Saturday, December 24, 2011

baby kurang gerak??

penah tak korang risau baby korang tak mo gerak2 or tendang2 or korang rasa baby korang tak aktif???aku penah...n aku rasa amat risau...meh sini aku citer sesikit pengalaman cemas tuh...

21/12/2012

demam, selsema, sakit tekak datang menyerang...semalaman tak lew tido sebab badan rasa tak selesa...ditambah plak ngan kene cirit birit...2 jam sekali g toilet...so, pagi2 bangun terus g klinik sebab dah rasa lemah sangat...so doc check cakap maybe demam sebab cuaca tak menentu sekarang...yang pasal cirit birit tuh, doc kata maybe ada salah makan...

so doc bagi aku ubat demam n selsema...untuk cirit birit doc tak bagi ubat, dia suh aku kawal makan jea, sebab doc kata ubat cirit birit boleh EFFECT pada baby...so to mom to be, PLEASE take note...jangan makan ubat sebarangan kalau sakit...yang penting pergi jumpe doc...jangan pandai2 g farmasi beli ubat sendiri...sebab ada sesetengah ubat akan effect pada baby...

balik jea rumah, terus makan ubat demam n selsema...n take a rest...dalam pada masa yang sama, still kire dah berapa kali baby bergerak...bile dah malam tuh, rasa macam baby tak aktif...selalunye bile ira tepuk2 je perut, mula lar dia respon...tak pon bile hubby start tanya macam2 kat dia, dia mesti respon...tapi kali ni dia tak respon pon...senyap je...

masa tuh dah risau, sebab doc dah pesan, kalau kite rasa baby kurang aktif, kene terus g hospital..biarpon tengah malam, takut jadi ape2 kat baby...sebab kemungkinan besar, jantung baby lemah, sbb tuh baby kurang bergerak...

so ira pon dengar heart beat baby...owwhh, yang nih nak bgtau sikit, kalau sesapa ada iphone tuh, bolew lar install application MYBABYSBEAT...kite bolew dengar denyut jantung baby kite...cubelah, best...hihihi...so ira pon dengar, heart beat seme ok...still macam biasa...so ira assume baby maybe tak larat sebab ira pon tak larat...TAPI, kalau korang lar kan, baby kurang aktif n pergerakkan dia tak cukup, kene terus g hospital tau..jangan tangguh2...

22/12/2011

pagi2 tuh masa mandi, baby tak gerak pon..haih, masa nih memang ira dah rasa tak sedap hati, sebab selalunye lepas je mandi, dia mesti aktif kat dalam tuh...sejuk kot...terus bagitau hubby, terus siap2 g klinik berdekatan...

doc terus scan, pastuh doc check seme ok...doc tanya, semalam ada makan ape2 ubat tak...ira pon cakap lar ada...owh, doc kata patutla baby kurang aktif...sebab effect ubat tuh, so dia ngantuk...dia tido je lar...dalam hati ira : 'owwhhh, boleh erkk macam tuh'....

so doc bagi MC, dia suruh stop makan ubat walaupon ira tak berapa ok lagi...n monitor balik baby...kalau baby still tak aktif macam semalam sampai kul 6 ptg, kene terus g hospital...

n alhamdulillah, baby kembali aktif macam biasa...owwhh, lega sangat...lepas nih kalau demam sikit2 tuh, tahan je lar, tak yah nak makan2 ubat...cian kat baby, dia plak yang kene...

ok lar, korang seme ingat tau, jangan amik remeh kalau baby kurang aktif..kene sentiasa monitor...till here..bye ;)



p/s : baby buat mama n papa risau tau...tapi alhamdulillah, nasib baik kamu aktif balik macam biasa..jangan buat perangai macam tuh lagi tau sayang..

No comments: