Saturday, September 22, 2012

Jadual Pemakanan Bayi



Cewahh, gaya tajuk entry macam professional…hihihi…tak de maknenye…nih jadual pemakanan alysa…Kalau korang nak ikut silakan, tapi kalau korang tak mo ikut pun tak pe, abaikan jea J

Masa awal2 start solid food

Minggu pertama, alysa hanya makan SATU hari sekali jea…sebab ira just nak bagi dia biasakan diri dengan makanan…takut perut dia terkejut la plak….so dia makan dalam kul 5.30 petang sahaja….

Minggu kedua, ira dah try bagi 2 kali sehari…waktu lunch n early dinner…dalam kul 1 petang sekali n kul 5.30 petang sekali

Masuk minggu ketiga sehingga sekarang, alysa dah start 3 kali sehari…breakfast, lunch n early dinner…kul 9pagi, 1 petang and 5.30 petang

Alhamdulillah, alysa suka makan…kalau lambat je sikit, mulala mulut dia bising…pastuh tangan dia dok tarik sudu…huhuhu…kelaka sangat tengok dia makan J.

Menu untuk alysa
Breakfast : ira selalu bagi 2 cube puree buah
Lunch : nasi bubur + 1 cube puree sayur
Early dinner : 2 cube puree sayur or buah

So far, setakat nih alysa makan abis…minum air pon banyak sangat…senang hati mama…mama pon rasa seronok nak masak kalau tengok alysa makan banyak…owh ye, berat alysa pon naik dengan banyaknya sejak dia makan…orang kata bile baby start makan, nanti dia kurang menyusu, tapi alysa nih, sama naik…makan pon banyak, minum susu lagi berganda…tak pe lar sayang…asalkan awak sihat, tentulah mama senang hati…ye dok???

p/s : tak sabar nak bagi alysa makan lauk2 plak…hihihi, ingat minggu depan lar nak try…after kitaorang g holiday J

3 comments:

Wawa said...

annaila tak suke minum air putih la...jenuh...

luvira said...

wawa : memula alysa pon tak suke...pastuh ira bagi gune sudu...skang nih ira dah belikan dia botol air sendiri...so makin dia suke minum air...pastuh senang...air sentiasa dekat dia...asal dia nak je, ira bagi...:)

aTy _faRed~ said...

Aty tak sabar nak bg qaleef start mkn solid food..tak sampai sebulan pon lagi.. :-)