Tuesday, December 31, 2013

hari terakhir 2013

Assalamualaikum dan salam tahun baru J

Alhamdulillah, ALLAH masih sayangkan kita semua, kita masih lagi bernafas di bumi ALLAH tanpa sebarang bencana besar. Syukur…

Hari nih hari last untuk tahun 2013…so mcm ne ngan azam tahun 2013? Semua dah tertunai or tercapai??ataupon masih ada yang tertinggal?

Aku tak penah ada azam tahun baru…cume aku ada checklist / wishlist / misi yang perlu aku capai dalam tempoh 5 tahun sekali…aku start buat checklist nih masa aku dok last semester kat poli dulu…umur masa tuh 21 tahun…banyak misi yang dah tercapai, Alhamdulillah…aku update checklist aku ikut keadaan n waktu…
Korang nak tau senarai checklist tuh??ok, jom semak…

Target sebelum umur mencapai 25 tahun
Masa nih aku syok sendiri je, tulis dalam diari, mesti kene buat semua checklist nih sebelum umur aku 25 tahun or semasa 25 tahun….masa tuh rasanya still muda remaja lagi, bari umur 21 tahun…so checklist pon yang merapu2 je la kan…tak de misi yang susah…cume misi nak kawen tu la, aku sampai pk, ada ke orang nak kawen ngan aku nih…hahaha…
-        -  Mesti cari kerja (done, aku start keje masa umur 22 tahun)
-       -   Wajib kawen before 25 tahun (done, aku kawen beberapa hari sebelum aku masuk umur 26 tahun…huhuhu, still umur 25 tahun la kiranya tu)
-       -   Memulakan langkah keluar Negara (done, first cop kat passport – Singapore, weh, still luar Negara okey…masa tuh umur aku 24 kalau tak silap, lepas tu aku jadi syok, so tiap2 tahun ada je destinasi luar Negara yang aku g…antaranya ..indonesia (bandung, Jakarta)… korea (soeul)…china (shenzen, guangzhoa)…vietnam (ho chi minh)…


Target sebelum umur mencapai 30 tahun
Okey, masa nih aku pk semua misi umur 25 tahun dah tercapai, so aku mesti pandang ke depan…mesti kene buat sesuatu untuk memajukan diri sendiri….umur 25 tahun adalah tempoh matang bagi seorang remaja, so misi kali nih lebih kearah sesuatu yang lebih jelas, bukannya untuk berseronok sahaja J
-          -Sekurang-kurangnya ada 2 orang anak (half done, sorang dah dapat masa umur 27 tahun, sorang lagi coming soon, insyaallah MEI 2014)
-          -Habiskan degree sebelum umur 30…(done, aku grad masa umur 27 tahun)
-          -Ada bisness sendiri… (done, aku start bisness cokelat tahun 2009…duit kawen aku, aku kumpul dari hasil meniaga coklat… Ni first bisness online aku http://littlesweetbrown.blogspot.com/ ..tapi bile aku start ngandung alysa, aku tak boleh bau coklat…so aku stop terus....masa alysa dalam kandungan dalam 6 ke 7 bulan, aku start bisness baru, aku try jual barang2 baby…Alhamdulillah, mendapat sambutan jugak… dan hasilnya, hari nih aku dah ada website sendiri http://www.alysapunye.com/ … insyaallah banyak lagi usaha untuk memajukan bisness nih…tapi untuk masa nih, aku bangga dengan pencapaian bisness online aku)
-          -Mesti kene ada asset sendiri (in progress, Alhamdulillah, proses pembelian rumah hampir selesai, dah settle seme sign agreement, loan pon dah lulus…tinggal tunggu rumah siap je, estimate insyaallah tahun 2015)
-          -Nak pergi umrah (masih mencuba untuk pergi…belum ada rezeki lagi…planning nak pegi tahun 2014 dengan family, tapi apakan daya, daku mengandung plak…n plan nak g tuh time aku punye due…so terpaksa la batalkan hasrat itu…insyaallah target nak g on 2015…doakan aku panjang umur n murah rezeki)


Target sebelum umur 35 tahun
Yang nih memang semuanya belum tercapai…aku masih berusaha untuk mendapatkannya…selagi ada usaha, peluang dan kejayaan insyaalah ada didepan mata…cume perlu kuatkan usaha…
-         - Mesti kene ada PHD…berangan nak nama ada DR kat depan…hahaha…nih adalah checklist pertama yang aku buat…tapi nampaknya, macam tidak Berjaya…sebabnya aku nih dah nak masuk 30 pon tak g buat master lagi, lagikan plak nak buat PHD kan??huhuhu, rasanya memang tak kan tercapai kot nih…
-          -Nak ada 4 orang anak (insyaallah kalau ALLAH murahkan rezeki)
-          -Nak bukak kedai sendiri untuk bisness online tuh…mintak2 ALLAH murahkan rezeki, so aku berjaya running bisness aku sepenuh masa)


Tahun 2014- bermakna umur aku akan mencecah ke 29 tahun…means aku ada masa lagi setahun untuk untuk menjayakan target umur 30 and ada masa lagi 6 tahun untuk target seterusnya…
So motivasi kepada diri sendiri…teruskan usaha, yang penting, DOA pada yang MAHA ESA…

Jika kita tak lupa ALLAH, insyaallah ALLAH tak lupa kite J

No comments: