Wednesday, October 17, 2012

Babysitter : part 3


Hihihi…sejak aku tukar kepada bbsiter yang baru nih, hati pon tak bape risau…sebab makcik yang jaga alysa skang nih sangat baik…suke sangat J

Antara sebab-sebab kenapa aku suke :


Masa memula aku g tanya2 makcik tuh, dia kata dia jaga 2 orang…so masuk alysa jadi 3 orang lar…so lega sikit hati ini…lagi pon dia jaga berdua ngan husband dia…n dia ada anak dara sorang form 6, so after balik sekolah, anak dia plak tolong jaga…so ada ramai orang lar, xde la susah hati sangat

Rumah makcik nih bersih sangat…tersusun n teratur…bukan ape, kalau kotor2, takut lew plak anak aku mengutip ape2 yang kecik2 nanti kan

Hari first day anta : aku tanya dia, ‘acik nak buai ke??’ kot2 lar alysa tak mo tido ke, so tanya la dia kan, sebab aku teringat kakak yang sebelom nih tuh kata anak aku asek nangis je, so dia nak buai sebab senang nak tidokan alysa…ko tau ape makcik tuh jawab?? “ehh, tak payah buai…makcik tepuk2 je dia dah tido”….lega hati aku dengar…itu bermakne makcik ni dia pandai tackle alysa J

Hari first jugak aku ada tanya dia : acik nak walker ke??kalau nak nanti saya hantar….makcik tuh cakap : “ehh, tak payah walker nih…tak bagus ajar anak pakai walker, lagipon bahaya” …ok, dalam hati senyum lagi…makcik nih bagusnye…

Pastuh aku tanya dia pandai tak handle susu ibu…fuh, dia cakap, dia lagi suke susu ibu sebab senang banding susu formula…anak2 yang dia jaga tuh pon minum susu ibu…pastuh dia pon mulalah bercerita pasal kebaikan susu ibu plak…LEGA sangat

Sejak alysa dok umah makcik tuh, alysa makan banyak sangat…selalunye kalau dia makan buah epal tuh aku bagi separuh je…tapi skang mesti sebijik terus sekali makan…fuh, bagus…kalau aku buat nasi bubur pon, alysa mesti makan abis…suke lagi…maknenye dia pandai tackle alysa untuk makan banyak…errkkk, skang nih minum susu pon 21oz….7 botol tau skang…adoi…mama plak boleh produce susu utk dia dalam 16oz je…mane la nak cekau lagi 15oz tuh???tapi demi alysa, akan diusahakan cara lain…

Ape lagi ehh???entahlar, yang penting aku suke makcik nih…maybe sebab pengalaman dia jaga budak kot…



Sebenarnya, dalam hal penjagaan bayi nih, kene cari bbsitter yang betul sayangkan budak…bukan nak duit je…nasib baik lar aku usaha cari pengasuh yang lain…alhamdulillah, dapat yang baik plak tuh…

Errkkk , tapi dah masuk minggu kedua alysa kat situ, aku tak tanya lagi bape RM sebulan…hihihi, tak pe lar…nanti bape makcik tuh mintak, aku bagi je lar…yang penting dia jaga alysa dengan penuh kasih sayang J

2 comments:

ck a.k.a anggerikhijau said...

akhirnya ira dh jumpa pengasuh yg bagus utk alysa kan..alhamdulillah..tenang skit ati ni kerja tol dak?

aTy _faRed~ said...

bagusnyer jumper bs macam tu..!!! bersyukur dan bertuah alysa..:) harap serasi sampai biler2...:)