Wednesday, May 4, 2016

review : mee bandung mak pon

salam korang…

haa…ari tu masa geng GBSB buat family day, aku ada dapat PES MEE BANDUNG MAK PON ni…
aku nih idok lew gemar sangat nak masak2 bende2 yang leceh nih…hahaha…n sebenarnye aku tak penah terlintas pon nak masak mee bandung ni seumur hidup aku..

tetibe masa family day ari tuh aku tgk ada pes mee bandung nih dalam goodies bag lah..
kononnye nak terus letak dalam almari je lah, nanti aku bagi lah sesapa yang rajin masak tuh…aku dok pikir renyah sangat nak masak dia…sekali bile aku baca cara2 nak masak tuh, perghhh, senang gile…

terus tak jadi nak bagi kat orang…baik telan masuk perut sendiri kan…hahaha..

so 2 minggu lepas, kebetulannya makcik aku kata nak datang umah…
berialah aku nih masak mee bancung nih, last2 dia kata tak jadi datang plak…haih, memang nak kene tau…pastuh kononnye aku rasa macam banyak sangat, kot2 tak abis nak bungkus bagi jiran sebelah, alih2 aku makan makan last2 abis…huhu..tu maknenye sedap lew tuh..

so meh sini aku bagi resipi yang super senang sangat nak buat nih...



memula ko rebus je daging ke tulang ke…rebus sampai empuk…tapi kalau korang tak makan daging ke, korang nak tukar lauk lain pon boleh je rasanya…ikut selera tekak korang lew


pastuh amik perencah mee bandung tuh, korang masukkan dalam air rebusan tadi…klu korang xde daging, just rebus perencah nih je lah…huhuhu


bile dah masukkan perencah tuh, perrgghhhh, harum semerbak bau dia…
korang dah tak payah nak tumis banyak ke, nak masuk pape lagi, just masukkan perencah tu pon memang dah terasa sangat dah segala mak nenek udang kering, belacan, bawang cili dia seme tuh…



macam aku nih, aku letak udang, daging, sotong pastuh dah nak masak tuh, letak garam sikit, pastuh masukkan sawi, pastuh pecah telur..pastuh tutup api..




taraaa…dah siap…senang kan??
tuh la, aku dah cakap, senang gile, korang tak mo caya…

pastuhkan, makan plak ngan bawang goreng dari projek niaga nih..
perghhh, lagi terangkat weh…
memang krup krap terasa bawangnya itu…

adik aku tak makan bawang weh, tapi tetibe dia boleh suke, siap suh aku order lain untuk dia, nak bawak balik asrama makan ngan megi…adeiii…

so korang kalau nak order BAWANG GORENG boles contact


ataupon korang direct boleh g terjah blog owner dia nih




ok, ni plak kalau korang nak g beli perencah mak pon nih,
boleh tgk kat name card atas ni..

or boleh g tgk kat ig : jjmakpon_official


tapi hari tuh yang jadi sponsor utama dua produk atas nih ialah min..
tq min, tanpa ko aku tak dapat merasa mee bandung yang sedap nih...


No comments: