Saturday, January 26, 2013

Bayi selsema?

Assalamualaikum semua..lamenye xupdate blog...rindu!!!

Alysa xsihat la dua tiga hari ni...mama alysa pon sama...dua2 tak sihat,nasib baik papa sihat,boleh la jaga kami berdua ;)

Sebenarnya juz nak sharing satu petua kampung yang ira rasa berkesan dengan izin ALLAH...

Ini first time alysa selsema teruk,selalunye selsema sikit je,pastu makan ubat sekali terus baik...ni da dua tiga hari pon masih teruk xde perubahan,malah makin teruk...hilang selera makan..pastu paling kesian bile dia minum susu mencungap2 xcukup nafas sebab hidung tersumbat...

Lagi satu,alysa xboleh nak tido malam sebab hidung xselesa...kesiannye anak mama...last2 mama google cari petua kampung...senang je,tumbuk kunyit hidup dan sapukan kat batang hidung bayi anda...Jgn lupe selawat n doa masa tgh sapu kunyit tu..

Alhamdulillah,dengan izin ALLAH,alysa boleh tido dengan lena...selsema pon kering berbanding sebelum ni...so pasni kene letak lagi la...

Sesape yang baby dia selsema tu bole la try petua ni...tapi nanti hidung baby warna kuning la...tp jangan risau,warna kuning tu akan tanggal ;)

Selamat mencube ;)

2 comments:

cha said...

oh kalau org dewasa pun boleh eh petua ni? hi btw i dulu pnh beli coklat kt u if u ingatla :)

luvira said...

cha : eh, utk org dewasa tak penah cube la plak...hihihi...

alamak, bile tgk blog u rasa muka u macam familiar...tapi not too sure la...

thanks sbb penah jadi cust i, tapi skang dah tak buat choc sbb bz ngan anak...