Thursday, October 25, 2012

walker


Sape letak anak dia dalam walker??hihihi, semestinya aku lartuh…act aku beli walker nih masa alysa dok dalam perut lagi…hahaha…masa katexpo baby, murah je…kalau tak silap, harganya rm20 ke rm30…tak ingat larplak…kitaorang mmg xde plan langsung untuk beli walker yang mahal mahaltuh…yang ada muzik bagai, canggih2…hihihi, beli setakat buat syarat adawalker…cian alysa, dapat mama yang kedekut…huhuuhu

Alas an aku beli walker murah untuk anak??act, aku tahu walkernih BANYAK sangat keburukan dia berbanding kebaikan…sebab tuh aku beli walkermurah je, juz untuk memudahkan aku buat kerja nanti…pastuh, mmg aku dah plan,aku akan masukkan alysa dalam walker BILE PERLU sahaja…so nak buat ape yangmahal2 kan??

Alysa first naik walker masa dia genap 5 bulan…masa nih alysammg asek nangis je kene tinggal, so aku letak dia dalam walker…hihihi, bendebaru kan…sonok lar dia, tergelak2…tapi masa tuh dia kecik lagi…so kaki ponxsampai lagi…last2 aku decide, untuk simpan dulu walker tuh…nak bagi dia belajamacam ne nak meniarap, merangkak n berdiri, baru aku nak letakkan dia balikdalam walker…so aku belikan dia jumperoo…dia boleh melompat2 je dok dalam tuh…sambil2tuh boleh kuatkan kaki dia sambil melompat…J

~alysa first time dalam walker~

So alysa masuk 6 bulan lebih baru aku gunakan sepenuhnya walkertuh…masa tuh alysa dah pandai meniarap dengan lajunya…dah tak boleh naktinggal, tinggal sekejap, rata dia g merayap…letih nak kutip…pastuh masa tuhjugak alysa dah pandai memanjat dan juga da start meniti…so cara penyelesaian,aku letak dalam walker…senang sikit nak buat kerja..

~tgk tuh, kaki pon xbape sampai lagi time nih~

Tapi alysa hanya gune walker pada hari MINGGU sahaja…nak tausebab ape??sebab aku letak walker tuh umah ibu…memang saje letak sana…salahsatu sebabnya umah ibu berganda besarnya dari umah aku…so alysa terjamin sikitkeselamatan dia kat umah ibu…lagipon banyak mata-mata yang memerhati…insyaallahalysa akan lebih terkawal berbanding kalau letak kat umah aku…so memangpenggunaan walker alysa BILE PERLU sahaja…

Eehh, ko taip panjang2 bagai…sebenarnya, aku nak citer pasalKEBURUKAN walker…intro mukadimah je dah berjela jela…hihihi…sabo ajelah…

Ni antara keburukan walker yang aku tahu :

1.      Mengikut pembacaan aku, penggunaan walker baby kurangbagus untuk pertumbuhan bayi dari segi fizikal, sebabnya dia akan membantutkanproses sebenar tumbesaran bayi, contohnye dari meniarap, menjulur, merangkak,mengengsot, bertatih dan berjalan. Mungkin kite selalu pk, owh, kalau gunewalker mesti anak kita cepat jalan, tapi hakikat sebenarnya itu adalah SALAH,penggunaan walker boleh mengurangkan keyakinan dia bayi untuk berjalan tanpasokongan.

2.      Dari segi perubatan, aku penah baca, doctor pakar tulangbagitau, bile bayi anda dipaksa untuk menggunakan walker seawal mungkin, iniakan memudaratkan bayi pada kemudian hari…sebabnya, bile pakai walker nih,selalunya bayi kite akan menggunakan sepenuhnya kaki mereka untuk bergeraksedangkan, waktu tuh, tempurung lutut mereka masih belum matang sepenuhnya…soeffect masa depan akan menyebabkan sakit lutut pada usia yang muda…

3.      Walker boleh menyebabkan kemalangan JIKA tidak dipantauoleh ibu bapa…seperti yang semua tau, walker kan beroda…so dia laju jebergerak, incase la kalau sekejap je ko terlepas pandang, tak pasal pasal anakko dah tertonggeng…tak ke dah accident??


~alysa teman mummy sidai kain...so dapatla main kat luar :) ~

So skang korang dah tau keburukan walker kan??pada aku, walkerada kelebihan dan keburukannya…macam aku, aku memang letak la jugak alysa dalam walker, sebab bagi aku, itu salah satu learning proses…di samping memudahkanaku membuat kerja rumah…tapi alysa sentiasa didalam kawalan kalau dia dok dalamwalker dan alysa tak selalu di dalam walker…ok, so terpulang pada individumasing2…mana yang baik kita amik, mana yang buruk kita tinggalkan…sharing iscaring…daaa J


ni kat rumah IBU, rumah ibu besar, so boleh la dia kesana kemari tanpa halangan :)


kalau dia dok dalam walker, cenggini la keadaan dia, abis semua bende yang tinggi2 dia nak explore :)

2 comments:

Cik Puan Tqah said...

xpe..letak kejap2 je knnn

safiyyah osman said...

Reringin nk beli juga walker ni tp bla pikiaq..hold dlu la hehhe