bahan-bahannya :
1. bahagian ayam tulang temulang
2. air
3. daun saderi
4. halia
5. bawang putih
6. rempah 4 beradik
7. daun bawang
senang je, masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam periuk, air letak sampai penuh...kemudian rebus sehingga air tinggal 1/3 daripada jumlah air yang asal...tinggal je kat atas dapur selama 3-4 jam...lagi lama lagi bagus...owwhh, ada aku baca, kalau nak letak cuka pon boleh, tapi aku tak letak lar plak...
so kalau nak buat sup ke, bubur nasi ke, boleh la masukkan stok ayam sebagai bahan perasa...supaya lagi sedap...alar2 kiub pati ayam knorr gitu :)
2 comments:
oh..memang wat cm perasa la ehh.. cm bestt
alhamdulillah...memang ngah nak cuber buat stock ayam ni tuk qaleef...bubur kosong die macam tak suker pulak..terus jumpe resepi n care nak buat..mekaseh yer dear..:)
Post a Comment