Friday, February 27, 2015

Korea - day 1

Bismillah hirrahmannirrahim...

Ok, sapu2 dulu blog yang bersawang ni...alahai, rindunye la hai nak berblogging mcm dulu2...nak blog walking singgah umh kawan2 blogger mcm dulu2....

Ni skang nak dpt tgk blog sendiri pon susah la, lagikan nak jengah blog kawan2 lain....bznye ya ampun jadi mak anak dua ni...ekekeke...mcm la ko sorang je ada anak kannn????

Alar, skang ni mmg sangat2 limited time nak berblogging....ni cerita aku g korea tahun lepas...alhamdulillah perjalanan kami selamat pergi n pulang...

Jom kite mula cerita jelajah korea selama 9hari8malam... Aku xberapa nak janji lew samada aku berjaya atau tidak menghabiskan cerita aku kat korea ni...takut tersangkut separuh jalan je...kalau in case sangkut separuh jalan, harap memahami dengan kebizian yang melanda diri ini...

Day 1 - 10/10/2014

Kitaorang punye flight kul 8 pagi...so, seawal 4 pagi kitaorang dah gerak g klia2...first time ni nak boarding kat klia2...orang kata besar sangat, penat nak berjalan...lemah aku mendengarnya...huhuhu

Sampai airport lebih kurang jam 5, tergedik2, check in luggage dah kul 6...pastu singgah surau jap tunggu subuh, pas settle seme terus g boarding gate...alhamdulillah, elok je kitaorang lepas kastam, ada yang bawak kete dalam klia2 tu nampak lew aku laki bini mengangkut dua orang anak yang kecik ni, lalu dioffer utk naik kete tu....apa lagi, laju je ko aku naik...hahaha, xde la penat nak berjalan kan...selamat kaki aku...ni lar dinamakan tumpang rezeki anak anak...huhuhu...

Elok je kitaorang sampai gate, dok lepak 10-15min, gate pon bukak...lagi sekali, sebab kami bawak infant, maka kami diberi keutamaan untuk masuk dulu...

Hah, ni adalah pengalaman pertama afryna nak naik flight...maknye ni semput rasanya menguruskan dia...nak tau nape???afryna bukan dilahirkan untuk ikut kami travel merata dunia kot...huhu...naik je flight, dia dah start enjin dia tu...elok je kapal jalan dah makin kuat plak dia merengek...dan terus meragam malalak xmo berenti dari start kapal nak gerak sampailah lampu tali pinggang tu dipadamkan...ada la dekat setengah jam jugak dia melalak xmo duduk...aku plak jadi stress sebab orang kiri kanan dah pandang semacam, ada plak yang geleng2 kepala...aku rasa macam nak tumbuk je muka orang yang buat muka xpuas hati sebab anak aku meragam tu...gggrrrr....

Elok je lampu tali pinggang dipadamkan, laki aku terus bangun bawak afryna pusing satu kapal...abis pusing dia pon dah selamat tido...huhu, selamat la untuk beberapa jam selepas itu...

Alysa??? Dia mmg dari kecik dah biasa naik flight, so dia mmg xde masalah...rilex je main2 pastu ngantuk tido...

Perjalanan ke korea amik masa lebih kurang 6jam 10min...so ko bajet afryna akan tido selama 5jam direct???memang x la kan...dia bangun lagi sejam setengah sebelum sampai...mula2 tu dia ok, pastu dia start meragam balik...gggrrr, tapi aku paham, mungkin dia xselesa kot...sebab tu dia meragam...so aku sabar je la...pastu tau2 je sampai setelah berperang ngan perasan selama sejam lebih tu...

Kitaorang touch down lebih kurag kul 3 waktu sana...perbezaan masa??alar, korea cepat sejam je dari malaysia..contohnye kalau malaysia kul 2 ptg, korea kul 3 ptg...lebih kurang cenggitu la...

Sampai je, dah settle amik bag semua, terus g cari 7eleven...kenapa nak cari 7e??sebab kitaorang nak g beli T-money...apa tu T-money?? Alar, dia mcm kad touch and go la...senang nanti nak naik bas or train...kitaorang kan percutian bajet...semuanya sdn bhd...xmampu nak ikut tour agent..huhu..
So aku beli t money 30k won satu kad...dalam kad ada 27k won, kire duit beli kad 3k won...kalau korang dah abis guna, nanti boleh g pulangkan balik kad tu n dia akan return balik duit...tapi sebab aku xnak return, so kire burn la 3k tu...aku nak kad tu buat kenangan...huhuhu..

Disebabkan adik aku dah siapkan itinerary and cara pengangkutan apa yang perlu digunapakai masa kat sini, so semua kerja jadi mudah dan senang...kalau korang nak g jalan sdn bhd macam kami, sila banyak membaca sebelum kesatu2 tempat...cari semua ilmu sebelum pegi, jangan pakai redah je...nanti sesat susah plak nanti...tambah2 plak mcm korea ni dorang xberapa pandai english, so mcm cakap ayam n itik plak nanti...

Ada tiga cara utk ke soeul dari airport incheon..
1. Train
2. Taxi
3. Bus

Antara2 tiga tiga perkhidmatan pengankutan ni, aku pilih naik bus, seperti yg sedia maklum percutian kami percutian bajet so kami amik yg paling murah + senang untuk kesana sebab kami bawak 2 orang budak yang masih kecil...so memang kene pk banyak bende sebelum kemana2...


Kalau naik taxi kos lebih kurang 50k won...aku tak tau rate yang sebenar sebab aku xtanya pon kat pakcik taxi tu...ni pon dari hasil pembacaan aku je..satu taxi boleh naik berempat...kalau korang ada 4 orang je n bag xbanyak boleh naik taxi sebab harga xbape mahal bila dibahagi kepada 4orang...tapi mcm kitaorang, ada 5 dewasa, so mmg rugi kalau naik taxi sebab kene amik 2 taxi...so kami reject naik taxi..

Pengangkutan kedua naik train...ni pon ok gak, harga xberapa mahal mcm naik taxi, tapi masalahnye kene banyak tukar station...xberapa practikal untuk kami yang beranak kecil n bawak beg yang besar utk naik train pastu kene tukar tukar train plak nanti...so kitaorang reject jugak...


Lalu kami naik je bus...g je kat kaunter bas yang ada kat airport tu...pastu cakap korang nak g mana...mcm aku, aku dah survey awal2, hotel kitaorang tu kat area namdeumum market...pastu aku survey lagi tempat yg berdekatan turun kat milineum hilton hotel...so kami amik bus no 6702...harga tiket bus sorang 16k..budak bawah 3 tahun FREE..



Nasib kitaorang baik sebab kitaorang kene tunggu kejap je..xyah tunggu lama sebab dia dah ada schedule bas dtg kul bape...dah dapat naik bas tu, fuh lega...keadaan dalam bas pon sangat2 selesa...perjalanan agak lama gak...hampir sejam setengah untuk sampai ke seoul...jangan risau pasal perhentian korang nak turun, sebab nanti kat depan bas tu ada tulis dia akan berenti kat perhentian mana...jangan tido sudah, kalau dah terlepas stesen xdapat lew nak nolong ehhh....

Kami turun betul2 depan milineum hilton hotel...amboi ko, gaya mcm dok kat hotel mewah tu je...hahaha, tapi idok lew, orang2 sengkek mcm kami ni xmampu lew...so dah sampai situ, kami menapak lew sikit ke hotel bajet kami...

Macam aku dok kat seoul backpakers...so sesapa yang duk sini boleh la ikut direction aku ni...

Turun je dari bas, terus menuju ke jalan besar, pastu pusing kiri, jalan mcm turun bukit...straight je, sambil2 jalan tu sambil mata tu melilau cari bangunan seoul backpakers sebelah kanan...korang kompem nampak...jangan lew jalan laju2 sangat, jalan slow2 sambil2 menikmati keindahan alam sekitar.
pastu boleh melintas dan menuju ke seoul backpakers tu ye... aku tak de la plak amik gamba hotel tu dari seberang jalan tuh sebab nye dok kalut ngan beg ngan anak2 lagi...so nampak je hotel terus laju2 nak lintas...hahaha...



sampai je kat situ, terus check in hotel dan berehat...
harga hotel? kitaorang duk 9 hari 8 malam, harga keseluruhan = 770k won...
kami hanya bayar untuk 7 malam sahaja, malam yang ke 8 tuh FREE :)


sampai je bilik, terus selongkar beg cari makanan...lapar wehhhh...hahaha..rasanya kene berenti takat ni dulu...nanti sambung plak episod lain...bile??jangan ditanya sebab aku pon tak tau bile...


 till here, nanti ada masa aku sambung lagi cerita ye, doakan otak aku boleh ingat lagi setiap detik cerita di KOREA :)

1 comment:

ameris said...

eira cepat laa sambung...