Thursday, October 28, 2010

nak tanya sikit bolew???

salam kawan2 semua


nak tanya nih...masa kite bertunang, ada beza ke masa nak bagi tepak sirih tuh..maksud ira, lelaki kene bagi tepak sirih meminang, n perempuan bagi tepak sirih menanti??



ape tuh???warrgghhh...pening2..



sebanarnya macam gini..



minggu lepas, ira balik lew umah FMIL..sebab nak settlekan hal hantaran untuk bertunang..pastuh dia tanya, nanti ira dah siapkan tepak sirih menanti ke??



hah, masa tuh blur..ada tepak sirih menanti ke plak??bukan kite bagi sirih junjung biasa tuh jea??alamak, ira dah tak tau nak kata ape..cume ira jawab, nanti ira bagitau ibu ira..



balik umah, tanya ibu ira, dia pun tak tau plak pasal tepak sirih menanti tuh...


(sumber : en google)
nih contoh gambar yang FMIL kata tepak sirih meminang, tapi dia tak tunjuk plak tepak sirih menanti macam ne..





ada sesapa yang bolew tolong explainkan kat ira tak??



TQ

7 comments:

cik syahira said...

assalamualaikum ira.

hurm. ada ye tepak sirih meminang dan menanti ni? better tanya your FMIL untuk further details.

actually your FMIL org mana ye? kami kat Jhr macam tak ada pula. tapi tak tau la kalau dah tak diamalkan sekarang ni. hu3x

last time tgk kawan bertunang (org Jhr) tak ada pula. hantar sirih junjung biasa je.

berminat juga nak tau ni. hi2x

Mia-Ina said...

yg kak mia tahu..klu adat negeri perlis...tepak sirih dr kedua2x belah pihak ..bawa je asalkan ada tepak sirih nye...semua ni lmbg adat pertunangan

anaztasias einz said...

tapak sirih menanti ? first time dengar ni dear. kena research ni huhu

macemellow said...

hai dear.. 1st time gak dgr ni, even my mom pun taktau bile i tanye dia.. hehehe. semangat tanye mak bile dh bace entry ni. kuikuikui. yg i tau, lelaki bagi kat kite tepak sirih, pompuan balas balik dgn sirih junjung.. betul ke ek? huhuhu. and dlm tepak sirih ade segala macam la sprt kapur, pinang etc. sirih junjung mcm biase je kot.. ampun kalo slh info.. huhuhu.

CikSyafa said...

dear ira, kalu adat org Penang memang ada tepak sirih n sirih menanti masa tunang/meminang

tepak sirih:pihak lelaki bawak nak rupa cam sireh junjung ka atau dalam kotak macam pic ira letak tu pun boleh(just adat):wajib ada sireh,gambir,kapor,pinang.n seangkatan.

sireh menanti:kiranya kita menanti sireh yg dibawak pihak lelaki(just adat jugak) kecik ja.sekadar ada sireh 2 3 helai,kapur,gambir,pinang n seangkatan.

bila pihak lelaki dtg bawak sireh junjung/tepak sireh (simbolik org dulu2 minang) kiranya nak dtg sunting laa.n pihak perempuan kena ambil sireh tu and letak sehelai dua dalam bekas sireh menanti atau berbalas sireh junjung (kira complete upacara) harap boleh faham kot huhu.

than nak wat apa sireh?makan ye my dear.haha(kena makan wpun selai)nenek Syafa kata klu org nak cepat jodoh pun boleh makan.so bagi2 kat kezen n kwn2 ye ^___^ hope its help

luvira said...

tq semua...

cik shahira : FMIL orang kuala kubu bharu je..tah dia ikut adat mana tah..hehehe

mia : kak mia, tu lar pasal..ingatkan sireh biasa je..

anaztasias einz : ira pun first time dengar..hehehe..jom sesama search

macemellow : hehehe..susah gak nak bertunang nih kan..ada macam2 jenis versi


cik syafa : owh..kene makan eh sirih tuh??tak mo lar...sedap ke???

P . J . A . A . M . I . R said...

nenek aku pun ckp cm y cik syafa ckp tu eira.. kakak aku cmtu gk dlu...
tp sbb pihak laki tak dtg bwk sirih junjung, kakak aku terselamat la dr makan daun sirih tu... haha..
rase dia cm pedas2 pahit..