Friday, March 10, 2017

aqyl dah 6 bulan

Bismillah

anak mama nih dah 6 bulan hari ni
10 march 2017




dah pandai macam macam
progress aqyl ternyata lebih cep at berbanding kakak kakaknya


di saat 6 bulan
aqyl dah pandai membebel2 tah apa2
aqyl dah pandai meniarap merayap merata
aqyl dah mula angkat bontot umpama tak lama lagi nak meniarap


muka sebelum kene cucuk 6 bulan


nak melompat je kejenya
dah mula kenal orang
kalau tengah elok main, tetibe nampak bayang mama pon dia boleh melalak mintak diangkat...kalau orang lain xpe je pon


patutnya hari ni aqyl start makan
tapi tapi tapi
mama velum prepare lagi makanan untuk aqyl…tak sempat lagi nak search resipi bagai
hahaha

so kite pospon makan hari ahad lah ye
esok mama keluarkan tools dulu
bash blender yang day lama xgune tu
pergi cari bahan2 nak masak nanti

cait, gaya macam ko nak makan asam pedas je kan
ahad nanti makan carrot
kite tengok ok ke x

kakak alysa makanan pertama dia carrot
kakak afryna makanan pertama dia banana
aqyl mungkin boles try apple or pear??eh sedan sang at ko makan memula, bagi carrot lah macam kakak alysa sulu…hahaha

ok nanti kite update spa makanan pertama aqyl ye
babai


Thursday, February 16, 2017

SONOTRON



Alkisahnya bulan lepas aqyl batuk teruk...so aku bawak g klinik...doc kata banyak kahak, then dia suh aku p amik gas utk cairkan kahak...

first time kene neb...dia tido je...sebab ngantok kot

Pastu doc kata dia xbagi ubat batuk or selsema sebab aqyl still baby...cume dia bagi nasal spray sterimar tu n dia suh buat gas je...aku saja tanya, is it good kalau aku aply eo kat aqyl?aku risau gak kot2 ada kesan sampingan ke...tapi doc kata, its good...keep on oiling...lagi kerap lagi bagus...tapi make sure awak gune eo yang pure organic ye...bukan jenis eo yang sekadar wangi tu je...aku pon owh, saya pakai young living...boleh ke doc?? Then the doctor said "owh, ok...yl brand yang bagus" aku pon lega la sikit bile dia bgtau gitu...

ni masa kali kedua g amik gas...sekali amik ngan kakak afryna

Lepas amik gas aqyl nampak ok sikit, tapi still batuk...aku keep oiling dia ngan eo rc and eo thieves ...batuk ada kurang tapi kahak still boleh dengar...

Malam tu aqyl xboleh tido so aku g amik gas lagi sekali...then dia ok...bile aku sapu RC dia muntah kahak then boleh tido...lega

Esoknya aku saje borak2 kosong ngan ena...ena suggest buat sonotron...then aku google n jumpe ada satu klinik dekat dengan rumah yang ada khidmat sonotron...so ptg tu jugak buat apmnt...masa first time g, aku amik apmnt kul 6.30pm...masa tu ada dalam dua tiga orang, aku sampai duduk dalam 10 min nama dah kene panggil...so bawak aqyl masuk bilik rawatan, dia suruh bukak baju...

aqyl pon ok je senyap je masa dia buat sonotron...tak sakit pon, act bende alah macam hair dryer tu tak kene badan pon...dia ala2 laser je pon...cume bunyi dia bising...budak yang buat sonotron tu cakap, budak2 selalu nangis sebab dengar bunyi tu...maybe dorang takut kot...

sekali buat 15min untuk satu sesi...aku tanya bape kali buat...dia kata seelok eloknya buat 3kali...so aku proceed terus untuk 3 kali...senang... lagipon sekali pegi rm30 untuk 15min...bagi aku tak berapa mahal sanga...which mean aku mampu bayar...3 kali pegi tak sampai rm100...

eh tak de plak gamba aqyl tengah buat sonotron dalam fon aku nih...ni gamba kakak afryna...tapi lebih kurang gini lah gayanya

hari pertama...
aku tanya budak sonotron tu, nanti effect dia macam mana,
dia kata sonotron ni akan bertindak balas dalam masa 8 jam...selepas 8 jam selalunya akan muntah kahak or buang kahak melalui najis dia...

aku dengan harapan malam tu aqyl akan ok, TAPI, batuk dia makin menjadi2...aku sapu EO RC pon macam xjalan...last2 kul 1.30pagi aku g klinik amik gas...risau gak aku tgh2 pagi aqyl batuk teruk...dah lepas amik neb tu baru aqyl ok n balik umah dia terus lena.

hari kedua
aku tanya budak sontron tu, kenapa aqyl makin teruk batuk...katanya itu biasa...so hari kedua nih dia dah bagitau awal, batuk aqyl akan macam semalam, tapi kurang sikit...so aku dah standby awal masa hari kedua...yes, aqyl still batuk tapi kurang dari sebelumnya...so aku keep oiling aqyl dengan RC and THIEVES...

hari ketiga
nampak aqyl dah makin ok...batuk pon manja2 je...masa g buat sonotron tu, budak tu pon kata qyl nampak semakin ok...so malam ketiga ti aqyl boleh tido lena..

hari seterusnya tanpa sonotron...
aqyl amik masa dalam 2 hari selepas itu untuk fully recover...alhamdulillah...dengan bantuan sontron n bantuan EO aqyl semakin sihat...so aku pon xbape nk risau sangat...alhamdulillah...

so sesapa nak try buat sonotron, boleh je clik link ni
KLINIK FAUZIAH

rm30/session
1 session = 15min

ok tu je utk ari ni :)
bye


sesapa nak beli produk YOUNG LIVING boleh lew whatsapp terus 019-5205540 :)

Friday, February 10, 2017

PETROSAINS KUANTAN


Bangun pagi2 siap2...so tentatif hari ni patutnya g zoo teruntum, ngan petrosains pastu p tengok penyu kay cherating


So budak2 ni excited bile kata nak tgk penyu...huhuhu...jom kite pergi...eh eh eh, iklan kejap...baju sedondon ni custom made dari ALL ABOUT PRINTING ... Kalau ada sape minat boleh roger ira tau 😝






Ok dah siap seme, kite terus checkout...so pagi2 lapar, kite g cari makan dulu...aku saje google tempat makan sedap, sekali jumpe kedai ni... EDA NASI MINYAK TANJUNG API... Oklah makanan dia...banyak choice...masa aku datang xramai orang...tapi lepas dah amik makanan tetibe aku tgk dah kene beratur panjang...nasib datang awal...kikiki...disebabkan aku nih bukanlah blogger tegar orang kata kan, so aku xde lah amik gamba makanan ke ape ke...sebabnya dok kalut ngan anak2...apa2 gamba yang ada ni jelah ye...kalau dari segi rasa, oklah...akak bagi 4 bintang dari 5...


Lepas dah siap makan...singgah zoo teruntum la kononnya...bayaran masuk FREE...tapinye sekarang ni aku tengok dah xbanyak binatang...tak macam dulu masa zaman aku duk kuantan ni...dulu penuh binatangnya...skang ni monyet je belambak2...so bagi aku lah kan, xpayah la korang masukkan dalam list percutian korang...hahaha...sebab xde apa yang menarik...adalah setakat boleh tgh burung sekor dua...pastu penat jalan cari binatang xde 😅... Anak anak aku dok tanya manjang...mana penyu mama??dah xboleh sabo nak g tengok penyu kaedahnya...



So dah penat pusing cari binatang xbape nak ada tu, kitaorang pon g lah teluk cempedak kejap...singgah buat ilang kempunan xdapat nak pergi malam tadi...hahaha...


Tapi g siang hari, tak de apa pon melainkan ko dapat tengok air laut dengan cuaca yang panas terik...hahaha...kedai pon xbukak...so dok lah dalam 15 min then gerak...


So kitaorang decide terus ke PETROSAINS KUANTAN...aku tau mesti ramai yang xtau kat kuantan ada petrosains...yang lagi best masuk FREE 😱😱😱 bestkan?? Hahaha... Korang boleh click link ni untuk tau details lokasi tempat tu






 

Tak jauh pon dari teluk cempedak...lebih kurang dalam 15 minit kot...dia kat bangunan yayasan pahang...tingkat 1...masa aku g ni weekday...kebetulan xde orang...sonok gile budak2 ni main seme bende yang ada...aku dok lepak tepi je sebab aqyl tido...main la puas2...mak bagi masa 2 jam 😁








Ok dah puas main, perut pon dah lapar, kite g serbu restoran MABIQ... Membe aku kata sedap...aku saje tanya kat budak jaga petrosains tu makan mana sedap, dia pon bagitau kedai mabiq tu...dekat je pon ngan petrosains...so kite terjah mabiq, nak tengok apa yang sedap sangat tu sampai seme orang rekemen restoran ni 😝


nak tau pasal restoran MABIQ?
tunggu entry selepas ini...sebab aqyl dah mengamuk mintak diangkat..bye

Thursday, February 9, 2017

LEMON YOUNG LIVING


Hari ni #aqylazlan xbape nak sihat pulak...demam demam kucing gitu...dedo je badannya...so maknye pon tenyeh la #eolemon ni kat tapak kaki dia...bagi surut demamnya...☺️


Semalam dia cucuk 5 bulan...memang nurse ada bagitau kebarangkalian dia nak demam tu tinggi...huhu, dari malam tadi dah start rasa badan dia macam suam2 panas gitu...so dah start lumur dengan EO LEMON kat tapak kaki tu...



Alhamdulillah sekarang ni dah xpanas dah...dedo pon macam dah xde...jenuh lumur lemon...rasa macam nak kunyah2 je dia sebab bau lemon 😝(melampau sangat mak ko kan??)






Ni gamba pagi tadi mandi ngan air lemon ko...hahaha, kalau dulu asal demam kalut mak dia suh apak p NSK cari lemon sebab nak rendam anak dengan lemon...tapi kali ni maknye drop kan aje setitik dua dalam air mandian dia...setel...apak pon suke sebab xpayah keluar g beli lemon pagi2 buta 😝




Ok, kalau nak tau, #lemon ni adalah antara eo bajet yang korang perlu masuk list...sebabnye dah la murah, pastu banyak sangat kegunaan...harga dia xsampai RM60 pon untuk botol 15ml tu...kalau ko p beli lemon pon rm60 dapat 30 bijik tapi bape kali je boleh gune??dalam 20 kali je gune kan??kalau botol 15ml ni memang nampak sikit...tapi kalau beli ngan ira, ira bagi tau rahsia penjimatan terhebat 😝




Ok, meh kite citer pasal kegunaan lemon ni...alar macam yang kite tau, lemon ni memang elok kan gune untuk demam, untuk batuk selsema...untuk hilang dahaga ketika panas terik??ehh melalut...hahaha





So sama jugak dengan pati lemon dari young living ni...awak boleh gune mcm kat bawah ni
- campur ngan madu ketika awak sakit tekak or batuk...
- boleh titik dalam air mandian ketika anak demam or selsema
- Lumur pada tapak kaki ketika demam
- Sapu pada batang hidung ketika selsema
- Bau direct bile rasa diri lemau, so nanti rasa segar je
- Boleh buat teh o ais limau...eh betui, ni aku tak tipu aih
- Kalau untuk nak kurus tu, boleh jadikan sebagai ajen detox badan




Eh banyak kan kegunaan dia???
Tapi kalau ko rasa macam mahal jugak rm60 tu untuk 15ml tu, meh la pm akk...akak siap dilute kan untuk awak dalam botol 10ml dengan carier oil...then awak caj awak murah2 aje...xsampai rm20 pon sebetoi 😁...tapinye kalau dah dilute xbanyak lah kegunaannya, hanya untuk kegunaan yang tertentu sahaja...sebab tu akak suggest awak beli terus botol pure dari young living 😝






Eh, macam nilah, cerita banyak banyak pon macam lah awak nak baca kan??so apa kata awak whatsapp je direct, tanya one by one gitu...akak boleh tolong consult apa yang patut...hihihi...so akhir kata dari akak,



"KEEP CALM & LETS OILY"
For order #eoyl or sharing session 
Eira Zainal -

Id:4087093

019-5205540
019-5205540
019-5205540



eh lupe nak bagitau, kalau sesapa beli DEW DROP DIFFUSER ni, terus automatik dapat EO LEMON secara PERCUMAAA....yeayyy...

Saturday, February 4, 2017

HOTEL SEASON VIEW

Ok, meh sambung kisah percutian ke kuantan ari tu...
nak tau kisah lepas boleh click sini







Ok balik dari tgk ruse ngan gajah terus ke kuantan...sampai kuantan elok maghrib...aku book bilik dalam kete je gune trivago..senang, nampak nama hotel kat billboard tepi highway, terus bukak trivago...kul 6.30 book bilik kul 7.30 check in...




rehat kat temerloh makan tengahhari...


Harga bilik aku dah xingat sebab dah lama kan...kikiki, tapi oklah bilik tu ada satu single satu quenn...harga dalam rm150 semalam...HOTEL SEASON VIEW...dekat area mega mall...✌️


ni bilik aku...cube cari bende tersembunyi ...hihihi





Sampai je hotel...terus siap siap mandi solat pastu cepat2 dah janji nak ngedate ngan ex roommate masa kat UMP dulu...hihi...lama xjumpe...last jumpe dia xkawen lagi kot...ni skang dia dah ada handbag gigirl haa...kikiki...😁





Malam tu kitaorang makan kat ana ketam telur masin...masakan dia ok lah...biasa2 je...boleh la kalau korang nak try...kedai dia tepi jalan je kat area tanjung lumpur...kat sini femes ngan ketam telur masin...harga??bagi aku kalau compare ngan makan kat bagan lalang, sini lagi mahal lew 😅...tapi malam tu adah roomate ku itu yang belanja makan...selamat duit...ehh??tq Adah 😘


 


Balik tu kononnye aku nak singgah teluk cempedak...tapi tapi tapi, si afryna tu dia dok main kejar2 ngan kakak alysa, jatuh masuk longkang abis baju seluar kotor...cait...terus cancel nak g teluk cempedak...ko ni spoil tentatif mama tau dik...hishh geram tol...korang kalau nak g teluk cempedak, make sure g malam...banyak activity...kalau siang kosong, kedai pon xbukak...cume boleh tgk laut aje lah 


Ok, setel satu hari...
Aqyl ok je berjalan...xde banyak hal...huhu...so boleh la bawak kalau nak p jalan jauh...hahaha





Friday, February 3, 2017

Kenapa YOUNG LIVING jadi pilihan?

Huii, ari ni seme pakat berebut kat YL, sampaikan crash website YL 😖...nak call buat order pon xangkat2 dari tadi...stress betui
rasa sebab ada byk order customer nak kene setel ni 😞




Ni seme gara2 PEACE & CALMING muncul kembali la ni...abis celaru hq YL 😝...
Eh, back to the topik...kenapa dalam banyak2 jenis essential oil punye brand, aku pilih YL?

1. Brand YL memang satu dunia kenal...ko google word essential oil...tgk brand apa yang akan keluar
2. YL ada ladang sendiri...means memang dia jaga pokok2 dia sendiri, then dia proses n botolkan jadi EO...YL xamik pokok dari 3rd party...dia mmg jaga kualiti semua bahan yang digunakan
3. kenapa kalau EO tu out of stok(OOS) lama sangat??kadang dekat setahun barulah nak restock...YL xcukup modal ke?? Haa, ni la sebab kite kata YL ada ladang sendiri...cth kalau pokok yang nak gune untuk buay satu jenis EO tu xde stock...so dia kene tanam semula sampai cukup n matang, barulah dia boleh produce balik mana2 EO yang dah OOS tu ☺️...cth ada setengah pokok perlukan masa 30tahun baru kite boleh amik pati dari pokok tu sendiri...so paham x kenapa dia mahal?
4. YL adalah 100% minyak tumbuhan organic...xde campuran dengan mana2 bahan kimia. Sebab tu jugaklah EOYL ni selamat dimakan ☺️
5. YL boleh digunakan untuk semua peringkat umur...beberapa jam selepas dilahirkan, titikkan EO FRANKINCENSE di ubun2 bayi untuk tingkat immunity badan bayi...kebanyakkan EOYL jugak selamat untuk ibu mengandung...sape yang ada morning sickness yang teruk, ira suggest amik PEPPERMINT 



Hah gitu...benonye banyak lagi, tapi buat masa skang ni terpikir tu aje ...korang nak tau banyak lagi g google...



-antara kelebihan GENTLE BABY & PEACE AND CALMING-



Ok, aku menulis draft ni semalam, pagi ni sambung lg sikit...so mukadimah atas tu semalam punye cerita aku call YL sampai sudah tak dapat2...last2 ptg smlm kul 6 aku g YL kul 7.30 baru setel...kalau tak kerana 6 ketoi ni orang dah bayo, xde nye aku beria nak menunggu...



muka laki aku stress kene tunggu...hahahaha...


Nampak x budak baju hijau tu??
Tu pujaan hati setelah setahun lebih out of stock ni tetibe dah kembali muncul...kenapa muncul balik??sebab bunga blue tansi dah mengembang ...so kemungkinan besar eo VALOR akan muncul kembali pon tinggi...xsabo nak dapatkan VALOR...hihihi

Oklah, esok2 plak kite sambung cite...ni dah nak start keje...buibye





"KEEP CALM & LETS OILY"
For order #eoyl or sharing session 
Eira Zainal - Id:4087093
019-5205540
019-5205540






Thursday, February 2, 2017

Aku dan young living (YL)


Bismillah..


Ramai yang tanya, ira macam mana ko boleh terjebak dengan YL??
Hmm hmm hmm



Susah nak jawab ☺️

Segalanya bermula dengan satu titisan eo RC ☺️

Actually aku dah lama dok usha YL ni...tapi dok usha gitu2 je...xde rasa macam nak beli pon...n xterpikir pon nal tau pasal harga...apa yang aku tau sebotol kecik minyak tu pon mahal, so dengan perangai aku yang over kedekut ni aku biarkan saje...



Lama berlalu...dari aku mengandung, sampai lah ke aku bersalinkan aqyl...aku ada terpandang2 lagi orang dok update pasal YL...sampailah satu waktu tiba2 aqyl batuk n dengar dalam dada dia penuh lendir...hmm, 3 malam dia xlew tido sebabkan lendir dalam dada xlew keluar...dia xselsema...xde hingus pon...tapi aku rasa hidung dia tersumbat...so dia rasa xselesa n kerap batuk...





Mak mana yang xsedih...anak baru 3 bulan dah jatuh sakit...puncanya dia berjangkit dengan kakak2nya...aku pon xtau nak buat macam mana, takkanlah 3 bulan nk bg ubat batuk 😓



So aku up satu status kat fb tanya pendapat mengenai yl ni...banyak feedback yang positif dari pengguna2 eo yl ni...so as a desperate mom ko rasa macam nk cuba masa tu jugak...huhu...



Alkisahnya ex unimate aku dulu cakap dia nk g gombak, boleh la singgah jmpe klu nk tau details pasal yl...aku pon terus kata ok...so berjumpelah kami di petronas 😅



Pong pang pong pang dia cerita, tetibe masa nk balik dia kata ada 3 barang dia bagi ke aku untuk try dulu..



1. RC
2. THIEVES
3. V6 oil



Rc untuk legakan batuk n selsema aqyl...thieves untuk immune badan as a protection...v6 plak untuk aku dilute bersama2 rc n thieves



So nak jadi cerita, balik tu xsabo2 terus pakai...malam tu jugak lepas pakai aqyl terus muntah lendir...alhamdulillah dia boleh tido malam tu, walhal dah 3 malam dia xboleh tido...so??ko rasa??xke ko jatuh cinta??ala2 jatuh cinta at first drop gitu 😅



Pastu aku pon mulalah study sikit2 pasal essential oil...macammana dia function, apa yang bestnya YL ni banding ngan EO brand lain...n kenapa pulak dia mahal berbanding yang lain...



Nak tau citer pasal tu??nanti aku cite kat next entry ye ☺️









"KEEP CALM & LETS OILY"
For order #eoyl or sharing session 
Eira Zainal - Id:4087093
019-5205540
019-5205540
019-5205540

Sunday, January 1, 2017

2017

bismillah,

alhamdulillah, berjumpa lagi kite di tahun baru..
so apa cerita tahun baru anda semua??

selamat tinggal 2016
- tahun penuh cabaran
- tahun dapat rezeki tak terjangka

alhamdulillah berjaya harungi semuanya

insyaallah 2017 lebih dimurahkan rezeki
hidup lebih teratur

doakan semuanya berjalan lancar..
tahun 2017 saya mulakan bisnes baru

alhamdulillah saya sekarang YOUNG LIVING distruber yang sah...kikiki..
insyaallah sape nak perlukan consultation pasal YL saya akan berikan yang terbaik... :)