Friday, October 21, 2011

surabaya - day 2

14 Oktober 2011

hari nih kitaorang decide untuk ambik supir...kononnye nak g jalan2 area surabaya...tapi disebabkan tempat tempat menarik area surabaya sangat jauh antara satu tempat ke satu tempat, so kitaorang decide untuk pergi shopping n jalan2 area factory outlet jea...

kalau korang seme nak g surabaya, make sure korang g untuk jangka masa seminggu...baru lar enjoy...lew g jalan2 ke Gunung Bromo...atau pon g jalan2 area Malang...2 tempat tuh memang best...tapi sayangnya, kami langsung tak sempat nak g melawat kawasan tersebut...hukhuk...;(

hah, lagi satu...supir kat surabaya tak setanding n semesra supir di bandung...bila cakap jea nak g satu tempat, semenye jauh...

' tempatnya jauh buk, satu jam mahu kesana'

eh, kita dah bayar tuh, bawak je lar...aku kisah ape satu jam ke dua jam ke...aku pakse gak cakap nak g..baru lar dia bawak...pastuh bawak slow gile kot...30km/j..saje je nak lengah2 kan masa...
bila dah sampai tempat yang aku nak g tuh, tak de nye sampai 1 jam...paling lama pon setengah jam...menipu jea...stress tul aku...pastuh nak parking kat tempat mahal, tempat murah tak nak...memang demand tul, macam2 alasan, susah nak masuk paking lar, jauh lar, itu lar, ini lar...geram jea rasa, tapi aku keras hati, suh gak dia g paking tempat murah...kalau ikut makcik n hubby, dorang tuh ikut jea ape cakap supir tuh, sebab dorang tak paham ape yg supir tuh cakap...nasib baik aku paham, kalau tak asyik kene tipu jea...

pastuh masa makan, kita makan makanan yang biasa2 jea...harga pon sedang2, kononnye nak save bajet...tapi supir tuh lew plak order makanan yang paling mahal kat situ...amboi2, seronoknye engkau...memang beza tul ngan supir bandung...supir bandung memang sangat baik n berhemah...memang aku tak nak suggest langsung kat korang supir tuh...so aku tak nak bgtau ape nama agen supir tuh...sudahnya, aku guna khidmat dia satu hari jea...terus cancelkan untuk hari berikutnya...padan muka

dah lar, jom kita cerita tempat yang ira g...ok, so bagi sesapa yang minat bershopping tuh, lew lar pergi ke factory outlet yang berdekatan..

1.U.F.O (United Fashion Outlet)
ok, tempat nih sangat heaven bagi orang2 yang suka branded item tapi nak beli ngan harga yang murah...my hubby 'menderma' kat sini jea berjuta juta rupiah...yeaaa, tak tipu punye...punye lar banyak giler dia shopping...maklumlar, dah lama giler kami tak shopping kot..last shopping masa g bandung tahun lepas...pastuh dah bz ngan urusan kawen, pas kawen plak duit agak2 sesak...hahaha, so masa ni lar lepaskan gian untuk bershopping...lagipon, katanya, nih jea last shopping untuk diri sendiri...pas nih kalau shopping kene ingat anak...so ira pon bagi can lar...shopping lar sampai penat...ira juz duduk kat satu sudut layan game lagi best...sebabnya ira tak minat sangat shopping2 nih...huhu

2. Glamour
tempat ala2 cadek...panas gila kot...gaya macam nak tutup jea...tapi ok lar, banyak item 50%..tah2 outlet nih tunggu masa nak tutup kot...silap2 ari bulan masa korang datang dah tak de...

3. Branded
a'ah...branded lar sangat...barang dia biasa2 jea, harga pon lebih kurang KL...so tak suggest utk korang pegi

ada lagi 2 3 factory outlet yang aku g...tapi tak ingat la plak ape nama...korang pon tak yah tau sangat lar, sebab macam tak best jea...factory outlet kat sini tak macam factory outlet kat bandung...memang heaven giler g bandung...owwhhh, rindu nak balik 'kampung halaman'...sedey tul sebab tahun nih tak dapat 'pulang' ke bandung...tak pe2, tahun depan kami sampai...kene kumpul duit benyak nih, nanti tahun depan lew shopping dengan senang hati...huhu

tu jea lar yang ada kat sana...yang lain2 tuh banyak shopping mall jea...tak baper best sangat...tu lar ira kata, kalau nak g surabaya, kene g lama2...baru dapat jalan2 area MALANG n BROMO...tapi tak pe lar...maybe next time kalau ada duit terlebey, bolew lar kami repeat sekali lagi ;)

till here..buibye

No comments: