Tuesday, December 31, 2013

hari terakhir 2013

Assalamualaikum dan salam tahun baru J

Alhamdulillah, ALLAH masih sayangkan kita semua, kita masih lagi bernafas di bumi ALLAH tanpa sebarang bencana besar. Syukur…

Hari nih hari last untuk tahun 2013…so mcm ne ngan azam tahun 2013? Semua dah tertunai or tercapai??ataupon masih ada yang tertinggal?

Aku tak penah ada azam tahun baru…cume aku ada checklist / wishlist / misi yang perlu aku capai dalam tempoh 5 tahun sekali…aku start buat checklist nih masa aku dok last semester kat poli dulu…umur masa tuh 21 tahun…banyak misi yang dah tercapai, Alhamdulillah…aku update checklist aku ikut keadaan n waktu…
Korang nak tau senarai checklist tuh??ok, jom semak…

Target sebelum umur mencapai 25 tahun
Masa nih aku syok sendiri je, tulis dalam diari, mesti kene buat semua checklist nih sebelum umur aku 25 tahun or semasa 25 tahun….masa tuh rasanya still muda remaja lagi, bari umur 21 tahun…so checklist pon yang merapu2 je la kan…tak de misi yang susah…cume misi nak kawen tu la, aku sampai pk, ada ke orang nak kawen ngan aku nih…hahaha…
-        -  Mesti cari kerja (done, aku start keje masa umur 22 tahun)
-       -   Wajib kawen before 25 tahun (done, aku kawen beberapa hari sebelum aku masuk umur 26 tahun…huhuhu, still umur 25 tahun la kiranya tu)
-       -   Memulakan langkah keluar Negara (done, first cop kat passport – Singapore, weh, still luar Negara okey…masa tuh umur aku 24 kalau tak silap, lepas tu aku jadi syok, so tiap2 tahun ada je destinasi luar Negara yang aku g…antaranya ..indonesia (bandung, Jakarta)… korea (soeul)…china (shenzen, guangzhoa)…vietnam (ho chi minh)…


Target sebelum umur mencapai 30 tahun
Okey, masa nih aku pk semua misi umur 25 tahun dah tercapai, so aku mesti pandang ke depan…mesti kene buat sesuatu untuk memajukan diri sendiri….umur 25 tahun adalah tempoh matang bagi seorang remaja, so misi kali nih lebih kearah sesuatu yang lebih jelas, bukannya untuk berseronok sahaja J
-          -Sekurang-kurangnya ada 2 orang anak (half done, sorang dah dapat masa umur 27 tahun, sorang lagi coming soon, insyaallah MEI 2014)
-          -Habiskan degree sebelum umur 30…(done, aku grad masa umur 27 tahun)
-          -Ada bisness sendiri… (done, aku start bisness cokelat tahun 2009…duit kawen aku, aku kumpul dari hasil meniaga coklat… Ni first bisness online aku http://littlesweetbrown.blogspot.com/ ..tapi bile aku start ngandung alysa, aku tak boleh bau coklat…so aku stop terus....masa alysa dalam kandungan dalam 6 ke 7 bulan, aku start bisness baru, aku try jual barang2 baby…Alhamdulillah, mendapat sambutan jugak… dan hasilnya, hari nih aku dah ada website sendiri http://www.alysapunye.com/ … insyaallah banyak lagi usaha untuk memajukan bisness nih…tapi untuk masa nih, aku bangga dengan pencapaian bisness online aku)
-          -Mesti kene ada asset sendiri (in progress, Alhamdulillah, proses pembelian rumah hampir selesai, dah settle seme sign agreement, loan pon dah lulus…tinggal tunggu rumah siap je, estimate insyaallah tahun 2015)
-          -Nak pergi umrah (masih mencuba untuk pergi…belum ada rezeki lagi…planning nak pegi tahun 2014 dengan family, tapi apakan daya, daku mengandung plak…n plan nak g tuh time aku punye due…so terpaksa la batalkan hasrat itu…insyaallah target nak g on 2015…doakan aku panjang umur n murah rezeki)


Target sebelum umur 35 tahun
Yang nih memang semuanya belum tercapai…aku masih berusaha untuk mendapatkannya…selagi ada usaha, peluang dan kejayaan insyaalah ada didepan mata…cume perlu kuatkan usaha…
-         - Mesti kene ada PHD…berangan nak nama ada DR kat depan…hahaha…nih adalah checklist pertama yang aku buat…tapi nampaknya, macam tidak Berjaya…sebabnya aku nih dah nak masuk 30 pon tak g buat master lagi, lagikan plak nak buat PHD kan??huhuhu, rasanya memang tak kan tercapai kot nih…
-          -Nak ada 4 orang anak (insyaallah kalau ALLAH murahkan rezeki)
-          -Nak bukak kedai sendiri untuk bisness online tuh…mintak2 ALLAH murahkan rezeki, so aku berjaya running bisness aku sepenuh masa)


Tahun 2014- bermakna umur aku akan mencecah ke 29 tahun…means aku ada masa lagi setahun untuk untuk menjayakan target umur 30 and ada masa lagi 6 tahun untuk target seterusnya…
So motivasi kepada diri sendiri…teruskan usaha, yang penting, DOA pada yang MAHA ESA…

Jika kita tak lupa ALLAH, insyaallah ALLAH tak lupa kite J

Thursday, September 19, 2013

hari minggu tanpa papa

hari hari minggu yang menggembirakan :)

haih la, sepatutnye minggu lepas adalah hari jalan2 with papa sebab dah 3 minggu papa tak de dihujung minggu...alysa pon dah lama tak jalan2 kan...sian dia..

pastuh tetibe hari jumaat tu papa dapat urgent call, mintak g kuala selangor...ada kerja plak...so hancus musnah la harapan untuk bersama papa dihujung minggu.

sudahnye mama upah alysa ngan mandi pool seberapa lama yang dia nak...main la dia sorang2 bertemankan ball yang banyak tuh...seronok gile lah...2 hari berturut2 pagi petang dapat berendam sampai dah terketar2 badan semua...






sudahnye masa hari last day mandi pool nih, alysa dah bosan berendam kot, amboi, sesuka hati dia je, masuk dalam umah dengan basah kuyup tuh, air menitik2...korang tau dia g mana??

sambung main masak2 dalam rumah...sesuka hati je...masa tuh nak amik gamba pon xsempat, sebab dia basah kan...so dok mengejar dia suh cepat2 masuk bilik air nak bilas balik...

tunggu minggu ni je la ye kite jalan2 ngan papa...minggu depan pon papa keje jugak dihari minggu...
sob sob sob

Friday, September 13, 2013

swimming again :)

ok cun...aku dah siap2 draft untuk entry nih dalam word sebelum aku transfer ke sini, tah apesal gatal tangan aku g pangkah word tuh tanpa save....tak ke ko rasa angin satu badan...penat2 ko taip panjang berjela2...tetibe dengan kecuaian diri sendiri bende tuh hilang...

sudahnye entry nih penuh gamba je la...aku da malas nak taip lagi...ilang idea dah..










nih masa bawak alysa swim 7.7.2013...ye, dua bulan lepas...dah lama tak bawak si kecik nih main air...tengok lah esok luse kalau ada masa aku g la terjah swimming pool selayang tuh bawak dia...kalau tak, minggu depan je la alysa oii...

Thursday, September 12, 2013

supermom??

Super mummy?hohoho…aku ada sorang kawan yang betul2 super mom. Kawan baik forever…insyaallah..Kenapa aku rasa dia supermom??meh sini aku cerita..

Aku kenal dia tahun 2007…lama dah kami berkawan..masa tuh aku jumpe dia masa nak daftar belaja kat UTM untuk part time…kene g daftar jauh nun kat skudai sana…masa tuh mana ada kawan, tambah2 plak ngan aku nih berat mulut nak bercakap…lagi la susah aku nak berkawan (patutla alysa anti social, ngikut mamanye yg anti social gak nih..hihihi)..tetibe aku bertembung ngan dia…so kami berkenalan la…tapi masa tuh juz tanya2 nama je, pastuh habis di situ sahaja sebab kami bz dengan urusan masing2…

Minggu pertama memulakan sesi kat UTM sebagai student part time…fuh, tetibe teringat kenangan lama, n tetibe macam tak percaya aku boleh konvo dengan jayanya tanpa repeat paper, walaupon masa tuh macam tak berapa yakin ngan diri sendiri untuk belaja part time…tapi aku ada sumber kekuatan yang sentiasa member semangat kat aku untuk teruskan pembelajaran…sape dia??supermom kawan aku nih la..
Aku jumpe lagi ngan dia…kali nih aku tgk dia bawak perut yang comel tuh…ehh, dia nih mengandung rupe2nye…owh, dah kawen…tapi kecik comel macam belum kawen je…start dari hari pertama tuh, aku pon mula berkawan ngan dia sampai lah ke hari nih…masa hari first day tuh, ada lagi 2 orang kawan yang aku jumpe…kami berempat kawan baik…kalau ada pape mesti bersama…J ..tapi entry kali nih nak cerita tentang supermom yang hebat tuh kan, so tak payah aku panjangkan entry nih ngan 2 orang lagi kawan baik aku tuh…(jika anda membaca entry nih, pastu anda tahu anda siapa J)

Dah 2 3 kali kelas, baru aku tau yang dia ulang alik dari MELAKA – KL setiap minggu dengan perut comel dia tuh seorang diri…dengan tak tau jalan, tanpa GPS, dia harung jugak jalan2 KL yang sesak barat n bersimpang siur nih…aku yang duk KL nih pon kalau tak de GPS tak mo gerak g memana, takut sesat…haih, memang langsung tak lew berdikari la aku nih…masa nih aku memang respek abis la kat dia…sebab bagi aku, dengan perut comel dia tuh, dia selamba je ke hulu kehilir…sampai la saat2 dia dah sarat pon, dia masih ke kelas tak ponteng tuh…seorang diri ok, bukan ditemani ahli keluarga yang lain..

Hujung semester 1, orang lain sibuk final exam, dia sibuk ngan baby comel dia…hihihihi, dengan erti kata lain, dia bersalin waktu kami semua tengah sibuk perah pale otak untuk final exam…tau2 je masuk semester 2, dia datang kelas bertitlekan status seorang ibu comel…masa tuh aku tertanya2 gak, macam mana dia bahagikan masa antara anak, suami and pelajaran…terror betul dia…masa tuh aku tak dapat bayangkan macam mana kalau aku berada ditempat dia…tapi bile aku sendiri lalui perkara yang sama, aku gunekan kekuatan dia dulu sebagai sokongan kepada diri sendiri J


Bagi aku, dia masih lagi supermom, bile tiap2 minggu, dia angkut baby comel dia tuh datang ke KL drive sendiri ngan anak duk sebelah…sebelum g klas, dia hantar anak ke rumah kakak ipar dia kalau tak silap aku, pastuh baru lah g kelas…satu bende yang aku memang respek habis kat dia, yang dia tak pernah ponteng kelas…paling2 tak pon dia masuk kelas lambat, tuh pon dengan alas an sesat jalan lar, anak buat hal lar…tapi alas an yang munasabah la…buka direka2…bukan macam aku, asek lah nak ponteng je kejenye…huhuhhu

Sampailah semester 5 kalau tak silap aku, sekali lagi dia bawak perut untuk 2nd baby, tapi semangat dia tinggi…tiap2 minggu dia tetap muncul kat kelas…pastu dia nih rajin, kalau masa nak final exam je, masa tuh la aku nak potostat seme nota2 yang dia buat…huhuhu, senang, potostat je nota dia, buku tak payah bukak, seme dah lengkap…teringat bile time nak final exam…mesti sama2 belajar, sampai lewat malam, orang yang pertama akan lelap mata, aku lah orangnye, diikuti sorang lagi kawan aku yang kaki tido gak (kalau anda baca entry nih, sila terasa ok), last sekali supermom nih…selalu gak dia membebel2 kat aku cakap jangan asek nak tido je, belaja untuk final, tapi nak buat macam ne, dah mata aku nih asek la nak lelap, sudahnye memang lena la jugak…hahaha

Perjalanan kami sebagai student diteruskan lagi…tapi kali nih dia dah ada anak 2…aku??masih membujang masa tuh…so boleh enjoy2 lagi…hahaha…last2 aku kawen masa semester 7, semester 8 aku preggy, semester 9 aku dah dapat alysa…so start semester 7 aku dah tak study sesame ngan dia waktu final…tapi nota2 dia masih aku potostat sampai abis semester…

Last aku jumpe dia masa aku bulan 6 tahun lepas kalau tak silap…pastuh baru2 nih, kebetulan aku g Melaka, so ajak lew en laki g bertandang ke rumah dia…guest what…aku ada sorang anak, tapi masa aku g jumpe dia 2 minggu lepas, dia dah ada 3 orang hero yang hensem2 and LASAK ok…aku pon pening kepala ngan anak dia…tapi supermom macam dia, kompem2 la boleh handle 3 orang hero dia tuh…huhuhu..

Ok, abis citer pasal supermom, eh, nak tau sape nama dia??aku panggil dia maz je, nama penuh mazlisah J
Buat maz, ko lar sumber kekuatan aku masa aku tgh mengandung, masa aku dah ada alysa…sebab bagi aku, kalau ko boleh harung semua bende tuh, takkan aku tak boleh kan…TQ banyak2 maz… J



alysa bersama hero2 aunty maz

kami...aku n heroin - maz n hero2 hensem :)



Friday, August 16, 2013

Alysa demam - mama risau

Assalamualaikum…

Entry sedih…hmmm, tak tau nak citer macam mana..alysa demam…demam yang paling teruk setakat ni…setahun 6 bulan, alysa tak penah selemah macam nih…sejak dari lahir, alysa tak pernah muntah or muak susu, tapi demam kali nih alysa muntah beberapa kali…doc kata sebab badan terlalu panas, sebab tu dia akan muntah…tapi bagus jugak dia muntah, sebab muntah tu keluar sekali ngan lendir2 kahak…

12 ogos 2013
8 malam - Alysa dah start panas badan, tapi ingat dia demam biasa2 aja, masa nih plak tak de stok ubat kat umah, so juz tampal cool fever je la…nasib baik memang ada standby cool fever kat umah…masa nih alysa ok lagi, minum susu macam biasa, cumenye badan dia panas.



13 ogos 2013

7 pagi – bawak alysa g klinik terdekat, amik ubat macam biasa…dia pon Nampak aktif lagi masa nih…so tak de risau lagi…bagi ubat macam biasa…4 jam sekali…masa nih dia ok lagi makan ubat…

6 petang – aku balik keje, g amik dia kat umah ibu, masa nih tgk dia macam sedih sangat…langsung tak berdaya, nak jalan pon tak larat…aku amik, dukung, bagi susu sampai dia tertido…terasa bahang panas dia tuh…padahal masa tuh baru je lepas makan ubat…tapi ubat pon macam tak bagi apa2 kesan dah…



9 malam – rasa badan dia makin panas…so tak boleh jadi, pergi lagi sekali klinik yang sama pagi tadi…doc check masa nih suhu dia dah tinggi sangat : 40.6’c….first time alysa demam panas teruk sangat macam tuh…doc terus decide untuk masuk ubat bontot…pastuh doc bagi antibiotic

11 malam – alysa tdo je, kejap2 merrengek, muntah…pastuh tido…pastu bangun merengek sikit…




14 ogos 2013

7 pagi – rasa badan alysa macam dah surut sikit..so agak lega sikit la…so aku biarkan dia ngan ibu…aku g keje macam biasa…nasib baik minggu nih cuti sekolah, so ibu ada, boleh la dia tengok2 kan alysa…kalau tak memang kene mintak cuti la jugak jawabnye

4 petang – ibu call, katanya alysa langsung tak nak makan, tak nak minum…nak nangis je dari pagi…tapi dah nak petang baru ibu call sebab ibu tak nak aku risau…masa nih aku rasa macam aku nak peluk ibu ketat2…ibu n abah yang banyak tolong aku waktu2 genting macam ni…ibu yang banyak jaga malam untuk jaga alysa…kata ibu, aku kene kerja, so biar ibu je yang jaga alysa waktu malam…seedy ooo masa tuh, sampai saat sekarang pon ibu sentiasa ada disisi member semangat….terharu sangat…
Aku pon terus balik rumah lew masa tuh…sampai je rumah tgk dia sedihnye…bagi dia susu…dia pon tido…malam tuh Nampak ok sikit…so aku pond ah tak bape risau sangat…



15 ogos 2013
Sama macam semalam, alysa merengek je nak melekap je kat badan aku…pastuh bincang2 ngan family nak bawak alysa g hospital…sebab risau dia tak nak makan, tak minum…so bawak la dia g klinik yang sama sebelum nih jugak sebab nak mintak reference letter…ehh, bile sampai je klinik, tetibe alysa sihat walafiat…boleh berlari2, siap main kejar2 ngan sorang lagi budak sebaya dia masa kat klinik tuh…pastuh masa masuk jumpe doctor, boleh plak suhu badan dia turun, 35.8’c je…so doc kata dia suh continue ubat demam macam biasa walaupon dah tak demam…antibiotic kene habiskan…tapi in the same time, aku mintak gak reference letter, incase badan alysa panas balik…


balik rumah tuh, alysa ok je, siap boleh makan macam biasa...so aku pon dah tak susah hati sangat..



16 ogos 2013
Hari ini, pagi tadi aku tgk alysa macam ok, cume suhu badan dia naik balik…ibu suh aku g keje macam biasa, katanya hal alysa jangan risau, ibu n abah ada boleh handle…aku bukan tak mo cuti, tapi sebenarnye cuti aku pond ah ciput, and kerja memang tinggi menggunung…so memang buat aku serba salah, nak g kerja or tidak…tapi aku yakin, ibu jaga alysa lagi bagus dari aku jaga…so aku g kerja macam biasa…

10.30 pagi tadi – ibu call, cakap alysa macam lemah sangat, so ibu decide nak bawak g hospital…aku agree…aku suh jelan g dulu tgk2 keadaan alysa sebab aku tak boleh nak tinggal lagi keje skang…ya allah, rasa bersalah sangat ngan alysa…

1 petang (masa entry ini ditaip) – ibu bagitau suhu badan alysa 38.5’c…..aku pond dah tak senang duduk…call jelan suh amik aku kat opis after solat jumaat…nak setelkan kerja kat opis sementara menunggu jelan sampai…

Doakan alysa sihat ye…mama susah hati..risau yang amat sangat.. 

Tuesday, August 13, 2013

baju kurung alysa

huihh...kejapnye masa berlalu...hari nih dah 5 syawal...pejam celik pejam celik dah kene start keje dah ari nih...huhuhu...

dalam pala otak nih sebenarnye bayak sangat nak menulis...dari start puasa punye cerita, sampai lew ke raya...tapi bile dah dok depan pc nih, tetibe idea tuh hlang la plak...hilang mood tol la nak update blog...cer masa tgh baring2 tuh, tetibe je idea datang mencurah2...tgh2 drive dalam kete, idea datang jugak..tgh2 mandi, fuh lagila idea datang macam air shower tuh mencurah2...mencik tol tau..
dah2..malas nak melalut banyak2…meh kite mulakan entry ogos nih dengan entry raya…tak gitu??huhuhu…

baju kurung alysa…hah ko, banyak kontroversi tol pasal kisah baju raya nih…beli kain dah lama berzaman, tapi g anta kain kat toilor dah nak dekat2 raya…kononnye piker, alar, anta tailor makcik sendiri yang jahit kan, so ala2 boleh potong q la…hihihi, skali ko, dah nak raya pon baju si alysa nih tak siap2 lagi…mau maknye nih tak risau…tapi makcik ira rilex je cakap, ‘tak pe long, ko jangan risau, nanti ngah siapkan jugak baju alysa ni’

so bile dah dengar cenggitu tak de lew rasa cuak sangat kan…so boleh rilex je la…tetibe lagi 2 hari sebelum nak balik raya…makcik aku masa tuh plak jatuh sakit…demam panas sampai menggigil2…nasib baik baju mama alysa nih dah siap jahit, yang tinggal baju alysa je belum…kalau tak, meroyan la jugak kat situ ko, baju raya tak siap kan…hahaha…eh, sambung citer pasal baju alysa, hah, nih nak raya nih, baju alysa tak siap lagi, tailor plak dah demam…so aku pasrah je la…nak g cari baju kurung lain memang dah tak sempat lar, sebabnye aku pon bz, tak kuar ke mana pon, lagikan nak shopping2 plak kan…tapi makcik aku dalam pada sakit2 tuh siap cakap ko jangan risau, nanti ngah makan ubat, hilang sakit kepala nih ngah siapkan baju cucu ngah tu, takkan la ngah nak biarkan cucu ngah tu beraya tanpa baju kurung kan’

tapi masa tuh aku pon mcm dah tak berharap sangat…sebab aku pon tak mo la pakse2 makcik aku…dah dia nak sakit, nak buat macam ne, maybe tak de rezeki alysa nak beraya ngan baju kurung raya tahun nih kan…so aku pun cari la baju gaun alysa yang ala2 kaler pink jugak, sebabnye nak matchkan ngan theme tahun nih pink colour…haih, masa tu la plak baru perasan,yg alysa tak de gaun warna pink…aduhai…tu lar, masa beli maknye nih dah bosan ngan kaler pink, asek lar baju budak pompuan kaler pink pink dan pink…so tahun nih gaun alysa banyak warna lain dari pink…dah menggagau ko masa tuh, sekali teringat la plak, ada satu gaun alysa orang bagi, tapi masa tuh tak muat lagi…sekali try dah cun2 je pakai…hihihi…so Selamat…baju backup dah ada…tak de la susah hati lagi…

beberapa jam sebelum balik kampong…..makcik aku call ‘long, baju cucu ngah ni dah siap..meh lew dating amik’…seronok lew ko…dapat sedondon dengan anak dipagi raya…hahaha…cenggitu lew alkisah baju raya alysa tahun nih….nasib baik siap nak oiii…

to ngah : TQ so much…dalam pada sakit2 pon sempat lagi menjahit.. J




bile matahari dah memancar...terik di atas kepala, macam ni lew fesyen raya anak dara 2 orang nih...hihihi...


Monday, August 5, 2013

TOK DAD TULIS BLOG

Apabila tok dad mula menulis, panjang lebar ceritanya...

WOW...semenjak aku meninggalkan dunia blogging nih, abah plak menjadi peganti setia PC kat umah tuh...sibuk mengupdate blog 24jam 7 hari seminggu...abah pon dah terjebak dengan dunia blogging...hihihi...

so dipendekkan cerita, sesiapa yang nak blogwalking ke blog tok dad, boleh la klik sini
TOK DAD TULIS BLOG...banyak info2 menarik tentang perjalanan haji semasa abah berada disana...suka duka pahit manis semuanya abah kumpulkan disitu..

so happy blog walking n happy reading :)


Friday, July 12, 2013

ramadhan kembali lagi...alhamdulillah

assalamualaikum...

salam ramadhan semua...semakin hari semakin sibuk dan semakin hari blog ini semakin ditinggalkan...







**** note : baru rasa nak happy2 berpindah kat annexe isnin baru nih, tetibe dah dapat email semalam suh aku pindah lagi g dok keje kat hong leong kat pj sana tu hah....dah lew bulan pose...jammed weh!!!!!!

mode : rasa macam nak benti keje!!!!

Monday, June 24, 2013

Gathering yang tak bape nak gathering lew...

Salam semua,

Hari ni rasa malas sangat sangat sangat nak bekerja…tak de mud..fikiran dok terbayang baying alysa kat rumah…rasa macam nak terbang balik umah sekarang….seriously rasa tak syok sangat g opis ari nih…

So bagi mengembalikan mood kembali ceria dan bertenaga, meh kite update blog la sikit nak tak…hmmm, tapi tak tau nak cerita pasal pe…hah…citer pasal gathering semalam lar…




Waaaa….sebenarnya nak nangis gak kalau citer pasal nih…tapi tak pe lar…meh kite citer gak…huhuhu…
Memula masa memula planning gathering kat taman layang2 tuh, memang super excited la nak g, sebabnya memang teramat dekat la ngan taman layang2 tu…kalau nak jalan kaki pon lew g sana, tapi tak de maknenye lark an nak jalan kaki plak…huhuhu…so dah siap2 cakap kat laki, nak g taman layang2 bawak alysa…siap dah order cake blueberry cheese lagi, kononnye nak bawak nanti…pastuh dah list kene bawak tikar, and bola untuk alysa main kat taman tuh…



Last2, harapan hancur musnah bile sang jerebu menyerang KL…dah kuasa ALLAH, siapa kite nak menghalangkan…kite hanya merancang, tapi ALLAH yang menentukan….bile tetibe tukar gathering kat kidszoona, setiawangsa, aku pon macam 50/50…nak g ke xnak…tapi sebenarnye lebih kepada tak pergi…so dengan selambernye aku pon g makan kek yang aku tempah tuh…hahaha, frust kan…so makan je la kek tuh….tapi malam sabtu tuh dok mikir2 lagi nak g ke xnak nak g ke xnak…




Hari kejadian : ahad
Pagi2 lagi dah bangun, siap kejutkan adik aku…soh ajak teman lar…tapi dia tak mo plak…katanya badan dia tak sihat…so nak rest kat umah…masa tuh dah rasa seedy sangat2 sebab tak dapat nak g….sob sob sob…kalau ada kereta sendiri tak pe…nih transport pon takde, kereta plak laki g bawak outstation ke Melaka…so memang tak de harapan langsung lar…nak pinjam kete adik, boleh jea, tapi kete dia tak de carseat…tak ke susah aku nak handle alysa sorang2 tanpa carseat… L

Tapi dalam masa yang sama, stil mandikan alysa, comel2 kan dia…hahahaha, otak ligat memikir lagi nih, macam ne kaedahnye nak g sana…last lebih kurang kul 10.30 tuh aku still xde jalan penyelesaian…so abaikan je lar…main2 ngan alysa kat umah…
Tengah2 main tuh, dating plak idea, nak ajak makcik aku g kidszoona…tapi masa tuh dah tak berharap dah nak jumpe korang2 nih semua…sebab pk mesti korang dah balik kan…lambat sangat aku nih sampai…hahaha, so redha je la…

Alhamdulillah, rezeki Allah, elok je aku sampai, dorang pond ah start bersurai…hahaha…so sempatla laga2 pipi ngan kak mimy, ngan anis…pastu aku Nampak erna, g lar tegur, sebab dah lama tak jumpe iman…alahai, Nampak iman macam dah slim la sikit, kuat main kejar2 ngan ummi kat rumah la tuh…

Pastuh Nampak la leenda ngan anez dari jauh…tapi tak sempat nak bertegur sapa…alysa dah tak sabo2 nak masuk main kat dalam tuh…huhuhu….

Itu la kesudahan ceritaku….kesimpulannye : MEMANG SEDIH TOL TAK DAPAT NAK JUMPE NGAN KORANG…tapi tak pe lar…nanti kite gather2 buat bukak pose sesame ke plak…hahaha..memandai je planning kan…

so meh la kite tgk gamba plak





alysa syok gile main bende nih...tapi aku pon konpius apesal masa dalam gamba nih muka dia tak syok je..



ini dua orang anak dara memang tak sebulu...ada je yang tak kene...


last, akhirnye abang n adik tewas gak...hahaha...kepenatan...mama syok makan kat burger king, dorang dok lena tido





Thursday, June 13, 2013

Swimming time


selamat petang...dah lunch ke semua??tah kenapa minggu nih datang mood nak update blog...so meh la kite bercerita...lalalala

ok, gamba nih dah lama..dalam bulan 3 ke bulan 4 gitu lar...tak bape ingat la plak...tapi tak kire, nak citer gak kat sini...huhuhu



ada 2 orang anak dara : 
kiri : dalisya (1 tahun 10 bulan)
kanan : alysa (1 tahun 3 bulan)



budak berdua nih tak boleh dekat...kalau dekat, dah kompem2 alysa akan melalak...ada je bende yang tak kene...dorang nih memang tak ngam...hahahaha...yang si dalisya suke ngacau alysa, alysa plak kaki melalak...

alysa tak boleh nak kongsi barang ngan dalisya, aku pon tak tau nape...mesti nak berebut..haih la anak dara dua orang nih..



ok, tambah plak lagi sorang : abang danisy

kalau korang ikut blog aku dari zaman bujang, danisy nih adalah anak kesayangan aku...bak kata laki aku, danisy nih anak sulung, alysa anak no 2...huhuhuhu...

alysa ngan abang memang ngam gile...main sama2...gelak sama2...so asal abang datang umah, mesti alysa syok gile...hahaha


alysa kalau dah masuk dalam kolam, tak mau kuar...aduhai...sudahnye, pool nih dah jadi tempat mainan dia dalam umah...hahaha, seme barang2 menan dia duk dalam pool sekali ngan dia....



ok, aku pon tak tau ape motif entry nih...so abis kat sini je lah...hahahaha...bye

Wednesday, June 12, 2013

konvokesyen ke 50 - UTM


Alhamdulillah...6/5 yang lepas, aku dah selamat konvo dengan jayanya...skang nih aku dah ada degree...huh, bercinta kot nak siapkan degree...suke duke pahit manis masa nak habiskan degree memang tak dapat dilupakan...ada macam2 cerita disebalik kejayaan...

bukan senang nak jadi senang tau...ingat tuh...usaha tangga kejayaan

dengan ini, saya NURUL NADHIRA ZAINAL
telah berjaya menerima segulung ijazah
SARJANA MUDA KEJURUTERAAN AWAM

mode : sukeeeee!!!!!



Chenta hati saya...
Terima kasih suami sbb memahami saya..kene tinggal hujung minggu..ehh..tapi en suami saya suke sebab kalau saya g klas, dia lew sunday ride bersama kawan
Kawan...betul x en suami???



Bersama ibu abah tersayang....terima kasih yang tak terhingga sebab selalu ada dibelakang saya tak kire ape situasi...

Love love love forever...

**cop cop...korang nampak tak bear yang besar gabak tuh?ada satu je tau masa majlis konvo tuh, and abah beli special khas untuk aku...tetttt...mama jangan nak berangan sangat...tok dad beli khas untuk ALYSA ok...haih, besar lagi besar dari alysa...


Suka duka kami bersama mengharungi masa utk segulung ijazah..

Start dari zaman muntah2 mabuk kepayang...still g klass jugak..amik subjek calculus tp lulus cemerlang tanpa repeat walaupon byk kali ponteng klass sebab xlarat

Study land law masa tgh sarat mengandung...alhamdulillah..lepas jugak

Masih berpantang tapi harung gak g klas enviroment...berstokin bersweater, jalan slow2...lepas jugak...

Alysa umur 4 bulan..angkut gak g skudai, sebab nak siapkan PSM..g bertiga sekali ngan Nikiysa Ayu buat teman...laki plak tak de masa tuh..sedey tol masa nih

Akhirnye...hari ini, mama berjaya menghabiskan degree ni dengan masa yang ditetapkan tanpa repeat paper...alhamdulillah syukur...

Penat weh 5 tahun belajar part time...korban hujung minggu...skang masa utk berehat bermain ngan alysa dihujung minggu



ok, last pic...kalau korang bijak pandai,cube teka ape yang tak kene dekat gamba dibawah nih... (^.^)


Tuesday, June 11, 2013

review : red wok restaurant, bangi

sabtu : 8 june 2013
lokasi : red wok bangi

gathering kecil kecillan group fraud management..
ok, ini adalah unit pertama aku masa aku mula mula join TM tahun 2007

erkk, dah lama rupe rupenye keje TM...
dan ini adalah unit yang paling best dan paling happening setakat nih..
dengan kawan2 yang gile2 sekepala...
bos-bos yang boleh dibuat kawan...tak kire la manager ke, AGM pon kitaorang boleh buat kawan...
time keje is keje, tapi time lepak is lepak...:)

masa kat unit nih jugaklar aku boleh melancong satu malaysia FREE OF CHARGE...best kan??mana tak nye, asal ada awarness untuk TMpoint, mesti aku join sekali...sampai sabah sarawak pon aku g...syok ooo...

kawan2 dari bujang, sampailar dah kawen...skang nih masing2 dah ada anak...cumenye, kami nih kebanyakkannye dah berpecah2 tukar unit...

so semenjak tukar unit nih, kami agak jarang lar berjumpe...erkk, tapi dorang2 yang dok area menara hari2 jumpe kot, lunch sesama...tapi aku nih yang dah terbuang jauh ke ttdi nih dah terpinggir lar...

so hari sabtu lepas, kami pon berjumpe la...tapi tak semua dapat datang...






gamba pon tak bape banyak sebab setting camera tak bape betul...so far, makan kat sini not bad...
harga : rm33/kepala
untuk kanak2 : rm22/kepala
tapi kanak2 bawah 100cm PERCUME

dinasihatkan, kalau nak datang mestilah buat reservation dulu...kalau tak, berjanggut la ko tunggu nak dapat tempat...memang sentiasa FULL HOUSE ok...

ada 2 bahagian..satu ala carte..satu steamboat...
macam aku nih amik steamboat...so main masak2 lar korang..

eh ok lar, tak boleh nak citer bebanyak...alysa nih berak la plak...so kene p basuh berak dulu...bau dah harum semerbak nih...

bye2


Monday, June 10, 2013

review : zara birthday party

assalamualaikum,

dah lama tak update kan...tetibe muncul plak kali nih...update laju2 la sebelum alysa datang mengacau...hihihi..

alkisahnye, ari sabtu lepas, sesaje je ajak papa alysa g birthday party zara...selalunye kan papa alysa asekla tak de je outstation, kebetulan plak minggu lepas dia free...ngeh ngeh ngeh...

so bermula la sesi pujuk memujuk..hihihi
" papa, kawan alysa ajak g birthday party"
"eh, sejak bile plak alysa ade kawan nih?"
"alysa memang ramai kawan, kawan2 alysa semua blogger...ngeh2...jom lar, saje bawak alysa bersosial sikit...nih asek dok umah je"

yes!!! dapat green light...so ape lagi, siap2 kemas umah...siap2 kan alysa, gosok baju mama, gosok baju papa...so jom kite keluar...

kononnye nak kuar awal kul 4 gitu, sebab nak g ke bangi plak kan ada makan2 sikit...tapi dah bersiap2 pon lama, kuar rumah kul 4.45...kul 5 baru sampai kepong..

dah la sesat terpusing2 cari dewan serbagune tuh...hihihi...nasib baik dapat tepon ekin, so dia datang amik kitaorang..rupe2nye tersalah dewan la...

masa kitaorang sampai tuh, skali ngan gojes mommy aeen, tapi, hihi, sorry la aeen, ira nih mmg dah jarang2 blogwalking, so tak bape kenal, di tambah plak, ira nih bukanlar peramah orangnye...tapi baby raees sangatlah comel...asek senyum je :)

pastu masuk dewan nampak kak mimy pon baru sampai...leenda n erin pon ada tgh makan....so kitaorg pon terus duduk dan makan...

laki i kononnye amik nasi n lauk sikit la...nak simpan perut untuk makan malam...pastuh masa dalam kete tuh, tetibe dia kata cenggini 

"lauk dia sedap la tadi...nyesal amik sikit je"

hahaha...jarang tau laki i tuh puji lauk kenduri sedap...tapi memang betul pon, lauk yang ekin hidang memang sedap sehingga menjilat jari...lebih2 lagi ada ikan keli favorite tuh!!

dah siap makan, rushing2 nak balik la, sebab makcik aku dah wasap2 tanya kul bape nak gerak...so masa nak balik tuh, sempatlar jumpe ngan aty...first time jumpe aty...

amboi qaleef, asek senyum je pandang2 alysa, tapi yang si alysa aseklah masam je...haih, memang alysa nih ikut perangai mama yang tak reti nak berkawan...huhuhu...


sesi bergambar kanak2 riang...masa nih fayel tengah makan, asyraff and aish dah balik kalau tak silap...


ni sesi mama plak bergambar...:)
first time jumpe erin, tapi tak sempat borak pon...first time jugak jumpe aty...erkk, aty kuruslah sangat orangnye...yess...akhirnye aku jumpe gak orang lagi kurus dari diri sendiri...hahaha, sebelum nih aseklah orang kata ira nih kurus...ok, mari kite membesarkan diri bersama2 lar aty :)



decoration yang sangat ohsem...terbaek...rajin n kreatip betul mama izzara nih


last but not least...kami bertiga bersama birthday girl : izzara safiyya :)


ok, tamatlah sudah entry nih...harapnye aku rajin lew lagi nak update blog lepas nih...hihihi