Friday, December 30, 2011

tommee tippee vs mam bottles?

ape pentingnye botol susu nih??
nak pilih yang macam mana??
nak yang murah ke yang mahal??
ape beza dia??
kenapa ada yang murah, murah sangat, tapi bile yang mahal, mahal sangat??
yang mana paling bagus??
berapa lama botol susu boleh tahan??


haih, seme soalan diatas bermain-main di kepala aku....korang ada terpikir tak??so aku jadi konpius...jenuh jugak la aku mencari jawapan...tapi sebenarnya sampai sakng aku still tak dapat jawapan yang sebenar...

selagi si kecil nih tak keluar, selagi tuh ira tak bolew nak kompare, mana lagi bagus...yang itu or yang ini...

ada yang kata, kalau kite beli yang mahal nih, tahan lama...so tak payah la nak selalu2 tukar2 botol...kalau yang murah2 plak, kene kerap tukar botol...contoh macam 2 ke 3 bulan sekali...betul ke??abis tuh kalau beli yang mahal tuh tahan bape lama plak??setahun ke dua tahun ke??serius aku blur...sampai skang still tak dapat jawapan yang sebenar...

bile aku search internet, aku terjumpe dua jenis botol yang agak menarik perhatian...
TOMMEE TIPPEE and MAM

1. sebab botol dia menarik perhatian
TOMMEE - bentuk yang unik
MAM - warna n corak yang menarik hati

2. sebab botol nih anti colic
TOMMEE - dia siap ada fungsi heat sensor..so kalau susu panas sangat, dia akan bertukar warna merah..so agak bagus la untuk baby
MAM - dia boleh Self Sterilising Bottles

3. sebab aku pon dah tak tau nak pilih yang mana dah, kejap tgk AVENT, kejap tgk DR BROWN...ada orang kata BREASTFLOW bagus...haih, dah lar lagi tambah kompius!!!


so nih dia antara botol susu yang aku beli...buat sementara nih, aku beli :

2 yang kecik jenama TOMMEE


1 yang besar jenama TOMMEE gak, tapi yang ni anti colic pastuh ada heat sensor tuh
2 yang besar jenama MAM


dan sepatutnya aku nak beli lagi 2 yang kecik jenama MAM, tapi sedeynye, dah abis stok...sob sob sob...so pospon la dulu...tunggu bb keluar dulu, tgk macam ne nanti...sesuai ke dia pakai botol susu yang mama beli nih







so korang plak macam ne??beli yang biasa2 ke or beli yang ada jenama??
bolew share tak??

TQ

9 comments:

P . J . A . A . M . I . R said...

aku pun xtau.. baru2 ni aku beli MAM y 5oz twin pack.. nti nak bli tommee 1 je dulu y kecik.. tp ade akak tu kate jgn manjekan dia dgn botol mhl.. aku pun confius.. tp dh beli.. ekekeke...
Tapi ko beli MAM y beso tu, puting dia utk baby umur bape? cek btol2.. sbb MAM klo puting xsesuai, susu kuar laju, baby nti lemas.. kwn aku 2-3 org dh pesan..

mRs mysarah said...

setakat ni ada 2 ketul jer dulu botol. beli pown dah lama masa sale mydear dulu. main sebat jer beli tomme tippie tu. now malas nak pk dulu. mintak2 baby nak lah minum guna botol tu coz banyak sangat dengar kes baby tak nak botol tu botol ni. hope my baby ok lah ;)

veesakura said...

me dah terbeli yg avent sebab aritu bli yg starter kit tu..ada botol besar n botol kecik..

Kami said...

sy bli jenama MAM.. yg best sbb puting die lembut.. so bgs utk pembentukan gigi bagi bayi.. sy beli mmg satu set utk new born mase expo hr tu.. dan mcm eira ckp, bole self strelizing, dan jg anti colic.. tp the most reason is puting die lembut, xkn same dngan mane2 brand.. =)

aTy _faRed~ said...

eeerr..beli 2-2 lahtp jangan beli banyak2..try dulu..lepas tu bagitau ek..;p saye pon nak tau gak ni..:)
tapi ade orang cakap avent tak bagus sangat walaupon mahal..mudah bocor..tak tau ar..

fatihiah said...

Ira, how much ehh tommee botol kecik yg u beli tu?

amal said...

beli botol bese pureen jek hihi.. geram jugak nak grab yang branded2 ni.. tapi tahla, kurang berkemampuan lagi kot. tunggu baby kuar dulu n tgk budget macamana :)

anis fadzli said...

i beli tommy tippee gak.dulu igt nk beli MAM tapi cuba dulu la tommy tippee.hihi

Anonymous said...

mcm2 beli nk sesuaikan dgn bb..beli tommee tippee dulu bb xnak...anakku,pureen semua dia tolak...last2 bagi puting fiffy baru dia ok.... then,bila fiffy tertinggal kt umh mak mertua,trpaksala paksa jgk bby guna tommee tu,last2 smpai skang guna tommee