Friday, September 29, 2017

SHOULD I PUT ESSENTIAL OIL IN GLASS OR PLASTIC?

PLASTIK?
Selamat ke gune ngan ESSENTIAL OIL??

Haa, ira selalu dapat soalan macam ni...seelok2nya silalah gune botol KACA...kaca pon bukan sebarang kaca, kalau boleh carilah yang jenis botol kaca gelap macam warna amber tu...jangan plak g cari botol yang warna clear tu...

*Selain dari kaca apa lagi yang sesuai untuk essential oil??*
Haa, kite boleh jugak gune samada metal or aluminum or stainless steel ✌️

Tapi susahlah ira, semua nak gune kaca, anak main pecah bahaya plak..ada solution lain x??
Mcm ira cakap tadi, boleh gune bekas metal, aluminum or stainless steel...tapi ira paham xsemua bekas ni sesuai dengan kegunaan kite untuk diy essential oil tu kan??

Contoh :
Kalau nak buat serum, elok gune botol dropper with glass tube, sebab senang n mudah kite bak drop kat tapak tangan n sapu ke muka

Kalau nak buat face mist, sesuai pakai spray mist kaca sebab senang kite nak spray2 kan aje ke muka

Kalau nak buat balm, boleh gune bekas alumium...

Tapi kalau kite nak buat hand sanitizer?? Or spray ala2 febreze tu or spray utk bug repellent, or nak sabun mandi, macam xsesuai je nak gune kaca kan??mudah pecah kan??so x convenience kan??
Kalau nak gune jenis aluminum tu mcm susah plak nak cari kan??so bagi kes ini, kite boleh gunakan plastic ✌️

TAPI, ada syarat2 tertentu untuk gunekan botol plastik dengan essential oil ...apa syarat tu?jom tengok list kat bawah ni

WAJIB diluted essential oil dengan carrier oil or air...ini kerana EO yang pekat adalah 'panas'...so plastik itu boleh terhakis apabila direct kene EO...kalau xcaya, awak boleh drop EO direct kat plastik, kompem plastik tu akan berlubang 😱
make sure botol plastik awak tu tebal, JANGAN gune botol air mineral, ataupon bekas2 plastik yg nipis2 macam bekas dadih tu
cari PET (Polyethylene terephthalate
) bottle ...insyaallah selamat digunakan bersama EO
JANGAN gune straw untuk kacau air bersama EO...kompem cair straw awak tu 😂
kalau boleh minimumkan penggunaan EO dalam botol plastik, lebih2 lagi EO yang dikategorikan sebagai HOT EO (oregano, thieves) atau CITRUS EO (orange, lemon)
JANGAN gune cawan plastik bile nak minum direct eo + air...if nk ingest EO, make sure gune CAWAN KACA

Selalunye orang akan gune bekas plastik + EO untuk penggunaan yang tidak akan memudaratkan badan kite...so gune bekas plastik untuk tujuan yg biasa2 aje ✌️

Ok sekali lagi ira ingatkan, MINIMUMKAN penggunaan eo + plastic...if ada pilihan kaca or stainless steel so gune yang itu dulu 😍

Tak tau mana nak beli botol kaca or barangan DIY?jom follow ig @naturalby_alysa
Untuk pembelian YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL boleh terus follow ig : @ylbydolceryna ✌️

Love,
Eira Zainal
019-5205540


No comments: