Friday, September 21, 2012

puree pear + kurma


assalamualaikum ibu-ibu semua :)

hari ini kite belaja buat puree plak ehh...so sebagai contoh, ira nak buat puree pear + kurma...errmmm, yummy :)


Bahan-bahannya
Sebijik buah pear
Sebijik kurma
Steamer
Blender

Senang je kan??takkan lar nak buat puree pon korang tak boleh…dari anak korang makan nestum tuh, baiklah luangkan masa sedikit je untuk masak makanan dia…kurang2nya dia makan dari air tangan kita yang penuh kasih sayang J





Cara-caranya ialah…
Potong kecik2 buah pear tadi…


Rendam kurma dalam air panas supaya kurma jadi lembut…tak yah rendam lama2 pon, dah rasa ala2 lembut tuh, angkat pastuh kupas kulit dan buang bijinya…




Kemudian, steam buah pear tadi selama 5 min je…kejap je kan??bukan amik masa pon J
Dah siap stim, dah boleh blend…kemuadian siap…taraaa…sedia untuk dimakan J




ehh, ira baru perasan yang ira upload gamba kat atas nih ira tgh steam carrot + keledek...bukannya pear+kurma...so abaikan gamba diatas, ira dah malas nak upload gamba sebenarnya...kirenye korang bayangkan isi dalam blender tuh pear + kurma la ehh...



Selalunya kalau sebijik pear nih alysa tahan 2 hari kadang2 sehari jea…so ira letak dalam ice cube, pastuh bekukan…masa nak makan, ira cairkan dan panaskan…letak lar susu sedikit supaya rasa lemak2 manis gitu…baru lar sedap J

Cara nak panaskan makanan tuh, boleh gune kaedah panaskan susu ibu…letak dalam bekas, kemudian rendamkan dalam air panas…lepas tuh, sedia untuk dihidang J



Ini adalah jenis2 puree yang korang boleh buat masa baby 6 bulan J

Puree buah
-apple
-pear
-pisang
-betik
-apricot

Puree sayur
-labu
-Kentang
-Keledek
-Brokoli
-Bunga kubis
-carrot

Sumber : banyak sangat, ira search google, n ira listkan sendiri

Untuk permulaan, perlu buat 4 days rules…ape tuh 4 day rules??alar, kirenya korang bagi anak korang makan selama 4 hari berturut2…eehhh, macam bosan je kan bb makan bende yang sama??hihihi, ira tak buat pon sampai 4 hari…2 hari ke 3 hari je ira try…kalau tgk dia macam ok, proceed buah lain, kalau xok, terus stop…


Mcm ne nak tau bb ok ke x??alar, kalau korang tgk dia suke je makan, pastuh dia poo poo pun ok, itu bermakna dia ok lar ngan makanan yang kite buat tuh…tapi kalau korang bagi baby makan, tapi dia nangis2 tak suke, pastuh dia poo poo keras or cirit ke, or dia naik merah2 macam ruam ke, tuh maknenye dia xboleh la makan makanan tuh…so far setakat nih alysa tak boleh makan carrot je…yang lain dia ok J
Lepas dah try satu2 buah or sayur tuh ok, so korang boleh lar mix n match…baru la boleh try campurkan buah2 tuh…contohnya : keledek + carrot, brokoli + kentang, apple + carrot…macam tu lar…pelbagai makanan untuk baby anda…baru lar dia rasa seronok nak makan…J


Ok, Selamat mencuba…nanti next entry kite cerita pasal jadual makanan plak ehh J


p/s : ira gune avent steamer + blender tuh, lagi jimat masa…memang mahal sikit, tapi sangat berbaloi untuk ibu berkejaya n tak cukup masa macam ira nih J

7 comments:

Wawa said...

Pagi ni buat bubur nasi...naila tak suke pastu godek2 tenet baru tau bubur kne 7 bulan..haha..so esok pg kne buat puree plak..thanks ira recipe2 ni...;)

Mommy_Cha said...

cewah dan advanced sekarang..dah teror dah buat puree hihihi..semoga diteruskan ketekunan awk yer ira....

luvira said...

mommy cha : hahaha...da advanced lar...hihi..nway, tq mommy cha :)


wawa : bagi sikit2...kalau dia tak nak, jangan paksa...try yang lain plak :)

erna said...

good idea ira..erna memang tengah prepare nak masak-mask untuk iman :)

Wawa said...

ira, pear tu gune pear kaler kuning ke hijau..??buat utk naila smlm, tp mcm die tak berape nak sgt...huhuhu...
*alamak kurma tu kupas kulit rupenye...mama die ni terus campak je kurma tu dlm blender...haha~

luvira said...

pear kaler hijau...kalau dia tak nak pear, cube try apple plak...so far, stakat nih alysa ngap je seme...cume kalau bagi bende baru tuh dia macam cemik2 sikit muka...pastuh ok je :)

sumysya said...

salam singgah...nak belajar wat puri...jom r jenguk my blog