Thursday, November 1, 2012

menu : stok ayam

opppsss...ramai plak yang tanya, ape tuh STOK AYAM??ok, meh kite share cara-cara untuk buat stok ayam :)


bahan-bahannya :
1. bahagian ayam tulang temulang
2. air
3. daun saderi
4. halia
5. bawang putih
6. rempah 4 beradik
7. daun bawang





cara-caranya
senang je, masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam periuk, air letak sampai penuh...kemudian rebus sehingga air tinggal 1/3 daripada jumlah air yang asal...tinggal je kat atas dapur selama 3-4 jam...lagi lama lagi bagus...owwhh, ada aku baca, kalau nak letak cuka pon boleh, tapi aku tak letak lar plak...



lepas air dah kering, tapis semua bahan2 tuh, amik air je...simpan dalam cube dan bekukan...boleh tahan selama sebulan :) tapi aku selalunya punye tahan seminggu je, pastuh abis...hihi...:)



bahan2 yang telah ditapis tuh boleh la dibuang...ayam tuh, aku selalu bagi kat kucing...sayang plak nak buang kan...nak gune balik bukan ada zat pon, sebab segala pati dah diambil...so rasa pon macam hampas je...

so kalau nak buat sup ke, bubur nasi ke, boleh la masukkan stok ayam sebagai bahan perasa...supaya lagi sedap...alar2 kiub pati ayam knorr gitu :)



selamat mencuba..happy cooking :)

2 comments:

Cik Puan Tqah said...

oh..memang wat cm perasa la ehh.. cm bestt

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah...memang ngah nak cuber buat stock ayam ni tuk qaleef...bubur kosong die macam tak suker pulak..terus jumpe resepi n care nak buat..mekaseh yer dear..:)