Friday, October 15, 2010

DIY : pomander ball

salam semua ;)


hah, korang semua suke tak pomander ball??ala, yang macam bola-bola api tuh..
ira suke sangat...sebab tuh, ira rasa nak gune pomander ball untuk bertunang nanti..

memula tuh malas nak buat sendiri, sebab mengenangkan kos buat n kos beli lebih kurang je, tak jauh beza sangat pun ..

tapi disebabkan warna yang ira berkenan tuh tak de lar plak, so nak tak nak ira pun g lar cari je bahan2 nak buat pomander ball nih


jom kite blaja cara2 nak buat pomander ball ;)


memula2 kena cari foam ball, dia ada macam2 saiz, ira beli kat kedai sin yin, semua house,
2 biji yg kecik = rm1/pc
1 biji yg besar = rm 4.40/pc



ok, kemudian, cari plak bunga..
hah, masa pencarian bunga nih, ada banyak jenis..so terpulang lar pada citarasa dan bajet masing2 kan..

ada yang mahal, ada yang murah..
ada yang kecik, ada yang besar..



so ira pun cari punya cari, jumpe lar yang sesuai
bunga jenis kertas,
tak besar n tak kecik, sedang2 aja

sebenarnya bunga nih bercantum2,
tapi ira dah asing2kan dia, so senang lar nanti nak lekatkan kat foam ball

1 pack = rm9.90
1 pack ada 72 kumtum bunga
1 foam ball yang kecik memerlukan lebih kurang 100 kuntum bunga



ok, pas tuh,
korang semua lekat2 je kat foam ball tuh..
ikut kreativiti masing2..

alar, masa ira lekat2 nih, ira tak ikut susunan pun, maklumlar mata sibuk tengok TV,tangan je yang bekerja..
tau2 je dah siap..
senang je pun..


hah, dah nak last2 tuh,
tinggalkan sikit ruang untuk korang hias lar sikit ape2 yang patut..

macam ira, ira letak riben kat bahagian atas
pastuh rantai bijik2 kat bahagian bawah..

rantai bijik2 tuh,
harganya rm3 untuk 1 meter..
tapi bolew gune untuk kegunaan lain gak..sebab gune sikit je kot untuk pomander ball nih


ok, tara..
dah siap..

so nilai satu pomander ball kecik nih lebih kurang
rm15 sahaja

pas nih korang2 semua dah bolew g beli barang2 tuh kat kedai,
pastuh sambil2 tengok TV tuh, dah bolew siapkan promander ball..

selamat mencuba ;)




p/s : belum ape2, bakal abang ipar dah cop nak sebijik, dia nak letak dalam kete..haih..

15 comments:

elle's laaa~ said...

humm , kt jb x tau kt kdai ape yg ade jual ball tuu .. penat daa carik n pusing2 1 jb .. :(

Mia-Ina said...

kte pun dok cari kat jb.katne ek?

luvira said...

alar ciannya..
nama dia foam ball..cube lar try tanya2 kat kedai bunga ke..
keep searcing ok..

Kasut Pink said...

chantek.. mcm nak tiru je tp x pst lg kat mn ade jual foam ball tu sbb x pnh terjumpe lg..

WillBe.Mrs said...

wahhhh! cantik nye....

K.I.N.A said...

betul2..ad kat kdai bunge..suke gak pomander ball..ni kina rse kena masuk dlm list bertunang ni..

K.I.N.A said...

chop..kina lupe nak tny..cmne ira masukkan riben n rantai tu eh?

luvira said...

kina : masa kite dah susun semua bunga2 tuh, tinggalkan sikit ruang untuk letak riben n rantai..kemuadian, kina gam je gune gam letrik tuh..pastuh dah siap..;)

selamat mencuba yea..

luvira said...

mia, elle, kasut pink : cube cari kat kedai bunga ke..or kat kedai alat tulis ke, kadang2 ada gak kat kedai alat tulis..

luvira said...

WillBe.Mrs : TQ..TQ ;)

Rilla said...

Hahaha, boleh plak FBIL cop. Nice la your pomander ball

anaztasias einz said...

cantik.tengs sharing info dear =)

Reen Tart Nenas said...

finally, jumpe jugak entri pasal pomander nie. ira, camne nak letak riben n rantai jurai2 tu...? cucuk kat pomander tu pakai ape?

luvira said...

Reen Tart Nenas : alar, senang je, tinggalkan sikit ruang yang muat2 ngan rantai tuh..pastuh gune glue gun..gam je, dia melekat lar..hehehe
riben pun sama..gune gam je.. ;)

selamat mencube ye

Reen Tart Nenas said...

thx luvira... :) mau ke sana esok...