Friday, April 26, 2013

review : Puncak

Assalamualaikum...

Kali ni punye travel ira malas nk citer pasal bandung n jakarta...sbbnye da penah citer kat n3 yg sebelum2 ni kan...(sebenarnye gamba kat jakarta n bandung hilang...xtau g mane,masa nk tranfer g lappy tgk2 da xde...dekat 250 keping gamba hilang...sedey sangat!!!!)

Nasib baik gamba kat puncak xlesap gak...klu x mmg nangis gak la xde kenangan kat taman safari...

Ok,meh sini ira citer pasal taman safari indonesia,bogor...

Harga masuk : rp200k seorang utk bkn warganegara...kalau warganegara indonesia dapat rp140k je...tp nasib menyebelahi ira,pak supir tolong belikan tiket cakap kitaorg semua org indon...huhu...bagus pak supir ni,siap bagi warning awal2 suh kitaorang jgn bercakap...kalau boleh buat2 tido...huhu...

so, here we are...

memula masuk je terus kat bahagian binatang2 dalam zoo tu lar.....masa tuh semua excited ok...maklumlar, tak penah dapat bagi makan kat binatang zoo, plus plak binatang tuh semua di biar lepas je....sangat freindly ok...

bukan anak yang melebih excited...tapi mak apak n nenek nenek yang lebey lebey excited....hahaha...oppsss, sebelum tuh, korang kene siap2 beli makanan untuk binatang kat tepi2 jalan sebelum masuk taman safari....SEBELUM MASUK tau...bukan bile dah masuk...kat deret2 tepi jalan tuh, belambak2 kedai tepi jalan, suruh supir anda berenti n beli makanan BANYAK BANYAK....hahaha, kitaorang xtau macam ne kan, so masa beli tuh sikit je la...padahal murah je kot makanan tuh...tapi ingatkan dalam taman safari ada org jual lagi, rupe2nye tak de...

so kami agak kedekut la bagi makanan kat binatang2 tuh seme...serius tak puas hati...rasa macam nak patah balik je g beli makanan binatang....so jangan jadi macam kami2 nih...





ko tengok tuh, anak dara i pon sibuk gak nak bagi makan...mamanye dok risau kang tangan yang halus mulus tuh kene ngap sekali kang...hahahaha...

tapi dah dia pon nak bagi, so layankan aje lar...tapi mommy2 semua kene sentiasa pantau tau...kang tau2 je lesap jari jemari tuh...

alysa lepas habis satu, nak lagi satu...semua binatang dia nak bg makan...sedangkan makanan binatang tuh bukannye banyak pon...siap berebut2 lagi...hahaha...kelakar ok...

tapi memang serius ira cakap...sangat2 berbaloi bayar untuk masuk taman safari ni...INI ADALAH DESTINASI WAJIB bagi anda semua yang nak melancong ke indonesia...pengalaman nih takkan dapat kat malaysia...n lagi satu, binatang kat zoo malaysia semua mala2...asek tido je...huhuhu

dah abis melawat binatang semua, kitaorang g ke tempah pertunjukkan plak...ada macam2 pertunjukkan...semua pertunjukkan memang best gile....memang tak boleh nak compare la zoo malaysia ngan zoo indonesia...jauh beza...macam langit n bumi...kan best kalau malaysia pon buat cenggini...mesti dapat tarik minat pelancong asing..



masa elephant show nih, gajah2 tuh buat persembahan sekali ngan orang2 tuh...kire macam buat drama sinetron la plak....pandai plak gajah n binatang2 lain tuh berlakon...real je nampak...:)



yang nih plak cowboy show....PERINGATAN awal!!!jangan duduk di barisan depan...sebab masa berlakunye show, banyak aktiviti bom dilakukan...bom memang real siap kuar api bagai...ada air siaram...air terpercik2 n korang akan basah....

nasib baik la ira duk barisan tengah...so tak de la kene air tuh...huhuhu



ok, yang nih plak dolphin show....pandai dolphin tuh melompat2...alysa pon seronok tengok...mulut membebel2 tah ape2 sambil tangan tunjuk2 kat dolphin...so masa last skali tuh, kite boleh amik gamba ngan dolphin, kene bayar bape inggit tah sorang...serius ira tak ingat...tapi dalam lingkungan 3 or 4 inggit la sekali amik...murah je...so ape lagi, jom lew kite bergambar....

ok, sebenarnye banyak lagi cerita pasal taman safari nih, dia ada macam2 lagi...besar taman safari nih, kene masuk awal pagi, sampai petang pon tak abis tawaf lagi....

malas nak banyak cerita, lagipon nak cepat2 menaip, supaya entry ini tidak tertangguh lagi...hahaha

bye..next review : vietnam :) see u soon...ceh, macam la ada orang nak baca sangat ko punye blog...hahaha!!!

3 comments:

Duniaku Duniamu jua said...

akak baca...suke baca citer psl travel ng anak2 ni...very nice pic...especially pic ng dolphine tu..comel sangat..teringin nk pergi jugak...mesti best bwk anak2

Norazura Mohd Rahim said...

Syokknyee.... InsyaAllah sampai :)

With Julia said...

Sonok yer pi holiday...ala syg gambar byk hilang ye...