Monday, February 27, 2012

Antara Kesakitan dan kasih sayang

Korang ingat senang ke nak jadi mama??banyak bende yang kene lalui,banyak dugaan n rintangan yg kene kite harungi..banyak juga kesakitan yang perlu ditempuhi...

Bagi aku Kesakitan yang pertama masa saat2 melahirkan bb...tapi aku lalui juga demi kasih sayang untuk anak tercinta

Kesakitan kedua masa saat2 bb tengah menyusu terus dari tetek...sakitnya masyaallah,tak terkata...macam kulit disiat2...amik masa seminggu jugak la untuk pulih sepenuhnya...

Masa ni rasa macam nak menitik air mata bile bb menyusu...tp bile tgk dia lapar,mesti jadi hilang rasa sakit...nak buat mcm ne,da mmg kene sakit dulu baru dia bolew kenyang...so tahankan aje...

So buat mummy to be,nanti masa nipple tu start luka,jangan terus stop dari menyusu...teruskan penyusuan dengan lebih kerap...kalau kite layan rasa sakit tuh,sampai bile2 pon dia x hilang...so tips dia,selagi kite rasa sakit,so masa tu la kite susukan bb...jangan plak g letak nipple cream yg beli kat farmasi tuh...tu sebenarnya bukan bagus pon,banyak bahan kimia...pas tuh nanti anak ko jugak kan yg kene makan cream tuh masa dia menyusu...so gantikan cream tuh ngan air susu ibu or madu...

Aku pon sebenarnya hampir2 mengalah pada mulanya...bile da sakit sangat,aku mula la nak bagi susu formula...sbb bb da menangis2 mintak susu,kite plak sakit puting...nak bagi ke xnak...

So aku suh gak ibu standby beli susu formula 1 pack...nak pam susu dari tetek pon xbolew,maybe sbb aku gune pam pureen yg murah tu jea,so susu mcm nak tak nak kuar..kdg2 aku xrasa pon pam tu mcm berfungsi...da mmg xbolew nak bagi bb susu...

Akhirnya bile sampai masa nipple aku berdarah,so nak xnak kene stop menyusu...so aku ada la bagi sekali 2 susu formula sementara nak tunggu nipple aku ok balik...jgn plak bile nipple da bedarah pon korang still nak bg susu kat bb,nanti jadi lain plak...

Tapi alhamdulillah,lepas aku letak madu kat nipple,nipple semakin sembuh n tak sakit lagi...maybe puting tuh da merekah sepenuhnye kot...so dia da xsakit dah...

Tapi walaupon sakit masa menyusu tu,korang akan rasa hilang sakit bile tgk aksi comel anak kite bile dia kenyang...

~aksi gedik alysa selepas menyusu~

Ermmm,kesakitan yang no 3??sakit masa nak tunggu luka jahitan kite sembuh...adoi,aku ni plak ada infection pada luka jahitan...so kadang2 nak duduk pon kene cari posisi yang betul n selesa...da seminggu luka still belom baik sebabnya aku xcuci luka ngan ubat yang sepatutnya...maybe hospital terlupa nak bagi ubat cuci luka,n aku pon mmg xtau aku kene cuci luka ngan ubat tuh...so aku sekadar cuci ngan air biasa je n keringkan...

Sampai satu tahap aku sakit amat sangat,g klinik panel,doc kata maybe sebab aku xcuci ngan ubat luka yang sepatutnya,so menyebabkan luka aku da mula bernanah...

Doc pon bagi ubat luka n aku pon mula start jaga jahitan aku tu sebaik mungkin...hmmm,harap2 cepat sembuh la luka tuh..da xtahan da nak tanggung kesakitan...nak duduk xbolew,jalan byk pon xbolew...semua kene buat slow2...

Tapi demi kasih sayang untuk anak tercinta,semua kesakitan tu akan hilang...sayangilar ibu kite selagi dia ada...ya allah,terima kasih kerana kurniakan aku sakit begini kerana dengan adanya sakit ini,aku lebih menghargai ibuku...

Buat ibu tercinta :
Noor adiah mohamed noor

Along sayang ibu...terima kasih atas segalanya...

3 comments:

makcik rokiah said...

tahniah~

i link blog u yer :)
tq

P . J . A . A . M . I . R said...

like ur entry.. bestkn perasaan jd ibu.. sakit mcm mne pun mcm tbe2 blh berthn.. klo dlu sakit ckit dh nangis.. haha..
mse jahitan aku tbukak ari tu pun dh seriau.. mandi pun dh xbrani.. mse nk susu, tmpt jahitan sakit.. tp pkr insyirah trus ilang sakit..

ReYNa said...

adoiyaii..x tau camne nk hadapi nnti.huhu.mmg semua org ckp sakit kalo nipple luka even my mom pon ckp.