Friday, August 16, 2013

Alysa demam - mama risau

Assalamualaikum…

Entry sedih…hmmm, tak tau nak citer macam mana..alysa demam…demam yang paling teruk setakat ni…setahun 6 bulan, alysa tak penah selemah macam nih…sejak dari lahir, alysa tak pernah muntah or muak susu, tapi demam kali nih alysa muntah beberapa kali…doc kata sebab badan terlalu panas, sebab tu dia akan muntah…tapi bagus jugak dia muntah, sebab muntah tu keluar sekali ngan lendir2 kahak…

12 ogos 2013
8 malam - Alysa dah start panas badan, tapi ingat dia demam biasa2 aja, masa nih plak tak de stok ubat kat umah, so juz tampal cool fever je la…nasib baik memang ada standby cool fever kat umah…masa nih alysa ok lagi, minum susu macam biasa, cumenye badan dia panas.



13 ogos 2013

7 pagi – bawak alysa g klinik terdekat, amik ubat macam biasa…dia pon Nampak aktif lagi masa nih…so tak de risau lagi…bagi ubat macam biasa…4 jam sekali…masa nih dia ok lagi makan ubat…

6 petang – aku balik keje, g amik dia kat umah ibu, masa nih tgk dia macam sedih sangat…langsung tak berdaya, nak jalan pon tak larat…aku amik, dukung, bagi susu sampai dia tertido…terasa bahang panas dia tuh…padahal masa tuh baru je lepas makan ubat…tapi ubat pon macam tak bagi apa2 kesan dah…



9 malam – rasa badan dia makin panas…so tak boleh jadi, pergi lagi sekali klinik yang sama pagi tadi…doc check masa nih suhu dia dah tinggi sangat : 40.6’c….first time alysa demam panas teruk sangat macam tuh…doc terus decide untuk masuk ubat bontot…pastuh doc bagi antibiotic

11 malam – alysa tdo je, kejap2 merrengek, muntah…pastuh tido…pastu bangun merengek sikit…




14 ogos 2013

7 pagi – rasa badan alysa macam dah surut sikit..so agak lega sikit la…so aku biarkan dia ngan ibu…aku g keje macam biasa…nasib baik minggu nih cuti sekolah, so ibu ada, boleh la dia tengok2 kan alysa…kalau tak memang kene mintak cuti la jugak jawabnye

4 petang – ibu call, katanya alysa langsung tak nak makan, tak nak minum…nak nangis je dari pagi…tapi dah nak petang baru ibu call sebab ibu tak nak aku risau…masa nih aku rasa macam aku nak peluk ibu ketat2…ibu n abah yang banyak tolong aku waktu2 genting macam ni…ibu yang banyak jaga malam untuk jaga alysa…kata ibu, aku kene kerja, so biar ibu je yang jaga alysa waktu malam…seedy ooo masa tuh, sampai saat sekarang pon ibu sentiasa ada disisi member semangat….terharu sangat…
Aku pon terus balik rumah lew masa tuh…sampai je rumah tgk dia sedihnye…bagi dia susu…dia pon tido…malam tuh Nampak ok sikit…so aku pond ah tak bape risau sangat…



15 ogos 2013
Sama macam semalam, alysa merengek je nak melekap je kat badan aku…pastuh bincang2 ngan family nak bawak alysa g hospital…sebab risau dia tak nak makan, tak minum…so bawak la dia g klinik yang sama sebelum nih jugak sebab nak mintak reference letter…ehh, bile sampai je klinik, tetibe alysa sihat walafiat…boleh berlari2, siap main kejar2 ngan sorang lagi budak sebaya dia masa kat klinik tuh…pastuh masa masuk jumpe doctor, boleh plak suhu badan dia turun, 35.8’c je…so doc kata dia suh continue ubat demam macam biasa walaupon dah tak demam…antibiotic kene habiskan…tapi in the same time, aku mintak gak reference letter, incase badan alysa panas balik…


balik rumah tuh, alysa ok je, siap boleh makan macam biasa...so aku pon dah tak susah hati sangat..



16 ogos 2013
Hari ini, pagi tadi aku tgk alysa macam ok, cume suhu badan dia naik balik…ibu suh aku g keje macam biasa, katanya hal alysa jangan risau, ibu n abah ada boleh handle…aku bukan tak mo cuti, tapi sebenarnye cuti aku pond ah ciput, and kerja memang tinggi menggunung…so memang buat aku serba salah, nak g kerja or tidak…tapi aku yakin, ibu jaga alysa lagi bagus dari aku jaga…so aku g kerja macam biasa…

10.30 pagi tadi – ibu call, cakap alysa macam lemah sangat, so ibu decide nak bawak g hospital…aku agree…aku suh jelan g dulu tgk2 keadaan alysa sebab aku tak boleh nak tinggal lagi keje skang…ya allah, rasa bersalah sangat ngan alysa…

1 petang (masa entry ini ditaip) – ibu bagitau suhu badan alysa 38.5’c…..aku pond dah tak senang duduk…call jelan suh amik aku kat opis after solat jumaat…nak setelkan kerja kat opis sementara menunggu jelan sampai…

Doakan alysa sihat ye…mama susah hati..risau yang amat sangat.. 

Tuesday, August 13, 2013

baju kurung alysa

huihh...kejapnye masa berlalu...hari nih dah 5 syawal...pejam celik pejam celik dah kene start keje dah ari nih...huhuhu...

dalam pala otak nih sebenarnye bayak sangat nak menulis...dari start puasa punye cerita, sampai lew ke raya...tapi bile dah dok depan pc nih, tetibe idea tuh hlang la plak...hilang mood tol la nak update blog...cer masa tgh baring2 tuh, tetibe je idea datang mencurah2...tgh2 drive dalam kete, idea datang jugak..tgh2 mandi, fuh lagila idea datang macam air shower tuh mencurah2...mencik tol tau..
dah2..malas nak melalut banyak2…meh kite mulakan entry ogos nih dengan entry raya…tak gitu??huhuhu…

baju kurung alysa…hah ko, banyak kontroversi tol pasal kisah baju raya nih…beli kain dah lama berzaman, tapi g anta kain kat toilor dah nak dekat2 raya…kononnye piker, alar, anta tailor makcik sendiri yang jahit kan, so ala2 boleh potong q la…hihihi, skali ko, dah nak raya pon baju si alysa nih tak siap2 lagi…mau maknye nih tak risau…tapi makcik ira rilex je cakap, ‘tak pe long, ko jangan risau, nanti ngah siapkan jugak baju alysa ni’

so bile dah dengar cenggitu tak de lew rasa cuak sangat kan…so boleh rilex je la…tetibe lagi 2 hari sebelum nak balik raya…makcik aku masa tuh plak jatuh sakit…demam panas sampai menggigil2…nasib baik baju mama alysa nih dah siap jahit, yang tinggal baju alysa je belum…kalau tak, meroyan la jugak kat situ ko, baju raya tak siap kan…hahaha…eh, sambung citer pasal baju alysa, hah, nih nak raya nih, baju alysa tak siap lagi, tailor plak dah demam…so aku pasrah je la…nak g cari baju kurung lain memang dah tak sempat lar, sebabnye aku pon bz, tak kuar ke mana pon, lagikan nak shopping2 plak kan…tapi makcik aku dalam pada sakit2 tuh siap cakap ko jangan risau, nanti ngah makan ubat, hilang sakit kepala nih ngah siapkan baju cucu ngah tu, takkan la ngah nak biarkan cucu ngah tu beraya tanpa baju kurung kan’

tapi masa tuh aku pon mcm dah tak berharap sangat…sebab aku pon tak mo la pakse2 makcik aku…dah dia nak sakit, nak buat macam ne, maybe tak de rezeki alysa nak beraya ngan baju kurung raya tahun nih kan…so aku pun cari la baju gaun alysa yang ala2 kaler pink jugak, sebabnye nak matchkan ngan theme tahun nih pink colour…haih, masa tu la plak baru perasan,yg alysa tak de gaun warna pink…aduhai…tu lar, masa beli maknye nih dah bosan ngan kaler pink, asek lar baju budak pompuan kaler pink pink dan pink…so tahun nih gaun alysa banyak warna lain dari pink…dah menggagau ko masa tuh, sekali teringat la plak, ada satu gaun alysa orang bagi, tapi masa tuh tak muat lagi…sekali try dah cun2 je pakai…hihihi…so Selamat…baju backup dah ada…tak de la susah hati lagi…

beberapa jam sebelum balik kampong…..makcik aku call ‘long, baju cucu ngah ni dah siap..meh lew dating amik’…seronok lew ko…dapat sedondon dengan anak dipagi raya…hahaha…cenggitu lew alkisah baju raya alysa tahun nih….nasib baik siap nak oiii…

to ngah : TQ so much…dalam pada sakit2 pon sempat lagi menjahit.. J




bile matahari dah memancar...terik di atas kepala, macam ni lew fesyen raya anak dara 2 orang nih...hihihi...


Monday, August 5, 2013

TOK DAD TULIS BLOG

Apabila tok dad mula menulis, panjang lebar ceritanya...

WOW...semenjak aku meninggalkan dunia blogging nih, abah plak menjadi peganti setia PC kat umah tuh...sibuk mengupdate blog 24jam 7 hari seminggu...abah pon dah terjebak dengan dunia blogging...hihihi...

so dipendekkan cerita, sesiapa yang nak blogwalking ke blog tok dad, boleh la klik sini
TOK DAD TULIS BLOG...banyak info2 menarik tentang perjalanan haji semasa abah berada disana...suka duka pahit manis semuanya abah kumpulkan disitu..

so happy blog walking n happy reading :)