Saturday, March 31, 2012

anak?

kalau nak cerita pasal anak, memang tak abis...rasanya sejak hari pertama anak lahir, semuanya berkisarkan tentang anak...skang gosip2 pon pasal anak...maklumlar, dah jadi mama kan??

korang ingat senang ke nak jaga baby??buatnya ada jenis sesetengah budak yang nak meragam jea 24 jam...tak tau dia nangis sebab pe...seme dah buat, bagi susu dah, tukar pampers dah tapi still nangis...kite pon bukan paham bahasa baby...so hadap je lar...perkara2 macam ni yang akan membuatkan ibu2 dalam pantang akan stress...lebih2 lagi kalau dia pantang sorang2...lagi stress...

pastu nak kene berjaga malam...first 3 day aku macam tak bape kisah sangat bangun tengah2 malam, sampai tersengguk2 menahan mengantuk...tapi lepas seminggu tuh aku start jadi pening kepala sebab alysa tak mo tido malam...asal kul 2 pagi jea dia celik mata, tak mo tido sampai kul 7 pagi...ko ingat larat ke ari2 macam tuh...haih,penat2...tapi bile ko tengok muka anak ko, otomatik hilang penat...sejuk jea rasa...

pastuh time mandi, aku rasa sejak aku jadi mama nih, macam mandi kerbau je, hohoho...mana tak nye, mandi nak cepat aje, takut alysa tersedar dari tido...kene mandi time dia tido jea, kalau dia tak tido susah gak, nanti sape nak jaga...yelarkan, aku dok umah sengsorang...huh, so mandi basah seme pakai sabun, bilas...dah siap...tak ke mandi kerbau namanye tuh...kekadang tgh2 syok buh sabun dah dengar alysa menjerit...adoiii...tapi bile tengok je muka alysa, terus ilang rasa nak marah...hahaha...

nasib baik lar, alysa sekarang dah tak de perangai sangat, maybe masa 3 minggu pertama je kot dia macam tuh...skang nih dia nangis time nak susu, bagi susu main2 jap letak atas katil tido...tapi kalau time dia tak mo tido, tak payahla pakse dia tido, kompem dia bukak mata sebulat2nye...ko dodoi lar lagu ape pon, dia buat derk jea...masa nih dia nak ira sentiasa ada ngan dia...nak berkepit jea...kalau ira ada dekat ngan dia tak de masalah, dia main jea sengsorang...tapi kalau alysa tak nampak ira, kompem2 menangis...maybe takut kot dok sorang2...so masa ni agak susah la nak g mana2...


tak pe lar alysa, asalkan awak tak banyak ragam sudah...bagus anak mama nih...gud girl :)

anak korang plak macam ne??banyak perangai tak??

1 comment:

PUAN SUE said...

lebih kurang jgk kite ni..hehe..tang mandi kerbau tu mmg lah..hehe