Friday, August 16, 2013

Alysa demam - mama risau

Assalamualaikum…

Entry sedih…hmmm, tak tau nak citer macam mana..alysa demam…demam yang paling teruk setakat ni…setahun 6 bulan, alysa tak penah selemah macam nih…sejak dari lahir, alysa tak pernah muntah or muak susu, tapi demam kali nih alysa muntah beberapa kali…doc kata sebab badan terlalu panas, sebab tu dia akan muntah…tapi bagus jugak dia muntah, sebab muntah tu keluar sekali ngan lendir2 kahak…

12 ogos 2013
8 malam - Alysa dah start panas badan, tapi ingat dia demam biasa2 aja, masa nih plak tak de stok ubat kat umah, so juz tampal cool fever je la…nasib baik memang ada standby cool fever kat umah…masa nih alysa ok lagi, minum susu macam biasa, cumenye badan dia panas.



13 ogos 2013

7 pagi – bawak alysa g klinik terdekat, amik ubat macam biasa…dia pon Nampak aktif lagi masa nih…so tak de risau lagi…bagi ubat macam biasa…4 jam sekali…masa nih dia ok lagi makan ubat…

6 petang – aku balik keje, g amik dia kat umah ibu, masa nih tgk dia macam sedih sangat…langsung tak berdaya, nak jalan pon tak larat…aku amik, dukung, bagi susu sampai dia tertido…terasa bahang panas dia tuh…padahal masa tuh baru je lepas makan ubat…tapi ubat pon macam tak bagi apa2 kesan dah…



9 malam – rasa badan dia makin panas…so tak boleh jadi, pergi lagi sekali klinik yang sama pagi tadi…doc check masa nih suhu dia dah tinggi sangat : 40.6’c….first time alysa demam panas teruk sangat macam tuh…doc terus decide untuk masuk ubat bontot…pastuh doc bagi antibiotic

11 malam – alysa tdo je, kejap2 merrengek, muntah…pastuh tido…pastu bangun merengek sikit…




14 ogos 2013

7 pagi – rasa badan alysa macam dah surut sikit..so agak lega sikit la…so aku biarkan dia ngan ibu…aku g keje macam biasa…nasib baik minggu nih cuti sekolah, so ibu ada, boleh la dia tengok2 kan alysa…kalau tak memang kene mintak cuti la jugak jawabnye

4 petang – ibu call, katanya alysa langsung tak nak makan, tak nak minum…nak nangis je dari pagi…tapi dah nak petang baru ibu call sebab ibu tak nak aku risau…masa nih aku rasa macam aku nak peluk ibu ketat2…ibu n abah yang banyak tolong aku waktu2 genting macam ni…ibu yang banyak jaga malam untuk jaga alysa…kata ibu, aku kene kerja, so biar ibu je yang jaga alysa waktu malam…seedy ooo masa tuh, sampai saat sekarang pon ibu sentiasa ada disisi member semangat….terharu sangat…
Aku pon terus balik rumah lew masa tuh…sampai je rumah tgk dia sedihnye…bagi dia susu…dia pon tido…malam tuh Nampak ok sikit…so aku pond ah tak bape risau sangat…



15 ogos 2013
Sama macam semalam, alysa merengek je nak melekap je kat badan aku…pastuh bincang2 ngan family nak bawak alysa g hospital…sebab risau dia tak nak makan, tak minum…so bawak la dia g klinik yang sama sebelum nih jugak sebab nak mintak reference letter…ehh, bile sampai je klinik, tetibe alysa sihat walafiat…boleh berlari2, siap main kejar2 ngan sorang lagi budak sebaya dia masa kat klinik tuh…pastuh masa masuk jumpe doctor, boleh plak suhu badan dia turun, 35.8’c je…so doc kata dia suh continue ubat demam macam biasa walaupon dah tak demam…antibiotic kene habiskan…tapi in the same time, aku mintak gak reference letter, incase badan alysa panas balik…


balik rumah tuh, alysa ok je, siap boleh makan macam biasa...so aku pon dah tak susah hati sangat..



16 ogos 2013
Hari ini, pagi tadi aku tgk alysa macam ok, cume suhu badan dia naik balik…ibu suh aku g keje macam biasa, katanya hal alysa jangan risau, ibu n abah ada boleh handle…aku bukan tak mo cuti, tapi sebenarnye cuti aku pond ah ciput, and kerja memang tinggi menggunung…so memang buat aku serba salah, nak g kerja or tidak…tapi aku yakin, ibu jaga alysa lagi bagus dari aku jaga…so aku g kerja macam biasa…

10.30 pagi tadi – ibu call, cakap alysa macam lemah sangat, so ibu decide nak bawak g hospital…aku agree…aku suh jelan g dulu tgk2 keadaan alysa sebab aku tak boleh nak tinggal lagi keje skang…ya allah, rasa bersalah sangat ngan alysa…

1 petang (masa entry ini ditaip) – ibu bagitau suhu badan alysa 38.5’c…..aku pond dah tak senang duduk…call jelan suh amik aku kat opis after solat jumaat…nak setelkan kerja kat opis sementara menunggu jelan sampai…

Doakan alysa sihat ye…mama susah hati..risau yang amat sangat.. 

4 comments:

D Yatie said...

Semoga Alysa segera sembuh...

afiewithayie said...

cepat sembuh yea bby alysa..

Umi Qi said...

Ya Allahhh ya tuhanku...luluh hati tgk anak sakit nih eira...alysa kuat semangat ye syg...cpt sembuh tau...cian mama sedih hari2...

yUmiE AzuRa said...

cepat sembuh alysa..