Sunday, September 24, 2017

HOW TO USE ESSENTIAL OIL

Apa yang perlu kite tau mengenai ESSENTIAL OIL (EO)?
First thing, kene kenal jenis EO anda, samada ianya organic atau 100% pure eo??disebabkan ira salah sorang YOUNG LIVING DISTRIBUTER, so ira akan bercerita mengenai YL ✌️

Macam mana nak gune EO ni??
Ada 3 cara utk apply EO
1️⃣ aromatic
2️⃣ topical
3️⃣ dietary

Apa itu AROMATIC?
Aromatic ni umpama salah satu kaedah utk kite hidu aroma dari eo tersebut...so ada macam2 cara utk hidu aroma tu

✔️ kite boleh turn on diffuser...then hidu direct dari diffuser...letak je diffuser kat satu sudut then biarkan je dia untuk satu jangka masa ✌️
✔️ kite direct inhale dari botol...ok ni kaedah nak jimat 😝...rasa dah sipi2 eo tu, korang inhale je lah direct dari botol 😂
✔️ letak eo dekat nasal inhaller...pon sama jimat...letak dalam 3 drop kat wick, then tahan untuk 2-3 minggu bau dia
✔️ letak 1 drop atas tapak tangan, activekan eo then buat cupping kat hidung dan inhale dalam2 bau eo tersebut ☺️




Apa itu TOPICAL?
Topical ni salah satu cara untuk kite pakai direct EO kat badan kite...mcm ne cara dia??meh kite tgk list kat bawah ni 

✔️ pakai neat direct kat badan...samada awak drop kat atas tapak tangan then activekan eo...ataupon awak boleh sapu je direct or drop direct kat bahagian mana awak nak pakai
✔️ ada sesetengah eo yang agak "panas", so untuk eo yg cenggini selalunye kite akan diluted dengan mana2 carrier oil...antara cth carrier oil adalah v6 oil dari young living, coconut oil, olive oil, almond oil (ira ada jual pelbagai jenis carrier oil 😝) ...utk cara diluted boleh scroll gak post ira yang lepas2, ada ira explain kaedah untuk diluted eo ✌️

Antara tempat yang sesuai untuk kite pakai EO
😍 belakang tengkuk
😍 area temple (atas kening)
😍 tapak kaki
😍 tulang belakang
😍 pergelangan tangan

Ini antara 5 point penting untuk kite letak eo pada badan...or kite boleh massage satu badan menggunakan eo 


Apa tu DIETARY??
Kene diet ke bile pakai eo ni 😝
Eh xde lah...jangan salah paham ngan perkatan diet itu 🤗

Ok, kalau nak tau, EO YL ni boleh ditelan...insyaallah selamat sebab semuanya berasal dari pati tumbuhan 100% tiada bahan campuran lain...tapi tapi tapi, kene make sure yg awak telan tu ada EO YL, kalau EO dari brand lain ira xsure ye boleh makan ke x...so kene tengok ingredient n brand EO masing2…😍
Tapi kene gak tengok EO yang awak telan tu, tak semua EO YL boleh ditelan…haaa, so yang nih kite ajar topik lain pulak...

Ada beberapa cara utk kite telan EO tersebut
✔️ drop ke dalam air...tapi make sure awak gune CAWAN KACA 
✔️ drop dalam VEGE CAPSULE..cara ni lebih mudah...n senang di telan ala2 ubat 😎
✔️ titis bawah lidah
✔️ drop direct dalam makanan/minuman

So jangan risau kalau anak anda termasuk mulut ke...sbb eo yl adalah PURE EO dari tumbuh tumbuhan ☺️

Ok, kalau ada yang xpaham...nak consultation 1 to 1, boleh je terus direct whatsapp ira...ira akan consult sebelum awak beli...mana yg sesuai atau x dengan awak...✌️
SHARE & LIKE post ini dan terus whatsapp ira untuk pembelian barangan young living 😍

Untuk consultation & pembelian YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL boleh terus follow ig : @ylbydolceryna ✌️
Untuk pembelian barangan DIY boleh ke ig @naturalby_alysa

Love,
Eira Zainal
019-5205540

FB PAGES : NATURAL BY ALYSA

No comments: