Wednesday, December 15, 2010

DIY : pelamin

ok, jom kite review sikit pasal pelamin kontroversi
hahaha, kenapa kontroversi??

uuuu..sebabnya, ira nak macam nih, tapi ibu nak macam tuh
so dah berlainan idea n pendapat

tolong!!!!

so jom kite tgk ape yang dah berlaku


ok, memula, amik mana2 kipas yang dah tak berguna...
alar, kalau kite g kenduri kawen kan, kadang2 door gift dia gune kipas kan???
so, amik je yang tuh, jangan membazir nak beli yang baru..kita semula kan bagus ;)


tampalkan 2 kipas tuh, satu bahagian atas, satu lagi bahagian bawah..pastuh, gam kan bunga2 tuh mengikut kreativiti sendiri..
alar, masa utih ira buat nih, dia pakai gam je, tak de pun nak susun dulu


ok, dah siap tuh, ikatkan dawai kat bahagian belakang kipas..tujuan ikat dawai sebab nanti nak menyenangkan masa menggantung bunga tuh nanti


tadaaa...mari kite memanjat..oppsss, tapi bukan ira yang panjat, semestinya utih lar..pastuh adjust2 sikit bunga2 tuh, lilit je kat batang langsir tuh..


pas dah siap lilit2 bunga..dah siap pasang langsir merah putih,
kite gantung plak pomander ball yang ira DIY dulu..
hah, tak ingat yang mana??jom click sini

ok, dah siap...setelah digodek2, ira tak jumpe gambar full pelamin..nih je gambar yang ada..so sila abaikan gambar bakal pengantin tuh yea..


nampak tak pomander ball yang tergantung2 tuh??


ok, nilai pelamin saya adalah :

bunga lilit2 - rm 30 ( beli kat romantika)
pomander ball - rm 15/pc so kalau ada 4 = rm60
langsir jurai2 merah = rm30 (beli kat nilai)
bunga hiasan kiri kanan = rm200 untuk 2 pasu kiri kanan (nilai gak)
sarung bantal merah kecik2 = rm40 untuk 4 bijik bantal
langsir belakang = rm170 siap ngan tempah

total : rm 530

6 comments:

Lyana MK said...

wah! nice one!! jimat belanje kan!!??? heheh xper2 yg penting kepuasan tuh ;)

Lyana MK said...

yunk! i tag u dalam entri nie http://lyanamk.blogspot.com/2010/12/berlari2-di-bloglarian.html

cik syahira said...

assalamualaikum ira.

Rm500+ mahal ke tak ye? saya pernah survey dia offer Rm500 utk mini pela min 1 white panel. tapi advantages diy ni lepas majlis barang tu milik kita kan. kalau sewa, tak dapat la kan..

good job. saya pun nak belajar-belajar diy juga. tingkap rumah la jadi sasaran lepas ni.

p/s: saya cari jurai-jurai warna pink tapi dah kehabisan stok. kecewa T_T

luvira said...

cik syahira : hah, rm500??kat area mana tuh yea??ira survey kebanyakkan nye rm450 je..kat area selayang gombak..tu lar, memula nak tempah je pelamin, tapi bile pk2 balik, rugi, barang tuh tak dapat kat kite..sbb tuh ira DIY je..

jurai2 tuh cari kat nilai..banyak sangat..

luvira said...

lyana : hah, memang nampak macam mahal sikit lar TAPI, barang2 semua kite punye..jadi hak milik tetap

atheera + athira said...

wo shu mo.
so swit lar.
C: