Wednesday, September 19, 2012

First homamade food for alysa

Ok, jom sambung cerita sementara alysa tgh tido…skang nih musim bercerita pasal makanan untuk alysa…so entry2 korang baca la pasal food je…huhuhu…

Ok, ingat lagi kan entry lepas, ira kata ira dah tak mo bagi nestum cerelac tuh kat alysa…so tanpa ilmu pengetahuan yang luas, ira pon kononnye nak buat puree…kebetulan masa tuh ada carrot dalam peti…so buat la puree carrot…

Ok, cara ini adalah kurang bagus untuk baby…ira gune kaedah merebus…SEPATUTNYA gune kaedah stim yea…disebabkan masa tuh kurang pengetahuan, so ira tak abis baca…ira rebus je carrot untuk alysa…melalui hasil pembacaan di internet dan sumber2 yang boleh dipercayai, merebus akan mengurangkan nutrient-nutrient penting di dalam sayur…kaedah yang akan kekalkan nutrient makanan adalah kaedah merebus…(sorry darling, mama mistake sebab tak baca awal)





Ni cara2 yang ira gune…


memula ira potong kecik2 carrot…


pastuh rebus (INGAT  TAU LENGKALI STIM) 


kemudian bile carrot dah lembut,


 blend secara manual je…gune blend yang ira beli kat expo ari tuh…kemudian siap untuk dimakan :)




First time alysa makan carrot…dia makan jea…tiada bantahan…tapi masuk kali kedua makan, dia mula luek luek…nak tau kenapa???sebab carrot tak sesedap nestum yang MANIS itu…so, mama telah melakukan DUA kesalahan…cian anak mama…

*** So buat ibu2 yang bakal memberi anak dia makan, JANGAN sekali2 start dengan makanan yang MANIS…nanti anak anda akan reject makanan yang tak sedap or tawar….PLEASE jangan ulangi kesalahan ira…

Ok, setelah 3 kali try bagi carrot, didapati alysa tak sesuai dengan carrot, sebab poo poo dia tak berapa ‘cantik’…so ira stop dulu untuk sementara waktu…sebab takut dia sakit perut…n ira ganti ngan makanan lain…nak tau ape??sambung next entry la…si comel alysa dah bangun tido…k bye J

6 comments:

Mommy_Cha said...

kan? dah suka yang manis terus alysa rejek yang tak manis hehehehe..tak pe mama next time cobba resipi lain pulaks!!! :) caiyok mama :)

P . J . A . A . M . I . R said...

klo nak lg sedap, tambahkan jugak susu ibu.. sbb dia de perisa dn pemanis tersendiri..
once bby dh start solid food, poo poo bby mmg dh tak secantik 100% susu ibu.. cume hati2 jgn sampai sembelit je..

ryy.han said...

Poo poo lps dh mkn mmg lain sikit.

Join group fb solid food..

Kira ada gak sikit2 resepi baby kt blog, jmptlah baca

aTy _faRed~ said...

aty ngah nebes pikir anak nak masuk 6 bulan nak kene siapkan solid food..sedang langsung tak de carik ape2 pon pasal solid food ni..barang tak de..ilmu pon kurang..kene gigih mulai saat nih...:)

erna said...

erna plan nak start dengan buah-buahan. nak start dengan pear kot..xpun apple :)ira, ok x guna grinder manual yg beli kat expo tuh? ok x?halus x?

luvira said...

erna : ok jea...tapi skang ira dah beli avent belnder...so gune manual kalau nak buat bubur nasi jea :)