Thursday, August 5, 2010

bandung (2nd day)

ok, continue cerite bandung

2nd day at bandung..

kami memakai baju yang sama..cube tengok nih..cantik tak??hahaha, hasil tuaian kat toko tiga semalam..padahal masa beli baju nih dah nak keluar kedai dah..tetibe ternampak plak baju facebook..huhu..terus grab dua..

hmm..harga baju nih rp 59 000 (rm 21.24)..bagi aku harga dia biasa2 je lar..lebih-lebih kurang kl je kot..entah lar pasal nih tak sure lar plak



ok, destinasi pertama..kedai kain..seperti biasa, aku dah buat banyak asignment tentang kedai kain sebelum datang ke bandung..n dah survey banyak kedai2 kain kat malaysia...kebanyakkan kedai2 yang ada kat malaysia, kain lace memang mahal..memang tak dapat lar harga kain kat bandung..jauh berbeza..so jom bershopping

disebabkan aku sebelum nih aku dah pernah beli kain kat kedai nih, so aku pun terus je meluru ke kedai JAI HO..memang tak tengok dah kedai lain..malas nak pening2 kepala n malas nak buang masa..

so ira suggestkan kepada bride 2 be, kalau nak g beli kain lace yang cantik2 n murah2, bolew lar g kedai JAI HO..



huhu..memang macam nak pitam masa kat sini...sekejap nak tengok yang ini, kejap yang itu..pastuh dah sesuai baju ira, baju jelan plak tak sama kain..kene tukar plak kaler lain..

pastuh dah nak potong kain ira n jelan, tetibe kene cari kain untuk family lain gak, yang kaler hampir-hampir sama..sedar tak sedar, duduk kat satu kedai nih je hampir 5 jam

so setelah memeningkan diri ngan kain2 kat situ selama 5 jam,
hasilnya ira dapat

baju nikah
lace 4 meter = rp 472 500 (rm 170.10)
lining sutera 4 meter = rp 88 000 (rm 31.68)
jelan ~ kain santung 4 meter = rp 75 000 ( rm 27)

baju sanding
lace 4 meter = rp 682 500 (rm 245.70)
lining 4 meter = rp 140 000 (rm 50.40)
jelan ~ kain santung 4 meter = rp 75 000 ( rm 27)

baju bertandang
lace 4 meter = rp 630 000 (rm 226.80)
lining biasa 4 meter = rp 52 000 (rm 18.72)
jelan ~ kain santung 4 meter = rp 75 000 ( rm 27)

baju family
ibu ~ lace 4 meter = rp 200 000 (rm 72)
~lining 4 meter = rp 52 000 (rm 18.72)

ikah ~ lace 4 meter = rp 70 000 (rm 25.20)
~lining 4 meter = rp 52 000 (rm 18.72)

abah ~ kain santung 4 meter = rp 75 000 ( rm 27)

adik ~ kain santung 4 meter = rp 75 000 ( rm 27)


huhuh..sebelum balik, sempat lar jugak bergambar ngan tokei kedai..TQ tokei sebab bagi diskaun ;)


lepas semua dah setel, singgah beli telekung n berjumpe kawan lama...owh, tak sangka kak anita still ira...

kalau nak cari kedai telekung yang baik sangat, n kualiti telekung yang sangat bagus ditambah plak harga yang murah, datanglar ke kedai CENTRAL MUSLIM

memang sangat2 berbaloi2..TQ kak nita sebab banyak sangat tolong ira... ;)




ok, lepas dah pening n dah naik muak tengok kain, saje jalan2 kat tingkat bawah sekali kat pasar baru tuh..pastuh tersinggah plak kat satu kedai nih..kedai TAURUS..kire kedai pakaian pengantin yang ready made

sesaje lew try, kot2 ada yang berkenan..macam 2 jenis baju kat bawah nih, kalau tak silap ira harga dia :

biru = rp 275 000 (rm 99)
pink = rp 300 000 (rm 108)


lepas dah siap bershopping sakan di pasar baru, kami pun terus ke jalan cibadak
tempat nih penuh ngan barang2 souvenir untuk kawen...sepanjang jalan tuh, pilih je kedai mana yang berkenan..harga pun not bad..

bekas coin anyaman = rp 800 (rm 0.28/pc)
bekas tisu kecik = rp 800 (rm 0.28/pc)
bekas handphone = rp 800 (rm 0.28/pc)
bekas bulat songket = rp 1400 (rm 0.50/pc)


hah, yang bekas coin anyaman ira tuh, ira ada nampak masa kat kompleks kraf hari tuh..jauh beza sangat harga dia..kat kompleks kraf rm3.50/pc..tapi masa kat bandung ira dapat only rm0.28/pc..nampak tak perbezaan dia?

pastuh bekas songket bulat tuh pun ada kat kompleks kraf, harga kat sana rm5/pc, tapi ira dapat rm0.50..rasa macam banyak nye ira dapat berjimat...;) tak sia2 ira g shopping kat sana

masa kat jalan cibadak nih, tak sempat bergambar sangat..agaknye dah terlalu letih n terlalu lapar..huhuhu...so after dah cari mana yang berkenan, kitaorang terus g makan..


kali nih kitaorang makan kat BASO MALANG KAPITIAM
not bad..sedap!!!




sebelum balik, kami sempat menshopping diri lagi kat heritage di jalan riau...
kalau kat heritage nih, banyak sangat baju budak2 yang sangat cantik2..
so masa kat sini, aku sempat lew jugak membeli untuk 2 orang anak kesayangan
..danisy n ayuni..

ok, will be continue for third day in bandung

4 comments:

@ty_farEd said...

waaaaaaaaa....memang murah..!! sonoknyer shopping kat saner..sangat2 teringin ok.. tapi buat mase ni tak berkesempatan lagi..

Anonymous said...

hai ira.. nak tanya jalan cibadak tu dekat area mana? if i duduk hotel dekat chihampelas jauh x i nak g cibadak tu?

luvira said...

Salam, ssh nk ckp la jln cibadak tu kt mana...sebab masa tuh just bgtau supir nk g jln cibadak, dia terus bwk kesana...

Anonymous said...

haiiii,,, tumpang tanye yea,,, boleh x pm sy lokasi jai ho and central muslim tue kat lantai berapa???
sy nk g bandung bln dpan,,, lg satu,, kain lace tue,, kat mane lg murah?? jakarta ke bandung?

eebubble<@>yahoo.com.my