Thursday, October 4, 2012

babysitter??

nak berenti keje...nak berenti keje...ok, pagi2 lagi aku dah terjerit2 kat laki aku sebab nak benti keje...haih...laki aku kata tak boleh...so kene kuatkan semangat sebab laki kata tak boleh...alasan kuat sebab laki aku tak bagi berenti sebab dia keje sendiri n aku keje tetap...so kalau in case di masa hadapan ape2 berlaku, kurang2nya aku ada sebagai backup sebab gaji aku bulan2 masuk...gaji dia masuk kalau ada event...so nak tak nak aku pon kene la bekerja...(mood : stress)

hari nih hari kedua alysa dok umah pengasuh...hmm, before nih aku ada maid, tapi maid aku mengandung plak..ehh, laki dia mmg ada kat malaysia ye, korang jangan pk bukan2 plak...so dia mintak berenti sebab nak balik indon...

pengasuh alysa skang namanya kak eli...dok area taman umah aku lar, tapi tak de la dekat sangat, still amik masa setengah jam untuk anta sebabnya jammed...hisshhh, so aku kene kuar awal dari rumah...
skang kak eli dah jaga 4 orang budak, kirenya kalau tambah alysa jadi 5 orang la...ramai kan??(susah tol hati bile pk) sorang 4 tahun, sorang 3 tahun, sorang 2 tahun, alysa 7 bulan n ada baby 3 bulan...erkk, boleh ke dia handle ramai2 tuh erkk??? (lagi buat aku ssh hati)

semalam (3/10/2012) first day alysa g umah orang...sayunya hati bile tgk anak kene tinggal dengan orang yang dia tak kenal...memula dia macam ok sebab dia ramai kawan...tapi bile dia dah bosan, maybe dia baru tersedar dia tak kenal sape2 kat situ...dia nangis je...lagi sebak hati nih, bile time aku call kak eli tuh, alysa tengah nangis sekuat hatinya...meragam2...ngan aku skali nangis...waaa...sedey tau :(

aku dah siap2 nak g amik dia, sebab kesian dengar dia nangis, tapi laki aku pujuk2 suh aku kuat semangat...hati kene keras, sebab nak ajar dia...kalau aku g amik dia terus nanti esok2 pon aku still kene hantar dia kat situ kan...so aku kene bagi masa kak eli untuk pandai layan kerenah alysa..harap2 kak eli sabar n penyayang orangnye...

setengah jam kemudian, aku call balik nak tanya macam ne keadaan alysa...owh, dia dah tido...tapi tido dalam sedu...agaknye penat menangis sampai tertido...alahai kesiannya anak mama...waaa....lagi buat aku berat hati...hati meronta2 nak g amik dia waktu tu jugak...tapi ibu pon suh aku kuatkan hati...biarkan alysa belajar dulu...

pastuh dalam kul 4 petang aku dah amik dia...sedih ko bile aku sampai je alysa terus meluru kat aku...waaa...sebaknye hati mama ni...

HARI NI, aku g anta dia pagi b4 g keje...haih, sayu benor aku tgk muka dia...sedih gile...aku pon macam nak nangis...ok, skang baru kul 9 pagi...aku rasa sesaat tuh umpama setahun...cepatla waktu berjalan...mama nak jumpe alysa...sob sob sob :(




p/s : doakan keselamatan alysa kat rumah pengasuh ye...

7 comments:

CikNaa said...

ciknaa alami mslh sme cm ira. BS ciknaa jg budak smpai 8org tmasuk razin tu.. 3 baby 5,6,7m. yg lain2 tu dlm 3-5 tahun..cer bygkan cane? ptt pn dia balik umah je msti tido smpai ke pagi, sbb kt umah BS tak puas tido sbb bising..


ciknaa still cr pengasuh lain.tp susah nk dpt pengasuh kt gombak ni tak jaga ramai budak :(

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

takpe, lama2 Alysa okay lah tu.. ummi nya yg kena kuat semangat.

Miss Anisah said...

Dia belum biasa lagi dgn tempat dan orang baru...
Kita sebagai ibu bekerja, memang kena kuatkan semangat...

P . J . A . A . M . I . R said...

be strong eira.. mmg tak sampai hati.. tp tu je choice y kita ade kan.. dia pun kne belajar berkawan.. slalunye plg lame seminggu la.. nti dia ok la tu...

erna said...

Ira...lama betul x mengomen kat sini. lama jugak erna x update blog. sejak bekerja ni x sempat nak keje sambil online.

ira x mo sedih-sedih. nanti alysa pon sedih jugak. kan ada bonding antara ira dan alysa. mungkin erna tak mengalami sebab iman nenek yang jaga. ibu erna pulak tuh.taklah rasa risau macam ira.

tapi janganlah risau sangat k.dulu ibu erna pun pernah mengasuh ramai baby dan budak dalam masa yang sama.kalau ibuayah yakin pengasuh boleh handle, insyaAllah semuanya akan ok.

semoga alysa sentiasa dalam lindungan Allah ^___^

alysa good gurl

Cheyan said...

Sabar yek..InsyaAllah tak de pape la tu..doa yang baik2 aja

memang susah skang ni nk cr pengasuh, kadang ada yg serasi ada yg tak..

Sedih nak tinggal anak kt umah org kan..huhuhuhu...

aTy _faRed~ said...

Ooohhh..aty tau perasaan tu...!! Aty hantar anak 2 bln kat org..dan 2 bln tu gak ar hati takmpernah ikhlas nak bg org jage..nanges hari2...tak cukup kental..aty benti kerje..!! Haha..harap ira kuat semangat yer..insyaallah semua akan ok...eeerrr..pandai ckp kat org kan...huhu