Wednesday, November 9, 2016

Deerland Park, Kuala Gandah

ok, sambungan dari kisah sebelum ni.
so ari nih kite cerita destinasi kedua pengembaraan sebelum naik kerja nanti…hihihi



lepas dah pegi kat PUSAT KONSERVASI GAJAH tuh, kitaorang gerak ke DEERLAND PARK pulak…sebab dah dekat kan…jarak dia dari tempat gajah tu lebih kurang dalam 10 - 15 min perjalanan naik kete…tak jauh pon kan??masa kitaorang g tuh dah nak tutup dah…dia tutup kul 4, kitaorang sampai dalam kul 3 la gitu…tapi tak pe, taman dia xbesar pon…pusing2 dalam 10 min abis dah segala binatang dalam tuh…



ok, bayaran masuk dia RM3 untuk kanak2 dari 3-11 tahun
RM6 untuk 12 tahun keatas…
tu untuk kite lah warga malaysia..kalau ko bawak bibik indon ke sorang, ko kenelah bayar RM10 untuk dewasa...



nanti dia bagi ko sticker n coupon…kupon tuh ko bagi kat entrance nanti dia bagi ko makanan untuk bagi kat ruse…dapatlah 3 mangkuk…aku nih dok bajet boleh lew bagi makanan kat semua binatang yang ada, rupe2 nye bagi kat ruse je masa permulaan tuh…memula tuh sayang nak bagi semua, so tinggalkan satu mangkuk nak bawak ke binatang lain, tapi non ado…so patah lew balik ke rusa abis kan semua makanan…so korang nanti sila abiskan terus makanan ruse tuh kat situ…pastu baru ke next binatang yang ada ok…


masa nih alysa n afryna syok…tak takut macam kat gajah tadi…rilex je depa dorang bagi ruse tu makan keledek kot…syok plak tengok banyak sangat ruse kat situ…yelah dah kata pon taman ruse…ye dok??


ok, kite jalan lagi ke depan, ada la jumpe kucing bengal ke ape tah nama dia…yang nih afryna punye suke…lama dia bercakap ngan cat tuh…wakaka, setakat cat, ko tengok kat umah pon boleh dik oii..


pastuh tengok burung merak pulak…alysa sibuk cakap yang tuh si jahat dalam citer kungfu panda tuh…huhuhu, boleh plak dia kaitakn ngan citer katun tuh...


ok jalan lagi ke depan jumpe iguana…alysa beria nak amik gamba ngan iguana…memula aku pon pelik lew, haih tak takut plak ko ngan iguana..rupenye dia dok kata iguana tuh macam rapunzel punye binatang tuh…adoyai…ko nih memang la pengaruh katun lebih nih…dia kata iguana tu baik, sebab tuh rapunzel kawan ngan iguana…hahaha…ape2 jelah nak oii


ok, aku tgk je binatang nih diri gitu, terus teringat kat si aqyl…otomatik cakap, macam adik aqyl…wakaka…comel sangat dia diri gitu…tapi aku tak tau lah pulak ape nama binatang nih…korang tau x ni spesis ape??


ok jalan2 lagi ke depan ada jumpe ular, kat ular tuh ada orang jaga, so kalau korang nak pegang dia boleh bawak keluar…tapi aku tak nak, so kitaorang nonong2 je ke tempat lain…
pastuh ada beeded dragon…tah macam tuh lah ko lebih kurang nama bahasa inggeris dia…nama bahasa melayu dia biawak pasir…hihihi…boleh plak alysa nih pegang…aku rasa dalam pale otak dia tuh iguana si rapunzel tuh kot…dia dok berangan dia tuh rapunzel dan iguana nye itu…


ok, abis lah cerita untuk kat deerland nih…
bagi aku ok lah kalau korang dah xde mende nak buat weekend kan, boleh la bawak anak2 jalan2 tengok gajah n ruse sambil2 g makan ikan patin masak tempoyak…




babai





nota kaki berbayar : sesapa nak beli barangan kelengkapan breastfeeding n kelengkapan bayi boleh la layari website : www.dolceryna.com

Monday, November 7, 2016

Pusat Konservasi Gajah Kuala Gandah

Bismillahirrahmannirahim..

Assalamualaikum...

Fuh, pejam celik pejam celik dah nak naik keje dah weh...mood kerja tak sampai lagi weh...so aku pon ajak lah laki g holiday dekat2 sementara masih bercuti nih...

kononnye niat asal nak g menghala ke selatan...pastu tukar plan, kite menghala ke pantai timur la plak...hihihi...so destinasi pilihan kuantan...


sepatutnye kitaorang g kuantan ari isnin (31/10) tu...tapi laki aku banyak plak keje tak setel lagi...so dia kata kite pospon ke selasa lah...tapi alih2 dia balik keje, dia bagitau tak boleh g selasa...ada plak keje urgent yang nak kene setelkan...so dia kata rabu plak...aku masa tuh macam...haihh...dah rasa macam tak payah lah pegi...tak abis2 dengan keje…huhuhu…ala ala nak merajuk pon ada…

tapi nasib baik pagi rabu tu on…tapi tu pon kene singgah dolceryna dulu, dia setelkan ada sikit lagi keje dia (tetibe ada cust nak urgent baju untuk family day plak)  so aku pon sementara menunggu tu sempat la aku g ngepos barang2 customer…huhuhu…so setel keje lebih kurang kul 12 lebih…budak2 pon dah letih menunggu, terus tido sepanjang perjalanan…


so destinasi pertama aku singgah ke PUSAT KONSERVASI GAJAH kat Kuala Gandah…kalau dari KL tuh ko masuk exit Lanchang…dekat je kalau dari KL lebih kurang sejam lebih je pon…so kalau nak balik hari pon boleh…aku memula tuh dah merungut2 kat laki sebab gerak lambat…tapi bagus gak gerak lambat sebab ngam ngam soi kitaorang sampai dalam kul 2 tuh tengah ada pertunjukkan gajah…




dapatlah ko amik gambar ngan gajah, bagi gajah makan…aku memang penakut…wakaka, so aku bagi sekali je hajah tuh makan betik…yang lain semua laki aku yang bagi…alysa n afryna lagi takut…aku suh amik gamba pon xnak memula…dah lama2 sikit baru lah alysa nak…afryna??still takut sampai ke sudah…





ok dah siap amik gamba ngan gajah, seterusnya masa untuk gajah mandi…masa nih afryna paling suke…seronok dia tengok gajah tuh mandi…mandi kat sungai sebelah kandang gajah tuh…elok plak tengah mandi boleh plak ada sekor tu berak…taik dia besar gile…wakakaka…banyak plak tuh…tak senonoh betul…huhuhu, sebijik perangai afryna tuh, elok tengah mandi dalam pool boleh plak dia berak…nasib baik mandi pool kat depan umah…buatnya mandi pool public tuh lagi haru biru…ekekeke…


ni masa otw nak g tgk gajah mandi


elok je gajah siap mandi, boleh plak budak2 nih tanya, mana towel gajah…amboi ko nak, ingat gajah nih macam kite ke siap nak towel bagai keringkan badan…huhuhu…maaf lew gamba mandi gajah takde sebab mak pon excited tengok gajah mandi…wakaka..


ok, pastuh ada acara bagi baby gajah minum susu…gajah yang dalam gamba nih baby yang paling muda yang ada kat sini…usia dia kalau tak silap aku 2 bulan, baby jantan…eh sama macam aqyl plak umur dia…hihii…dia tak minum susu mama dia…dia minum susu buatan…yang aku ingat resipi susu tuh ada letak brown sugar, yang lain2 aku lupe…hihi, maafkan mak, masa tuh je mak ingat pastu masa nak mengarang nih lupe…


disebabkan ramai sangat orang berkerumun nak tgk baby gajah tuh, aku pon suh alysa g kat kandang gajah je la…g amik gamba sementara tak de orang…pastuh rehat jap pastuh balik…abis lah ceritanya



eh, bayaran masuk?
FREE je…tapi kalau sesapa nak bagi sumbangan ikhlas boleh lah bagi…
bukak hari2 kalau tak silap aku…dari kul 9pg sampai 4.30ptg




masa kat pintu keluar tuh adalah si gajah ni menunggu…so korang boleh la tampal sticker yang korang dapat masa masuk tuh kat sini…siap ada yang tulis2 lagi kat sticker tu…aku pon macam nak tulis something tapi tak de pen la pulak...


haa, budak nih, gajah tipu nih jelah dia berani dekat..kalau tak hampeh…
ok sambung lain plak untuk destinasi ke dua sebab aqyl dah start bunyi2...