Sunday, February 19, 2012

39 week

39 week
19 feb 2012
Selayang

4.30 pagi
Tersedar dari lena sebab rasa macam nak terkencing...so g toilet...tengok macam ada kaler cokelat2 kat panties...pastuh pk, darah ke nih errkk??huhu, kompius kejap...tapi pastuh bolew sambung tido balik...

9.30 pagi
Nak mandi, tgk panties macam ok jea, tak de pape perubahan pon..so aku assume tu bukan darah...huhu, lagipon tak de plak rasa sakit2 perut ke...so abaikan je la...tapi lepas mandi, aku saje je pakai pantiliner, nak tgk betul ke tuh darah or juz lendir yg bewarna kuning kecokelatan...

Pastuh siap2 nak balik gombak, sebab ada kenduri kawen kat melawati...masa nih aku malas lagi nak bagitau ibu yang macam ada darah kat panties...takut ibu tak bagi aku keluar rumah...huhu, so aku juz bagitau hubby n adik pompuan aku...tp aku cakap yg aku pon was2 tak sure tu darah ke x...so abaikan je la...

11.00 pagi
Sampai gombak...kemas2 umah sikit...pastuh g toilet nak kencing...taraaa, memang ada tompokan darah...tapi aku cool jea sebab tak de rasa sakit lagi...tapi untuk mengelakkan ape2 yg kurang elok berlaku, aku pon call ibu bagitau yang maybe aku da nak besalin...tapi belom masa lagi, juz tanda2 awal...ceh, tetibe ibu da kelam kabut, risau tak tentu pasal...dah memang kompemlar aku tak dibenarkan g kenduri kawen kat melawati tuh...ibu suh duk umah jea diam...act ibu suh g hospital terus...tapi aku macam malas jea, sebabnye aku tak rasa sakit lagi, n darah pon juz setitik dua jea...lagipon aku sebenarnye takut nak kene selok2... Sebab orang kata sakit...

So aku siap2 kemas umah, sebab pk nanti nak pantang kat selayang kan...so umah gombak ni akan ditinggalkan..so bekemas lar sikit2, alar kadar supaya tak beselerak sangat...pastuh cek balik beg baby yang nak bawak g spital samada dah cukup ke tak...make sure kad merah n ic ada bersama ;)

3 petang
Balik semula umah ibu kat selayang...huhu, ibu sibuk la suh g spital...aku mmg agak malas la nak g...tapi setelah didesak2 n aku pon pk pk balik, ada baiknya aku g cek...mana tau kot2 ada ape2 yg tak kene ke, so bolew la tau awal...tapi sempat lepak2 dulu...makan2 dulu, takut nanti da pantang da tak lew nak makan lebey2..

5.30 petang
G hospital selayang...nasib baik doktor perempuan...so aku tak delar malu sangat...so bermula la sesi interview...

Berapa kerap constraction?ada sakit2 ke?ada keluar air ketuban?anak gerak bape kali?macam2 lagi lar...pastuh doc cek jantung baby...pastuh barular aksi seluk menyelok bermula...doc yang first tuh buat tak sakit sangat...cuma rasa ngilu sikit...TAPI, lepas tuh, aku rasa pedih giler...macam nak terbakar aku punye tuttt....adoi lar, nak nangis jea rasa...lepas 15 min, doc kedua plak datang...tanya bende yang sama...pastuh selok lagi...pon sama jea aku rasa ngilu sikit...cume lepas beberapa minit dia keluarkan jari dia tuh, aku start rasa pedih...dan rasa pedih tuh aku rasa sampai sekarang...sakit lagi...rasa macam nak cucur air jea sentiasa kat tuttt supaya dia rasa sejuk sikit...

Hahaha, cume masa doc kedua tuh interview aku, aku banyak tak clear ape yang dia tanya...samada telinga aku yg problem or dia punye sebutan yang kurang jelas...sampai skang kalau aku ingat balik mesti aku nak tergelak..

Situasi 1
Doc 2 : ada turun 'naik'??
Aku : hah??turun naik ape??
Doc 2 : turun naik...(sambil tekan2 perut aku)
Aku : blur
Doc 1 : turun air...tak de kan??
Aku : owwhhh...turun air..saya dengar turun naik...aah,tak de, cume lendir darah jea..

Situasi 2
Doc 2 : ada minum air SUSU??
Aku : ada,tp tak selalu..
Doc 2 : ehh, jangan minum lgi yea..nanti klu nk minum, minum dlm dewan besalin...sbb nti awak akan rasa lagi sakit, tp bukan lg waktu nk besalin...
Aku : (bepk dlm hati,owh..mayb klu minum susu skang ni sakit perut kot...so nti dlm dewan besalin kene minum susu suh bg kuat agaknye)

Aku mmg sampai sudah ingat doc 2 tu cakap pasal SUSU....rupe2nye dia cakap pasal air SELUSUH...cehhh, itu pon aku perasan sbb masa dia cakap2 ngan doc 1,aku baru dengar word SELUSUH...owwhh, memang nak tegelak lew masa tuh, sbb aku mati2 ingat SUSU...nk cakap kat doc, sebenarnya aku xminum lg air selusuh, tp mcm da telambat jea...so aku abaikan je lar...

Pastuh doc bagi balik dulu sbb rumah aku 5 minit jea dari spital, n husband sentiasa ada bersama...doc siap suh aku g jln2 selayang mall ke, tesco ke utk memudahkan bersalin...klu rumah aku jauh n aku ssh nk ke hospital, da kompem2 kene admit ward terus...nasib baik la umah dekat...

Ok, kesimpulannya...jalan da bukak 2 cm..tp selagi aku tak rasa sakit yg amat sangat, doc kata tak yah dtg lagi...datang semula ke hospital KALAU :
1. Contraction kerap berlaju
2. Bb kurang gerak
3. Sakit yg teramat sangat
4. Pecah air ketuban
5. Darah kuar terlalu byk...klu stakat sikit2 jea, tak yah dtg lg..

Oowwhh, yea...sebenarnye aku baru tau yang masa perut keras2 tu la contraction...so kene kire dia keras bape kali dlm masa sejam n berapa lama dia mengeras...hihi, sebelom ni aku ingatkan yg perut mengeras tuh sbb bb lapo ke,ape ke...contraction tuh plak masa sakit2 tuh...so aku silap la ni...hihi...

Oklar...da nak tido...so skang ni tunggu masa jea anak mama nak kuar ;)


P/s: dikesempatan ini, saya ingin memohon kemaafan dari semua klu ada kata2 saya yang menyakitkan hati or terguris perasan korang2 ke...doakan ira n bb selamat yea...will update later klu da besalin...bye ;)

8 comments:

Sya Sakura said...

all the best to u! insyaAllah semua selamat.. aminn :)

NurulHayatiNordin said...

aku maafkan semua salah silap ko kat aku...hahaa cehhh tade lah mama ira.. gurau jee ;)

aku doakan semoga semua nya selamat dan berlancar k. Amin :)

fati said...

Take care, dear.. smoga slamat semua ;)

Wawa said...

waaa..bestnye baby nk kuar da..boley main2 ngn baby dah...

PUAN SUE said...

su pun 39 minggu minggu ni..aduh..berdebar rasenye..takutnye rasa sakit tu macam mane..Ya Allah semoga Allah mudahkan kita bersalin ..

aTy _faRed~ said...

eerrkkk....sempat lagi hapdet ek..:) gud luck dear..moge dipermudahkan segale...:) aminnnn...

hafizerna said...

Assalammualaikum..
awak,yang keras mengeras tu..doktor cakap salah satu tanda contraction ke? erna now,37 nak ke 38. selalu sgtt perut keras2. hurm..tanda dah ke tu...

luvira said...

erna : aah, masa ira 38 week tuh memang dah kerap sangat mengeras, tapi tak sakit...doc kata tu salah satu tanda la...so gud luck ye :)