Thursday, June 12, 2014

detik kelahiran afryna part 2

ok, jom kite cepat cepat sambung cerita dari entry nih sementara anna tengah tido nih...
kang kejap lagi tgh sedap2 aku menaip kang tetibe time tu la dia nak eh oh eh la..macam macam hal...

aku tgk jam...kul 10 malam...
nurse masuk...
nurse check result CTG memang tak de langsung contraction...
so nurse kata nak check jalan atau dengan nama lain VE test...

aku dok seriau bile tang VE nih...sebab masa alysa dulu aku ingat lagi, sakit nye la hai...ngilu aku rasa...so kali nih aku memang takut sangat la...

nurse suh tarik nafas dalam dalam...aku baca bismillah, tarik nafas...tetibe je nurse cakap,
"puan, bukaan dah 3 cm ye"

eh..eh...dah ke??terkejut kejap...sebab aku tak rasa pape sakit pon..tetibe je nurse kata dah bukak 3 cm...fuh, pandai la nurse nih check jalan...alhamdulillah...

aku pandang laki, laki pandang aku...jalan dah bukak, maknenye??dah nak bersalin lew aku nih...memang jangan berangan la nak balik umah plak kan...

nurse tanya lagi : "puan nak check in wad or nak stay dalam LR?"

laki aku mintak wad bilik sorang, kalau ada wad bilik sorang kitaorang nak proceed check in wad la...kalau xde stay in LR...alhamdulillah, nurse g check n cakap ada...so aku terus siap2 g wad lew plak...




dah sampai bilik kan...baru la selesa sikit...masa duk dalam LR tuh rasa seram sejuk je...sunyi je...nih dalam wad kurang2 ada gak TV, so boleh la aku lepak tgk ABP masa tuh...so bagitau mak aku, dah kompem2 tak boleh balik nih...sebab jalan dah bukak...aku teringat plak kisah masa lahirkan alysa...
lebih kurang je aku rasa...

so aku bajet petang ahad lew baru aku bersalin nih...aku dok seriau nak layan sakit contraction nanti...masa alysa dulu aku rasa separuh mati rasanya layan sakit contarction start dari kul 3pg, sampailah kul 7 malam esoknya tuh baru aku bersalin...

kali nih, aku doa2 sangat sangat agar ALLAH permudahkan proses bersalin n kurangkan rasa sakit aku...hari2 dalam solat, doa aku sama je... aku mintak 2 bende tu je... alhamdulillah...memang kali nih ALLAH perkenankan doa aku tuh...syukur...

25 may 2014, ahad

kul 12 am...
aku rasa perut memulas2 macam nak berak...tapi, tak de plak rasa macam nak berak...so aku jadi kompius, nih sakit contraction ke sakit nak berak...sebab seingat aku sakit contraction lain, pastu nanti perut jadi keras keras...so aku assume tu memang sakit nak berak...huhuhu...

disebabkan perut aku mulas2, tapi tak nak plak berak, mka aku terus tido je...abaikan je sakit itu...
huhuhu...

kul 3am
aku tersedar sebab rasa sakit perut mulas2 yang amat sangat...g toilet, dok bertapa dalam toilet punye lama, tapi xde hasil...huhuhu...

dalam kul 4am...
aku memang dah xlew tido...sakit tuh datang dalam 15min skali...masa ni aku memang kompem dah sakit mulas2 tuh bukan sebab nak berak tapi memang sebab nak bersalin...sakit kali nih kurang sikit nak banding ngan alysa dulu...masa alysa dulu aku langsung xboleh nak jalan...nak berdiri pon xboleh...terlalu sakit yang amat amat...

kali nih sakit aku boleh jalan jalan pusing satu bilik...sempat lagi layan whatsapp kul 3 pagi tuh...sempat lagi google macam2...maam ne nak kurangkan sakit bersalin...macam ne cara nak push masa bersalin nanti...pastuh layan zikir nabi yunus kat you tube...bile sakit tuh datang, aku dah tak ingat dah zikir tuh dengan betul...so langkah terbaik, aku bukak you tube, berzikir sama sama...and its work.. :)

laki aku buat pe?
dok kroh kroh kroh atas kerusi tuh....tak larat kejut dah...tapi dia tido gak...hisshh, geram tol masa nih tau...

dalam kul 5am...
aku memang dah tak tahan sangat2...kali nih aku g toilet lagi skali, rasa nak buang segala2 bende yang tak patut dalam perut nih...lama gak aku bertapa sambil2 tahan sakit contraction dalam toilet...pintu toilet memang aku sengaja tak tutup, biarkan terbukak sikit, in case aku tak larat ke kan...sebab masa nih sakit contraction tuh makin kerap datang... dalam 5 min skali...

masa dalam toilet tuh aku rasa sakit yang amat sangat...terjerit jerit lew aku dok panggil laki aku...sebab aku rasa macam aku tak lew nak jalan...sakit sangat...laki aku datang pimpin g kat katil...terus panggil nurse...aku cakap aku dah tak tahan sakit sangat...

so nurse terus tolak aku g LR balik...nurse check jalan, dah bukak 5cm...nurse cakap dia nak bagi aku ubat tahan sakit...
dalam pada sakit tuh, sebab lagi aku tanya, nurse nak bagi ubat apa ye, kalau epidural saya tak nak...huhuhu...aku dah nekad, selagi boleh tahan, aku nak tahan...tak mo epidural...aku tanya dia nak bagi pethidin ke, tapi dia kata tak, dia bagi nubin..tah apa kenama tah...ejaan pon aku tak reti...n aku tak penah dengar pon pasal nubin tuh...aku tanya lagi nurse, ada pape effect ke kalau amik, dia kata nubin nih lagi low dari pethidin...so aku ok je lah...

pas nurse dah bagi ubat tahan sakit tuh, dia suh aku tido...jangan di tahan mata katanya, nanti aku pening lagi susah nak meneran...so aku ikutkan aje, sebabnya aku memang ngantok, tp tak boleh nak tido sebab sakit sangat2...

dapatlah aku lelap sekejap2...macam khayal je aku rasa...lapa pon ada, tapi perut aku macam dah masuk angin...dalam kul 7 am nurse datang lagi nak cek jalan, katanya dah 7cm...

lega aku dengar, proses bersalin kali nih sangat senang aku rasa...alhamdulillah...syukur ya allah...masa nih contraction aku datang makin kerap n makin lama...memang masa nih dah tahap menangis je kat laki...dah tak boleh tahan oiii...mak bidan pon cakap aku strong contraction...

dalam kul 8 am..
laki suh makan dulu...ada telur separuh masak...
dalam ati memang nak sangat makan, sebab aku tau nanti aku tak de tenaga nak meneran...tapi bile aku bau je telur tuh, aku nak muntah...so aku tak jadi makan...laki pakse, tapi aku memang tak boleh masuk makanan langsung...

kul 9am..
sakit makin menjadi2...aku dah mula terasa macam nak meneran...cakap kat nurse, aku dah rasa nak meneran nih, macam ne nak buat...nurse check jalan dah 9cm...pastuh beberapa minit pastuh air ketuban pecah...aku rasa sakit ngilu masa air ketuban pecah...banyak sangat melimpah2...terus nurse check jalan lagi, katanya dah 10cm...memang dah tiba masanya...

TAPI TAPI TAPI...
doc aku tak sampai sampai lagi oiii...
dalam pada aku menahan sakit nak meneran tuh, aku dengr mak bidan tuh membebel2 pasal doc tak sampai sampai lagi...padahal dah call doc dari kul 7 lagi...nih kul 9 lebih tak sampai2 lagi...
mak bidan kata tak pe, kalau nak teran, teran je...kalau doc tak sempat sampai, saya sambut baby awak...awak jangan risau...

memang aku meneran dua tiga kali...tapi tak lew nampak2 lagi kepala baby...mak bidan kata kepala baby duk atas lagi...aku kene teran kuat sikit bagi baby turun ke bawah...letih oii masa tuhh...dengan aku dah xde tenaga sebab xmakan...pastuh plak perut dah masuk angin...boleh plak masa nak meneran tuh, aku nak termuntah...haih, dah satu hal mak bidan dok berlari amik bekas plak...klaka pon ada gak aku rasa masa tuh...tapi aku tak muntah pon masa tuh...letak je bekas tu kat sebelah...

dalam pada aku meneran tah apa gaya tuh, aku dah rasa terangkat2 dah punggung...haih, kompem koyak lew nih...tapi nak buat macam ne, bende tak lew kawal kan...tetibe je, mak bidan tuh kata, ok, dah nampak dah kepala baby...

TETIBE...

doc aku pon sampai...alhamdulillah, tepat pada waktunya...bile doc sampai, dia terus ajar aku cara meneran...masa nih aku semangat lew sikit...teran sekuat ati...tapi tak keluar gak baby...pastuh sempat lagi aku menjerit cakap "saya dah tak boleh teran...sakit" sambil berdrama air mata...adoiii, seksanya rasa nak meneran...sakit yang amat amat...rasa macam nyawa kat hujung kuku je oiii...

doc kata " last, awak teran sekuat hati"

aku tarik nafas, teran sekuat ati sampai tak cukup nafas...mencungap aku rasa nak curi nafas baru....pastuh aku dengar doc kata " ok nurul, rilex, saya dapat dah baby awak...tunggu ye saya nak keluarkan baby"

tah apa yang doc buat, godek godek pastuh aku dengar suara baby...ingatkan dah lega lepas tuh, rupe rupenya rasa sakit tuh still ada...pastuh aku dengar doc cakap : "tali pusat baby nih pendek je"


********** to be continue ....


aku nak sambung lagi cerita, tapi tetibe si alysa plak datang menyibuk nih...so berenti la dulu kat sini...entry nih pon dah panjang...nanti sambung kat entry lain plak ye...k bye





1 comment:

kausar said...

alhamdulillah...mmg beranak ni rezeki masing2. ada orang 2 jam baby dah keluar. ada yg sampai 12jam sakit, like meee.apapun yg penting mak n baby selamat...tahniah aien!