Saturday, October 22, 2011

anemia???




Sejak preggy nih ira sentiasa penat...pastuh cepat mengah...lebih2 lagi bila tukar tempat keje baru...letihnya rasa...;( so ira pon search internet kenapa nih berlaku...normal ke untuk ibu mengandung...

owh, setelah diselidik dan dikaji, baru ira tau, ira sebenarnya pengidap anemia ringan...memang hb ira rendah...10 jea...n pelekat kat buku pink pon dah berwarna HIJAU...jangan dia bertukar MERAH da lar...

so jom kite sharing sikit info pasal anemia...




Jenis-jenis Anemia dan cara pemakanan.·

Anemia ringan (Hb 9-11gm%)
- Boleh makan macam biasa dan makan pil ZAT BESI/ASID FOLIC dan VITAMIN B12 untuk menambah kepekatan haemoglobin·

Anemia teruk (<8gm%)
Ibu hamil mungkin akan diberi:
- Suntikan Zat Besi (Imferon)
- Pemindahan darah selain makan makan macam biasa dan makan pil ZAT BESI/ASID FOLIC dan VITAMIN B12 untuk menambah kepekatan haemoglobin

Kesan kepada ibu :
- Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan·
- Mengalami keguguran·
- Mengalami kegagalan jantung·
- Pendarahan semasa mengandung dan bersalin·
- Risiko alami penyakit berjangkit

Kesan kepada bayi dalam kandungan·
- Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut·
- Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan·
- Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg·
- Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia·
- Mati ketika dilahirkan atau stillbirth

Gejala yang paling biasa berlaku adalah :
- Merasa letih, lemah anggota dan sering pengsan.
- Kelihatan pucat
- Kesukaran bernafas/sesak nafas.

Gejala berikut juga boleh berlaku :
- Loya
- Mengalami debaran (palpitasi) - dengupan jantung yang cepat
- Sakit kepala dan pening
- Kerengsaan dan juga keradangan pada lidah
- Mudah lupa
- Berikut merupakan gejala yang jarang berlaku :
- Mengalami Jaundis ataupun kekuningan, terutama pada mata dan kulit
- Sakit di bahagian perut atau abdomen








source : mr google




p/s : disebabkan penat yang terlampau, aku drop satu subjek untuk semester nih...nak cari ruang untuk berehat pada hari weekend...harap keputusan yang aku buat nih tak salah...n im doing this because of u, my lit baby...

No comments: