Friday, April 15, 2011

DIY : veil


mari men DIY veil...huhuhu...disebabkan tahap malas nak gilew, tapi tetap nak gak DIY...so ira main potong2 je kain net..pastuh potong2 bunga kat lebihan kain baju kawen...tampal2 ngan jarum peniti, kesudahannye ibu saya yang tolong jahit...hihihi...ira memang malas..nasib baik ada ibu yang tolong..TQ ibu..kalau tak, tak tau lar bile nak siap veil tuh..


so jumlah veil yang dah siap ada 3...

1 - untuk nikah, kaler putih

2 - untuk sanding, kaler biru

3 - untuk tandang, kaler hijau

yeahhh...sangat suke ok...sangat puas hati...sebab hasilnye sangat cantik...


ceehhh, puji diri sendiri plak...hehehe

ok, jom kite tengok cara2 nak buat veil...







1. memula kite g beli kain net kat kedai kain...dalam ukuran 1 meter setengah pun dah cukup..dah cukup labuh dah veil tuh, kiranya bawah punggung lar


2. pastuh kite lipat dua kain net tuh, untuk kite potong jadi bulat...hah, tgk gamba kat atas, sebelum potong tuh, make sure ukur dulu ngan rende yang kite ada...berapa panjang, berapa labuh kite lew buat veil tuh..jangan pakai potong je tau!!!




3. bile dah siap potong veil, kire susun rende or bunga2 yang kite nak tampal kat kain net tuh mengikut kreativiti sendiri...make sure tampal ngan jarum peniti yang sangat banyak, supaya masa kite jahit, dia tak lari-lari..




4. dan hasilnye...taraaaa....suke tak???


alamak, tak de lar plak gamba ira pakai veil nih dari belakang...isshhh...marah lar nih..macam ne lew lupe nak amik gambar tah..




p/s : sape nak sewa veil saya???jangan segan2 ye nak email or sms or comment je kat ira...harga dia rm25 je untuk tempoh seminggu...;)

12 comments:

ctmz said...

salm.. sgt canteq veil DIY awak tu.. nyesal plak rsenye sy beli veil hr tu.. rm50.00..kalau kite buat lagi canteq kan.. nmpak mcm sng jerk.. tp mesti payah kan..?

luvira said...

ctmz : nampak macam senang, memang senang pun, cume payah bile nak fikir, tang mana nak gunting bahagian bunga yang cantik untuk ditampal kat kain net tuh..

lagi satu, tang nak jahit...penat!!!

tapi hasilnye, puas hati ;)

K.I.N.A said...

nak DIY gak..hehe..ira..nak gambar lagi..hehe

EraIrani said...

salam ira,

cmne wat veil nih?leh gtau x..yg bunga2 tuh.beli yg dah siap dah ke??saya nye veil tuk e-day xde lagi nih.:( kaler turqoise .susah sangat nk cari warna tu.rare.

anyway,nice veil from DIY awk tu:)

http://boxspacegurlz.blogspot.com

luvira said...

eralrani : hye, bunga2 tuh ira amik dari kain lebihan buat baju kawen...so ira cut n paste je..baru lar nampak cantik, nampak sedondong ;)

ira punye veil nih kaler turqoise, kalau nak sewa bagitau lar... ;)

EraIrani said...

yup.tgk kaler dah sama ngn baju tunang era ni :) orait3.klo era nk sewa, era contact ira ye...

norinaomar said...

eira,nak tengok veil putih awak boleh tak?
pastu nak beli boleh tak=)

chickenwing_08@yahoo.com

luvira said...

norinaomar : waa...sewa lew lar..kalau nak beli tak lew lar kot..sayang..sentimental value...

Anonymous said...

cmne nk emel u utk sewa veil?tq=)

eyenul said...

veil tunang tu sewakan tak?

luvira said...

saya sewakan...untuk detail nanti email saya ye...aienadhira@gmail.com

si kura-kura yang berpura-pura said...

hii...veil awak still available ke untuk disewa...thank