Saturday, October 2, 2010

bajet tunang


Jom kite main kire-kire...agak-agaknye dah berapa banyak duit yang digunakan untuk bertunang nih...tetibe terasa nak main kire2 sebab tengok duit di bank semakin susut...adei..nih belum bajet kawen lagi...


*Catering
Belum cari n belum lagi keluar duit untuk ini..so tak lew nak dikira lagi..akan di update nanti ;)


*Baju and tudung
Seperti biasa, beli kain di bandung..masa nih suruh membe tolong belikan..awal tahun lepas, act tak plan pun nak buat baju bertunang, tapi dari membazir tak gune, so ira pun tempah jadi baju tunang

Kain sepasang = 2 meter lace + 4 meter satin = RM50
Tempah : RM90

Total : RM 140

Untuk tudung plak, my mak su (cu murni) yang sponsor...hehehe..masa balik kampung ari tuh, sibuk duk kecoh2 nak cari tudung untuk tunang..pastuh, tetibe dapat tau yang cu murnie bolew jahit sulam tangan kat tudung...so kononye nak jahit sendiri je lar..punye lar belajar menjahit malam raya tuh..

alih2 cu murni kata, tak pe lar, nanti dia jahitkan khas untuk ira..n yang paling best..di SPONSOR ok..hahah..TQ ;)

Total : FREE


*Hiasan pelamin and tangga
Tirai merah : rm15 x 3 = rm45
Kain merah : rm4 x 1.5m = rm 6
Kain putih : rm4 x 1.5m = rm6
Bunga riben kertas = rm13.90 x 1 = rm13.90
Riben putih = rm 5.90 x 1 = rm5.90

TOTAL : rm 76.80

** belum abis beli lagi segala kelengkapan lain..akan di update nilai yang baru ;)
* tak de bajet untuk tempah pelamin...so kene lar DIY sendiri

*Hiasan hantaran
Bunga merah : rm10 x 4 = rm40
Daun hijau putih : rm10 x 3 = rm30
Bakul : rm8 x 7 = rm56
Bunga rozek : rm5.50 x 7 = rm38.50
Butterfly : rm1 x 7 = rm7
riben putih : rm4.20 x 1 = rm4.20
kertas putih : rm1 x 7 = rm7

TOTAL : 182.70


*Door gift
Paper bag =
RM20.00
Thank You Card = print n design sendiri =
FREE
Ribbon = RM 3x 2 =
RM6
Bekas telur kain songket = RM 0.50 x 200 = RM 100
Choc oreo = RM1 x 200 = RM200

Total = 326.00

*Make up
Tak nak membazir duit untuk mekap beria-ria masa bertunang..sebab rasanya bukan tahan lama pun kan kat muka tuh..hahaha..so tak amik pun MUA, juz mekap je sendiri sambil dibantu oleh makcik-makcik tersayang ;)

Total : FREE

* Photographer
Yess, photografer di sponsor khas oleh kawan saya..baik tak dia??sukenya rasa hati...TQ fiq
Cume masa nak albumkan gambar je kene keluarkan duit sendiri lar..;)

Total : FREE

So total semua barang yang telah dibeli adalah sebanyak :
RM 725.50 sahaja...hiushh..tuh belum abis lagi tuh...wawa...kene gigih bekerja supaya dapat mengumpul duit dengan lebih banyak...

YA ALLAH..permudahkan lar segalanya..amin ;)

6 comments:

safiyyahosman said...

sis gud luck:)..

semoga semuanya lancar:)

Kasut Pink said...

Sy bertunang last 2 month habis hampir 4K++ termasuk barang2 hantaran. Mujur catering my sista yg sponsor & benda2 lain sikit.. Kalau nak buat bajet, peruntukkan sikit untuk yg tak nmpak sbb last minute even sehari before kenduri pon duit masih keluar...

sheirathira said...

syz.
syz dah betunang ke belum?
confused. hehe

Mia-Ina said...

hi ira...ble nak kahwin...tp peruntukan utk kahwin mmg kena siap sedia dr sekarang ira

luvira said...

safiyyahosman : hehe..TQ

Kasut Pink : duit keluar macam air je kan??tak lew nak stop

sheirathira : belum lar sayang..

Mia-Ina : kawen tahun depan..nanti ira kawen jemput datang eh..;)

MiEzA said...

moga dipermudahkan segalanya