Thursday, May 21, 2009

FITNAH

hari nih bos aku tak de..bermakne...MERDEKA!!!!!
yea..happy hour...lalalala...so aku pun random search lah kat internet nih n aku terjumpe satu artikel...aku pun teringat satu cerita n terfikir nak citer kat sini...

FITNAH

satu word yang bagi aku amat kejam..orang yang buat fitnah nih boleh menyebabkan manusia bersangka buruk kepada manusia yang lain...sedangkan rasullah pun pernah berkata


"memfitnah lagi besar dosanya daripada membunuh"


aku ada sorang kawan, dia dah kawin, n dorang nih dah ada anak..tapi tetibe, satu hari, ada sorang pompuan call membe aku nih, cakap husband dia ada pompuan lain..mcm2 lah dia cakap pasal husband kawan aku nih..selalu keluar minum n makan ngan pompuan tuh,pastuh buat kerja sesama, pergi main bowling sesama dan macam2 lagi lar...so kawan aku nih pun percayalar cakap perempuan tuh..

hati perempuan mana yang tak kecewa bile dengan husband dia ada pompuan lain..kawan aku dah mula pk bukan2..semua cakap husband dia, dia dah tak nak percaya..aku pun tak tau mcm mana nak bagi nasihat..so aku hanya mendiamkan diri...

tapi husband dia ada cerita kat aku, dia ikhlas sayang wife dia..tak pernah sedetik pun terlintas kat hati dia, nak cari pompuan lain or kawin dua..dia sayangkan wife dia n family dia..dia pun ada mengaku kat aku, memang betul dia ada keluar ngan that girl, tapi juz as a fren, lagipun kalau keluar bukan berdua..selalunye mesti ngan orang lain selain dorang...husband dia kata semua tuh fitnah, n aku ada nasihat jugak kat dia...kalau dia betul2 sayangkan wife dia, juz tunggu n sabar..SABAR tuh amat penting..perempuan memang akan mengamuk kalau dapat cerita mcm tuh, so ape pun yang berlaku, husband dia kene sabar..explain betul2..buktikan yang dia tak bersalah..
ending cerita aku tak tau, tapi aku dapat tau, dorang sekarang dah ok..maybe memang betul semua cerita tuh fitnah..aku pun tak nak tanya ape2 kat dorang pasal nih, takut dua2 ada simpan dalam hati lagi ke..

korang seme penah tak terjadi situasi mcm nih?
ape korang nak buat kalau benda nih jadi kat diri korang, or jadi kat membe korang or jadi kat family korang sendiri?

moral of the story, kadang2 benda yang kecik mcm nih pun boleh runtuhkan rumah tangga orang...janganlar memfitnah orang kalau kite sendiri pun tak tau cerita tuh betul ke tak...

kes mcm nih pernah gak terjadi kat officemate aku..so, bagi mana2 perempuan, kalau dapat panggilan telefon macam nih, jangan cepat ,melatah..cuba tanya betul2 ape yang terjadi..selidik dulu..jangan diikutkan sangat emosi..memang betul cakap orang, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul...so..faham2 jelar...

oklar..sampai sini aja cerita aku...n i need ur comment from u all if korang berada di tempat aku, ape yang harus aku buat or bagi nasihat kat membe aku tuh???

TQ

1 comment:

NurulHayatiNordin said...

Fitnah~!!!

Apa yang boleh katakan mengenai fitnah ni? Hmmm jauhi diri anda dr melakukan fitnah atau pon yg boleh mendatangkan fitnah. Dua2nye mempunyai maksud sendiri..
fikir2 lah ;)

Hmmm yat nak share something here.. sedikit masa lalu, pernah la kena fitnah.. tp xderlah kes besar mcm citer diatas tuh, tp keadaan pada ketika itu , mmg sedey sangat2.. masa tuh Allah yg tahu betapa sedihnye hati ku..bila dpt tahu je citer "kefitnahan" tu, mmg x leh nak focus on my study n my fyp.. yat anggap sume tu dugaan dlm hidup.

Memula tuh mg ada perasaan dendam kat org yg buat fitna tuh, tp bile fikir2 kan balik.. xperlu la nak berdendam, even hati mmg ni geram gile..ape yg yat buat ialah doa byk2 setiap kali solat memohon ketenangan n buat solat hajat.
Itu sebaik2 cara kita dalam menghadapi dugaan ini.

Tulun jgn buat fitnah, tak dapat ape pon kalo wat fitnah ni..menambah dosa je yang dh mmg tertambah..haha