Friday, January 24, 2014

Sakit itu penghapus dosa

Assalamulaikum,

Tetibe je diberi kekuatan untuk menaip pagi ni...xbukak lappy pon,juz menaip di hp...so mayby setting akan lari sikit...

Kami sekeluarga diserang virus demam selsema n batuk...
Semuanya bermula dari jelan kot...sebab balik je dari langkawi,badan dia memang dah start panas...so terus g klinik ari ahad tu...dia makan ubat mcm biasa...

Aku n alysa masih sihat...xde patanda akan diserang virus...lagipon cuaca dilangkawi memang sangat2 panas...tapi walaupon panas,tetap berangin...aku suke...owh,entry g langkawi xbuat lagi,sebabnye gamba still xtransfer,so yg tu nanti cerita dilain entry..

Hari selasa,alysa start selsema..aku ingatkan selsema biasa yg xkan melarat...disebabkan alysa sangat sangat sangat susah untuk makan ubat,so aku xbagi dia ubat...juz gune kaedah teadisional...sapu kunyit hidup atas batang hidung dia n sapu vicks kat dada n tapak kaki dia...selalunye keesokkan hari tu hingus akan kering dengan sendiri,tapi kali ni tak...

Hari rabu,aku dah start rasa sakit badan..tapi sayang nak mc sebab pk minggu depan nak cuti panjang raya cina kan...so kalau boleh aku xmo la abiskan cuti aku sia2 je utk bulan ni...rugi ooi,ni baru jan,aku punye kuata mc ada 22 hari je...in case nanti2 bulan2 yg akan datang aku sakit teruk ke mcm ne kan...so aku gagahkan diri ke opis macam biasa...

Sampai je opis aku perasan yg aku dah start selsema...nasib baik aku ada tisu sekotak...so xde masalah sangat...teruskan bekerja,tapi badan makin lemau...suasana persekitaran aku rasa sejuk sangat2 sampai menggigil2...hingus plak meleleh macam paip bocor,xboleh nak kontrol langsung...bersin pon xhenti2...so dlm kul 11 tu aku dah xtahan...di lari sekejap kononnye nak tdo kat dalam bilik rehat...

G bilik rehat...langsung xboleh tdo sebabnya badan makin sakit n aku rasa aku dah start demam...dalam kul 12 tu mmg tahap dah xboleh nak bertahan lagi...

Call jelan mintak tolong dia amik secepat yang mungkin sebab aku mmg da xtahan tahap max...

Aku xjadi tdo,balik tempat duduk gagahkan diri sambung kerja yang tertangguh...rasa mcm lambatnya masa berlalu...

Kul 2 jelan baru sampai,dia bz,so xboleh nak amik cepat sangat...so balik terus g klinik...

Ya allah,menunggu dekat sejam...bile badan tgh sakit,rasa sejam tu macam 5 jam...sangat2 menguji kesabaran...bile tiba giliran aku,check suhu dah 39'c... Patutla badan sakit sangat...demam pon dah tinggi...
Tapi disebabkan aku pregnent,so doc tak bg antibiotik / ubat yang kuat2...

Balik rumah makan ubat n kononnye nak berehat nak tdo...
Tapi aku xboleh nak lelap mata langsung...kalau lelap pon dalam 5-10min...pastu aku tersedar...bile badan n tekak terlalu sakit tambah plak hingus meleleh xberenti2 mmg buat ko rasa xselesa sampaikan xboleh nak tdo...

Nasib baik jelan buat keputusan nak balik umah ibu...so alysa lebih terurus n ramai orang boleh jaga...nak harapkan aku waktu tu memang tak la...dok bekurung je dalam bilik...xnak gangguan dari sesapa pon..

Aku langsung xboleh nak tido...langsung...sampaikan satu tahap,kul 5 pagi aku kejutkan jelan...suh gosok belakang badan aku...rasa sakit yang amat2...mcm kene cucuk je rasanya...sakit tekak yg teramat2 sampai suara aku hilang...
Aku xmenangis,tapi air mata sentiasa mengalir,maybe sebab panas dalam,so automatik air mata akan keluar...

Jelan bangun,urut belakang...buatkan air milo secawan,bagi aku makan ubat, pastu kalau xsilap aku,dalam kul 6 lebih tu baru aku terlelap sendiri...

Aku makan ubat ikut time,tapi maybe demam aku teruk sangat,dos ubat yg doc bagi xkuat,so makan ubat pon macam xde pape effect...

Hari khamis
Seharian aku tdo je kejenye...mmg sangat2 xlarat nak bangun...

Mlm khamis tu,aku rasa mcm xde perubahan,so jelan ajak g klinik lain plak...bawak alysa skali sbb suara dia pon dah serak2 and dia pon dah start batuk...cumenye alysa xdemam...juz batuk n selsema..

G klinik malam tu,doc check suhu aku dah turun 37'c...so dah xdemam sangat la...dia bagi ubat,balik tu aku makan ubat dari klinik baru..

Malam tu aku boleh tdo lena..

Hari ni
Hari jumaat..
Aku mc lagi sebab semalam doc dah siap2 bagi mc kat aku...
Bangun subuh tadi,badan still sakit2...
Suara dah hilang
Batuk n selsema still ada
Tekak still rasa perit
Tapi alhamdulillah demam dah kebah..

Hopefully hari ni or esok boleh recover sepenuhnye...dah lama rasanya xsakit teruk mcm ni...selalunye demam biasa2 aja...xde la sampai mc 3 hari...

Alysa pon nampak mcm dah ok,tinggal batuk je, and suara pon dah serak2 alar2 rock star...tapi budak tu walaupon sakit still boleh bermain macam biasa...huhu

Laki aku cakap,lagi susah jaga aku dari jaga alysa...sebabnye aku ni lembik,asal xtahan je mulalah aku nak menempel kat dia...suh urut la suh ini la suh itu la...hihi,alor,masa ni la time nak manja2 kan...

So sampai sini saje lah entry panjang tanpa gamba kali ini...doakan kami cepat sembuh ye...terima kasih atas doa kalian...

Owh,last but not least...



Alysa xbangun2 lagi...tido pon ada gaya tauuu...

K bye
Assalamualaikum

3 comments:

Nikiysa Ayu said...

haha gmbar pon jd besor sbb gne fon update blog. cpt sihat along! kalau melarat lagi check up hospital skg musim denggi.

ameris said...

Eira, ciannya. Akk xtau pun eira x sihat..
Jaga diri yer. Rehat.

ameris said...

Eira, ciannya. Akk xtau pun eira x sihat..
Jaga diri yer. Rehat.