Monday, October 25, 2010

DIY : riben & ros

assalamualaikum semua..


ok, hari nih kite belajar cara2 untuk DIY riben untuk diletakkan di paper bag door gift..
hah, jimat mudah dan senang..

ok, barang2 nya

1) segulung riben
2) kertas
3) gunting
4) gam
5) pen / pensil




mula2 kite gunting2 riben yang nak digunakan...alar, ira gunting riben2 nih masa dalam kete, tengah2 melayan jem tuh kan..dari duk tension2, baik kite gunting riben..ada gak faedahnya ;)

pastuh kite ikat jadi bentuk riben..nih benda senang je..sambil2 layan citer Chinta tuh, ikat lew riben nih



ok, pastuh kite nak buat bunga plak, memula kita lipat kertas A4 kepada beberapa bahagian..terpulang pada individu, samada nak bunga tuh besar ke kecik..

pastuh, mula melukis di atas kertas tadi



kemudian gunting



dah siap gunting, kite lipatkan sampai kar ke hujung nya



taraa...dah jadi bunga ros yang comel kan???



pastuh, kite tampal lar bunga ros nih kat riben tadi


lalu jadi lar macam nih..cantik tak??


ok, selamat mencuba ;)

10 comments:

Reen Tart Nenas said...

suka2 entry DIY ini :)

~ mizzAmy ~ said...

wahh.... cantikk... guna paper leh cut cost.

mysarah said...

rajinnya nk buat sume bunga tu! huhu

luvira said...

owh..sangat malas sebenarnya..tapi nak cut cost punye pasal..kene lar buat2 rajin..

yUmIe said...

yes..suweett..hehe.

Zariza said...

yeah...sweet...i like bunga rose tu..
idea untuk centrepiece..TQ for sharing.;.

CikSyafa said...

yeaybunga ros nak try jugak!tenkiu my dear, i linked u ya ^__^

luvira said...

ok..cepat cube2..mesti suke tengok hasilnya..sangat comel

Mia-Ina said...

good idea...

aizu's life said...

salam.. thanx share dis post. best!! buleh la sy curik idea ni yer.. x dosa, kan?? hiihi

*be ur 2mm follower! ;)