Monday, April 30, 2012

my heart melting

video

pagi2 lagi dah buat muka comel....terus mama rasa berat hati nak g keje...

sarung tangan?


korang bukak sarung tangan baby korang masa umur dia bape hari??aku dah start bukak sarung tangan dia masa dia 50 hari...sebab aku ada baca satu artikel, masa nih baby baru nak mula2 merasa...rasa sejuk, panas, sakit n sebagainya...so sangat bagus bagi perkembangan otak baby....

tapi masalahnye skang...ramai la plak yg tak bagi aku bukak sarung tangan dia...takut masuk angin lar, takut bercalar muka lar...bla bla bla...

so aku kompius...nak pakai ke nak bukak??

Sunday, April 29, 2012

BERSIH?

aku malas la nak komen ape2...cume aku terkilan sebab kawan aku merangkap videografer aku masa kawen dulu cedera masa  perhimpuanan BERSIH tuh...jom kite baca sikit artikel nih...click sini



to zizi : get well soon

Friday, April 27, 2012

akikah alysa

alhamdulillah, selesai satu lagi tugas mama n papa untuk buat aqiqah alysa...semuanya berjalan dengan lancar...ramai sangat yang datang sampai tak terlayan rasanya...sampaikan bile orang datang nak cari alysa, aku siap cakap macam nih.."saya pon tak tahu mana dia, tapi dia pakai baju skirt kaler pink ada reben kat kepala"

22.4.2012
aku genap 27 tahun...alysa pon dah akikah...buat majlis serentak...tapi, alysa jea dapat hadiah, mama tak dapat pon :(

hihihi...tak pe lar...yang penting rezeki untuk alysa melimpah ruah :)

disebabkan terlalu bz, makanya aku tak de la gamba dia banyak sangat...ni pon aku kidnap gamba2 nih seme dari fb kawan2 n sedara2 yang datang...sekurang2nya adalar jugak gamba sebagai kenangan 



tengok nih, bile aunty2 gedik berjumpe...hiihi...


alysa suke berkerut2...sebabnya dulu masa aku pregnent, aku suke cakap anak makcik aku yang tengah pegang alysa nih suke berkerut...sudahnya anak aku pon suke berkerut2...hahaha...tak pelar, asalkan comel...


alysa dah rimas masa nih..pas je gamba nih, dia melalak nak susu..


ni plak anak kawan aku...na'il irfan...umur 3 bulan...bam bam tul...hihihi...


ok, masa mama nak potong kek...


last but not least...gamba kami sekeluarga...


owwhhh...kenduri akikah alysa nih tak buat besar besaran pon...tak de buaian cantik2...juz buat simple2 jea...ajak family n jiran2...tapi tuh pon dah dekat 150 orang...maklumlar, keluarga besar kan...

ok lar, nanti kite cerita lain plak ehh...bye

Wednesday, April 25, 2012

pam susu??

kadang2 aku pikir2 balik, memang manusia nih tak pernah puas...TERMASUK lar aku...perkara paling latest...pam susu...aku dah ada medela harmony...kononnye nak pakai yang letrik la masa naik keje nih...sebab orang kata pakai letrik jimat masa...so survey punye survey tgk macam nak beli medela fs or medela PISA...aku suka beli brand medela sebab aku rasa medela 'friendly user' berbanding pam lain...

maksud 'friendly user' tuh macam dia boleh gune macam2 jenis botol...seme boleh masuk...kalau macam kite beli brand avent, dia sesuai gune botol dia jea...pastuh dia ringan berbanding brand lain...so senang nak bawak ke hulu ke hilir...n rupa paras dia pon lebih tertarik..

ehhh, berbalik kepada tajuk cerita, aku skang dah start keje...tapi still tak beli2 lagi pam letrik yang diimpikan...masih setia pada harmony walaupon dalam hati meronta2 mahukan FS...aku ada 2 orang membe yang sekapal ngan aku, maksudnya geng mengepam lar kat opis ni...sorang pakai FS sorang pakai PISA...aku terasa nak pakai yang dorang punye...n dorang plak kata macam nak beli aku punya setelah tengok aku seronok mengepam gune harmony (padahal dorang tak tahu betapa lenguhnye tangan ini)...hahaha...betulkan aku kata, manusia tak pernah nak puas...

oppsss...tapi bagi aku itu adalah satu keperluan (tapi sebenarnya macam lebih kepada kehendak)...hihihi...macam aku perlukan yang letrik masa aku kat opis sebab kat opis kan bz, so kene curi2 masa untuk mengepam...kalau pakai FS or PISA bolew pam dalam masa yang singkat n tak meletihkan tangan...kalau gune harmony sebenarnya ok gak, sebab aku lew dapat sama kuantiti susu dalam masa yang sama ngan kawan2 aku yang gune FS n PISA...cume bezanya aku cepat lenguh lar...tu jea...so ko rasa tuh keperluan ke kehendak?

tapi bagi kawan2 aku yang perlukan harmony plak, dorang nak buat standby letak kat rumah sebab malas nak usung pam tuh ke hulu kehilir...so dorang tinggal jea pam dorang kat opis...macam2 orang macam2 ragam...

korang plak macam mana??ada bape jenis pam??

p/s : aku penah jumpe ngan orang gile ngan pam susu...segala jenis pam dia nak ada...tu aku cakap, lain orang lain ragam ;)

Tuesday, April 24, 2012

aktiviti mengepam

mengepam di opis??
sangat bosan sebab terasa macam lambat plak...selalunya kalau kat umah tuh, pam sambil tgk tv...pam sambil berfacebook...tau2 jea dah penuh...nih kene pam dalam surau pastuh terasa macam lama sangat...

tapi untuk anak tersayang...gigihkan jugak diri ini untuk mengepam...semoga rezeki alysa sentiasa ada...amin

rasa macam nak pam kat meja je...tapi port ira tuh tak sesuai la plak sebab betul2 kat pintu...so ramai yang keluar masuk...korang plak macam ne??pam kat surau ke or kat table jea??


errkkk...aku nak tanya, korang selalu pam satu hari dapat bape oz??

pureen sale

tido sepanjang perjalanan ke pureen sale...

owwhhh, masuk jea simpang kat traffic light sebelum sampai Pureen tuh, dah jem giler...aku pandang jelan, jelan pandang aku...gelak2..memang keadaan sebegini sudah dijangka...jem ni sebab seme nak g pureen sale...so kitaorang pon parking je la tepi jalan tuh n jalan kaki ke sana...jauh kot...penat aku jalan...tapi aku tgk banyak lagi couple2 yang menapak lagi jauh dari aku...dah la perut semua boyot2...penatnye aku rasa..nasib baik la aku dah bersalin...huhuhu...kalau still pregnant, memang tak de maknenye aku nak bersesak kat pureen nih...


ko tengok nih...dah macam jual longgok2 kat pasar malam...korang jangan harap la nak dapat baju cantik2 kalau pegi pon dah kul 11 macam aku nih...so dapat je la lebihan2 baju org dah reject...sob sob sob...tapi still lawa lagi lar...


tapi yang paling aku tak suke dengan orang yang TAMAK...amik macam tak ingat dunia, pastuh g tepi nak tapis2 lagi...pastuh letak baju tuh besepah2...

dah dalam tempat baju tuh kosong jea...respek la kat org lain gak...amik mana yg ko nak je lar...tak pon lepas ko dah pilih2 tuh, g lar letak balik tempat mana ko amik tadi...


aku mmg tak de maknenye nak pilih2 bagai...so amik yg bekenan pastuh jalan...senang citer...
warrggghhh, pastuh nak kene berebut2 plak beratur...adoiii, panjang giler kot...dekat sejam jugak la aku beratur...amik barang tak sampai sejam pon...


nasib baik alysa tak buat hal sangat sepanjang ketiadaan aku...dia dok dalam kete jea ngan adik aku...tak de maknenye aku nak angkut dia...buat penat dia jea...tapi aku tgk ada gak org yang bawak baby g pureen nih...cian tol baby dorang...menangis2, ada yang dah mengamuk...

selepas berebut2 di pureen, kitaorang g kenduri kawen plak...huh, lapar...harap2 la makanan sedap...hihihi, banyak gune tenaga masa berebut2 tuh..hihi










muka monyok jea...penat la tuh..
kepala lentok...buat2 malas masa nak amik gamba...nyampah!!


selamat pengantin baru cheku n wife...semoga bahgaian hingga ke akhir hayat ;)


Monday, April 23, 2012

Bowling time

21.4.2012
family bowling tournement


weekend yang sama penat n full.....
hari sabtu, pagi2 lagi dah bersesak2 kat pureen sale...tapi yang tuh nanti aku update lain...pastu g kenduri kawen...yg tuh pon aku update skali ngan pureen sale...

malam plak ada bowling tournement...ada sepuluh pasangan yang main..sonok lar walaupon penat...oleh kerana aku belom bolew bermain bowling, maka laki aku terpaksa pair ngan adik aku...:)

alysa muka tak rela nak amik gamba...boring la mama ni...asek2 nak suruh alysa amik gamba...


hihihi...tgk papa tuh...nih nak baling bola ke nak baling anak??jangan salah sudah!!


owwhhh, sempat lagi celebrate birthday in advance...dapat potong kek tuh..

si kecik nih tak mo tido...syok agaknye tengok papa main bowling...

one happy family

alysa with mummy...errkkk, alysa muka blur jea...hahaha

so ini lar result bowling

juara lelaki : abah
juara perempuan : utih

pasangan 
pertama : cik ja n cu
kedua : abah n ibu
ketiga : papa n mummy ....yeayy!!!alysa suke sebab papa menang...hihih


oklar...nanti kite citer lagi ehh...bye




p/s : bosan sebab ari nih dah start keje n keje menimbun...(tp sempat lagi update blog..hahaha)

Wednesday, April 18, 2012

alysa kene buli!!

video

mari kita kacau dia tido...hahaha...gelak jahat!!!!!

Monday, April 16, 2012

video

tak tau bercakap ngan sape tah...ape2 je lar alysa, asalkan tak menangis sudah

Friday, April 13, 2012

baby carnival sale



Kul 11 da kuar g moms care sale kat ampang point..tapi xde yang best, harga lebih kurang jea..last2 g jusco setiawangsa...jalan2 cari car seat untuk alysa ;)



skang nih, asalkan jalan jea, alysa dah tak mo tido...dah pandai nak tengok orang...


aksi sengal papa bersama alysa


alysa dah mula mula bosan bile mama n papa sibuk nak bergambar kat tengah2 shopping complex...huhuhu

pilih punye pilih, akhirnye ini yang alysa dapat...memula macam malas nak beli car seat...tapi rasa macam tak secure la plak bile ira pegang je dia dalam kete...so decide untuk beli car seat la...



Yeay...ari ni alysa dapat car seat baru...;)
lepas ni alysa kene duduk dalam kerusi dia diam2 ok...jangan nak meragam plak nanti..

Alysa dah ada pasport

Yeayy...alysa dah boleh ikut mama n papa g jln2 obersea...sukenyeaa...

Tapi masa nak amik gamba punye la susah sebab dia baru bangun tido...so still mamai2...kepala pon lembik jea...kene bagi dia sedar betul2 baru lew amik gambar...hihi,nasib baik comel...



alysa ikut muka mama ke muka papa?


halamak, apesal muka mama itam??











lama sangat nak tunggu, so amik gamba la banyak2..


akhirnya, siap jugak pasport alysa...alysa da bolew ikut mama n papa g oversea...;)


Tuesday, April 10, 2012

Sabar mama

Malam tadi alysa sangat2 menguji tahap kesabaran mama...adoiii,rasa macam nak mengamuk jea tau...dia boleh mengamuk xmo tido langsung start dari kul 10 malam ke 6.30 pg tadi....

Selalunye mmg dia xmo tido...tapi bile kite peluk2 tu dia tido la kejap so mama pon bolew la tido...tapi malam tadi bile peluk2 pon mata bulat jea...
Yang jadi geram tu,bile kite letak je dia nak menangis...bile letak atas riba elok je dia main sorang2...

Letih kot nak duduk jea...pastu melayan dia...bile mama pejam mata,dia pon nangis balik...geram tul tau...malam2 bukan mada utk beramah mesra la alysa sayang...malam2 masa utk tido...

Penat la mama macam ni...lagi 10 hari da nak start keje,tapi alysa still tak bolew nak beza siang n malam...waktu siang kalau kite kacau dia suh bangun pon dia buat derk jea...ko buat la ape pon,mata sedap je tutup...kalau bangun pon,dia celik jap pastu tido balik...warrrggghhh

Nasib baik la tahap kesabaran mama masih ada tau...kalau tak,isshhh...isshhh...tak tau la ape mama nak buat kat alysa ni....

Tapi bile tgk muka comel anak mama ni,hilang sikit marahnya...

Monday, April 9, 2012

Hari bersama keluarga

Jumaat lepas papa cuti...so boleh jalan2 ngan mama n alysa...hoyyeeehhh...

Pagi2 lagi da mandikan alysa...pakai comel2...pastu tunggu pakcu,makcu n kakak ayuni datang rumah..sebab nak g tgk nenek kat spital...


Dalam kul 12 gerak g kg baru tgk nenek...pastu papa g solat jumaat kat masjid kg baru..mama n alysa tunggu papa kat nenek...

Pas papa siap solat,kite semua bergerak ke faboulous mom kat ttdi...sebab mama nak g shopping nursing wear...nanti senang la mama bagi alysa susu...tak de la nak teselak2 nampak itu nampak ini...

Da alang2 ke ttdi,kitaorang pon singgah the curve...mama teringin nak makan kenny rogers...uuuu,terbayang2 macoroni cheese n ayam blackpaper...sedapnye...


Nasib baik masa makan tuh alysa baik je tido dalam stroller...hihihi,mama abis je suapan terakhir,alysa mula celik mata n start enjin utk menangis sebab nak susu...adoi,alysa ni kan kalau nak susu tak sabo2...abis satu kenny rogers boleh dengar suara dia...nasib baik mama bawak nursing cover,so tak de masalah la nak susukan alysa kat public...



Lepas makan kite g jalan2 cari dress utk alysa pakai masa majlis akikah dia nanti...susah tul nak cari saiz newborn..seme besar2...pas satu kedai ke satu kedai masuk...last2 ada butik anakku kat situ...hah,baru jumpe saiz alysa...sukenye bile kaler dia pon menepati citerasa mama...hihi...

Da selesai baju alysa kitaorang g tgk2 breastpump plak...hmmm,masih lagi berkira2 nak beli madela fs ke pisa...hmmm,tgk je la nanti...


Da penat bejalan...si kecik ni pon da start nak ngamuk xmo duk dalam stroller,ape lagi terus balik la...huhu...


Selesai la hari berjalan2 dan makan2 sempena abis pantang bersama keluarga...




Misi untuk hari ini :

1. Amik my kid alysa yang da berkurun lama siap tapi tak de masa nak g amik

2. Pos semua tempahan barut dan bedung customer...owwhhh,kalau ada sesapa nak beli barut boleh la order kat ira...g kat blog alysapunye pastu like kat fb page : alysapunye...hihi,sempat promote la plak..

3. Jumpe pengasuh alysa...nak tgk ok ke x..ada beberapa senarai rumah nak g tgk ni...harap2 ada yang berkenan di hati...

4. G jumpe penyewa rumah ibu sebab bak amik kunci rumah...nanti papa nak masuk rumah tu n buat opis papa...

5. Balik rumah gombak n kemaskan ape2 yang patut sebelom pindah balik ke gombak...

Owwhhh,banyaknye keje nak kene setel hari ini...alysa plak tido je sementara menunggu...gud girl..

Thursday, April 5, 2012

44 day

semalam genap umur alysa 44 hari...ini bermakna mama pon dah abis pantang...seronoknye...bebas...
ermmm???nak makan ape yea???rasa macam nak makan semua bende...hihihi, gaya macam tak makan setahun...

video

oklar, sempena alysa genap 44 hari nih, dia pon dah makin banyak bercakap...mari tengok si comel ini beraksi :)

Tuesday, April 3, 2012

festival Shoe - pwtc

ehhh...ehhh...tak abis pantang lagi dah kuar???
hihihi...sebenarnye nih singgah jea, sebab nak g beli kasut...

masa balik kelas tuh, hubby g amik ira...dah lalu kat pwtc singgah la kejap, sebab adik ira kata ada banyak kasut saiz kecik....so ira kan memang susah sangat nak cari kasut sebab selalu tak de saiz, so singgah la kejap...

nasib baik memang stroller ada dalam kete, so jalan je lew...bende lain dah tak payah bawak, lagipun susu sentiasa melekat dibadan...so tak de masalah...hihihi, kan senang kalau baby menyusu badan..


si kecik nih tido jea...


pastuh tetibe mengamuk nak susu...cari tempat duduk n bagi susu...see, jangan malu2 lar nak bagi susu kat anak kite, asalkan masih menutup auratkan??ada gak orang yang pandang2...tapi ira buat tak tau jea...



da kenyang kan...so jom balik...


kejap jea g, beli kasut sepasang pastu balik...risau gak bawak anak kecik lagi keluar berjalan...



p/s : esok last day berpantang...sukenyeeee....bebas~~~

Monday, April 2, 2012

Anniversary kami

Alhamdullah...setahun dah berlalu...sekejap je rasa...;)

Happy 1st anniversary hubby darling...semoga dengan kehadiran si comel alysa akan menceriakan rumah tangga kite hingga ke syurga...love u more n more...terima kasih atas segala yang diberikan... ;)



P/s : tak dapat nak celebrate sebab masih dalam pantang...huhuhu...tunggu 5/4 nanti baru bolew g celebrate...tak sabarnye nak abis pantang...another 2 day...pastuh bebas~~~

Sunday, April 1, 2012

sape kata susu ibu murah??

Sape kata susu ibu murah??orang selalu pk,konon2nye nak jimat la tu gune susu ibu...ehhh,sesuka jea buat statement cenggitu...korang ingat nak BF ni tak gune byk duit ke??maintanance tinggi kot...same je la aku rasa nilai harga susu ibu ngan susu lembu tuh...cume kualiti dia je jauh berbeza,sebab tu aku xkisah keluar duit lebih sikit untuk dapatkan yang terbaik untuk anak..

Jom kite kire

Susu lembu
1 tin = rm30
1 bulan = 4 tin = rm120
1 tahun = 12 bulan = rm 1440

Tu anggaran kasar la..sebab aku tak gune susu lembu so aku xtau sangat harga n bape tin nak kene gune...tu aku kira kalau gune susu murah la tu...paling2 busuk pon dalam rm2000 setahun...

Meh kite kira susu ibu plak

Breastpump = madela harmony = rm269
Milk storage = 50 botol = rm 200
Cooler bag + ice pack = rm150
Total : rm619

Tu kalau ko gune 50 botol je untuk simpan susu, n ko gune pam murah jea...tapi kalau ko betul2 tekad nak BF untuk jangkamasa panjang,mesti ko nak beli pam mahal untuk menjimatkan masa n memudahkan kerja mengepam..pastu botol mesti nak kene banyak untuk simpan susu...50 botol mana cukup...tu belom campur ngan nak beli warmer lar n aksesori lain...korang ingat murah ke??

bile kire2 balik kos untuk ibu2 yang dah berjaya menyusukan anak dorang sampai setahun tuh rasanya lebih kot rm2000...so, kene tarik balik la statement yang cakap BF nih kononnye jimat, kononnye macam ibu2 yang BF ni tak de duit, kedekut nak bagi anak susu...ehhh, salah yea, kami bagi susu ibu tuh untuk menjamin kesihatan anak kami semua...tau ke???


p/s : kadang2 stress bile orang tak support bende2 yang bagus macam ni...lagi nak menjatuhkan ada lar...tapi alhamdulillah, family ira semua support ira BF...:)

opppsss, selalu bergurau ngan hubby, bile dia kata nak bawak anak jalan2 tapi nak tinggal ira, ira kata lar mana lew tinggal mama, sebab susu alysa ada kat mama...tapi dia selalu kata, elew, susu tepung kan ada...nak tau ape ira jawab??

nak suruh alysa jadi anak mama ke anak lembu??anak mama kan?so kene bagi susu mama lar, nak bagi susu lembu buat pe....;)