Friday, October 29, 2010

saya dan dia

perbualan antara saya dan dia



dia : u sayang i tak??
saya : sayang
dia : banyak mana??
saya : sebanyak kereta yang ada



saya : u sayang i tak??
dia : sayang
saya : banyak mana??
dia : sebanyak lampu jalan yang ada
saya : lampu jalan je??sikit je..i sayang lagi banyak dari u
dia : lampu pun banyak ape..siap terang bercahaya..


tetibe sampai satu persimpangan, ada lampu jalan rosak...


saya : hah, satu cahaya cinta u kat i dah rosak..so mesti dah berkurang, sedangkan sayang i pada u makin bertambah
dia : owh...kalau macam tuh, sayang i pada u sebanyak sign board kat jalan raya
saya : hah???makin sikit??
dia : ok lar, nanti i pikir ape bende yang banyak


beberapa jam berlalu...


dia : ok i dah tau
saya : tau ape??
dia : i sayang u sebanyak manusia, lagi banyak dari kereta...sebab 1 kereta bolew naik min 2 orang..tuh belum maks..so maknenye sayang i lagi banyak dari u
saya : owh..ok.. (sambil menengok jam, ok dah kul 2 pagi..ape lar dia merepek nih, call aku semata2 nak bagi tau pasal tuh???)



kesimpulannya : saya sayangkan awak juga

Thursday, October 28, 2010

cik macemellow..meh sini tengok!!

entry khas buat macemellow

nak pinjam ke dia untuk jadi flower girl u nanti??
hehehe


sesuke hati je kan nak publish anak orang ;)

terima kasih kerana memahami saya

sometimes ira rasa, ramai sangat yang excited nak tengok budak giler menggedik dan berperangai seperti budak kecik nak kawen...


begitu ramai yang tak abis2 tanya, bile nak kawen, bile nak kawen, bila nak kawen


dan tetibe ira terasa seperti artis yang perlu menjawab..


'no komen..bila dah siap kad undangan, saya akan menjemput semua media massa'


ok..full stop..







p/s : saya hargai kamu, kamu dan kamu semua yang bertanya..tapi kadang2 saya rasa amat rimas..bila tiba masa nanti, saya akan jemput semua orang..jangan risau...dan saya nak sangat kamu, kamu dan kamu semua tahu, saya tak suke kamu, kamu dan kamu semua mencanangkan cerita yang saya mahu kawen kepada semua orang...TQ

nak tanya sikit bolew???

salam kawan2 semua


nak tanya nih...masa kite bertunang, ada beza ke masa nak bagi tepak sirih tuh..maksud ira, lelaki kene bagi tepak sirih meminang, n perempuan bagi tepak sirih menanti??



ape tuh???warrgghhh...pening2..



sebanarnya macam gini..



minggu lepas, ira balik lew umah FMIL..sebab nak settlekan hal hantaran untuk bertunang..pastuh dia tanya, nanti ira dah siapkan tepak sirih menanti ke??



hah, masa tuh blur..ada tepak sirih menanti ke plak??bukan kite bagi sirih junjung biasa tuh jea??alamak, ira dah tak tau nak kata ape..cume ira jawab, nanti ira bagitau ibu ira..



balik umah, tanya ibu ira, dia pun tak tau plak pasal tepak sirih menanti tuh...


(sumber : en google)
nih contoh gambar yang FMIL kata tepak sirih meminang, tapi dia tak tunjuk plak tepak sirih menanti macam ne..





ada sesapa yang bolew tolong explainkan kat ira tak??



TQ

Wednesday, October 27, 2010

saya mahukan ini!!!!

saya inginkan ini untuk hantaran saya..


agak2 ada tak sesapa yang sudi meng sponsor untuk saya???



1) handphone (i-phone)

i-phone..i need i phone



2) gps

owh gps...jika ada kamu, pasti saya tak sesat..


3) handbag (liz claiborne)

beg yang besar untuk letak susu n pampers anak nanti ;)


4) jam tangan (tissot)

jam yang comel..sesuai untuk tangan saya yang kecik ini


5) perfume (dkny)
dkny??owhh..i adore u..




hanya ini sahaja....please...tapi kalau tak dapat brand yang ini, brand lain pun jadi lar..asalkan ada orang nak sponsor item2 di atas...


agak2 sape yang baik hati hah???sila angkat tangan....


Tuesday, October 26, 2010

bahasa??

salam semua,


owh, ape ada dengan bahasa??
orang kata, bahasa jiwa bangsa


bahasa melambangkan keperibadian sesorang itu?
so ape maksud bahasa bagi kamu semua??


ok, entry nih dibuat sebab, bagi ira n jelan..kami menggunakan bahasa yang agak kasar pada pendengaran orang ramai..


olew sebab itu, kami berdua, cuba untuk memuaskan hati orang ramai, dengan cube menukarkan kata ganti nama yang lebih sopan dan sedap didengar


sebelum nih, ira memang selalu menggunakan aku dan kau..i dan u..n kalau nak romantik2 sikit sayang n baby..


tapi setelah ramai orang menegur kami supaya menggunakan kata ganti nama yang sesuai, maka kami...telah menubuhkan satu tabung denda bagi sesapa antara kami yang menggunakan AKU atau ENGKAU


ok, baru sehari, tapi tabung dah hampir separuh...warrgghhh...macam ne nak ubah nih??dah terbiasa kot..dari dulu lagi.. dah 4 tahun. tetibe nak tukar plak...susahnya...


mungkin orang dengar kata ganti nama tuh agak kasar, TAPI sebenarnya bagi KAMI, ianya agak mesra dan manja...


tapi ape pun, kami berusaha untuk menukar ke arah kebaikan..doakan kami berjaya ye!!!


so korang semua plak macam ne??ada tak yang macam ira jugak??


susah gak kan kalau kite berkawan dulu baru bercinta...huhuh

Monday, October 25, 2010

DIY : riben & ros

assalamualaikum semua..


ok, hari nih kite belajar cara2 untuk DIY riben untuk diletakkan di paper bag door gift..
hah, jimat mudah dan senang..

ok, barang2 nya

1) segulung riben
2) kertas
3) gunting
4) gam
5) pen / pensil




mula2 kite gunting2 riben yang nak digunakan...alar, ira gunting riben2 nih masa dalam kete, tengah2 melayan jem tuh kan..dari duk tension2, baik kite gunting riben..ada gak faedahnya ;)

pastuh kite ikat jadi bentuk riben..nih benda senang je..sambil2 layan citer Chinta tuh, ikat lew riben nih



ok, pastuh kite nak buat bunga plak, memula kita lipat kertas A4 kepada beberapa bahagian..terpulang pada individu, samada nak bunga tuh besar ke kecik..

pastuh, mula melukis di atas kertas tadi



kemudian gunting



dah siap gunting, kite lipatkan sampai kar ke hujung nya



taraa...dah jadi bunga ros yang comel kan???



pastuh, kite tampal lar bunga ros nih kat riben tadi


lalu jadi lar macam nih..cantik tak??


ok, selamat mencuba ;)

Saturday, October 23, 2010

i love u so much!!!

sedih..terharu..


agak-agak bolew ke saya jadi macam nih ye???



wedding dzun (kkb)

wedding in pink
so sweet...

jalan2 ke majlis kawan sekolah hubby darling..
kalau tak silap namanya dzun..
hehehe..bile dah nak dekat tarikh nih,
kite kene lar bermasyarakat sikit,
baru orang datang kenduri kite lak..


hah, tgk tuh..terkene sama plak ngan theme pengantin..


walaupun tak kenal, tapi tergedik2 nak gak amik gambar ngan pengantin..nak amik seri lar kononnye


ira n kawan2 sekolah hubby yang lain..
walaupun baru kenal, dorang nih cepat mesra..;)

tapi biasa lar kan,
ira nih berat mulut sikit..

so mintak maaf lar ehh, kalau tak banyak sangat cakap
sepatah tanya, sepatah jawab


ok, konon2 acara memotong kek..
disebabkan pengantin nih tak de pelamin, so dorang buat tempat potong kek
cantik
sweet n simple



tengok nih,
memang jimat..

nih je door gift dia..
tak de nak banyak2..


haih, ira pun kalau bolew nak macam nih je,

jimat, simple n senang

tapi

macam biasa lar, ibu ira mesti tak bagi nye
mesti nak suruh bagi macam2..
siap ada paper bag yang cantik2

ok lar, ikut saje..

Friday, October 22, 2010

danisy vs ayuni

~sesi membawa anak berjalan-jalan~


jom kite jalan2 kat taman


ok..ok..ikut turn..
mula-mula abang
pastuh adik

jangan rebut-rebut
nanti jatuh


huhu..tetibe terasa susah kot kalau anak selang setahun je macam nih..tak bolew nak handle..pening..pening

yang abang nak macam nih, yang adik plak nak macam tu...


aip...ape nih peluk anak dara orang plak nih
cop..cop..nih nak peluk ke nak cekik?




nota kaki : mereka bukan adik beradik ok!!!

Thursday, October 21, 2010

my dear birthday

happy birthday to you..
happy birthday to you......
happy birthday dear darling
happy birthday to u.. ;)


fuhhhh...
tiup lilin...


18 oktober 2010
genap 25 tahun umur hubby darling..
huhu..ira cakap macam ni

ira : u baru nak bernafas kat dunia, i dah bolew berlari dah masa tuh
dia : elew, tapi skang tengok sape yang lagi laju berlari??
ira : ok lar, u menang....


so on 19 oct 2010,
kitaorang celebrate lew kat pizza je..
nape lambat sehari??
sebabnya bz lar..tak sempat nak celebrate on 18 tuh..so pospon satu hari..


hah, cube tengok kek di bawah..
coffee cheese cake
ermmm...yummy, sedap..

ok, masa first time ira tengok cake nih,
terus terpikir,

eee...macam sperma lar..
hahaha...pikir kotor plak ira nih..
tapi serius lar..macam sperma..
kan??kan??

ditempah khas tau, untuk hubby darling..
tapi ira tak suruh pun orang tuh buat bentuk sperm tuh tau..
no..no..no

tapi ape2 pun, cake nih memang super duper yummy..
sedap..


mari memotong kek..
yeay!!!


ok, semua perbelanjaan ditanggung oleh my dearest alang..
huhuhu...TQ alang,
nanti birthday alang tahun depan kite celebrate tempat lain plak ehh..;)



owhh...siap ada hadiah lagi..
ok, saya jeles...!!!! (^_*)


Wednesday, October 20, 2010

buku alamat saya

assalamualaikum semua,


kawan-kawan...
sila penuhkan buku alamat saya di atas yea..
terima kasih..;)



nak jugak template di atas??
dan nikmati keajaibannye..
hahaha ;)


ataupun cara lebih mudah,
click sini plak ;)

DIY : hantaran 3

salam kawan2 semua..


rasa macam laju je masa berlari..pejam celik pejam celik, dah nak dekat dah hari tuh..so sekarang nih, musim DIY..sebab tuh banyak sangat entry DIY..

ok, kali nih, jom kite belajar cara-cara nak buat hantaran lagi ;)

owh yea, kalau korang nak tau, patutnya hantaran nih, digunakan untuk pihak lelaki bagi kat perempuan..

theme : purple


mula2 kite potong semua jenis renda2 yang hendak di guna..
ukur lilit bakul nih lebih kurang 2 meter

1 meter renda lebar = rm 3
1 meter renda kecik = rm 2.50
1 gelung manik = rm 20.90



pastuh asingkan bunga2 yang nak guna

bunga pink purple : rm4.90
bunga hitam : rm7.90
bunga purple : rm 6.90


ok, memula kita gam kan semua jenis renda yang ada...

kemudian, mula menghias bakul anda sesuka hati korang,
asalkan korang kreatif..

kemudian, jadi lar macam kat bawah nih..


senang je kan??


lupe plak, bakul tuh, ira beli rm12.90/pc


so nilai satu hantaran nih lebih kurang
rm48.60 sahaja

Tuesday, October 19, 2010

DIY : hantaran 2


ingat lagi tak entry yang lepas??


hahaha...ira dah cari2 barang2 yang best untuk mencantikkan semula hantaran ira tuh..


ini lar hasilnya..ok, jangan komen banyak2..nanti ira kecik hati...hahaha..




owh, lupe nak bagitau bajet untuk hantaran nih bape..

butterfly : rm1/pc
bunga merah = rm4 / tangkai
bunga bulat2 = rm4 / tangkai
renda putih = rm3 /meter
kertas alas putih = rm1/pc
bunga rozek = rm6/pc
bakul = rm8/pc
riben putih = rm4.20 / gelung

so nilai satu hantaran nih lebih kurang
rm33.00 sahaja


sebenarnya ira kurang berkenan dengan bakul nih, tapi disebabkan ibu tercinta dah berkenan sangat-sangat ngan bakul nih, so ikutkan aje lar..nanti karang terkecik hati plak..susah plak nanti kan..

huhuh..sebab tu lar, masa nak DIY hantaran nih, rasa macam nak menangis..sebabnya jenuh pikir cara terbaik untuk menghasilkan hantaran yang cantik..sebab selalunya, ira akan buat hantaran yang simple, tapi menarik..yang nih macam crowded sangat lar..

tapi tak pe lar..asalkan ibunda tercinta berkenan sudahnya,
kite nih sebagai anak kene lar ikutkan aje

hehehe..ok, bye ;)

Saturday, October 16, 2010

nilai 3

hari untuk berjalan-jalan di sekitar nilai 3..


tujuan utama adalah untuk mencari barang-barang untuk DIY hantaran dan barang2 keperluan untuk hari bahagia kami ;)


hah, cube tengok hubby darling tuh, baru nak start shopping dah tak larat..hehehe..ye lar baru nak start shopping tuh, padahal barang kat tangan dah penuh..tuh dia dah penat melayan kerenah ira..


tuh sebenarnya monyok je tuh, sebab demam..dah tak larat lar tuh..demam2 pun ira pakse gak g nilai..sudahnya dah tak larat..so kene lar cari panadol plak..

sudahnya ira suh dia makan ubat, pastuh rehat dulu kat tepi tuh..n ira teruskan bershopping..lalala..


hah, tgk tuh, bakul dah hampir nak penuh..


ok, ira dah mula penat..n dah tak tau ape nak cari...rasa masa tuh nak balik je..kaki dah letih berjalan..masuk satu kedai ke satu kedai


hah, masa nih lagi best..dah otw balik pun..tetibe masa dalam kete tuh, ternampak kedai nih ada tulis

BELI 1 PERCUME 1

hahaha, dan2 tuh cari parking area kedai tuh, turun g singgah tengok..dan hasilnya, kami berjaya menghabiskan duit membeli pasu di situ...


kesimpulannya, memang rambang mata masa g nilai..
tak mo g dah, nanti abis duit

Friday, October 15, 2010

DIY : pomander ball

salam semua ;)


hah, korang semua suke tak pomander ball??ala, yang macam bola-bola api tuh..
ira suke sangat...sebab tuh, ira rasa nak gune pomander ball untuk bertunang nanti..

memula tuh malas nak buat sendiri, sebab mengenangkan kos buat n kos beli lebih kurang je, tak jauh beza sangat pun ..

tapi disebabkan warna yang ira berkenan tuh tak de lar plak, so nak tak nak ira pun g lar cari je bahan2 nak buat pomander ball nih


jom kite blaja cara2 nak buat pomander ball ;)


memula2 kena cari foam ball, dia ada macam2 saiz, ira beli kat kedai sin yin, semua house,
2 biji yg kecik = rm1/pc
1 biji yg besar = rm 4.40/pc



ok, kemudian, cari plak bunga..
hah, masa pencarian bunga nih, ada banyak jenis..so terpulang lar pada citarasa dan bajet masing2 kan..

ada yang mahal, ada yang murah..
ada yang kecik, ada yang besar..



so ira pun cari punya cari, jumpe lar yang sesuai
bunga jenis kertas,
tak besar n tak kecik, sedang2 aja

sebenarnya bunga nih bercantum2,
tapi ira dah asing2kan dia, so senang lar nanti nak lekatkan kat foam ball

1 pack = rm9.90
1 pack ada 72 kumtum bunga
1 foam ball yang kecik memerlukan lebih kurang 100 kuntum bunga



ok, pas tuh,
korang semua lekat2 je kat foam ball tuh..
ikut kreativiti masing2..

alar, masa ira lekat2 nih, ira tak ikut susunan pun, maklumlar mata sibuk tengok TV,tangan je yang bekerja..
tau2 je dah siap..
senang je pun..


hah, dah nak last2 tuh,
tinggalkan sikit ruang untuk korang hias lar sikit ape2 yang patut..

macam ira, ira letak riben kat bahagian atas
pastuh rantai bijik2 kat bahagian bawah..

rantai bijik2 tuh,
harganya rm3 untuk 1 meter..
tapi bolew gune untuk kegunaan lain gak..sebab gune sikit je kot untuk pomander ball nih


ok, tara..
dah siap..

so nilai satu pomander ball kecik nih lebih kurang
rm15 sahaja

pas nih korang2 semua dah bolew g beli barang2 tuh kat kedai,
pastuh sambil2 tengok TV tuh, dah bolew siapkan promander ball..

selamat mencuba ;)




p/s : belum ape2, bakal abang ipar dah cop nak sebijik, dia nak letak dalam kete..haih..

Wednesday, October 13, 2010

DIY - hantaran

semalam cube meng DIY hantaran...tapi???waaa...rasa nak menangis, kenapa tak cantik...
so kesimpulannya, hari nih, nak g cari barang2 yang akan mencantikkan bakul hantaran saya tuh..




bile korang tgk bakul hantaran separuh tak siap nih kan??ape komen korang??
memang tak cantik kan??


tension,
tutup lampu terus tido
zzzzzz

Monday, October 11, 2010

ada tak sesapa tau kedai untuk jilid buku untuk hard cover???
macam ala2 nak jilid thesis tuh
TQ

Sunday, October 10, 2010

4 tahun 4 bulan 4 hari



10.10.10

ape yang menarik tentang nombor nih??ianya hanya datang sekali je seumur hidup, macam jugak tarikh2 yang lain kan??tapi mungkin yang nih special sikit sebab susunan nombor tuh agak menarik



so ape aktiviti menarik yang korang semua lakukan pada hari nih??




Daisypath Anniversary Years   Ticker





hmmm, kalau korang semua tengok pada ticker diatas, korang semua bolew tahu kan, hari nih genap 4 tahun 4 bulan 4 hari usia percintaan kami..hehehe, macam tak caya je, pejam celik pejam celik, dah hampir mencecah 5 tahun gembira


sepatutnya pada tarikh ini, akan diakan majlis pertunangan antara saya dan dia, tetapi terpaksa ditunda atas sebab-sebab yang tertentu, so tak dapat lar nak merealisasikan impian untuk betunang semasa usia percintaan mencecah 4 tahun 4 bulan 4 hari..kononnya dulu, penah merancang, nak tunang tarikh nih, dan kawen masa usia percintaan kami 5 tahun 5 bulan 5 hari..tapi sekarang nih semuanya tinggal kenangan jelar


korang semua nak tau kenapa tarikh bertunang nih terpakse
dipospon??


hah, ni lar antara sebab2 utama :

1) pihak lelaki semua sibuk dengan karnival MOTO GP yang sedang berlansung di sepang pada 10.10.10
2) pihak perempuan pulak semuanya sibuk menghadiri hari keluarga di MELAKA
3) bakal pengantin lelaki pun sama bz di moto GP
4) bakal pengantin perempuan plak tengah memerah kepala otak menjawab exam


so kesimpulannya, kene lar pospone ke satu tarikh yang semuanya available kan??kan??
bile tarikh tuh??nanti lar, bile tibe masanya ira bagitau semua orang yer ;)


lagipun, ira pernah terbaca yg seeloknya hubungan pertunangan ni elok dirahsiakan..biarla hanya kaum keluarga kedua pasangan je tau..x payah heboh2..hmm!

menurut penulisan tersebut,rahsia ni adalah untuk menjaga maruah diri si gadis dan keluarganya kerana bimbang ape2 berlaku kemudian hari jika belum nikah..maksudnya takut putus di tgh jalan la..


sebab tuh lar, sampai sekarang nih, kalau korang semua perasan, ira tak letak tarikh2 tuh semua kat blog nih..bukan ape, takut ada ape2 yang terjadikan..kalau orang tanya pun, selalunya ira akan jawab bulan je, tarikh sebenarnya , biarlah rahsia dulu..nanti bila semuanya dah selamat, ira akan bagitau yer ;)

Friday, October 8, 2010

mengidam!!!

assalamualaikum semua,

setelah 2 minggu mengidam nak makan nasi bojari kat madam kwan's,
akhirnya, nasi bojari tuh dah selamat masuk dalam perut ira nih

sukenye..
alhamdulillah



nak tau sape yang teman saya??
mesti lar en hubby darling,
kalau bukan dia yang jadi driver,
sape lagi kan??

tuh pun setelah ira merengek2 nak makan kat sini gak,
n setelah ugut2 nak masuk batu belah batu bertangkup
barular dia bawak makan kat sini

nasib baik lar jugak opis ira dekat je ngan pavilion,
so sempat lar lari kejap masa lunch tuh.

dia siap cakap, nanti pregnant macam ne lar plak perangai..belum pregnant pun dah mengidam macam2..susah tul lar layan



hah, masa nak balik tuh,
terserempak plak ngan owner dia

so ape lagi, dah tergedik2 plak nak amik gambar ngan madam kwan
tapi takut plak nak cakap,
so pakse dia lar yang tolong cakap

dia : excuse me, can my fiancee take pic with u?
she : sure can

wah, best nye...hahaha..gedik kan,
yang nak tergelak tuh, bolew plak dia cakap tunang dia nak amik gambar,
tah bile masa aku bertunang tah..
haih, menipu jea tau..



Wednesday, October 6, 2010

bali???

salam kawan blogger semua




sape penah g bali,indonesia??
boleh tak sesapa bagitau ape yang menarik yang ada kat sana??

please

TQ