Saturday, December 22, 2012

Big bad wolf - part 2

Eh,aku sebenarnye nak buat entry ni lambat lagi...tapi aku pk pk balik,buat sebelom abis BBW la...so korang lew pk nk g ke xnak...berbaloi ke x...

Fyi,BBW bukak 24 jam utk hujung minggu...so xyah rushing2 sbb klu ko nk g kul 3 pagi pon boleh..

Aku gerak sabtu lepas,kul 10 dari rumah...g ngan kawan2 opis...seme g solo sbb laki masing2 outstation...

Erkk,tp ada bende xbest berlaku masa nak parking...aku reverse g langgar plak kete blakang...aduhai,hilang mood nk soping masa tu...selalu aku bawak kete ada sensor,tetibe ari tu aku bwk kete kawan aku yg xde sensor...serius aku xpasan langsung kete blakang tu...tp xpe,hal tu da setel...maafkan saya ye owner kete..

Ok,sambung cite...disebabkan aku da menggigil kejap sebab da langgar kete org,so memula tu aku xlew fokus ngan buku...hahaha...memula je...tapi lepas tu...

Aku masuk terus g bahagian children...erkk,gile nak terkeluar bijik mata tgk harga...memang murah sesangat la mak oiii...belek2 buku tgk harga rm5,belek lagi buku rm3, belek lagi rm6...mane ko xjadi gile kejap...seme buku pon aku ambik...mmg gile kuasa aku rasa...pastu tangan rasa berat...hahaha...

Sudahnye aku lepak tepi tiang tapis balik buku mane yg aku nak...tu pon lepas pysko diri sendiri supaya jangan tamak...

Dok sibuk pilih buku xabis2...sudahnye aku xmakan...masa balik baru nk singgah g burger king,tp masa tu perut da masuk angin...angin pon da naik kepala...sudahnye aku muntah2...sampai umah terus pengsan sampai pagi esok...nasib baik alysa pon ok,kul 8 da belayar bersama mama...

Hasilnye,aku dapat 16 buah buku...dengan nilai rm109...so purata satu buku Rm7 sahaja...semua buku hardcover n softbook...mane nak dapat weh buku hardcover harga rm7...

Kesimpulannye,jika anak anda suke membaca,sila la pergi ke BBW...alysa mmg love book,sebab tu mama rasa berbaloi beli buku utk dia...maybe sebab masa aku mengandung alysa masa tu tgh buat degree...so tu anak degree mama.. ;)

Semoga menjadi anak bijak pandai dan membesar menjadi anak solehah...sayang alysa

Friday, December 21, 2012

Big bad wolf

Assalumualaikum semua

Lama xupdate kisah alysa...alysa da 10 bulan...mcm2 perangai ada...

Eh,juz nak bgitau skang ada Big Bad Wolf kat The mines...moh la kite kesana n borong semua buku murah2...

Tarikh : 7-23 dec 2012
Tempat : the mines convention centre

Tips utk kesana :
1. Tidak digalakkan membawa bb bawah 2 tahun...nanti kesian bb penat...tapi kalau korang ada pembantu yg boleh jaga,boleh je bawak,pastu g main kat tingkat atas ada playground...tapi kene bayar bukan percuma tau

2. Sila bawa beg sandang or beg ikea or klu nk lg senang beg tarik beroda or troli...sebab buku sangat murah,kompem korang rambang mata sampai nak borong semua...so lagi senang bawak beg..pilih je buku,masuk dalam beg...

3. Jangan terlalu TAMAK...hihi,itu aku la tu...semua buku nk beli...beli yang perlu sahaja...fikirkan yang tahun depan ada lagi,jadi boleh beli lagi...lalala,pandai x aku psyko diri sendiri??gile ko,buku murah n berkualiti,aku rasa mcm nak amik semua buku,cume xmuat beg je...haha

4. Mkn sebelum keluar rumah,sbb klu ko da syok dok pilih buku,smpi xingat mkn...hihi...itu aku jugak...syok sangat pilih buku,tau2 je pening...masuk kete perut da mual...sebabnye,perut da masuk angin (: ... So,jangan jadi mcm aku...

Ok lah,tu je kot yang aku rasa tips nak bagi kat korang...selebihnya korang pk la sendiri ehh...so,jom layan gamba ;)




Ps : alysa demam...doakan kesihatan alysa ye...doa semoga alysa azlan cepat sembuh...tq semua...

Wednesday, December 19, 2012

Wordless wednesday

Study lewat malam

Friday, November 23, 2012

Kids e world - ikano

***entry nih dah lama tertangguh dokdlam draft...tetibe baru ari nih nak publish...so isi kandungan dia dah lari sikit...hihihi


Assalamualaikum :)

Salam Maal Hijrah semua...masih belom terlambat kot nak wish :)

Semalam kan hari cuti...so planning kononnye nak bawak si comel nih g jalan2 AKUARIA, KLCC lar kononnye...tapi disebabkan papa alysa tak de, ada TRACK DAY la plak kat sepang...so mama pk pk balik, kite dok umah je la alysa...spend time together ngan mama ehh...:)

so adik-adik aku je la yang g KLCC tuh...lepas dah hanta budak2 tuh g terminal putra, mama pandang alysa, alysa pandang mama je la kat umah kan...kite main sampai penat...menari dan makan bersama2 yeayyy...!!!

kul 2 petang papa dah balik, papa penat terus tido...bangun je tido, mama saje je kecek2 sikit cakap cian alysa boring, ari nih alysa dok umah je...jom la kite g jalan nak tak??

pas tuh papa kata..."ok, jom siap"
mama terus happy...seronok, dapat kuar jalan2...yeaayyy...


destinasi kami memula nak g mid valley, tapi risau ssh parking..maklumlar, time cuti kan...so g ikano la...sebelom tuh, g amik bebudak tuh kat tren...seharian dorang keluar je...

nak tau nape nak g IKANO??
sebab ikano ada cold storage, so senang mama nak shopping barang2 basah untuk prepare makanan alysa...sonok shopping baby food kat cold storage..macam2 ada :)

dan di ikano ada KIDs E WORLD
masuk adalah PERCUME bagi kanak2 yang masih belum reti berjalan...so ape tunggu lagi...jom layan gamba









Friday, November 16, 2012

english cotton

Assalamualaikum dan salam jumaat

Jom kite cuci cuci mata tgk english cotton yang cantik2 ni...kain sangat bagus..kualiti gred aaa...

cepat cepat pilih...sebelom terlambat...untuk 10 pelanggan pertama dptkan harga istimewa daripada kami :)

boleh g tgk2 kat FB pages : ALYSAPUNYE




psss...kalau anda salah sorang ahli gojes mom, nanti bagitau ye...mane la tau kite leh bg diskaun lagi ke :)

please support me...TQ

Wednesday, November 14, 2012

WW : swimming lesson

sekarang nih, asal ada je masa terluang, mesti nak bawak si kecik nih swim...alar, bukan lama pon, berendam dalam 15-20 min jea...tak boleh lama2, sejuk menggigil - gigil dia...pastuh, air klorin kan xberapa bagus untuk baby...






bye..:)



Saturday, November 10, 2012

gathering : jom swimming

STICKY NOTE :


assalamualaikum semua...

tetibe je terpikir nak ajak kawan2 blogger together2 g swimming nak tak??jom kite set 1 masa yang sesuai n tempat untuk swim yang menarik...pastuh sambil jumpe2, boleh anak kite berendam sekali kan...kalau kite jumpe g shopping mall ke, g makan ke, anak2 kite bukannye boleh enjoy pon...nih kalau g swim, bb pon lew enjoy, mommy pon boleh berkenalan dengan lebih dekat...boleh tukar2 cerita pasal anak masing2 kan :)

sape nak join??meh bagi komen cadangan n tempat yang menarik ehh...sebar2kan lah pada semua :)
TQ

Monday, November 5, 2012

baby expo pwtc

assalamualaikum :)

semalam tetibe je rasa nak g baby expo kat pwtc...gerak pon dah lambat...lepas maghrib baru gerak..sampai sana kul 8..hihi, ada masa sejam lagi sebelom baby fair tutup...saje nak cuci2 mata sambil nak cari soft book utk alysa...saje nak tanamkan minat membaca kat dia dari kecik...


so terus mencari kedai yang ada jual soft book yang best2...mmg xde niat pon nak cari baju or bende2 lain...misi asal adalah untuk mencari WALK n RIDE...ngeh ngeh ngeh...dah lama dok survey bende alah nih kat internet...ari2 dok hint2 kat papa alysa...

tetibe semalam, papa alysa kata, jom la kite g tgk KETE alysa...mama pon ape lagi...terus siap2, gerak...
sampai je sana, terus menuju cari booth yang ada jual mende alah nih...hah, jumpe pon...yang bestnye...kedai nih jugak ada jual soft book yang ira cari tuh...so mmg dok kat kedai nih je lar...huhuhu..senang keje :)


so cari2 soft book yang berkenan di hati...tgk2 KETE ALYSA..berkenan, terus grab...mintak2 diskaun tak dapat, tapi dapat gelang pooh kat tangan alysa tuh FREE...hahaha, ok lar tuh alysa, dapat toys baru :)


balik rumah, dok seronok menolak kete tuh pusing satu umah...umah kecik je, so pusing2 tang tuh la jugak...huhu...seronok la tuh kan...:)

dah macam nenek tua dah mama tengok...hahaha...kelakar...


erkk, pastuh kedai sebelah plak jual play mat puzzle abc tuh, murah je, dia lelong sebabnye huruf B dia dah hilang...tapi huruf lain still ada lagi...rm16 je, saiz kecik sikit dari yang aku beli kat jusco...so terus grab je la sebabnye nak penuhkan bilik alysa tuh...

ok, tu jea..:)
bye

Friday, November 2, 2012

bandung : day 3

hahaha, tetibe dah sebulan berlalu, baru hegeh - hegeh nak sambung citer pasal bandung...act tak de bende nak cite sangat...cume nak tempek gamba je...entry ini adalah entry penuh gamba...sape tak suke tak payah tengok...huhuhu

kali nih, mama bangun senyap2...siap2 lawa2 baru lah mama kejut alysa...kalau alysa bangun sekali ngan mama, nanti jadi macam semalam, orang dok kalut nak siap, dia pon dok kalut mengacau mama...haih, sudahnya mama siap ala kadar je...



first destinasi adalah pasar baru...haih, pasar baru LAGI??huhuhu, aunty2 aku yang voogie the vas tuh mmg suke menshoppingkan diri mereka di pasar baru...masa nih kitaorang berpecah kepada 2 kumpulan...senang, cari ape yang patut, pastuh janji kul 12 jumpe kat parking...so cepat2 shopping, dah macam amazing race...masa nih dah tau kedai mana nak tuju, so terus ke kedai idaman hati, sebabnya masa hari first tuh tak sempat shopping, masa nih la g cari balik mana2 kedai yang menarik perhatian...



ira punye target nak beli kelengkapan haji untuk ibu n abah, pastuh nak cari tudung selai dua...so terus g kedai jual barang2 haji n umrah...alar, masa kat pasar baru nih tak sempat nak amik gamba sangat...sebab kelam kabut, ngan orang ramai...pastuh alysa plak masa nih macam nak ngamuk je, maybe sebab panas, badan dia berpeluh2...cian anak mama...dah abis beli barang2 haji, terus gerak g kedai tudung...hari first tuh dah g serang kedai nih, tapi rasa macam nak beli lagi, so terus g tuju kedai yang sama je la..


hah, adik yang cantik manis ni lar jaga kedai...baik sangat, dan sangat 'lucu'...cer teka tuh tgh buat pe??hihihi, tgh nak add fb adik manis ni lar..nak tau sebabnye??saje nak tambah kenalan kat bandung...
oppsss, ko nampak benda atas pale aku tuh, kalau korang perasan, gamba sebelom tuh, bende alah tuh ada atas kepala adik manis tuh, alih2 skang kat atas kepala aku...

alkisahnye, aku tanya dia mana nak beli bende alah tuh, alih2 dia kata, dia bagi je kat aku, tanda perkenalan...aiiyyooo...sukenye...tq sis minan...katanya dia buat sendiri...sebab tuh dia bagi je kat aku...pastuh dia suke plak ngan alysa...hahaha...


dah selesai membeli belah kat pasar baru, kitaorang pon nak g lunch...kali nih nak lunch tempat exclusive sikit...agak jauh gak dari bandar...kawasan ala2 kampung diatas bukit...oppps, tempat nih sejuk ala2 kat cameron highland gitu...


sesape yang ada baby, tidak digalakkan untuk ke tempat ini pada waktu malam...errkkk, boleh kalau nk g malam, tapi sejuk lar, tak sesuai untuk baby...kalau nk g gak malam, korang pakaikan baju tebal la sikit untuk bb...lagipon kalau g malam tak best, sebab tak dapat tgk pemandangan malam kat sini


tempat nih sangat2 cantik...siap ada anak sungai lagi kat sebelah pondok makan...hihihi, dia ada macam2 tempat, so korang pilih je mane yang menarik perhatian...itu pon kalau tempat tak full lar..


ok, servis memang terbaekkk!!cepat je dapat...maybe sebab tak ramai sangat orang kot...huhuhu 


sebelom makanan sampai, haruslah kite bergambo anak beranak



ape kejadah la anak dara mama nih tertonggeng tonggeng nih...tah tgh kutip ape tah tuh...haih, abis bawah meja seme dia masuk...pastu kepala terantuk, nangis...


ni antara makanan yang kitaorang pesan, sedap...sehingga menjilat jari...tak cukup tau...yang paling best dia punye blackpaper...terbaeekkk!!


ok, dah siap makan, jom balik






 


ok, selesai sudah makan, skang kite sambung bershopping di outlet2 yang tak sempat nak g...huhuhu


eh, apehal tuh, duduk2 tepi jalan...alahai, pakcik ni lah aku cari dari hari first aku sampai...at last jumpe gak di tepi2 jalan??ko nak tau ape pakcik ni jual??

taraa...dia jual pen, pastuh boleh ukir nama...alamak, aku xamik la plak yang aku punye pen tulis nama aku...nih gamba kat bawah contoh ukiran pen yang sedia ada...pen nih sedap pakai...laki aku suke gune buat sign cek...aku plak dulu suke gune utk buat notes or assignment...sampai abis dakwat ko...


so, kali nih aku beli pen nih, tulis nama sedara mara aku...buat ole2 untuk dorang...ala2 exclusive la kan sebab ada nama masing2...hihihi


ko tengok anak dara i tuh, dah kepenatan...tido...ok, abislah cerita sensasi di bandung pada kali ini :)


kos kasar berada dibandung untuk 4 hari 3 malam??
tiket pegi balik = rm180
makan + hotel + pengangkutan = rm320
jumlah = rm500 seorang

yang lebih tuh duit shopping je...ok, sebarang pertanyaan, boleh terus email ye..
aienadhira@gmail.com