Tuesday, November 9, 2010

DIY : roses

assalamualaikum semua..


ingat lagi tak entry pomander ball dulu??tak ingat??meh click kat sini...

hah, disebabkan bunga kecik2 tuh agak mahal, dan memerlukan kuantiti yang banyak untuk memenuhkan satu foam ball, so tetibe ira terpikir satu idea...

ok, jom tgk bawah nih..



memula kite g beli satu gulung paper ribbon..murah je pun..satu gulung nih harganya rm4 je..beli kat romantika selayang...



pastuh, bukak kan paper ribbon tuh, dan potong2 kepada 4 bahagian..so nanti ukuran dia akan jadi macam gambar kat atas..


memula, kita gulung2 paper ribbon tuh, untuk buat batang bunga ros


kemudian kite lipat-lipat sambil pusingkan hingga ke hujungnya


dah sampai kat hujung, nanti gunakan glue gun untuk lekatkan kelopak bunga tuh


taraaa...dah jadi...


buat banyak2, pastuh gam kat foam ball...

dah jadi pomander ball yang baru...

so nilai satu pomander ball yang nih lebih kurang rm 4 je kot...beza kan dengan nilai pomander sebelum nih??

cume yang penting kene ada kesabaran...dan mesti pandai mencuri2 masa untuk buat segala bunga tuh semua..;)

selamat mencuba..;)



p/s : idea nih datang sebab tetibe teringat dulu masa zaman sekolah kan popular buat bunga straw..kaedah dia sama je, cume bezanya, dulu gune straw, sekarang gune paper ribbon ;)

4 comments:

Mrs.aisheiteru said...

fuh! ni mmg sgt rajin + creatif. bagus2!

CikSyafa said...

omaigucci!rajinnya u buat my dear! huhu salute u ^__^

luvira said...

mrs aisheiteiru : owhh..memang memerlukan kesabaran..huhuh

cik syafa : kene paksekan diri untuk menjadi rajin..sudahnya my mom nak suh seme pomander ball tukar jadi yang nih, sebab seme puji yang nih lagi cantik..adei..penat...

Reen Tart Nenas said...

rajin nyer kamu! tapi bagus sebab sudi kongsi :) kite kat mesia nie masih kurang lagi org nak tunjuk cara2 DIY nie :)