Tuesday, February 8, 2011

day 2 - korea

assalamualaikum


haih, sejak akhir2 nih semakin malas sangat2 nak update blog..tak tau lar nape..
asyik upload gambar, pastuh save as draft



padahal banyak sangat nak dikongsikan bersama
banyak benda yang nak dicerita




tapi maybe 2 minggu terlantar sakitkan,
so memang tak de mud langsung nak ngadap lappy

ok lar, jom kite sambung cerita korea hari tuh

day 2 - 3 jan 2011

wah, first time nak breakfast kat korea..hehehe, excited ok, sambil2 tuh berdoa dalam hati, mintak2 ira lew telan makanan tuh




sampai je kat cafe, tengok2 ada 'nasi lemak korea'
hehehe, bukan lar nasi lemak exactly


so first breakfast, kami semua disajikan dengan
1. air orange juz
2. telur puyoh
3. nasi
4. kimchi kobis
5. sayur
6.sup kosong




kalau korang seme nak tau, ira makan telur puyoh n sup kosong ngan nasi je..tapi habis tau..huhuhu, so tak de lar perut ini menderita kelaparan


ok, hari first day kat sini, kitaorang tak keluar dari universiti, sebab kene dengar ceramah2 yang tak berapa best untuk di dengar..
iye lar kan, dah nama pun g student exchange program, bukan nye nak g melancong bersuke ria..so tahan je lar telinga




tgk tuh, siap dia dah tentukan tempat lagi..so tak lew nak pilih2 ikut suka..dah siap ada nama tau kat atas meja..


hah, buat pengetahuan semua, orang korea nih tak berapa reti berbahasa inggeris..so memang agak susah lar gak nak communicate ngan dorang


sedangkan professor dorang yang bagi lect tuh pun, first time bagi lect in BI...so memang mengantuk lar sangat bile kitaorang tak bape paham ape yang dia terangkan kat depan..
setelah abis sesi ceramah semua, time untuk melawat kawasan universiti




ok lar, jom ira kongsikan sikit ilmu2 yang ira dapat dari korea..sharing is caring kan..
hahaha, tetibe macam rasa tgh buat report lawatan harian je..


ok, memula kitaorang di bawa ke ONE STOP SERVICE CENTER
kirenye nih seme alar2 macam bilik HAL EHWAL PELAJAR kite lar kot,kire semua maklumat pelajar ada kat sini




ok, nih part yang paling best


kat universiti nih, disediakan satu pusat khas untuk orang yang selalu fail untuk interview kerja
contohnye :
ira nih selalu sangat tak dapat kerja, g interview pun selalu gagal, so ira pegi lar kat UNIVERSITI KONYANG (KYU) untuk mendapatkan bantuan

dekat sini, dia bolew kaji kat mana weak point kite semasa interview..ada 5 step
jom kite tgk ape dia 5 step tuh..tapi gamba macam tak lengkap lar ikut step2 yang ada..kite tengok ape yg ada je lar ehh





1. bilik interview individu
memula interview dengan PC je..ada web cam kat situ, and konon2 ada orang tgh interview kite..so kite kene jawab lar antara soklan2 yang diutarakan..

2. bilik individu berkumpulan

yang nih plak, dia akan masuk secara berkumpulan, so sekali masuk dalam 3 ke 5 orang..
ada real interviewer kat depan, and ada web cam yang akan rakamkan aksi kite masa ditemuduga


so masa kat sini nanti kite dapat tahu kat mana kelemahan kite, samada dari segi percakapan, gaya duduk or benda2 lain lar yang buat kite gagal dalam interview




3. ira tak tau ape nama bilik nih, tapi kat sini plak dia tunjuk cara2 untuk duduk, cara2 berpakaian, cara2 berinteraksi semasa ditemuduga



yang pentingnye, bagi dorang, kalau pakai skirt pendek tuh maknenye formal..kalau pakai seluar maknenye informal





4. hah, masa kat bilik nih, dia ada cermin besar, pastuh berlatih berjalan ikut garis lurus tuh..alar2 model gitu



5. masa step terakhir nih, ada satu bilik khas, tapi ira tak amik gamba plak, dia akan buat rumusan kenapa kite gagal dalam interview


memang best lar tempat nih.. ;)






ok, dah nak petang, ape lagi, jom kite bergambar dulu, lepas tuh dah lew buat aktiviti bebas



owh, kul 7 petang sampai kul 8 malam ada kelas bahasa korea supaya memudahkan kami berkomunikasi ngan pelajar dorang



kelas korea memang best, ditambah plak ngan cikgu dia yang hensem..hehehe...



opppsss, masa kat kelas nih tak amik gambar pun, so tak dapat lar nak di kongsikan kat sini



ok, nanti kite sambung hari ketiga kat korea lak ye..



buibye

No comments: