Wednesday, March 4, 2015

disebalik nama afryna


assalamualaikum,

semenjak dua menjak nih asek kene tengok gamba afryna je lah ye…
hihihi, maklumlah, excited jadi mama anak dua kan??

~AFRYNA~

selalunya sape yang bagi nama untuk anak korang?
laki or bini??

macam kes aku, memang aku la pilih…
pastuh tgk majority ramai samada suka atau tidak..

mula2 aku dapat tau aku mengandung…
tak tau pon anak laki ke pompuan…

tapi, aku memang suke sangat ngan nama AMARRA…
maksudnya yang kuat iman

kalau lelaki automatik akan letak AMMAR

pastu masa scan doc kata girl, so aku memang panggil ammara…
tapi tapi tapi

parent aku tak suke…katanya nanti anak aku kuat MARAH…sebab namanya AMMARA…
terus la tak jadi panggil baby AMMARA…

tuka lagi..
mak aku berkenan nama ADELIA

tapi aku tak bape bekenan, dengan alasan, dah ramai sangat budak2 nama adelia…
sebenarnya nama adelia memang sedap, lembut je bunyinye…tapi aku kureng berminat..

tetibe laki aku kata nak letak nama anak starting huruf N
lalu, dia sesuka hati nak nama NEDELYA
aku suke nama tuh…bunyi macam unik..
TAPI lagi, tak de maksud…
susah jugak kalau gini…
asal ada yang berkenan tapi tak de maksud la plak…
so reject lagi..

sampai lah musim cerita FROZEN mula berleluasa..
alysa pon gile frozen…start musim frozen memang aku banyak panggil alysa dengan nama elsa…

tetibe terdetik, nak letak nama adiknya ANNA..
elsa n anna
frozen in real gitu…hahaha..

so macam2 nama yang timbul
AYNA
AMNA
ANZALNA
ANNA

tapi, semua nama ada je yang tak kene,
ayna, dah ada nama sepupu aku namanya ayna,
amna plak, makcik aku tgh mengandung skang dah cop nama amna untuk babynya yang akan lahir tak lama lagi
anzalna??aku tak bekenan bile terbayang pelakon anzalna tu..

mak aku plak, memang dari start aku mengandung, dia dok la panggil baby AZRA…
berkenan sungguh dia ngan nama tuh..
tapinya aku n laki tak bekenan…so kompem la reject kan…
hahaha…

so sampai sudah, tak de nama yang lekat,
sampailah hari kelahiran baby..

aku tengok kulit baby, PUTIH KEMERAH MERAHAN waktu dia lahir..
sangat comel…

kitaorang seme panggil ANNA…
sebab tak de nama lagi kan…

sampailah hari ke5,
aku bukak buku nama2 islam tu, bukak je, terus nampak nama AFRYNA maksudnye putih kemerah merahan...huhuhu, tetibe tanya semua orang dalam umah SETUJU...

so esoknye, hari ke 6, laki aku pon terus laju2 ke JPN daftar nama..

AFYNA binti azlan :)


muka beberapa jam selepas dilahirkan


muka beberapa hari selepas dilahirkan




masa ni alysa excited sangat tau dapat pegang adik


amboi ko dik, menguap melampau2 sangat tu


ok, itu lah serba sedikit kisah nama si kecik nih...
now, afryna dah 9 bulan dah pon, tapi mama baru ada masa nak cerita disebalik nama afryna tu..
tak pe lah, lambat ke cepat ke, yang penting ada kenangan di sebalik setiap moment yang terjadi kan..


ps : anna yang kini tak seputih namanya...hahaha, kulit gelap macam mama...ekekeke







1 comment:

CikNaa said...

comel sangat nama anak2 ira.. pendek2 senang ingat..