Tuesday, March 27, 2012

susu ibu??

alhamdulillah...syukur padamu YA ALLAH kerana KAU kurniakan aku susu yang melimpah ruah...

kadang2 macam tak percaya pon ada, orang pon macam tak pecaya, badan kurus kering...cik B plak kecik cenonet jea, tapi susu banyak...alhamdulillah, rezeki untuk alysa...ramai macam terkejut bile aku cakap aku fully breastfeed...masih tak campur ngan mana2 susu formula...bukan nak riak, tapi aku memang bersyukur padaMU, harap2 susu ini kekal melimpah ruah sampai alysa umur 2 tahun...amin..doakan saya ye kawan2 :)



ni antara khasiat yang anak kite dapat kalau kite susukan dia...so ape lagi??mari bersama2 kuatkan semangat untuk susu anak kite :)
skang nih tengah gigih mengumpul EBM untuk princess ALYSA...sebagai bekalan masa kat rumah pengasuh...ira start kumpul susu mulai 1/3/2012 lebih kurang a week after deliver alysa...first time perah susu rasa teruja gile...haha...tu pon nasib baik my best fren, pja bagi pinjam dia punye pam susu...nak harapkan pam susu pureen yang sedia ada kat rumah ni langsung tak membantu...so keesokkan harinya, terus suruh hubby g beli peralatan untuk menyimpan susu...:)



so skang nih ira gune madela harmony...ingat after naik keje nak amik madela FS kalau kewangan mengizinkan (mintak2la bonus dapat bulan 4 nih)...seronok mengepam kalau makin lama makin banyak susu...ira skang nih b4 tido mesti cari info pasal susu ibu...daripada yang tak tau ape2 pasal susu ibu n cara nak handle EBM, skang da pandai sikit2...tapi still masih belaja...

bagi mengelakkan pengasuh alysa konfius or tak tau macam mana nak handle EBM, ira dah siapkan step by step ape yang perlu dibuat untuk panaskan susu...ye lah, b4 nih dia handle susu formula jea...takut tersalah plak kan masa nak panaskan susu untuk alysa...opppsss, actually bukan ira yang buat step by step nih, ira dapat dari kenalan di FB...so ira edit mana2 yang patut jea...so kepada sesiapa yang rasa2 nak jugak bolewla mintak kat ira...juz tinggalkan email kat ruangan komen...insyaallah ira akan email ibu-ibu yang memerlukannya...sharing is caring kan :)

so until here, daaaa....



25 comments:

Wawa said...

bestnye...hope boley jd cam ira susu melimpah ruah...cuak gak tkde susu ni...huhu..

qasehqaleef said...

wah. tahniah.. nak jugaklah step2 tu ira. ni emailnye. joeayu1986@gmail.com ~~ thanx. semoga usaha murni ira utk full bf berjaya hingga alysa 2tahun..

('',)pzAEdy~ said...

wahhh best2...semoga rezeki baby alysa murah. amin

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah...saye pon harap nanti ade banyak rezki susu macam kamu..:)

farhana said...

ira, nak tahu gak camne step pasal bf ni..ira email kat sini farhana_aquarius@yahoo.com (saya silent reader ira je, takde blog pun..hehe)

luvira said...

ira da email...klu xdpt bgtau yea ;)

Anonymous said...

sy mao juga: unsend_175@yahoo.com

tenkiu ira! :)

Lyana MK said...

alhamdulilah..yana pun masih fully bf kt baby !! :)

ReYNa said...

nak jugak boleh?hihi.
ni email: ladywrinna@gmail.com
nnti email ye..thank u so much..mmg cari step2 nak handle ebm nk bg kat babysitter.

P . J . A . A . M . I . R said...

best of luck mama ira.. happy brestfeeding!! :)

jaja_norliza said...

tahniah ira...x sume ibu bertuah mcm ira...alhamdullillah...

sufiza said...

salam..wah best yerr email kat sy juga yerr tq nhafizan82@gmail.com

hafizerna said...

ira..nak jugak..boleh x ira email kat erna?

ernanordiana.z@gmail.com

thanks ira :)

nazliahnazeer said...

Alhamdulillah murah rezeki. nk jgk tolong emailkan. :)
nazliahnazeer@yahoo.com
thanks yea..

Anonymous said...

salam..sy silent reader..boleh dptkn jgk step tue? :).sorry xde blog jgk.huhuu..

Anonymous said...

alamak..lupe plak nk bg emel..nrlfana@yahoo.com..tenkiu :)

MiSS NaDieYA said...

i nak jugak..boleh olong email kat i?...
nurhanadia@yahoo.com

MiSS NaDieYA said...

i nak jugak step tu..boleh email kat i??
nurhanadia@yahoo.com

Anonymous said...

salam. harap dapat emel kat saya juga quicky_06@yahoo.com.
Thanks

Nadt said...

Salam. nak jugak. emel kepada saya ye. didie_kawaii@yahoo.com

Thanks a lot.

mar mohd tajul ariffin said...

salam. email kat saya juga boleh? mariatulafida@gmail.com

Anonymous said...

Nk panduan juge boley? Email adila_libragirl@yahoo.com tq eira

ummi si Anis said...

saya nak jugak step by step tu..nak buat guide kat pengasuh harap boleh share eh..tq.
email kat zaiasnani@gmail.com

adywanie said...

wow bestnyer susu ira banyak..wani nak step tu bole tak..email : adywanie@yahoo.com

adywanie said...

saya nak jugak step tu bole..email me adywanie@yahoo.com