Friday, April 25, 2014

iklan preorder item : sila scroll bawah untuk new entry

Preorder item
Open order : 15 april
Closed order : 25 april
Etta : 30 april

All item must be fully payment before 26 april 2014

1. Shake n take (double) rm55
2. Monopod rm45
3. Bag rack rm18
4. Mini sewing machine rm60
5. Cereal dispenser (double) rm60
6. Thermometer rm46
7. Pancake maker rm34
8. One touch rm18

Semua harga tidak termasuk postage...untuk postage sila whatsapp / sms : 019-5205540 
website : alysapunye.com
FB pages : Alysapunye























Thursday, April 24, 2014

cameron highland 2014 : part 1

assalamualaikum..

kan aku kata tahun nih tahun melawat malaysia..
makanya, kite berjalan je la kan..

kali nih aku g cameron plak..
tapinye 2 bulan lepas punye cerita..kikikiki

15 feb 2014

ok, setelah seminggu kami (aku n alysa) kene jangkitan rotavirus...
memula alysa pastuh jangkit ke aku plak.. haih, cabaran tol masa nih

lalu laki aku buat keputusan,
moh lew kite g buang virus tuh kat tempat sejuk...
kikikiki...

memula aku macam berat hati nak g,
sebabnya aku belum baik sempurna sepenuhnya..
ari jumaat tuh still lembik lagi la...
tapi alysa dah sihat dah masa tuh...

tapi ari sabtu pagi2 tuh aku buat keputusan...
"jom lew papa kite g jalan"
hihihi...tak padan ngan sakit, tapi ko nak berjalan jugak

maka bergeraklah kami ke cameron highland pagi sabtu yang indah tu..


first destinasi : ladang strawbery lew..
saje je nak bagi alysa kenal strawbery..



monopod tak dak...
so pakai monotangan sudah... :)


cantik kan kaktus nih??
aku penah beli dulu, masa zaman2 mula2 bercinta ngan laki...
ceh, apa kelass ko bagi kaktus je kat pakwe??

motif??
kaktus senang jaga...
ko tak siram pon boleh hidup...
so kalau kaktus tu mati, jawabnya memang lew owner dia pemalas nak mampos...

agak lama juga la laki aku simpan kaktus nih,
sampai satu hari, tetibe kaktus nih jatuh n patah...

kebetulan masa tuh plak aku ada kursus kat lumut...
menggelupur dia tepon aku...tanya kot2 ada pape2 yang tak elok ke jadi kat aku...

hahahaha, macam tak caya je...
ada ke pasal kaktus tuh tetibe jatuh, dia terus pk kot2 ada pape jadi kat aku..
alhamdulillah, aku ok je masa tuh...

kenangan oiii...
kenangan!!!!


disebabkan ini adalah percutian pendek,
makanya kami jalan2 je...tak banyak singgah2 kedai2 ke apa...

juz g beberapa tempat je...
selebihnya cuma nak merasai dan menikmati angin sejuk kat sana..

cuaca??
siang tuh panas terik, tapi rasa lah angin tiup sejuk je...
malam??
sejukkkk ggiiilllleeeeeerrrrrrrrr....



aku : 25 minggu
berat : 45kg


ko tgk anak dara aku...
memang tak suke bergamba...
nyampah...


aku risau je masa nih, takut la duri2 tu cucuk tangan dia
sibuk noo nak pegang pokok berduri tuh



nih plak makcik aku yang memang menggedik...
makcik yang paling best nih...
makcik nih jugak lar kalau nak ngekor aku g jalan2

memang makcik nih selalu menyibuk lah kalau aku nak berjalan...
kikikiki....kalau aku jalan tak ajak dia,
mahu nye dia ngamuk ngan aku...
silap2 ari bulan majuk terus...


ok, skang nih masa untuk makan strawberry...
aku tak bape  minat sangat strawberry

tapi laki aku hantu strawberry
dapat plak kalau makan ngan cokelat...


nih pekerja strawberry tgh pilih2 strawberry untuk dijadikan jem...
hmmm, jem strawberry aku suke..


strawberry with cream


tgk si kecik nih menikmati strawberry...
sedap je nampak..
tapi sebab masam, aku tak suke...

so sampai sini ajalah cerita aku pasal cameron 
kalau aku rajin aku sambung lagi hari kedua aku kat sini :)

Wednesday, April 23, 2014

kisah cinta hati saya :)

assalamualaikum...
hari nih lemau sikit nak g kerja...
ehh, bukan takat ari je lemau, rasanya macam hari2 lemau...

so meh kite citer kisah hari lahir saya yang ke 29 tahun...
kejap je masa berlalu...
rasa macam tak puas lagi jadi kanak kanak riang..
now dah ada anak plak...
nak masuk dua plak tuh... :)

alhamdulillah, selasa lepas,
genap usia menginjak ke 29tahun..
aku tak de la excited mana pon...so macam peduli ngan tak je kan birthday sendiri tuh...
laki aku??haih, kata gengster kan, mana ada nak wish2 nih...nanti tak rock katanya...
nyampah...

owh, kebetulan memang aku tak sihat,
diserang batuk n selsema sampaikan tak de suara...
aku dapat MC dua hari...ari isnin n selasa (hari birthday) aku tuh...

so ari selasa tuh memang aku xde la nak kene bangun pepagi siap2 kan..
so boleh bermalas malasan diatas katil...
sambil intai2 fb, intagram n whatsapp..
berderu2 wishes masuk...
terima kasih semua..

pastuh aku tdo balik, bangun dalam kul 10 gitu..
kikiki...alysa??syok la mama tak kejut nak kene g school...dia pon syok tido gak la...

bangun je, laki aku cakap kat alysa :
"chica, ari nih birthday mama"

ok, tu je...
hahaha, aku pon tak mengharapkan pape pon...
sebab aku tau laki aku memang cenggitu...
dia kononnye nak je romantik2 tuh, tapi malu la tuh...
apa pon tak boleh...

so hari lahir ku berjalan seperti hari hari biasa..
tiada yang special..
specialnye aku MC di hari jadi...
so boleh dok umah, malas2 ngan alysa...

petang laki aku balik keje..
"mama...nih papa belikan mama MAC book...nipis punye...mama suke tak??"

aku?
"macbook?mama xnak...mama nak ipon 5s"

laki : "eh, ni lagi mahal dari ipon 5s tuh, abistuh sape nak pakai nih?"
aku : " papa je la pakai, mama xreti la laptop canggih2 nih..."
(okey, aku memang tak tau nak bersyukur...kikiki...tapi betul, nak buat pe aku laptop tuh, bagi aku tak perlu pon, aku nak usung laptop keje aku pon malas, lagikan plak nak bawak macbook tuh kan??)
laki : "hmmm...ok la"

pastuh aku sambung tgk tv...aku tau, aku takkan dapat punye ipon tuh, so buat tak kisah je...

tetibe ...

laki : "mama, jom kite secret recipi, beli kek"
aku " tak yah la, mama penat...tak larat"
laki : "alar, jom lar...beli satu slice je...saje makan2 celebrate birthday mama"

aku pon oklah...dah laki beria ria kan...kang tak nak g kata tak tau dek untung...laki nak belanje secret recipi, ko ngada2 tak nak....tapi hakikatnye, aku skang nih menag tak bape nak sangat berjalan...serius aku tak larat...kalau aku nih larat, memang nak sangat la oii g jalan2, makan kat luar....nih memang dah tak larat dah nak bawak perut comel nih...rasa macam pengguin plak jalan terkedek kedek...haih...

dah keluar, sampai kat depan pintu secret receipi...
alysa : "cica cuk...ikkkk"

aduhai anak...awatla skang baru hang cakap hang berak oiiii....
dah patah balik umah...nasib baik la umah dekat secoit...basuh berak baru g balik secret...
aku sebenarnye masa nak patah balik tuh, aku dah suruh laki aku g beli je kek satu slice, meh kite nyanyi2 kat umah je lah...
tapi laki aku kata tak payah, bukan jauh pon rumah, so mmg balik untuk basuh berak alysa je...pastuh g secret balik...

sampai secret...order makan...
kek pon sampai...

tetibe

laki aku bangun keluar, masuk balik ngan bungkusan hadiah kat tangan...
"nah, untuk mama"

aku dalam hati...laaa, memang tak dapat la ipon 5s nih...
tah apa la dia beli nih...tapi macam pelik gak la...sebab laki aku tak penah beli hadiah untuk aku nih...pastuh siap balut plak tuh...ko ingat ada penah laki aku buat cenggini??
tak penah oiii...nih first time...ehhh, ada, second time...tapi tu waktu zaman bercinta...tapi tu ada kisah disebaliknye...tu kisah lain, malas nak citer...

bagi aku, nih first time laki aku buat cenggini...
beria2 ajak celebrate kat luar
siap ada hadiah
siap balut lagi hadiah tuh, walaupon dia balut hadiah tuh tah apa2 je...tapi aku rasa terharu...kikikiki, entah dia suh sape la balut pon aku tak tau...
siap nyanyi beria2 kat secret tuh...malu aiii...

ko tau bile aku bukak hadiah tu apa?
ipon 5s oiii
rasa macam nak pengsan masa tuh jugak

seronok tak terkata...
aku dah lama ngidam nak ipon 5s...
asek kumpul duit nak beli, tapi pastuh aku rasa membazir plak...
so tak la beli2...
tengok je la orang lain pakai...

akhirnya, laki aku belikan jugak untuk bini dia nih...
agaknye kesian kot...

ari ari aku dok cakap,
"tepon mama nih dah xbest la nak amik gamba, gamba tak cantik"
"tepon mama nih asek hang je"
"tepon mama nih macam dah lembab"
dan seterusnya…

tq hubby
walaupon anda tak berapa romantik
tapi u are the best ever after..
hihihi




WW : happy birthday to me

wordless wednesday

kisah semalam
tak sempat lagi nak cerita panjang panjang

layan gamba birthday girl ngan anak daranya 
nanti kalau free i cerita ok...














eira zainal
22 april 2014
29 tahun

Wednesday, April 16, 2014

Review : flora cafe

ok, meh kite sambung cerita lepas..

dah lepas anta anak g taska, moh lew kite dating...
first destination : KLCC
gigih aku berjalan ke KLCC, dah lama kot tak lepak KLCC...last g KLCC tahun lepas kot...entah, aku pon lupe...tak tau tahun bile...

so g tgk wayang...
citer NEED FOR SPEED

sebelum masuk panggung, laki aku nak beli popcorn, aku kata tak yah la, sebab tadi baru lepas lunch, so aku kenyang lagi...tapi dia beli gak...aku aku balun makan gak dalam wayang...

cerita dia oklar, not bad...
memula agak boring...
laki aku dah ngantok nak tdo...katanya cite macam nih pon aku beria nak tgk...

tapi bile sampai tengah2 citer tuh baru macam menarik
baru la laki aku terbukak mata
pastuh dia plak yang beria ria tengok...

sinopsis cerita??
alar, korang google je la...
aku malas nak taip panjang2..

kesimpulan yang dapat dibuat...
kisah lumba kete ala2 fast n furius tu..
dari 5 bintang, aku bagi 3 setengah bintang :)

pas dah abis g jalan2 jap..
tawaf KLCC, act tak sempat abis tawaf pon, aku dah rasa sakit2 perut...
risau plak aku nak jalan banyak2...
kang tak pasal2 aku terberanak kat sini lagi susah...

pusing2, nampak HABIB,
ceh, orang skang tgh giler PANDORA kan?
aku konon nak pow lew laki, nak PANDORA gak...

tapi bile pk2 balik...tak payah la...membazir je plak...
baik la aku gune duit tuh shopping barang2 anak lagi bagus...
haaa...baik kan dapat bini cenggini...untung laki aku...kikiki

dah tuh tgk jam dah kul 5...
laki dok sibuk ajak balik...
padahal acara kemuncak belum lagi...

dia dok la risau anak dia kat taska tuh..
takut tak de orang amik...
padahal aku dah mintak tolong adik aku g amik masa dia balik keje, so terus bawak g balik umah mak aku...
so hal anak setel...

cakap ngan laki :
"papa, jom g ampwalk, mama nak makan asam pedas"
laki jawab :
"ampwalk tuh kat mana plak??makan asam pedas kat umah ibu je lah"
aku :
"alar, jom lah...ni tempatnya, mama dah siap google, papa bawak je la"


nasib baik mood laki baik...so dia pon angkut la jugak bini dia ni kesana...
sampai je sana, aku terus je melulu2 g kat flora cafe tuh..

senang je cari, ko g je cari building ampwalk..
kat pintu masuk tuh, ko nampak secret resipi belah kanan, flora cafe belah kiri...
memang takkan sesat punye...

laki aku tgk je tercengang2...
aku terus g counter...masuk je dah ada orang sambut, terus tunjuk tempat...
laki aku apa lagi...

ala2 "tanjat boboi"
pastuh sengih2 termalu2...
terharu la tuh bini buat serprise cenggini...








tgk decoration dia...
penuh bunga bunga...
cantik la tempatnya...



ni lah laki aku yang tak bape romantik tuh..
tak romantik pon tak pe la kan..
yang penting hati budi baik ye dok??


kami bersama makanan yang penuh meja..
gile banyak makanan, gaya macam nak makan berlima

menu :
asam pedas ikan - not bad...rasa boleh tahan sedap...
daging masak kicap - errrmm...yummy, yang nih aku sukeeee
sambal udang - hmmm, yang nih selera aku kata tak bape menarik...tapi banyak review kat google kata sedap..
sayur kailan - aku tak makan sayur, tapi laki aku kata sayur dia rasa pahit, so dia tak makan pon...amik rasa sikit je
ayam goreng berempah - oklah, rasa ayam goreng kan

desert :
kuih sagu - sedap...lemak manis berkrim...laki aku jenis tak makan kuih2 manis nih, tapi kali nih dia kata sedap plak...so maknenye memang sedap la..
kek - sedappp...sebab kek cokelat cheese...memang peberet aku wehh..





ini gamba kek n kuih sagu tuh...
adoi lar...skang masa menaip nih aku terbayangkan kuih sagu tuh...kat mana nak cari nih??



me at 32 week
weight : 48kg


kesimpulan yang dapat dibuat, servis bagus, makan boleh dikategorikan sedap...
candle light dinner yang menggembirakan hati n perut aku
highly recomended untuk sesapa yang nak makan masakan melayu sambil2 menikmati lilin2 yang ada dimeja anda...

TAPI...

hati hati...jangan sampai terbakar plak kedai tu nanti...

OK...aku nak tergelak jap...aku lupe cerita saat saat yang agak suspen masa kejadian tapi bile diingat ingat kembali jadi kelakar...

tengah2 kitaorang makan, tetibe laki aku rasa panas je kat tangan dia...
ko tau kenapa??

hah, rupe2nye dia tak perasan ada gumpalan tisu tuh dah terkena api lilin tuh...terkejut gile kitaorang masa tuh, terus laki aku buang tisu ke bawah n pijak2 tisu tuh...
tapi api tak padam plak...
last2 staff kat situ yang padamkan...
haih, saspen kejap ko...
buatnya terbako kedai tuh, tak ke naya...
tak pasal2 kene panggil bomba la plak kan...

so, ingat tau....hati hati :)




________________________________________________

dah abis makan, dah kenyang...
tepon rumah, anak pon dah sampai umah...hati pon dah senang sebab anak dah duduk bawah jagaan mak sendiri...

so kami pon sambung dating lagi...
kali nih aktivity yang tidak dirancang...

aku ingat dia nak terus balik pas makan,
tapi rupa2 nya sempat singgah kat jusco kepong..
nak tau nape???

haaaaaahhhhh...
dia ajak tgk wayang lagi...
kali nih citer captain amerika plak...
so layan ajalah kan...

katanya jarang dapat masa berdua cenggini, so nikmati la sepenuhnye...
lepas nih dah berempat, lagi lah susah nak dating berdua kan...
so kite enjoy...

______________________________________________

nota hati : terima kasih suami sebab terima saya seadanya...love you darling...insyaallah kasih sayang kerana ALLAH adalah kekal hingga ke syurga...

Friday, April 4, 2014

kisah belakang tabir

assalamualaikum..

sambungan kisah entry sebelum nih..
act bukan sambungan pon...cume entry celebration for our 3rd anniversary..

aku dah planning lama dah bende nih...act tak de lah lama berbulan bulan...lebih kurang dalam 2 minggu sebelum tuh lah...
disebabkan laki aku memang bukan romantik orangnya, so memang ko tak payah la mengharapkan serprise bagai daripada dia kan....
nak harapkan hadiah pon mimpi je lah...aku kompem dia tak ingat pon anniversarry kitaorang nih...

kalau ko berangan nak hadiah ke, ko cakap je terus terang...
'papa, mama nak ni...nanti tolong belikan ye"
ataupon
"papa, mama dah order online nih, nanti tolong transfer"

tapi

selalunye aku cakap je macam tuh,
sudahnya aku tak beli pon bende2 yang aku nak tuh...
kalau aku jadi beli pon, selalunye aku akan gune duit aku sendiri..

ehh, dah melalut bende lain la plak...
ok sambung cerita nih...

aku memang teringin...teringin sangat sangat nak candle light dinner
kikikiki....mengada ko!!!
dari first anniversary aku teringin nak buat gini...

tapi masa first anniversarry aku still dalam pantang beranak si alysa..
makanya, aku just celebrate gitu gitu je lah kan..
takkan lah ko nak g candle light plak time pantang..

so aku tunggu 2nd anniversary..
masa nih plak 2nd april tuh aku g honeymoon kat vietnam...
honeymoon sekali ngan anak n makcik bagai..
celah mana la plak ko nak candle light beramai2 tuh kan...
so pendam lagi dalam hati

akhirnya...
ini kali...hahaha...aku berjaya...
beria la aku cari tempat untuk candle light..

google sana google sini..
tanya kawan2...

last2 hasil pencarian di google aku jumpe restoran nih
ramai yang suggest kat sini..
review orang ramai : makanan sedap dan servis bagus..

so aku pon PM je kat FB..
bukan susah pon..

dah terangkan serba sedikit, dia mintak no telefon kite untuk dia contact...cakap dalam telefon lagi mudah kan...so memang betul kata orang ramai...servis memang tip top... :)

__________________________________________________________________


ok, abis cerita tentang reservation tuh...
start dari aku kompem reservation, start dari tuh jugak lah aku cakap kat laki aku suh dia cuti hari rabu (2/4) tuh...
hari hari aku pesan...tapi dia buat tak tau je...
sibuk la tanya ada apa ngan ari rabu tuh...nape nak kene cuti...dia banyak hal la...

aku sebenarnye dah macam nak cancel la jugak..
sebab laki aku nih memang sengal, dia kadang tuh bukannnye kisah...
kalau dia ada keje dia peduli apa kan...
dia keje jugak, bukan nak cuti pon...nanges!!!!

last2 aku cakap,
aku mengidam nak tengok wayang...
kikiki...dah lama tak tengok wayang...
so nak suh dia cuti bawak aku g tgk wayang...
klako tak alasan??

dah laki ko kata cenggini 
" dah kenapa nak g tgk wayang ari rabu, tak boleh g tgk ari sabtu"
aku jawab selamber
"ari rabu kan murah"


so ari selasa tuh (1/4)
aku pesan lagi
"papa, esok cuti tau...mama dah booking tiket wayang"
"nak tgk kat KLCC tau"
padahal aku tak beli pon lagi, sebab aku kompius nak tgk citer apa..
laki jawab
" tak boleh tgk kat kepong je ke??dah kenapa nak kene masuk KL jugak??"
aku balas
"baby nak g jalan kat KLCC"

ok, laki aku diam...malas nak layan agaknye...

_____________________________________________________________________

nak dijadikan cerita, ari selasa malam tuh...
boleh plak alysa demam...

aku???errkkk, kalau dah demam esok macam ne??
badan dia dedar lar...cek temparature 37'c...
tak panas sangat...
tapi...aku risau kalau melarat...dah kompem2 esok punye planning tak jadi kan??
sebabnya memang aku dah planning nak dating berdua aja..
dia macam biasa kene g taska...
pastuh petang tuh adik aku g amik dia bawak balik umah ibu...

alahai anak, sekali sekala bagi la can mama papa nak dating
dah lama tau tak berdua dua an...

malam tuh, aku paksa alysa makan ubat...
melalak2 budak tuh tak mo makan...
selalunye kalau demam biasa2 nih aku tak bagi ubat sangat...just letak cool fever and letak air asam jawa...
tapi sebab kali nih aku risau takut melarat teruk, aku terus bagi dia ubat...
malam tuh aku monitor dia...
make sure demam dia makin kebah...

pagi rabu (2/4)
demam alysa still maintain...tak nak kebah..still 37'c
aku dah macam...hmmmm, memang tak de rezeki lew aku nak merasa candle light kan...
so aku pasrah je lah...

aku bangun...kemas2 rumah...
tgk alysa tak bangun2 lagi walupon dah kul 9
aku rasa badan, panas lagi...

kul 10 aku kejut dia bangun..
ok je dia, aktif macam biasa walaupon badan dia rasa panas..
pastuh aku ajak dia mandi..
pas mandi tuh, dah kompem2 la ok kan...dah tak panas, sebab mandikan sejuk...

monitor sampai kul 11 ok je dia...
siap menyanyi2 terlompat2 macam biasa...
so cun....boleh la mama n papa ko dating nak oii...

siap2...dalam kul 12 kitaorang keluar..
bawak dulu anak dara makan...lunch bersama-sama...
kesian nanti nak kene tinggal kan...

kul 1 baru hantar dia g taska...
bye darling...nanti malam kite jumpe plak ehh..

masa anta kat taska, dah pesan kat pengasuh,
kalau badan dia panas lagi, inform kat kitaorang cepat2..
risau jugak kan..
tapi alhamdulillah...sampai ke hari nih dia ok je...

________________________________________________________


ok, aku penat menaip...
nanti aku sambung la kisah nih lain entry plak...

p/s : kan aku dah kata...memang laki aku tak ingat pon we all punye anniversary...
dia wish pon lepas aku post dalam FB, pastuh tag dia kan...kalau tak dia mesti tak ingat punye...


3rd anniversary


bismillahhirrahmannirrahim..

alhamdulillah..
syukur ya ALLAH

2 april 2014
genap usia perkahwinan kami 3 tahun

rasa macam baru semalam je cium tangan husband
tetibe ari nih perut dah buncit untuk anak kedua..
hihihi


semoga ALLAH panjangkan jodoh kami hingga syurga
semoga ALLAH panjangkan usia kami untuk kami mendidik zuriat kami
moga ALLAH murahkan rezeki kami
moga ALLAH kurniakan kami zuriat yang soleh dan solehah
moga ALLAH sentiasa melindungi rumahtangga kami

amin amin amin ya rabballalaminnn




...kami...
insyallah bulan depan bakal berempat

bile nak berlima??
tunggu 4 tahun lagi la kot...insyaallah..
hahaha :)