Tuesday, September 18, 2012

Alysa first solid food

Assalamualaikum kawan2…

**Ini adalah salah satu entry tertangguh…hihihi…tapi masih dianggap belom basi lagi…so ira nak sambung citer…J


First solid food for ALYSA J

Alhamdulillah, ira berjaya exclusive breastfeed alysa sehingga alysa 6 bulan…(means, dicampur dengan mana2 susu lain) *proud*

Tapi ira dah try2 bagi alysa solid food seminggu sebelom alysa genap 6 bulan…tapi tak de la bagi makan terus sekali banyak tuh…kebetulan masa tuh, bulan puasa…so stok kurma memanglah belambak2…masa kitaorang bukak pose, alysa pon sibuk gak nak bukak pose…so dia pon duduk la bersama2 kat meja makan…after abis bukak pose, abah ira ada lar try2 bagi rasa kurma…wahhh, dia suke sangat…dah macam anak burung je gayanya…siap tarik2 tangan abah lagi…huhuhu…



~menunggu masa untuk berbuka puasa...semua amik tempat masing2...alysa pon sibuk gak nak bukak pose~


Semenjak hari itu, ira pon bagi la dia sikit2…tapi sekali sehari je, time bukak pose…n kuantiti pon xbanyak…xsampai separuh pon kurma tuh…cukup sekadar alysa hisap2, dapat rasa manis kurma tuh J…alysa genap 6 bulan masa hari raya pertama…maklumlar, anak first, so excited nak bagi alysa makan…tapi xtau nak bagi ape…pastu plak, masa tuh sibuk raya…lagi lar ira tak terpikir untuk bagi homemade food untuk alysa (cian anak mama)…



sedapnye...mama, nak lagi...nak lagi :)


*Entering 6 bulan*

Minggu pertama
Ira bagi la dia cerelac beras merah tuh…letak 2 sudu kecik campur susu ira sikit….ira bagi sekali sehari je…waktu petang…nak bagi perut dia tak terkejut dengan makanan berat selain susu…waaa, alysa suke sangat makan…setiap kali suap makan, mesti licin… so alysa berterusan makan cerelac sampai lar ira balik KL…kire2 seminggu la jugak…n ira mmg bagi alysa makan sekali sehari je selama seminggu…


Minggu kedua
Masa minggu kedua, ira dah xmo bagi nestum, sebab ira buat research, banyak sangat keburukkan nestum zaman sekarang ni…salah satunya, nestum baby skang nih MANIS sangat…so sangat2 tidak sesuai untuk bayi bawah SATU TAHUN… manis yang terlalu banyak boleh menyebabkan gigi rosak, n paling menakutkan, boleh menyebabkan diabetis diusia muda…haih, lagi lew tak nak… so ira pon nekad, sejak ari tuh, no more nestum…ala2, no more susu FM lar…gigihlar ira masak makanan untuk alysa…demimu anak, apa saje mama sanggup buat J


Nak tau ira masakkan ape untuk alysa???nantikan next entry…hihihi…(ehh, sebenarnya alysa dah mengacau nih, so kene sambung next entry lar)

K bye J

3 comments:

Mommy_Cha said...

kurangkan kurma tau mama. tak silap momy cha kurma after 8mons ++ sebab kurma tu manis, nanti kalo u kasi food yang tak berapa manis cth mcm kentang or bubur nasi dia rejek pulop. sebab dia dah biasa manis tu. try kasi carrot blend with bubur nasi. tengok dia ok tak? :)

luvira said...

tq for info :)

aah, kurma mmg manis...ira mmg tak bagi banyak pon, jus bagi dia rasa2 manis tuh...ehh, mmg ada entry khas untuk manis dalam makanan...hihihi..tunggu ehh...bersambung ..

erna said...

ern apun tak sabar nak bagi iman makan :)