Wednesday, October 31, 2012

Nasi ayam : papa n alysa

nasi ayam for my love

hari minggu adalah hari masak2 untuk my love : papa + alysa

ok, papa nak makan nasi ayam...so mama pon sibuk google cari resipi nasi ayam, tapi bukan untuk papa, resipi nasi ayam untuk si comel mama la :)

wahh, alysa makan dengan penuh berselera...maklumlar, hari2 asek makan makanan kene steam je kan(mama kan malas, so potong bahan2 seme campak masuk dalam steamer, kemuadian blend), tapi kali nih, mama tumis plak makanan alysa :)


meh eira kongsikan sikit cara2 nak buat nasi ayam untuk si comel...erkk, resipi nih sesuai untuk si comel usia 8 bulan ke atas ye..

nasi ayam

bahan-bahannya :
1 bijik bawang merah
1 ulas bawang putih
halia (sikit je)
rempah 4 beradik (amik sikit je, untuk buat rasa)
4 sudu beras (nih utk 2 kali makan)
2 cube stock ayam (utk perasa)
1/2 cawan air
serbuk kunyit (kunyit bagus utk bb)

cara-caranya
1. hiris halus bawang putih, bawang merah dan halia, 
2. tumis bahan yang telah dihiris dan rempah sampai naik bau dengan menggunakan PURE OLIVE OIL
3. masukkan beras dan serbuk kunyit
4. masukkan stok ayam dan air
5. masak sehingga dia lembik, sesuai la untuk bb makan..
6. blend nasi tersebut (nih ikut kesesuaian, macam alysa xde gg la, so mama blend untuk elakkan dia tercekik)


utk sup plak
 bahan-bahannya :
4 cube stok ayam
1 pokok brokoli
1 cube potato
1 hiris tomato

cara2nya :
1. panaskan stok ayam
2. campurkan brokoli, potato n tomato yang telah di steam kedalam stok ayam
3. taraaa...dah siap...sedia dimakan bersama nasi...potato + brokoli + tomato tuh boleh lenyek2 ngan nasi skali


ok, siap...so hari sabtu tuh, papa + alysa dapat makan bende yang sama...eehh, nak jugak resipi nasi ayam version orang tua ke??rasanya tak perlu lah kan...korang mesti pandai buat kan...ok daaa...selamat mencuba :)


1 comment:

P . J . A . A . M . I . R said...

wahhh.. bestnye.. kne cuba nti nih...