme bende kat sini??
suke aku la kan, blog aku...muahahaha...
nih untuk ingatan manis anak2 aku nanti...insyaallah kalau dorang dah besar nanti, baca lah nak cerita kamu lahir...

ok sambung kisah part 1 and part 2

pas aku dah dengar bunyi suara baby tuh, leganya ya allah...
doc potong tali pusat, pastuh terus letak baby atas dada aku...kaedah skin to skin katanya...
pastuh doc pon meneruskan kerjanya, keluarkan uri, keluarkan darah beku, jahit mana2 bahagian yang terkoyak...errkkk, kalau aku xangkat punggung, maybe aku tak kene jahit kot, sebab doc tak gunting pon...


masa baby duk atas badan aku tuh, larat tak larat je...sedar tak sedar je...
laki dok sebelah dok tahan baby takut jatuh sebab aku memang tak larat...n perut bergelodak rasa nak muntah...

dah setel doc menggodek aku, doc pon mintak diri nak balik...terima kasih doc :)
pastuh nurse datang plak suh aku bagi susu kat baby...masa tgh susukan baby tuh, memang perut tak tahan sangat2...nasib baik mak aku cepat amik bekas tadah muntah...kalau tak agaknye muntah atas anak aku...memang aku muntah semuntahnya dengan keadaan anak aku tgh menyusu...haih, ape pon tak boleh...

dah selesai muntah, dah selesai baby menyusu, laki aku amik baby azan n iqamatkan baby...alhamdulillah...pastuh terus anta baby bagi nurse sebab aku flat sangat2..

aku rehat kejap n terlelap la kot 15 min...sedar2 je ada orang hantar makanan...aku lapar yang teramat2, so ingat nak makan la kan...sekali aku masuk je sesuap dalam mulut, selambak lagi skali aku muntah...dah sudah…apekehal lew plak nih…terus aku stop makan…

masa nurse datang, aku cakap aku dah muntah 2 kali…so dia keluar n datang balik ngan ubat ape tah…katanya untuk tahan muntah…terus dia enjet aku kat bontot…pastuh dia suh aku rest dulu dalam sejam, pastu baru boleh makan..

dalam kul 1 lebih tuh baru la boleh transfer dari LR ke ward…ward plak kat tingkat 6, wad an nur…
sampai ward rasa macam letih sangat…so aku ada la tido tido ayam sebab family mentua dah serang nak tgk baby kan…

tapi apa pon, syukur alhamdulillah, proses bersalin kali nih memang sangat senang…aku sakit sekejap je, tau2 je dah bersalin…TAPI, masa proses meneran tuh membuatkan aku rasa serik sikit untuk beranak lagi…

KENAPA?? sebab aku rasa macam susah sangat baby nak keluar…separuh mati rasanya aku meneran…tak macam masa alysa dulu, teran je terus meluncur keluar…

tak pe lah, lain anak lain ragam kan…doakan yang baik baik aje untuk si kecil ini…
semoga perjalananmu di dunia ini membawa seribu kebahagian buat keluarga.. :)

Saturday, June 21, 2014

Iklan : sticky post : tilam baby comel


Tilam baby bear ready stock ye...
stock sangat sangat limited...so sape cepat dia dapat...
no booking no reservation...

Harga, beza sikit la dari harga dulu,sebabnya harga tilam naik...
Pastu harga kos pos dari supplier pon naik...so nak xnak aku pon terpakselah naikkan sikit harga tilam ni...sebab harga dulu tu kos pon xlepas...

So korang boleh refer kat bawah ni untuk harga baru ye..

Tilam baby bear
COD : RM75 (cod kat selayang ehh)
Pos semenanjung : RM80
Pos sabah sarawak : RM85

Pos via pos malaysia (estimate arrival : 7-10 hari)

Material : cotton + polyfiber
Berat : +- 1.4kg

Item include :
1 tilam
1 bantal peluk
1 bantal

boleh digunapakai dari newborn sampai lah baby umur 2 tahun...aku tak tipu nih, sampai skang alysa still pakai lagi tilam nih...satu letak kat umah, satu lagi hantar kat taska...

berminat?
sila whatsapp / sms : 019-5205540

P/s : rm5 OFF kalau masa korang whatsapp aku tu, korang cakap korang dapat tau dari blog aku ni ye...ni diskaun khas utk reader blog je...


**orange**



**blue**


**purple**


**pink**

Sunday, June 15, 2014

Anna : 21 days old

alhamdulillah

tiada apa yang mengembirakan dan membahagiakan hati seorang ibu selain melihat anak anaknya membesar di depan matanya sendiri






love my two daughters

alysa azlan
afryna azlan




Thursday, June 12, 2014

detik kelahiran afryna part 2

ok, jom kite cepat cepat sambung cerita dari entry nih sementara anna tengah tido nih...
kang kejap lagi tgh sedap2 aku menaip kang tetibe time tu la dia nak eh oh eh la..macam macam hal...

aku tgk jam...kul 10 malam...
nurse masuk...
nurse check result CTG memang tak de langsung contraction...
so nurse kata nak check jalan atau dengan nama lain VE test...

aku dok seriau bile tang VE nih...sebab masa alysa dulu aku ingat lagi, sakit nye la hai...ngilu aku rasa...so kali nih aku memang takut sangat la...

nurse suh tarik nafas dalam dalam...aku baca bismillah, tarik nafas...tetibe je nurse cakap,
"puan, bukaan dah 3 cm ye"

eh..eh...dah ke??terkejut kejap...sebab aku tak rasa pape sakit pon..tetibe je nurse kata dah bukak 3 cm...fuh, pandai la nurse nih check jalan...alhamdulillah...

aku pandang laki, laki pandang aku...jalan dah bukak, maknenye??dah nak bersalin lew aku nih...memang jangan berangan la nak balik umah plak kan...

nurse tanya lagi : "puan nak check in wad or nak stay dalam LR?"

laki aku mintak wad bilik sorang, kalau ada wad bilik sorang kitaorang nak proceed check in wad la...kalau xde stay in LR...alhamdulillah, nurse g check n cakap ada...so aku terus siap2 g wad lew plak...




dah sampai bilik kan...baru la selesa sikit...masa duk dalam LR tuh rasa seram sejuk je...sunyi je...nih dalam wad kurang2 ada gak TV, so boleh la aku lepak tgk ABP masa tuh...so bagitau mak aku, dah kompem2 tak boleh balik nih...sebab jalan dah bukak...aku teringat plak kisah masa lahirkan alysa...
lebih kurang je aku rasa...

so aku bajet petang ahad lew baru aku bersalin nih...aku dok seriau nak layan sakit contraction nanti...masa alysa dulu aku rasa separuh mati rasanya layan sakit contarction start dari kul 3pg, sampailah kul 7 malam esoknya tuh baru aku bersalin...

kali nih, aku doa2 sangat sangat agar ALLAH permudahkan proses bersalin n kurangkan rasa sakit aku...hari2 dalam solat, doa aku sama je... aku mintak 2 bende tu je... alhamdulillah...memang kali nih ALLAH perkenankan doa aku tuh...syukur...

25 may 2014, ahad

kul 12 am...
aku rasa perut memulas2 macam nak berak...tapi, tak de plak rasa macam nak berak...so aku jadi kompius, nih sakit contraction ke sakit nak berak...sebab seingat aku sakit contraction lain, pastu nanti perut jadi keras keras...so aku assume tu memang sakit nak berak...huhuhu...

disebabkan perut aku mulas2, tapi tak nak plak berak, mka aku terus tido je...abaikan je sakit itu...
huhuhu...

kul 3am
aku tersedar sebab rasa sakit perut mulas2 yang amat sangat...g toilet, dok bertapa dalam toilet punye lama, tapi xde hasil...huhuhu...

dalam kul 4am...
aku memang dah xlew tido...sakit tuh datang dalam 15min skali...masa ni aku memang kompem dah sakit mulas2 tuh bukan sebab nak berak tapi memang sebab nak bersalin...sakit kali nih kurang sikit nak banding ngan alysa dulu...masa alysa dulu aku langsung xboleh nak jalan...nak berdiri pon xboleh...terlalu sakit yang amat amat...

kali nih sakit aku boleh jalan jalan pusing satu bilik...sempat lagi layan whatsapp kul 3 pagi tuh...sempat lagi google macam2...maam ne nak kurangkan sakit bersalin...macam ne cara nak push masa bersalin nanti...pastuh layan zikir nabi yunus kat you tube...bile sakit tuh datang, aku dah tak ingat dah zikir tuh dengan betul...so langkah terbaik, aku bukak you tube, berzikir sama sama...and its work.. :)

laki aku buat pe?
dok kroh kroh kroh atas kerusi tuh....tak larat kejut dah...tapi dia tido gak...hisshh, geram tol masa nih tau...

dalam kul 5am...
aku memang dah tak tahan sangat2...kali nih aku g toilet lagi skali, rasa nak buang segala2 bende yang tak patut dalam perut nih...lama gak aku bertapa sambil2 tahan sakit contraction dalam toilet...pintu toilet memang aku sengaja tak tutup, biarkan terbukak sikit, in case aku tak larat ke kan...sebab masa nih sakit contraction tuh makin kerap datang... dalam 5 min skali...

masa dalam toilet tuh aku rasa sakit yang amat sangat...terjerit jerit lew aku dok panggil laki aku...sebab aku rasa macam aku tak lew nak jalan...sakit sangat...laki aku datang pimpin g kat katil...terus panggil nurse...aku cakap aku dah tak tahan sakit sangat...

so nurse terus tolak aku g LR balik...nurse check jalan, dah bukak 5cm...nurse cakap dia nak bagi aku ubat tahan sakit...
dalam pada sakit tuh, sebab lagi aku tanya, nurse nak bagi ubat apa ye, kalau epidural saya tak nak...huhuhu...aku dah nekad, selagi boleh tahan, aku nak tahan...tak mo epidural...aku tanya dia nak bagi pethidin ke, tapi dia kata tak, dia bagi nubin..tah apa kenama tah...ejaan pon aku tak reti...n aku tak penah dengar pon pasal nubin tuh...aku tanya lagi nurse, ada pape effect ke kalau amik, dia kata nubin nih lagi low dari pethidin...so aku ok je lah...

pas nurse dah bagi ubat tahan sakit tuh, dia suh aku tido...jangan di tahan mata katanya, nanti aku pening lagi susah nak meneran...so aku ikutkan aje, sebabnya aku memang ngantok, tp tak boleh nak tido sebab sakit sangat2...

dapatlah aku lelap sekejap2...macam khayal je aku rasa...lapa pon ada, tapi perut aku macam dah masuk angin...dalam kul 7 am nurse datang lagi nak cek jalan, katanya dah 7cm...

lega aku dengar, proses bersalin kali nih sangat senang aku rasa...alhamdulillah...syukur ya allah...masa nih contraction aku datang makin kerap n makin lama...memang masa nih dah tahap menangis je kat laki...dah tak boleh tahan oiii...mak bidan pon cakap aku strong contraction...

dalam kul 8 am..
laki suh makan dulu...ada telur separuh masak...
dalam ati memang nak sangat makan, sebab aku tau nanti aku tak de tenaga nak meneran...tapi bile aku bau je telur tuh, aku nak muntah...so aku tak jadi makan...laki pakse, tapi aku memang tak boleh masuk makanan langsung...

kul 9am..
sakit makin menjadi2...aku dah mula terasa macam nak meneran...cakap kat nurse, aku dah rasa nak meneran nih, macam ne nak buat...nurse check jalan dah 9cm...pastuh beberapa minit pastuh air ketuban pecah...aku rasa sakit ngilu masa air ketuban pecah...banyak sangat melimpah2...terus nurse check jalan lagi, katanya dah 10cm...memang dah tiba masanya...

TAPI TAPI TAPI...
doc aku tak sampai sampai lagi oiii...
dalam pada aku menahan sakit nak meneran tuh, aku dengr mak bidan tuh membebel2 pasal doc tak sampai sampai lagi...padahal dah call doc dari kul 7 lagi...nih kul 9 lebih tak sampai2 lagi...
mak bidan kata tak pe, kalau nak teran, teran je...kalau doc tak sempat sampai, saya sambut baby awak...awak jangan risau...

memang aku meneran dua tiga kali...tapi tak lew nampak2 lagi kepala baby...mak bidan kata kepala baby duk atas lagi...aku kene teran kuat sikit bagi baby turun ke bawah...letih oii masa tuhh...dengan aku dah xde tenaga sebab xmakan...pastuh plak perut dah masuk angin...boleh plak masa nak meneran tuh, aku nak termuntah...haih, dah satu hal mak bidan dok berlari amik bekas plak...klaka pon ada gak aku rasa masa tuh...tapi aku tak muntah pon masa tuh...letak je bekas tu kat sebelah...

dalam pada aku meneran tah apa gaya tuh, aku dah rasa terangkat2 dah punggung...haih, kompem koyak lew nih...tapi nak buat macam ne, bende tak lew kawal kan...tetibe je, mak bidan tuh kata, ok, dah nampak dah kepala baby...

TETIBE...

doc aku pon sampai...alhamdulillah, tepat pada waktunya...bile doc sampai, dia terus ajar aku cara meneran...masa nih aku semangat lew sikit...teran sekuat ati...tapi tak keluar gak baby...pastuh sempat lagi aku menjerit cakap "saya dah tak boleh teran...sakit" sambil berdrama air mata...adoiii, seksanya rasa nak meneran...sakit yang amat amat...rasa macam nyawa kat hujung kuku je oiii...

doc kata " last, awak teran sekuat hati"

aku tarik nafas, teran sekuat ati sampai tak cukup nafas...mencungap aku rasa nak curi nafas baru....pastuh aku dengar doc kata " ok nurul, rilex, saya dapat dah baby awak...tunggu ye saya nak keluarkan baby"

tah apa yang doc buat, godek godek pastuh aku dengar suara baby...ingatkan dah lega lepas tuh, rupe rupenya rasa sakit tuh still ada...pastuh aku dengar doc cakap : "tali pusat baby nih pendek je"


********** to be continue ....


aku nak sambung lagi cerita, tapi tetibe si alysa plak datang menyibuk nih...so berenti la dulu kat sini...entry nih pon dah panjang...nanti sambung kat entry lain plak ye...k bye





Wednesday, June 11, 2014

detik kelahiran afryna azlan


سْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



23 may 2014, jumaat

masa aku bangun tido pagi jumaat tuh, tetibe je terasa macam ada 'sesuatu' keluar dari tuttt...tetibe je rasa panas je...cepat2 g toilet check...

warna jernih je, tapi tak banyak...dok pikir dalam ati, nih ke air ketuban?tapi kalau air ketuban mestilah kuar selambak terus banyak kan??so rilex2 lagi...tak bagitau sesapa pon...

secara kebetulannya, aku memang dah start MC dari hari rabu lagi, so hari khamis (22/5) tuh dah g lepak umah ibu kat selayang...seme orang g keje, tinggallah aku ngan alysa je kat umah...so buat kerja umah macam biasa, nguruskan alysa macam biasa...

sempat lagi mintak abah belikan ais krim, sebab aku dah terasa macam dah nak bersalin...hihihi...
dalam tgh hari tuh, aku terasa lagi, ada 'bende' kuar lagi...tapi bile check sama je macam pagi tadi...air jernih dalam kuantiti yang sedikit...so rilex lagi...aku buat macam tak de pape je, sebab aku tak rasa sakit...tapi aku tau, tu adalah salah satu tanda nak bersalin...

kalau korang nak tau, laki aku masa nih tgh bz gile ngan event BELIA FESTIVAL kat putrajaya tuh...sebab tuh la aku kalau boleh biarlah baby hold dulu...kurang2 sampai papa dia setel event hari ahad nanti...huhuhu...dok la cakap kat baby, bertahanlah duk dalam tuh sampai hari isnin...hihihi, boleh plak cenggitu kan??

aku juz bagi msg je kat laki, cakap anak dia nih dah bagi hint nak jenguk dunia...
tapi laki tak balas...geram je aku rasa tau...bz sangat sampai dah tak boleh balas ke apa...

masa nih la baru terhegeh hegeh nak siapkan beg untuk bawak g spital...
act dah siap dah before nih, tapi nih last check la...apa yang xlengkap lagi kan...huhuhu

tapi bile aku monitor sampai malam, dah tak de apa2 tanda dah yang keluar...
aku pon xde rasa sakit...so aku buat tak tau je la...dalam hati dok pikir maybe nih petanda awal kan...


24 may 2014, sabtu

aku bangun pg tuh, terus meluru g toilet...nak g check kot2 ada kuar tanda lagi ke, sebab malam tadi dah berenti kan...so saje la nak check pagi nih...

ok, tetibe nampak dah kuar warna cokelat2 sikit...
kompem nih tanda...
sama macam alysa...genap je masuk 39 minggu, kuarlah tanda coklat2 tu kt spende...

so aku pon dah ready nak meneran nih, tunggu masa je...hahaha...
sebelum laki g putrajaya, aku ajak laki balik gombak...

nak g amik segala bende barang2 baby kat sana...ye lah, aku datang selayang ari tuh ingat saje je nak balik hujung minggu, mana tau plak nak beranak kan...so seme barang still kat umah gombak...

sebelum sampai umah, sempat g brekfast dulu kat taqwa kedai mamak sri gombak tuh, dating berdua makan nasi lemak jamal 2 bungkus....huhuhu...

boleh plak masa kat kedai tuh, tetibe aku rasa ada contraction...fuh, sakit kot...dah, ajak laki terus balik, nasib baik masa tuh dah abis makan, cume tak sempat nak minum je...

so sampai je umah, aku terus amik barang2 masuk2 kete pastuh balik umah selayang...
eh, masa nih dah xde rasa contraction...aku sihat je...tak de rasa sakit2 dah...

aku sms doc nor fidak, doc aku kat purawi : aku cakap dah turun tanda, tapi aku tak sakit lg...so nk tunggu sakit baru g spital or g je skang...

doc reply 2 patah je oii : " tunggu sakit"

so aku dok umah rilex2 dulu...
laki g putrajaya keje macam biasa

masa tuh dah bagitau ibu pasala aku dah turun darah...
tapi tak rasa sakit...

ibu mcm biasa la, sibuk lew suh g spital...
tapi aku malas la...aku dok kaitkan macam alysa dulu...

kuar tanda awal pagi tapi bersalinnya keesokkan maghrib...
so aku decide nak g spital hari ahad lew kononnye..

dalam kul 4 tuh, aku tgk pad, darah makin banyak...
tetibe rasa risau la plak kan...
walaupon tak sakit, tapi ada setengah orang tetibe je nak beranak...

so aku sms laki 
"papa boleh balik awal tak hari ni?"

tak de jawapan...masa nih aku agak bengang gak la...

aku sms lagi 
"kalau boleh balik awal, balik la tau...rasa macam nak terberanak dah nih"

tak de balasan lagi...
tapi, dalam setengah jam lepas tuh...

tau2 je laki aku dah terpacak depan umah..
amboii, cepatnya...laju tol dia bawak moto, tak sampai sejam aku sms tetibe dah muncul depan umah...
lega hati nih haa...
dah boleh beranak dengan aman..hihihi

siap2 mandi semua,
kelengkapan pon dah siap, sekali tgk2 jam dah nak dekat maghrib...dalam kul 6 lebey...

so kitaorang decide nak g spital after isyak lah...senang selesaikan semua urusan kat umah je dulu..
yang penting solat dulu, mintak allah permudahkan semuanya...

9 malam

aku gerak g spital ngan ika (adik aku)...kononnye dengan harapan aku nak g check je...pastuh aku nak balik umah memandangkan aku memang tak de langsung rasa sakit...

laki g blk gombak dulu, amik kete, sebab tadi kan dia datang naik moto je, so pas amik kete dia terus g spital..

sampai je spital, terus g bahagian emengency...
aku rasa klaka pon ada, g bahagian kecemasan, cakap nak bersalin...
staff tu pandang aku dua tiga kali...agaknye dia tgk aku sihat je kan, takde macam orang sakit pon...

pastuh dia suh duduk dulu...
dalam 5 min kemudian,

" puan, jom kite terus ke labour room ye"

aku pandang ika, ika pandang aku...
terus g LR??tetibe je rasa cuak...hahaha...siap staff tu suh naik kerusi roda lagi...
so aku ikutkan aja...huhuhu

sampai je LR, nurse suh aku tukar baju
taraaa....




ko tgk, siap ber peace bagai...
gaya orang sihat datang untuk menyerah diri..



sementara nak tunggu nurse datang, moh lew kite bergambar dalam LR..
masa alysa dulu tak sempat nak bergamba sakan,
aku punye sakit masa tuh sampai tak heran dah orang kiri kanan, kejenye menangis je...
kali nih siap tergelak2 lagi masuk LR...

nurse datang nak buat CTG,
pas buat CTG baru nurse nak check jalan...

aku tanya, kalau jalan tak bukak lagi boleh balik ke, 
nurse kata tgk keadaan, n tgk advised doc...
selalunye boleh balik la kalau xde pape...

so aku memang yakin gile aku boleh balik...
sementara buat CTG, siap boleh bergurau sende ngan laki...
ngeh ngeh ngeh

CTG dalam 45 min..
settle CTG, nurse kata mmg tak de tanda2 ada contraction..

check kedudukan baby pon atas lagi, maknenye belom kebawah sangat sangat sangat...
tapi kepala dah engaged, maybe esok atau luse la kot bersalin...dalam ati aku lew kan...

kalau ikut pengalaman masa alysa dulu,
macam nih jugak...
aku kuar tanda pagi,
g spital petang tapi tak rasa sakit, doc suh balik dulu sebab check bukaan tak de lagi...
pastuh tgh2 pagi tuh dalam kul 3 baru aku rasa contraction...


so tibalah masa untuk check jalan...
ko rasa dah bukak ke belom??
okey, kite cerita next episod la, sebab anna dah merengek2 nak susu oii..



Sunday, June 1, 2014

mama of two princesses

assalamualaikum...

lamanya tak menaip...
akhirnya hari ni ada sedikit kesempatan untuk menaip...

alhamdulillah,
officially saya telah menjadi mama kepada 2 orang princess pada hari ahad minggu lepas...

ahad
25.05.2014
10 pagi
2.93kg
hospital pusrawi, KL

cerita selanjutnya nanti kite sambung kalau ada kesempatan... :)



alysa azlan
2 tahun 3 bulan

afyna azlan
7 hari




Friday, April 25, 2014

iklan preorder item : sila scroll bawah untuk new entry

Preorder item
Open order : 15 april
Closed order : 25 april
Etta : 30 april

All item must be fully payment before 26 april 2014

1. Shake n take (double) rm55
2. Monopod rm45
3. Bag rack rm18
4. Mini sewing machine rm60
5. Cereal dispenser (double) rm60
6. Thermometer rm46
7. Pancake maker rm34
8. One touch rm18

Semua harga tidak termasuk postage...untuk postage sila whatsapp / sms : 019-5205540 
website : alysapunye.com
FB pages : Alysapunye