Tuesday, December 13, 2011

DIY : bedung baby

Ok,utk barut n bedung baby da setel...barut ira mmg xbeli langsung...juz amik dari warisan turun temurun...so pakai je mana yg adaUntuk bedung plak,ira pk2 better ira diy je...buat sendiri lagi puas ati kot..lg pon jimat sikit...huhuhu


Mcm ne nak diy bedung baby??alar,senang jea...korang g kedai kain,ckp nak beli kain flannel...so korang amik 1m utk 1 helai bedung...So ira amik 4 jenis pattern...act kedai ira g ni xbyk choice,so grab je ape yg ada...harga pon macam mahal gak...rm7.80 semeter...klu kain kosong rm4.50 semeter...





Ira ada tgk review kat blog2 lain, Klu g kedai kain kat area jln tar tuh,dlm lingkungan harga rm 5 - 6 semeter,tp disebabkan malas nk pk byk,n xde masa nk g meronda2 kt jln tar tuh...ira amik je terus kat situ...


Ok,pastuh korang potong la kain tuh ikut ukuran yang betul...Klu nk besar,buat 1m x 1m...

Kemudian klu nak cantik sikit,g lar anta jahit tepi...tp ira dah mls nak g anta,ira terus je jahit sikit kat tepi tuh...kire macam buat kelim kat tepi kain...


Lepas tuh,siap!!!!




Yeayyy...dah jadi..ada 2 kaler biru, 2 kaler pink...isshhh,klu ada purple,hijau,oren ataupon kaler lain2 lagi best kan...tp disebabkan tak de choice,so amik je la mana ada...Skang ni masa kecemasan...so grab je ape yg ada..xde masa da nk survey2 barang murah ke mahal...skang ni yg penting,seme checklist lengkap siap...

Ok,pada yg nak diy sendiri tuh...selamat mencuba ;)



opppsss, lupe plak, lepas tuh, sempat singgah kat sebelah kedai kain tuh ada jual barang2 plastik nih...memula tuh saje je masuk2 nak tgk2, pastuh terpikir, terus je la beli ape2 yang patut...





so ini lar hasilnya
1. bakul utk baju kotor baby - RM 3.30
2. besen mandi baby - RM 11.50
3. hanger untuk gantung baju baby...yang kecik punye dah ada, so beli yg besar plak - RM 7.90



P/s : tetibe terasa nk diy blanket bb...tp sempat ke nk buat??dengan byk asgmnt nk anta...pastuh nak final examnye...hmmm,tgk keadaan semasa lar nanti...

7 comments:

PUAN SUE said...

wah...dah settle pasal barut..comelnye..suke2

aTy _faRed~ said...

eerr..nak tempah... ;p heheh.. tak terpikir lagi pasal bedung baby ni..ley pakai napkin jer tak..?? muat tak rase2nyer..

luvira said...

aty : ada org kata bolew jea kalau pakai napkin...cume dia nipis sikit lar...tuh jea... ;)

sue : setel satu bende, so tumpukan bende lain plak ;)

Mommy_Cha said...

kalo buatkan bedung baby tuh kasi lah satu kat mommy cha nyer baby eh...hiks!

luvira said...

mommy cha : alolo, ira pon rushing2, tak sempat nak buat banyak2... ;)

veesakura said...

tomei pattern2 die! ooo, kain flannel ek. nk p cari jugak la. tapi ntah bile la nak p cari tuu...

n0rraslida alias said...

bestnyew!